Koken met restjes: Weggooigroentesoep 20 minuten
Last updated on September 18th, 2023 at 04:30 pm
- Koken met restjes? Maak weggooigroentesoep
- Koken met restjes bij ons thuis?
- Koken met restjes recept van mijn dochter Lucy
- Kleurrijke groentesoep
- Kun je een gerimpelde paprika eten?
- Conclusie over koken met restjes
- Koken met restjes recepten
Koken met restjes is een goede manier om zuiniger en duurzamer te leven.
Laatst was het nog weer in het nieuws: dat we met z’n allen schrikbarend veel voedsel weggooien. Volgens Het Voedingscentrum gooien we ongeveer voor € 2,6 miljard aan eetbaar voedsel per jaar weg.
Dat is zo’n € 350 per huishouden!
Dat is niet al te best natuurlijk. Zeker niet als je bedenkt dat er elders mensen zijn die honger lijden…
Koken met restjes? Maak weggooigroentesoep
Diana van Ewijk verzon daarom de Weggooigroentesoep. Dat is een soep waarvoor je alle groenteresten die je nog hebt liggen kunt gebruiken. Dit is dus een hele simpele manier om te koken met restjes. Gebruik bijvoorbeeld ook die gerimpelde paprika of die worteltjes die zo sneu zijn.
Op haar site beschrijft ze hoe je een lekkere soep maakt. En ik moet echt zeggen: het is niet moeilijk. Je bent in een paar stappen klaar! Het enige wat ik wel miste is een korte uitleg hoe je de bouillon maakt. Nu staat er gewoon: ‘Maak bouillon.’ Maar bedoelt Diana dat je bouillon moet trekken van vlees? Of moet je het even maken met bouillonblokjes?
Je kunt de bereidingswijze van de weggooigroentesoep gratis downloaden in de vorm van een grappige poster. Dat kan hier.
Koken met restjes bij ons thuis?
Hier gooien we gelukkig niet zo veel weg. Ik heb door de jaren heen geleerd om precies voor zeven personen te koken. Ik weet hoeveel aardappels ik moet doen in ‘dat ene pannetje’. Geef me een ander model pan, en dan wordt het lastiger!
Nu mijn oudste zoon het huis uit is, en mijn oudste dochter veganistisch eet is het wel moeilijker geworden om het goed uit te mikken trouwens! Ik moet echt weer even mijn draai vinden.
Maar als er wat overblijft dan gaat dat meestal naar mijn man. Die neemt namelijk altijd de maaltijd van die dag mee naar zijn werk. Daar warmt hij het op in de magnetron. En als het niet naar mijn man gaat, dan gaat het meestal naar de kippen.
Verder heb ik ontdekt dat je restjes ook goed kunt verwerken in een frittata!
Koken met restjes recept van mijn dochter Lucy
Heb je nog een restje rijst over? Meng dit met een blikje tonijn en wat mayonaise, en je hebt een snelle en makkelijke maaltijd.
Kleurrijke groentesoep
Onderstaande kleurrijke groentesoep maakte ik met gekleurde pasta!
Kun je een gerimpelde paprika eten?
Eén van mijn zorgen bij restjes is altijd of het nog wel veilig is om ze te eten! Ik wil natuurlijk niet ziek worden van kliekjes eten. Een rimpelige paprika kun je gewoon nog eten. De rimpels komen door uitdroging. Een paprika met schimmelplekken moet je NIET eten.
Verlepte groente, rimpelige tomaten
Volgens Foodlog kun je een heleboel groenten die er niet aantrekkelijk meer uitzien toch prima eten. Ze noemen onder andere:
- Rimpelige paprika’s
- Rimpelige tomaten
- Sla met een bruin randje
- Slappe worteltjes
Als je ze 10 minuten in ijskoud water doet knappen ze helemaal op.
Conclusie over koken met restjes
We gooien met z’n alleen veel voedsel weg. Met het koken van weggooigroentesoep draag je je steentje bij. Want hierbij maak je gebruik van alle (verlepte) groentes die je in huis hebt! Een wentelteefje maken is ook een goed voorbeeld van koken met restjes: hierin verwerk je oud brood dat niemand meer blieft.
Houd je van bruine bonensoep? Lees dan mijn recept voor pittige bruine bonensoep maken!
Zie ook de post over de uiterste houdbaarheidsdatum!
Koken met restjes recepten
In het boek Lekker koken met restjes vind je leuke recepten!
In dit boek vind je onder andere een recept voor koken met restjes voor een risottoburger!
Hieronder nog meer recepten voor koken met restjes in Het nieuwe kliekjesboek:
Gooi jij veel eten weg? Wat doe je als je over houdt?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Als ik eten overhou dan gaat het naar de kippen. Of naar de andere huisdieren, als het daar geschikt voor is. Maar ik hou niet zo vaak eten over. Heb ik teveel gekookt dan eten we dat bij een volgende maaltijd, we zijn niet zo dol op brood met beleg.
Vreselijk dat er zoveel eten wordt weggegooid. Beter maaltijden plannen en een boodschappenbriefje meenemen zou al veel helpen .
Mijn jongste zoon eet twee keer per dag warm. Heb ik veel over van de vorige dag dan eet ik soms ook warm bij de lunch. Restjes van pasta en rijstgerechten daar maak ik vegan burgers van door het in de keukenmachine fijner te malen, havermout en smaakmakers toe te voegen. In de koelkast opstijven en daarna burgers van vormen en even bakken in de koekenpan.
Ik gooi weleens rare kapjes brood weg en avocado. De broodetende mannen hebben een baan buitenshuis en die nemen die kapjes niet mee. Restverwerking in een gezin met twee glutenvrijen vind ik niet praktisch. Ik moet erg letten op kruisbesmetting met gluten en wil mijn keukenapperatuur glutenvrij houden.
Verder gooi ik nog weleens een avocado weg. Helaas is de kwaliteit van acocadoes niet altijd geweldig. Soms duurt het tijden voor ze zacht zijn en dan zijn ze meteen verrot. Of ze zijn een beetje zacht en ook al verrot, of veel beurse plekken. Zonde.
Soep maak ik sowieso vaak. En ivm restverwerking kan ik veel groentes gebruiken in een recept van Lisette Kreische ‘wittekooljambalaya’. Daar kan ik allerlei soorten groente in doen en meestal zit er geen witte kool in. Het smaakt heerlijk. Bijna elke week staat dit gerecht op ons menu.
Wij gooien niet veel weg. Restjes vriezen we in en gebruiken we later alsnog
Ik probeer zo min mogelijk weg te gooien. Maar dit blijft een uitdaging. Soep is perfect om je overgebleven groentes in te verwerken
Wat een goed idee van zo’n soep. Alleen ben ik geen soep liefhebber ;-).
Ja, dat is jammer Els. Misschien voor de lunch?
Ik gooi praktisch niets weg. Wanneer ik restjes over heb gaat het in de vriezer en óf mijn man neemt het mee in de middagdienst, of wij eten het op tijdens restjesdag eenmaal per week. Groente blijft er meestal niet over omdat ik het vers koop en meteen gebruik of zoveel ik nodig heb.
Maar van fruit, wat niet meer zo ‘mooi’ is, maak ik meestal een smoothie.
Weggooisoep of restjessoep zoals wij het noemen, is inderdaad een goed idee. Maar het kan idd ook in een omelet ofzo. Goed om te zien dat mensen er steeds bewuster mee omgaan
Ja, ik heb echt wel het idee dat steeds meer mensen ‘wakker’ worden.
Frtittata of soep zijn inderdaad goede ideeen voor restjes groente. Wij maken er ook nog wel eens pastasaus van of babyhapjes trouwens ook. ;)
Met groeten kan je inderdaad altijd nog lekkere soep of salade maken.
Helaas moet ik bekennen dat ik veel eten weggooi. Het is een van de redenen waarom ik ben gestopt met weekboodschappen. Je kunt alles wel vooruit bestellen, maar regelmatig baal ik van het eten wat in huis is, heb er geen trek in, maar ook bij het bestellen van boodschappen, is het al vaker gebeurd dat de houdbaarheid de week niet haalde. Als ik een pastasaus of iets dergelijks maak, dan weet ik de groentes die ik ervoor gebruik wel goed af te meten, dus daar zitten bij mij geen restjes.
Daar kan ik me best wat bij voorstellen. Doe je nu dan elke dag boodschappen Bianca? Dus dat je per dag koopt wat je nodig hebt?
Ik probeer zo min mogelijk weg te gooien, iets wat ik heb geleerd tijd Mn koksopleiding (waar ik verder nooit wat mee heb gedaan haha). Je kunt echt super lekkere gerechten maken met overblijfselen.
Hé, wat leuk dat je een koksopleiding hebt gedaan Cassandra. Dat wist ik niet. Dat lijkt me een opleiding die altijd wel van pas komt!
Ik gooi zo min mogelijk weg en verwerk restjes inderdaad in soepjes, frittata’s, nasi, pasta of wat dan ook. Helaas zie ik wel eens iets over het hoofd en daar baal ik dan altijd zo verschrikkelijk van!
Goede naam! Helaas merk ik ook wel dat ik soms groenten heb liggen waar ik niets meer mee doe of kan. Ik probeer er wel op te letten. Helaas lust maar de helft van het gezin soep
Ik gooi meestal op het einde van de week alle groenten die een nog zijn samen met was rijst in de Wokpan omdat we hier eindelijk alleen soep eten in de winter. Of de kippen die zijn altijd blij :p
Ja, kippen zijn prima restjes verwerkers : )
In dit gezin gooien we ook bijna niks weg. Van de groente die nog over is maak ik lekker nasi of een groente sapje. Wel een leuk idee weggooisoep.
Diana heeft dat inderdaad goed bedacht!
Wat een grappige naam, weggooigroentesoep! Wij proberen ook zo min mogelijk weg te gooien (alleen als iets bedorven is). Een deel van groenteresten gaat naar de konijnen (wat ze mogen hebben), oud brood laat ik drogen (ook voor de konijnen) of ik maak er verloren brood (wentelteefjes), broodpudding, broodpizza of tosti’s van. Minder mooie groente of wat een beetje slap is geworden gaat nog steeds in roerbakschotels, soepen etc. Maaltijdresten worden bewaard en als lunch verorberd of gaan in een nieuw gerecht de volgende dag. Kleine restjes gaan naar hond en kat. De AH heeft vaak ‘buitenbeentjes’, groente en fruit wat niet aan de esthetische normen voldoet, maar wel perfect is. Normaal zou zoiets weggegooid worden, wat natuurlijk zonde is. Niks mis met een kromme asperge of eenwat ovaal appeltje ;-).
Wat kun je eigenlijk nog veel van brood maken Nicole! Leuk zeg!
Ja, soep is altijd een fijne manier om de restjes op te maken! :D
Leuke dochter heb je. Ze heeft gelijk met haar eetstijl. Het is moeilijk om het honderd procent vol te houden.
Ik vind dat we verkeerd met dieren omgaan. Maar ik doe er wel aan mee met karnemelk en boter. Triest dat de kalfjes na een half uur al bij moe koe worden weggehaald. Wat zijn wij toch een vreselijk soort beesten.
Ik ben soms wel verbaasd dat ze het zo goed volhoudt moet ik zeggen. Ze begon er ooit aan in het kader van zo’n challenge. En vervolgens is ze het blijven doen.
Ik gooi niets weg, als ik gekookt heb gaat het helemaal op. Zelfs als boter of yoghurt over de datum zijn eet ik het nog. Ik koop groente niet teveel in en als ik het toch over heb gaat het als salade mee naar het werk. Daar heb ik eerder honger en dan komt het goed van pas.
Ik kan me voorstellen dat zo’n salade dan een lekker hapje is als je trek hebt op het werk!
Ik kom even langs via het Blogfeestje, gezellig dat je meedoet! Wat een gave poster, die soep ga ik eens proberen. Wij gooien wel meer eten weg dan ik zou willen, maar meestal komen de hoeveelheden voor het avondeten wel goed uit.
Wat goed! Ik probeer ook echt zo weinig mogelijk weg te gooien. Zo zonde maar soms is het zo. Vaak geef ik het aan de cavia’s en meestal fietsen we na zwemles langs de kinderboerderij.
Wij gooien niet veel weg. Wat over is gebruik ik voor soep, een smoothie of vriezen we inderdaad in :) en als ik zie dat echt te royaal geweest ben met koken nodigen we iemand uit of geven we wat over is aan een ander :)
Invriezen wordt ook door meerdere mensen genoemd als oplossing! Dat doen wij ook wel eens met maaltijden voor mijn man.
wij gooien eigenlijk niets weg. veel kun je ook invriezen en later gebruiken dus dat doen we regelmatig. en anders bedenken we een gerecht waar we de ingrediënten in kwijt kunnen
ik kook expres iets meer voor de kippen en gooi nooit iets weg
LOL. Jouw kippen boffen an maar MM!
Vroeger op de camping (als wij op vakantie waren), maakte mijn moeder altijd een soort kliekjes soep daar doet mij dit aandenken. Omdat mijn vriend en dochter beide niet graag soep eten, maak ik dit eigenlijk nooit meer x
Ik probeer echt bijna niets weg te gooien. Soms gebeurt het wel met gerimpelde appeltjes of als er echt van die natte bruine plekken opzitten. Eigenlijk heeft mijn moeder mij geleerd om daar appelmoes van te maken maar daar heb ik de tijd niet altijd voor (of die neem ik niet is het meer). Restjes groente doe ik niet heel snel weg. Goed om dit weer benadrukt te zien.
Het aspect tijd speelt bij dit soort dingen denk ik ook zeker een rol. Soms is het gewoon makkelijker en sneller om de boel gewoon weg te mikken.
Vroeger wel. Tegenwoordig letten Wij er meer op en proberen we alles op te eten! Het is zo zonde en bizar, wanneer je je bedenkt dat er zoveel honger is..
Ja, vooral dat laatste… Dan vind ik het echt wel erg dat wij zoveel weggooien in Nederland.
Wat een goed idee zeg! Zou ik vaker moeten doen. Ik gooi te vaak dingen weg. Eigenlijk heel erg zonde
Ja hè? Dat is stap 1 Madelon: bewustwording. Je bent nu al op de goede weg : )
Ik probeer altijd zo min mogelijk weg te gooien maar helaas slaag ik hier toch niet zo goed in als ik zou willen. Zo zonde vind ik dat dan! Dit is wel een hele goeie tip.
Ja, op deze manier krijgen de restjes dan toch een goede bestemming.