Wentelteefje maken: snel en makkelijk met 5 ingrediënten

wentelteefje maken

Wil je een wentelteefje maken?

Maar weet je niet goed hoe dat moet?

Hieronder lees je hoe je snel en makkelijk een wentelteefje maakt.

Voor wie het niet weet: een wentelteefje is eenvoudig gezegd een boterham die je in melk en ei doopt en vervolgens bakt.

Wentelteefje maken

 • Oud brood. Maar vers brood mag natuurlijk ook
 • 1 Ei voor 5 wentelteefjes oftewel 5 boterhammen. Wil je 10 wentelteefjes maken? Gebruik dan 2 eieren.
 • 300 ml melk. Dit staat in de meeste recepten, en ook in Het Groot Gezondheidskookboek, maar ik vind het vrij veel. Ik denk dat 200 ml ook prima is.
 • Kaneel naar smaak. Of 1,5 theelepel voor wie graag duidelijke omschrijvingen heeft ; )
 • Boter om het wentelteefje in te bakken.

wentelteefje

Wentelteefje maken stappenplan

Breek het ei boven een diep bord, en roer het met een vork of garde goed los. Vervolgens giet je er voorzichtig de melk bij. Meng de eieren en de melk, en doe er daarna kaneel bij. Vervolgens pak je de boterhammen, en haal je die door je ei-melk mengsel. Zorg dat het brood er helemaal mee doordrenkt wordt.

wentelteefje

wentelteefje maken

wentelteefje maken

Nu ga je de boterhammen bakken.

wentelteefje

wentelteefje maken

wentelteefje

wentelteefje

Verwarm hiervoor een beetje boter of olie in een pan, pak een doorweekte boterham en bak die aan beide kanten lichtbruin.

Serveer met een beetje suiker.

wentelteefje maken

Of niet natuurlijk, als je gezond wilt leven.

Hieronder een handige video waarin het ook nog eens wordt uitgelegd. Opvallen is dat ze daar de korstjes van de boterhammen afsnijden. Dat vind ik eigenlijk een beetje zonde.

Wat is er zo leuk aan een wentelteefje maken?

Een wentelteefje maken is een geweldige manier om een oudbakken boterham lekker te maken. In plaats van dat je droog brood zit te kauwen, smul je van een lekker warm wentelteefje. Teunie van het blog Eenvoudig leven doet dit ook graag.

Wentelteefjes beleg

Je kunt van alles op je wentelteefjes doen. Mijn favoriet is een beetje suiker, maar andere opties zijn:

 • Stroop
 • Kaneel
 • Banaan
 • Bosvruchten
 • Poedersuiker
 • Suiker
 • Gebakken ui, champignons en paprika. Dan heb je dus een hartige versie!

Hieronder zie je het eindresultaat. Mijn wentelteefje smaakt een beetje naar wafels en/of American pancake! Ik gebruikte een kapje, dat ik normaliter niet lekker vind. Maar op als wentelteefje was hij heerlijk.

wentelteefje maken

Wentelteefje in het Engels

In het Engels heet een wentelteefje French Toast. Maar dan kan het ook een hartige maaltijd zijn. Heddwen is half Nederlands en half Brits. Zij adviseert om Engelse gasten te zeggen dat je French toast with cinnamon and sugar serveert als je wentelteefjes gaat maken.

Mijn eerste kennismaking met wentelteefjes in het Engels was in de film Kramer versus Kramer. In deze scène zie je een onhandige Dustin Hoffman een poging doen om wentelteefjes/ French toast te maken voor zijn zoontje. Maar het gaat allemaal erg klungelig. Kijk maar:

Opvallend vond ik dat Dustin Hoffman twee eieren per persoon gebruikt, oftewel 4 eieren. Vervolgens klopt hij de eieren in een mok, en loop dan tegen probleem in dat de boterham niet in de mok past. Vervolgens vergeet hij de melk erbij te doen, en het ziet er allemaal erg viezig uit. Bovenstaand filmpje kun je zien als een manier waarop je NIET wentelteefjes moet maken ; )

Wentelteefjes van Jamie Oliver

Laat het maar aan Jamie Oliver over om een simpel recept toch nog ingewikkeld te maken. Ik ben daar altijd weer verbaasd over, omdat Jamie juist overkomt alsof alles heel simpel en makkelijk is. Maar in de praktijk vind ik zijn recepten vaak toch best ingewikkeld en met veel ingrediënten. Maar goed, als je houdt van een uitdaging vind je hier de wentelteefjes van Jamie Oliver.

Waar komt het woord wentelteefje vandaan?

In eerste instantie dacht ik dat het een beetje een gemeen woord was. Met teef als een scheldwoord voor een vrouw die vaak van gedachten verandert. Maar het is een stuk positiever. Het woord wentelteefje komt volgens Wikipedia simpelweg van de uitdrukking: 'wentel-'t-eventjes' uit vroeger tijden. Destijds was wentelteefje maken een manier om oud brood weer lekker te maken. En zo kun je het dus nog steeds gebruiken.

Tip: je kunt ook een wentelteefje maken van beschuit!

Samenvattend

Een wentelteefje maken is simpel en lekker. Het is bovendien een geweldige manier om oud brood toch weer smakelijk te maken.

Wil je pannenkoeken bakken maar heb je geen melk in huis? Lees dan mijn post pannenkoeken zonder melk! en havermoutpannenkoeken

Wat vind jij van wentelteefjes? En heb je nog lekkere tips?

Similar Posts

24 Comments

 1. Wij hebben eigenlijk nooit oud brood. En ik moet zeggen. Ik heb dit vroeger ook nooit gegeten. Misschien moet ik het toch eens maken.

  Love As Always
  dimario

 2. Lekker, wij noemen het hier in Vlaanderen gewonnen brood. In Wallonië noemen ze het pain perdu, (verloren brood)

 3. In mijn jeugd aten we ze,als het brood oud was. En een soort broodpudding. Door mijn broodrooster heb ik weinig te oud brood.

 4. Toen de kinderen klein waren vaak gegeten. Inderdaad met suiker en kaneel. Het eet zo lekker weg als ze geen zin in brood hebben.
  En mijn zoon noemt ze gekscherend: turn-around-bitches ;-)

  1. Hij is een kei in het letterlijk vertalen in het Engels. Wentel = turn around en een teef vind hij een bitch ;-)
   Hij zegt bijvoorbeeld ook: O, nou komt de monkey out of the sleeve ;-)
   Of: I need an elevator als hij een lift nodig heeft. Grapjas.

 5. Ja heerlijk! Hier ben ik mee opgegroeid en maak ik nu ook voor mijn kinderen. Lekkere variaties zijn met kerst/paasstol, krentenbollen of stokbrood. Zolang het maar oud brood is :).

 6. Mijn moeder maakte regelmatig verloren brood en ook boffers. Pas veel later hoorde ik de term wentelteefje. Vond dat woord maar nix. Moest wel iets haags zijn. Kan slecht tegen onnodige verkleinwoorden. Zelf nog niet gemaakt aangezien ik geen eieren of melk in huis haal. Brood wordt ook niet meer oud, omdat ik het in de vriezer bewaar. Wel snipper ik vaak de kruintjes door een of andere warme maaltijd. Maak er o.m. minestronesnert mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.