Reacties

Houdbaarheidsdatum afschaffen? En THT versus TGT — 12 reacties

 1. Met vlees en vis neem ik nooit risico's, en houd ik me strikt aan de houdbaarheidsdatum.
  Van die zakjes voorgesneden groenten vind ik er vaak snel vies uitzien, ook al zijn ze bijvoorbeeld nog twee dagen houdbaar. Ik vertrouw meestal op mijn zintuigen om te bepalen of iets nog oké is.
  En anders zijn er de kippen nog, die malen er niet om als het brood hard is geworden of de koekjes wat muf smaken ;-)

 2. Op die producten van Tesco staan bij ons sowieso al geen data.
  Ik maak inderdaad onderscheid tussen vlees enzo en de rest.
  Ik trek me niet veel aan van de tht met andere producten. Ik weet dat dat is wat ze kunnen garanderen onder extreme omstandigheden, dus dat het veel langer houdbaar is dan dat.
  Maar ik vind het wel een handige leidraad als iets “vergeten” is in een kastje ;-)

 3. Ik let er wel op maar gebruik sommige producten wel gewoon als de datum verstreken is.
  Daarnaast zijn er producten die in de praktijk eigenlijk geen houdbaarheidsdatum hebben maar deze wel op het pakje zetten.
  Zoals pasta. Ik heb vorige week nog lasagne vellen gebruikt die volgens de verpakking een dhr van 2012 hadden. Was niets mis nee.

  • Kijk, daar zou ik dan wel weifels bij gehad hebben, bij lasagne uit 2012. Dat is toch zes jaar geleden. Maar goed om te horen dat het nog prima smaakte.

 4. Ik denk dat je ook niet moet spreken over "uiterste houdebaarheidsdatum". Dat impliceert al dat het na verstrijken niet meer eetbaar is. Gebruik de term "houdbaarheidsdatum" wat je verderop in je blog wel doet. Dan kun je onderscheid maken in "tenminste houdbaar tot" en "te gebruiken tot" of nog beter "niet gebruiken na". Deze laatsten staan meestal op vis en vlees etc. Daar is het ook belangrijk om je aan de datum te houden. Melk bv is echt niet bedorven als de houdbaarheidsdatum is verlopen, is vaak nog dagen daarna te gebruiken. E.e.a. hangt natuurlijk wel af van de manier van bewaren. Als je een pak melk een halve dag op de ontbijttafel laat staan wordt de houdbaarheid natuurlijk wel korter. Gewoon je neus en ogen gebruiken dus. Droge kruideniersartikelen( pasta, rijst, koffie, suiker etc) zijn eindeloos houdbaar.(wel even opletten of er geen beestjes in met name de graanproducten komen)

 5. Zelf kijk ik zowel naar de datum als naar de toestand van het product. Soms kan het nog wel even, maar dan weet je wel dat het snel op moet (vooral met vleeswaren).
  Ik betwijfel of er echt zoveel minder weggegooid zou worden zonder datum. Mensen die nu veel te veel kopen en het dan maar weggooien doen dat waarschijnlijk ook als er geen datum op staat. Misschien zelfs nog erger, want dan is het 'van de vorige keer boodschappen doen' en dus gooien ze het voor de zekerheid maar weg.

 6. Bij veel producten als koffie maakt het me totaal niet uit. Sommige dingen kunnen tot 6 maanden later probleemloos genuttigd worden. Een uitzondering maak voor de maaltijdsalades. Die zijn wat mij betreft 2 dagen minder houdbaar dan aangegeven. Het maakt vrijwel niet uit bij welke supermarkt. Vaak eet ik het dezelfde dag, maar anders laat ik het niet tot de einddatum komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder