Houdbaarheidsdatum afschaffen? En THT versus TGT
Last updated on October 23rd, 2023 at 11:40 am
- De psychologische werking van de houdbaarheidsdatum
- Er zijn twee soorten houdbaarheidsdata + ‘beste kwaliteit tot en met’
- ‘Beste kwaliteit tot en met’
- Ik vind de uiterste houdbaarheidsdatum wel prettig
- Bedorven, ondanks goede houdbaarheidsdatum
- Samenvattend
De uiterste houdbaarheidsdatum op levensmiddelen is erom berucht dat hij leidt tot voedselverspilling. Mensen zouden eten klakkeloos weggooien, alleen maar omdat de uiterste houdbaarheidsdatum voorbij is. Terwijl iets als koffie dan bijvoorbeeld nog prima te gebruiken is.
Nederlanders gooien per jaar maar liefst ruim veertig kilo voedsel weg per persoon.
Het idee is dat door die uiterste houdbaarheidsdatum weg te halen, er 12% voedsel minder wordt weggegooid.
De psychologische werking van de houdbaarheidsdatum
Dat we zoveel belang hechten aan die datum komt volgens experts omdat we als consument tegenwoordig zo ver van de productie van ons voedsel afstaan. We vertrouwen niet meer op onze zintuigen, maar op wat de fabrikant ons vertelt.
Het voedingscentrum roept daarom op te kijken, ruiken, voelen en proeven om te bepalen of iets nog goed is. Kortom gebruik je zintuigen in plaats de houdbaarheidsdatum.
Maar toch… die datum heeft iets magisch.
Er zijn twee soorten houdbaarheidsdata + ‘beste kwaliteit tot en met’
- THT-datum (tenminste houdbaar tot)
- TGT-datum (te gebruiken tot)
Deze omschrijving blijkt tot verwarring te leiden. Tenminste houdbaar tot wil bijvoorbeeld niet zeggen dat iets de dag erna niet meer goed is. Maar veel mensen vatten dit wel zo op.
In onderstaand filmpje van Het Voedingscentrum wordt het heel helder uitgelegd:
‘Beste kwaliteit tot en met’
Nou schijnt er ook nog het label ‘best kwaliteit tot en met’ te zijn. Ik was me daar eerlijk gezegd niet zo van bewust. Dit label staat op producten als verpakte komkommers, verpakte appels, bessen en aardappels. Albert Heijn overweegt nu om dit label te gaan weghalen om zo voedselverspilling tegen te gaan. Het idee is dat we daardoor weer beter onze eigen neus en ogen gaan gebruiken om te kijken of iets nog goed is of niet in plaats van blind de houdbaarheidsdatum te lezen.
Ik vind de uiterste houdbaarheidsdatum wel prettig
Eerlijk gezegd vind ik die uiterste houdbaarheidsdatum toch wel prettig. Het geeft me een indruk hoe vers iets is. Als ik bijvoorbeeld een zak andijvie koop voor stamppot andijvie, dan neem ik het liefst een zak met een uiterste houdbaarheidsdatum die wat verder in de toekomst ligt. Een bewaarwijzer kan ook helpen om voedsel optimaal te bewaren.
Bedorven, ondanks goede houdbaarheidsdatum
Tegelijkertijd heb ik al best een aantal keren een product gekocht dat volgens de uiterste houdbaarheidsdatum datum nog goed zou moeten zijn, maar waar de verpakking helemaal bol van stond. En het rook ook heel raar.
Dus dat je wel je eigen verstand moet gebruiken bij die uiterste houdbaarheidsdatum snap ik wel.
Maar als een soort vuistregel vind ik de houdbaarheidsdatum toch wel erg handig. Je kunt immers ook niet altijd zien of proeven of iets nog goed is of niet, gezien het feit dat mensen soms iets lekkers eten en daarna diarree krijgen door een voedselvergiftiging.
Samenvattend
Om voedselverspilling tegen te gaan overwéégt Albert Heijn om het label ‘Beste kwaliteit tot en met’ te schrappen. SupermarktketenTesco in Engeland heeft de daad al bij het woord gevoegd!
‘Tesco shoppers will from this week no longer find date labels on a further 116 items of produce – including own-brand apples, oranges, cabbages and asparagus.’
Lees ook over duurzaam boodschappen doen.
Leestip: kun je eieren nog eten als ze over de uiterste houdbaarheidsdatum zijn? en Kun je een gebarsten ei nog eten?
Hoe belangrijk zijn de uiterste houdbaarheidsdata op producten voor jou?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik kijk er niet naar. Ik gebruik ogen, neus en mond. Die hebben me nog nooit in de steek gelaten. Vele mensen overdrijven echt met die data…
Met vlees en vis neem ik nooit risico’s, en houd ik me strikt aan de houdbaarheidsdatum.
Van die zakjes voorgesneden groenten vind ik er vaak snel vies uitzien, ook al zijn ze bijvoorbeeld nog twee dagen houdbaar. Ik vertrouw meestal op mijn zintuigen om te bepalen of iets nog oké is.
En anders zijn er de kippen nog, die malen er niet om als het brood hard is geworden of de koekjes wat muf smaken ;-)
Kippen zijn inderdaad erg handig voor organisch afval!
Op die producten van Tesco staan bij ons sowieso al geen data.
Ik maak inderdaad onderscheid tussen vlees enzo en de rest.
Ik trek me niet veel aan van de tht met andere producten. Ik weet dat dat is wat ze kunnen garanderen onder extreme omstandigheden, dus dat het veel langer houdbaar is dan dat.
Maar ik vind het wel een handige leidraad als iets “vergeten” is in een kastje ;-)
Ik let er wel op maar gebruik sommige producten wel gewoon als de datum verstreken is.
Daarnaast zijn er producten die in de praktijk eigenlijk geen houdbaarheidsdatum hebben maar deze wel op het pakje zetten.
Zoals pasta. Ik heb vorige week nog lasagne vellen gebruikt die volgens de verpakking een dhr van 2012 hadden. Was niets mis nee.
Kijk, daar zou ik dan wel weifels bij gehad hebben, bij lasagne uit 2012. Dat is toch zes jaar geleden. Maar goed om te horen dat het nog prima smaakte.
Toch wel belangrijk en ik koop ook het liefste verse producten met de houdbaarheid iets verder weg. Want kookpannen kunnen altijd wijzigen.
Ik denk dat je ook niet moet spreken over “uiterste houdebaarheidsdatum”. Dat impliceert al dat het na verstrijken niet meer eetbaar is. Gebruik de term “houdbaarheidsdatum” wat je verderop in je blog wel doet. Dan kun je onderscheid maken in “tenminste houdbaar tot” en “te gebruiken tot” of nog beter “niet gebruiken na”. Deze laatsten staan meestal op vis en vlees etc. Daar is het ook belangrijk om je aan de datum te houden. Melk bv is echt niet bedorven als de houdbaarheidsdatum is verlopen, is vaak nog dagen daarna te gebruiken. E.e.a. hangt natuurlijk wel af van de manier van bewaren. Als je een pak melk een halve dag op de ontbijttafel laat staan wordt de houdbaarheid natuurlijk wel korter. Gewoon je neus en ogen gebruiken dus. Droge kruideniersartikelen( pasta, rijst, koffie, suiker etc) zijn eindeloos houdbaar.(wel even opletten of er geen beestjes in met name de graanproducten komen)
Zelf kijk ik zowel naar de datum als naar de toestand van het product. Soms kan het nog wel even, maar dan weet je wel dat het snel op moet (vooral met vleeswaren).
Ik betwijfel of er echt zoveel minder weggegooid zou worden zonder datum. Mensen die nu veel te veel kopen en het dan maar weggooien doen dat waarschijnlijk ook als er geen datum op staat. Misschien zelfs nog erger, want dan is het ‘van de vorige keer boodschappen doen’ en dus gooien ze het voor de zekerheid maar weg.
Bij veel producten als koffie maakt het me totaal niet uit. Sommige dingen kunnen tot 6 maanden later probleemloos genuttigd worden. Een uitzondering maak voor de maaltijdsalades. Die zijn wat mij betreft 2 dagen minder houdbaar dan aangegeven. Het maakt vrijwel niet uit bij welke supermarkt. Vaak eet ik het dezelfde dag, maar anders laat ik het niet tot de einddatum komen.
Bij maaltijdsalades lijkt het me inderdaad verstandig om ze zo snel mogelijk op te eten.
vind ik een moeilijke, ik gooi het toch weg als ik twijfel hoor. Ik wel absoluut niet ziek worden van mijn eten, maar misschien denk ik er dan misschien teveel over?