Slim koken: budgetrecepten en bespaartips

slim koken

Slim koken is het vervolg op Koken voor 4 personen voor 5 euro.

Merlien Welzijn schrijft in haar voorwoord dat zoveel mensen op zoek zijn naar tips voor budgetgerechten dat ze een tweede boek schreef over dit onderwerp. In dit boek heeft ze bovendien wensen en vragen opgenomen van lezers van Koken voor 4 personen voor 5 euro.

Basisbenodigdheden

Volgens Merlien heb je wat betreft pannen het volgende nodig:

 1. kleine pan met deksel
 2. middenmaat pan met deksel
 3. ruime pan of wok met deksel
 4. soeppan met deksel
 5. koekenpan

Maar vervolgens adviseert ze ook een rijstkoker. En dat snap ik niet zo goed. Want je kunt rijst koken toch ook prima, en goedkoper koken doen in een pan? Dit lijkt mij dus niet zo'n budget tip.

Wat betreft aanbevolen smaakmakers kon ik me wel goed vinden in Marlies' advies. Dat zijn er namelijk maar 3! Lekker overzichtelijk : ) Himalaya zout, zwarte komijn en rode kerriepoeder.

Budgetkoken vereist 2 dingen: creativiteit en discipline

Behalve praktische dingen heb je volgens Marlies ook twee karaktereigenschappen nodig voor budget koken, namelijk creativiteit en discipline. Mocht je dat niet op voorraad hebben, dan geeft dat niet, want 'het leuke van budgetkoken is dat iedereen het kan leren' aldus Merlien.

Overzicht seizoensgroentes

Iedereen weet denk ik wel dat seizoensgroentes goedkoper zijn. Simpelweg omdat ze op dat moment weelderig groeien en dus niet hoeven te worden geïmporteerd. Merlien geeft een handige  kalender waarin je in 1 oogopslag kunt zien welke groente op dat moment groeit.

Groentes die het hele jaar door groeien volgens Merliens kalender zijn aardappels, champignons en prei.

Merliens 10 gouden regels van budgetkoken

 1. Een recept moet passen bij wat je in je keukenkastjes hebt. Niet andersom! Dit vind ik echt een supergoede tip. Want als je eerst allemaal boodschappen moet doen, ben je al snel alsnog duurder uit. Zoals bij Jamie Oliver's zogenaamde budgetrecepten.
 2. Je mag best creatief zijn met een recept. Soms kun je ingrediënten vervangen met iets dat je wel in huis hebt bijvoorbeeld. Dit vind ik een fijne tip, maar in de praktijk durf ik dit nooit zo goed. Ik houd me het liefst keurig aan het recept.
 3. Kook wat iedereen lekker vindt. Deze tip vind ik niet zo realistisch. Want er is bij ons thuis altijd wel iemand die iets niet zo lekker vindt... En dat is dan gewoon pech gehad!
 4. Proef tijdens het koken. Deze vind ik ook een beetje bizar. Het idee achter proeven is dat je zeker weet dat het lekker wordt. Maar wat als het niet zo lekker is? Moet je het dan maar weggooien?
 5. Kook op matig vuur.
 6. Zet de kookplaat 5 minuten voor het verstrijken van de kooktijd uit. Deze tip vind ik minder handig voor mensen met een inductie fornuis. Want daarvan blijft de plaat echt niet nog even warm hoewel eten natuurlijk nog wel nagaart in het vocht. Dit kun je bijvoorbeeld goed doen bij rijst koken.
 7. Verwarm je oven niet voor. Dit vind ik dan wel weer een supertip! Want ik wist niet dat dit niet nodig was.
 8. Gooi niets weg.
 9. Gebruik smaakmakers om het eten telkens weer anders te laten smaken.
 10. Bewaar voedingsmiddelen op de juiste manier. Dit vind ik een typische Duh!-tip.

Opzet van het boek

 • Basisbenodigdheden voor budgetkoken, zoals pannen en smaakmakers.
 • Kalender met seizoensgroentes
 • 10 basisregels voor budgetkoken
 • Algemene tips om te bezuinigen, zoals zelf zeep maken.
 • Recepten die gecategoriseerd zijn in: Vlees en kip, Vis, Soep, Vegetarisch en Bijgerechten.
 • Kassabon: hier op staan de prijzen die Merlien betaalde voor de genoemde producten.

Mijn conclusie over Slim koken

Ik vind Slim koken best een aardig boekje, en de recepten zijn niet al te ingewikkeld en nemen weinig ruimte in beslag op de pagina. Je leest ze zo door. Bovendien staan er foto's van de gerechten in. Wat ik vooral meeneem uit dit boek is het idee van Himalayazout en dat ik mijn oven niet hoef voor te verwarmen.

Als extra tip zou ik zelf willen toevoegen om Scoupy te gebruiken om te bezuinigen op de boodschappen. Met Scoupy krijg je cashbacks.

Lees ook: Gemiddelde kosten boodschappen.

Praktische informatie over Slim koken

Slim koken van Merlien Welzijn is voor de budgetvriendelijke prijs van 12,50 te koop bij bol.com.

slim koken

Waar let jij op als je een kookboek koopt? 

Lees ook hoe ik Griekse moussaka maakte en mijn post over Koken met restjes.

Similar Posts

24 Comments

  1. Echte zeezouten zoals Keltisch zout en Himalaya zout, zitten vol mineralen en spoorelementen in bijna ideale samenstellingen.
   Keltisch zeezout, ook wel sel gris (grijs zout) genaamd. Keltisch zeezout is ongeraffineerd, onbewerkt en ongewassen. Ongewassen is erg belangrijk, omdat wanneer het zout gewassen wordt het mineraal magnesium verloren gaat.
   Het is rijk aan mineralen en spoorelementen.
   Van alle zouten heeft keltisch zeezout het laagste gehalte natriumchloride, hierdoor is het het zachtste zeezout ter wereld

 1. Klinkt als een leuk boekje. Ik proef ook altijd. Soms mist een gerecht nog iets en dan kun je dat nog toevoegen. Enne.... die enkele keer dat ik iets heb gekookt wat echt niet lekker is, dan weet ik het liever eerder dan later. Als bijsturen geen optie is, dan heb ik dan nog de tijd om een alternatief te verzinnen

  1. Ik proef echt nooit Huiselijk Genoegen. Het moet maar goed zijn is altijd mijn motto geweest. Het kwam niet eens bij me op om voor te proeven....

 2. Juist het in huis hebben van een grote hoeveelheid verschillende kruiden en specerijen maakt dat ik goedkoop en lekker kan koken. Met de juiste voorraad kruiden maak je alles zelf. Ik noem mijn kruiden daarom ook wel mijn toverpotjes :)
  En als je ze eenmaal in huis hebt, is het een kwestie van aanvullen. Het geheim is om niet álles in 1x aan te schaffen, maar per keer wat je nodig hebt. Af En toe koop je dan weer iets nieuws. Maar vooral: koop niet die kleine potjes van de supermarkt! Die zijn inderdaad hartstikke duur. Bij Turkse winkels bijvoorbeeld koop je grote hoeveelheden voor weinig geld.
  Wat ik dan weer nooit zou doen is Himalayazout kopen. Zout is zout, qua smaak. Er zit hooguit verschil in mondbeleving tussen grwoon keukenzout en grof zeezout. Als je die twee (goedkope) soorten in huis hebt, ben je voor wat betreft zout wel klaar.
  Leuke blog trouwens, ik heb je net pas ontdekt maar lees je graag :)

  1. Wat leuk Ingeborg dat je Huisvlijt net hebt ontdekt en graag leest. Dat vind ik fijn om te horen.

   Welke basiskruiden zou jij aanraden Ingeborg?

  2. Wat hier het meest gebruikt wordt is komijn (djinten), koriander (ketoembar), laos en gember (djahe) voor gerechten met een oosters tintje en satesaus. Daarnaast kerrie (ik gebruik vaak kerrie madras, maar het maakt niet veel uit welke soort je kiest denk ik, net wat je lekker vindt) en gerookt paprikapoeder. Daarmee maak ik graag curry's. Oregano voeg ik vaak toe aan pastasaus, dat is het enige kruid dat ik gedroogd ook echt lekkerder vind dan vers. Kaneel voeg ik ook vaak toe aan ovenschotels. En cayennepeper voor de pit. Hiermee ben je een heel eind denk ik. EN het hoeft niet allemaal tegelijk natuurlijk. Als je graag nasi eet kan je de eerste 4 kopen en de rest laten zitten. Of die juist overslaan als je nooit zoiets eet...
   Ik kook echt nooit iets uit een pakje. Zelf maak je het met een basisset kruiden altijd lekkerder en goedkoper :)

 3. Ik koop geen kookboeken meer, zelfs veel weggedaan tijdens de verhuizingen, omdat ik er doorgaans weinig mee kon doen. Wel heb ik nog een heel oud boekje bewaard met heel oude spelling, uitgegeven door de AVRO, die is opgericht in 1923 en zal ook ongeveer uit die tijd zijn, jaartal wordt er niet in vermeld.
  Dit is echt een basiskookboekje en gebaseerd op puur Hollandse maaltijden, waar ik toch nog wel eens iets in opzoek.

  Kruiden en specerijen heb ik net als Ingeborg in de loop der jaren verzameld en donker en goed afgesloten zijn ze lang te bewaren.
  Voor zout gebruik ik zowel low-salt als een kruidenzout, het gebruik is wat afhankelijk van wat ik klaar maak.

  Net maar eens opgezocht, waarom je de oven moet voorverwarmen en dan blijkt, als ik het goed lees, dat voorverwarmen voor producten, die nog wat moeten narijzen, het wel belangrijk is. Denk aan cake en dergelijke.
  Zelf verwarm ik wat op het gevoel voor, soms wel soms niet, als ik een klein ovenschoteltje heb gemaakt, vind ik dat niet nodig.

  Wat betreft het gebruik van kruiden en specerijen, in de loop der tijd leer je wel het effect in smaak kennen en weet je wel, wat je beter wel of niet in een gerecht moet gebruiken. Met sterke smaken altijd spaarzaam beginnen, je kunt er altijd nog iets bij doen, maar als het teveel is, kan het een gerecht volledig bederven, wat ook niet meer te verhelpen is.

  Groetjes Lily

 4. Klinkt als een handig boekje! Zijn de recepten met vlees en vis ook makkelijk om te toveren voor een vegetarische variant? :)

 5. Tip vier vind ik wel een belangrijke. Wellicht heeft het gerecht nog iets nodig qua kruiden of zout oid. Over kruiden gesproken ben ik het niet met haar eens. Gewoon zout is prima. Rode kerrie? Nooit van gehoord, zou het currypoeder zijn? Ik vind nandan surinaamse kerrie heel lekker. Smaakt aromatischer dan gewone kerrie.
  Nicole, jullie hebben ruimte genoeg om een kruidentuintje te hebben. In de warme maanden een keuze uit verse kruiden en je kunt kruiden drogen voor de koude maanden. Heel voordelig en zoveel lekkerder dan kruiden uit een potje plus nog de gezondheidswinst want kruiden hebben een medicinale werking. Dat is ook iets om rekening mee te houden want het kan voor iemand negatief werken.
  Ik vervang heel vaak een ingredient in een recept. Vanwege intoleranties of omdat ik iets niet in huis heb/het op een andere manier lekkerder vindt/ik het idee heb dat het recept niet klopt (gebeurt regelmatig).
  Gisteren maakte ik Ethiopische zoete aardappelstoofpot. Zoete aardappelen zijn best aan de prijs en ik bedacht me dat ik ook half zoete aardappelen, half gewone aardappelen kon doen. Van de overgebleven zoete aardappelen maak ik dan wat anders (waarschijnlijk vegan burgers of ze gaan in een anders stoofpot of soep). Ik vond het op deze manier lekkerder. De mannen waren wisselend in hun oordeel, maar ze vonden het allemaal lekkerder en ook een goed idee.

  1. We hebben zeker ruimte genoeg voor een kruidentuin, daar zeg je me wat. Sterker nog, mijn oma had dat vroeger ook. Dan liep ze de tuin in voor peterselie om in de soep te doen.

   Als ik een keer wat meer ruimte en tijd voel zou ik dat best willen aanleggen, zo'n kruidentuin.

 6. Hoi Nicole

  Wat betreft de rijstkoker dacht ik net zoals jij. Maar ik kreeg er 1. Lang liet ik dat ding links liggen tot ik een keer een pit tekort kwam.
  Wat een fijn ding. Het brandt nooit meer aan en het kookt niet over. Afijn,als je regelmatig rijst kookt is het wel degelijk een aanrader alhoewel de hooimadam ook perfect rijst gaart. Dat moet je alleen op tijd doen????
  Groet Ien

 7. Ik hou van kookboeken, het inspireert me, heerlijk om in te lezen en kijken.
  Bij het kopen van een kookboek let ik op:
  - zijn de recepten bruikbaar
  - zijn recepten niet te moeilijk
  - kan ik zn makkelijk aan ingrediënten komen
  - wordt er met de seizoenen rekening gehouden
  - worden er pure ingrediënten gebruikt
  - hoe is de lay out en titel en wordt er gebruik gemaakt van mooie foto's, vooral dat laatste is niet onbelangrijk!
  - nu: kan ik het recept omzetten naar mijn eigen dieet?

  Jarenlang deed ik het met het Wannee kookboek, Margriet kookboek, kookboek van croma en gebruikte recepten van internet.
  Ik wilde geen kast vol kookboeken en vind een kookboek best aan de prijs.
  Tot ik een paar jaar geleden een mooie kookboeken over soepen, appeltaarten en ijsmaken kocht van verjaardagsgeld.
  Nu ik een dieet volg, wat zeker een andere manier van koken van mij vroeg en impact heeft, heb ik mezelf een aantal kookboeken kado gedaan ter ondersteuning en inspiratie.

 8. Koop geen kookboeken op internet recepten overal te vinden en verder creatief zijn
  En je verstand gebruiken
  Kom he een heel eind op weg .
  Succes

 9. Ik ben een echte kookboekenfanaat en vind het belangrijk dat de recepten toegankelijk zijn. Er zijn veel boeken die er prachtig uitzien, maar waar je dan toch niet echt wat uit maakt. Foto's moeten er sowieso in staan vind ik. Ik probeer nu ook wat meer budget te koken, alleen dan voor 1 persoon en dat is soms best lastig. De meeste tips die genoemd worden zijn mij wel bekend, maar ik ben wel benieuwd naar de recepten in het boek. Wie weet heeft de bibliotheek hem, dan kan ik het eerst even inkijken voordat ik m echt aanschaf. Dat doe ik vaak met kookboeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.