Reacties

Koken met restjes: Weggooigroentesoep 20 minuten — 44 reacties

 1. Als ik eten overhou dan gaat het naar de kippen. Of naar de andere huisdieren, als het daar geschikt voor is. Maar ik hou niet zo vaak eten over. Heb ik teveel gekookt dan eten we dat bij een volgende maaltijd, we zijn niet zo dol op brood met beleg.
  Vreselijk dat er zoveel eten wordt weggegooid. Beter maaltijden plannen en een boodschappenbriefje meenemen zou al veel helpen .

 2. Mijn jongste zoon eet twee keer per dag warm. Heb ik veel over van de vorige dag dan eet ik soms ook warm bij de lunch. Restjes van pasta en rijstgerechten daar maak ik vegan burgers van door het in de keukenmachine fijner te malen, havermout en smaakmakers toe te voegen. In de koelkast opstijven en daarna burgers van vormen en even bakken in de koekenpan.
  Ik gooi weleens rare kapjes brood weg en avocado. De broodetende mannen hebben een baan buitenshuis en die nemen die kapjes niet mee. Restverwerking in een gezin met twee glutenvrijen vind ik niet praktisch. Ik moet erg letten op kruisbesmetting met gluten en wil mijn keukenapperatuur glutenvrij houden.
  Verder gooi ik nog weleens een avocado weg. Helaas is de kwaliteit van acocadoes niet altijd geweldig. Soms duurt het tijden voor ze zacht zijn en dan zijn ze meteen verrot. Of ze zijn een beetje zacht en ook al verrot, of veel beurse plekken. Zonde.
  Soep maak ik sowieso vaak. En ivm restverwerking kan ik veel groentes gebruiken in een recept van Lisette Kreische 'wittekooljambalaya'. Daar kan ik allerlei soorten groente in doen en meestal zit er geen witte kool in. Het smaakt heerlijk. Bijna elke week staat dit gerecht op ons menu.

 3. Ik gooi praktisch niets weg. Wanneer ik restjes over heb gaat het in de vriezer en óf mijn man neemt het mee in de middagdienst, of wij eten het op tijdens restjesdag eenmaal per week. Groente blijft er meestal niet over omdat ik het vers koop en meteen gebruik of zoveel ik nodig heb.
  Maar van fruit, wat niet meer zo 'mooi' is, maak ik meestal een smoothie.

 4. Weggooisoep of restjessoep zoals wij het noemen, is inderdaad een goed idee. Maar het kan idd ook in een omelet ofzo. Goed om te zien dat mensen er steeds bewuster mee omgaan

 5. Helaas moet ik bekennen dat ik veel eten weggooi. Het is een van de redenen waarom ik ben gestopt met weekboodschappen. Je kunt alles wel vooruit bestellen, maar regelmatig baal ik van het eten wat in huis is, heb er geen trek in, maar ook bij het bestellen van boodschappen, is het al vaker gebeurd dat de houdbaarheid de week niet haalde. Als ik een pastasaus of iets dergelijks maak, dan weet ik de groentes die ik ervoor gebruik wel goed af te meten, dus daar zitten bij mij geen restjes.

 6. Ik probeer zo min mogelijk weg te gooien, iets wat ik heb geleerd tijd Mn koksopleiding (waar ik verder nooit wat mee heb gedaan haha). Je kunt echt super lekkere gerechten maken met overblijfselen.

 7. Ik gooi zo min mogelijk weg en verwerk restjes inderdaad in soepjes, frittata's, nasi, pasta of wat dan ook. Helaas zie ik wel eens iets over het hoofd en daar baal ik dan altijd zo verschrikkelijk van!

 8. Goede naam! Helaas merk ik ook wel dat ik soms groenten heb liggen waar ik niets meer mee doe of kan. Ik probeer er wel op te letten. Helaas lust maar de helft van het gezin soep

 9. Ik gooi meestal op het einde van de week alle groenten die een nog zijn samen met was rijst in de Wokpan omdat we hier eindelijk alleen soep eten in de winter. Of de kippen die zijn altijd blij :p

 10. Wat een grappige naam, weggooigroentesoep! Wij proberen ook zo min mogelijk weg te gooien (alleen als iets bedorven is). Een deel van groenteresten gaat naar de konijnen (wat ze mogen hebben), oud brood laat ik drogen (ook voor de konijnen) of ik maak er verloren brood (wentelteefjes), broodpudding, broodpizza of tosti's van. Minder mooie groente of wat een beetje slap is geworden gaat nog steeds in roerbakschotels, soepen etc. Maaltijdresten worden bewaard en als lunch verorberd of gaan in een nieuw gerecht de volgende dag. Kleine restjes gaan naar hond en kat. De AH heeft vaak 'buitenbeentjes', groente en fruit wat niet aan de esthetische normen voldoet, maar wel perfect is. Normaal zou zoiets weggegooid worden, wat natuurlijk zonde is. Niks mis met een kromme asperge of eenwat ovaal appeltje ;-).

 11. Leuke dochter heb je. Ze heeft gelijk met haar eetstijl. Het is moeilijk om het honderd procent vol te houden.
  Ik vind dat we verkeerd met dieren omgaan. Maar ik doe er wel aan mee met karnemelk en boter. Triest dat de kalfjes na een half uur al bij moe koe worden weggehaald. Wat zijn wij toch een vreselijk soort beesten.

  • Ik ben soms wel verbaasd dat ze het zo goed volhoudt moet ik zeggen. Ze begon er ooit aan in het kader van zo'n challenge. En vervolgens is ze het blijven doen.

 12. Ik gooi niets weg, als ik gekookt heb gaat het helemaal op. Zelfs als boter of yoghurt over de datum zijn eet ik het nog. Ik koop groente niet teveel in en als ik het toch over heb gaat het als salade mee naar het werk. Daar heb ik eerder honger en dan komt het goed van pas.

 13. Ik kom even langs via het Blogfeestje, gezellig dat je meedoet! Wat een gave poster, die soep ga ik eens proberen. Wij gooien wel meer eten weg dan ik zou willen, maar meestal komen de hoeveelheden voor het avondeten wel goed uit.

 14. Wat goed! Ik probeer ook echt zo weinig mogelijk weg te gooien. Zo zonde maar soms is het zo. Vaak geef ik het aan de cavia's en meestal fietsen we na zwemles langs de kinderboerderij.

 15. wij gooien eigenlijk niets weg. veel kun je ook invriezen en later gebruiken dus dat doen we regelmatig. en anders bedenken we een gerecht waar we de ingrediënten in kwijt kunnen

 16. Vroeger op de camping (als wij op vakantie waren), maakte mijn moeder altijd een soort kliekjes soep daar doet mij dit aandenken. Omdat mijn vriend en dochter beide niet graag soep eten, maak ik dit eigenlijk nooit meer x

 17. Ik probeer echt bijna niets weg te gooien. Soms gebeurt het wel met gerimpelde appeltjes of als er echt van die natte bruine plekken opzitten. Eigenlijk heeft mijn moeder mij geleerd om daar appelmoes van te maken maar daar heb ik de tijd niet altijd voor (of die neem ik niet is het meer). Restjes groente doe ik niet heel snel weg. Goed om dit weer benadrukt te zien.

  • Het aspect tijd speelt bij dit soort dingen denk ik ook zeker een rol. Soms is het gewoon makkelijker en sneller om de boel gewoon weg te mikken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder