Boter

BoterToen ik opgroeide was er bij de broodmaaltijd altijd boter.

Echte boter, met als groot nadeel dat hij meestal zo hard was dat je er gerust iemand de hersens mee kon inslaan.

Daarom werd het ook regelmatig buiten de koelkast bewaard, maar als het warm was, dan werd hij weer eng dun. Op een gegeven moment ging mijn moeder lijnen, en toen hadden we voortaan Era. Ik geloof dat dit merk nu niet eens meer bestaat.

Waar wordt boter van gemaakt?

Boter wordt gemaakt van melk, en melk komt van koeien. Koeien geven melk die we kunnen drinken, maar we kunnen er ook boter van maken.

Boter wordt gemaakt van melk door de vetdeeltjes in de melk samen te laten klonteren.

Die vetdeeltjes uit de melk heten boterkorrels. Na een tijdje blijven de boterkorrels aan elkaar plakken en drijven ze bovenop de vloeistof. Dit wordt wei genoemd. Vervolgens worden de boterkorrels samengedrukt zodat het vocht eruit wordt geperst. En wat overblijft is boter. Meestal wordt er ook nog een beetje zout bij gedaan voor de smaak.

Wij hebben Halvarine

In mijn gezin staat er halvarine op tafel, en dan de allergoedkoopste die er is. Er staat niet eens een huismerk op, alleen ‘halvarine’. Of het lekker is weet ik eigenlijk niet. Ik gebruik het alleen als ik hagelslag op mijn brood blief, en dan dient het vooral als plakmiddel zodat de hagelslag niet van mijn boterham rolt. Vroeger deed ik ook graag boter onder mijn kaas, tot mijn man vertelde dat zijn oma altijd zei:

‘Zuivel op zuivel, dan haalt je de duivel!’

Bratella bakken en braden en vloeibare boter

Daarnaast hebben we een fles bloeibare Bratella bakken en braden van de Aldi om vlees in te bakken en braden. In het weekend kookt mijn man, en hij is gek op zijn Bratella.

Blue Band vloeibare boter cake bakken

En dan heb ik in de koelkast vaak nog een fles Blue band vloeibare boter staan, die ik gebruik voor wafels bakken, pannenkoeken en voor cake bakken. Ik bak mijn cakes altijd met vloeibare boter. Ik heb het idee dat de cake dan minder ongezond wordt, en het smaakt prima.

Welke boter voor appeltaart en welke boter voor koekjes?

Als mijn man appeltaart bakt dan gebruikt hij altijd een stuk Blue Band. Voor koekjes geldt hetzelfde. Je hebt een hard stuk boter nodig. Maar echte ongezouten roomboter levert waarschijnlijk een lekkerder appeltaart op. Wij doen dat niet, omdat we het idee hebben dat de appeltaart dan vetter wordt. Het is niet voor niets dat Het Voedingscentrum roomboter NIET in de Schijf van vijf heeft gezet.

Is boter vegan?

Roomboter is natuurlijk niet vegan, maar er zijn diverse smeersels te koop die wel degelijk vegan zijn. Dat staat dan ook op de verpakking. We hebben een tijd lang een vegan halvarine van de Lidl gehad.

Boter belangrijk voor vitamine D

Boter schijnt belangrijk te zijn om vitamine D binnen te krijgen, maar ik vraag me af of ik wat dat betreft voldoende binnenkrijg… Gelukkig zit vitamine D ook in kaas, dat eet ik wel bijna elke dag. Tussen de middag op een tosti!

Wat voor boter gebruiken jullie? En kies je bewust voor vloeibare of ‘harde’ boter om te bakken en braden?

Similar Posts

28 Comments

 1. Ach, je kan altijd nog aan de davitamon, of bestaat dat ook al niet meer, of veul erger levertraan ;)
  groet

 2. Wij gebruiken op brood gewone halvarine en soms roomboter.Manlief vindt dat lekker met zwitserse strooikaas of op een plak ontbijtkoek. Voor vlees braden gewoon margarine en verder gebruik ik olie . Mijn jus is meer water dan boter en eventueel een laulierblad erbij of wat maggi .

 3. Ik heb geen zin in een koelkast met vier varianten braad- en smeerproducten dus wij bakken en braden de laatste tijd weer met olie en roomboter. Dat zijn zuivere producten qua ingredienten tenminste. Cocosolie heb ik ook een tijdje gedaan, maar daar gingen alle gerechten van naar cocos smaken.
  Toegegeven: de lekkerste jus is nog altijd die van oma. Maar die gebruikt dan ook altijd B.leu band, en dan wel erg royaal. Hoewel iedereen haar jus prijst, snappen man en kinderen wel dat ik haar recept niet dagelijks navolg.

 4. Ik gebruik olijfolie, raapzaadolie, zonnebloemolie, kokosolie, wajang en heel soms roomboter in de keuken. Voor op brood hebben we een voordelige halvarine.
  Voor de gezondheid is het denk ik beter om roomboter te gebruiken, maar hier hebben we lactose intoleranten en helaas bevat roomboter lactose. Ik heb weleens ghee geprobeerd, maar dat vind ik niet lekker.

 5. Wij gebruiken een goedkoop kuipje dieethalvarine, van de euroshopper voor op brood.
  En om in te bakken vloeibare remIa olijf. Bevalt prima.

  Gr Ellen

 6. Om roomboter zachter te maken kun je roomboter mixen met een milde olijfolie. Ik deed dit meestal met een pakje roomboter en een halve beker olijfolie. Het kan ook één op één. Heb je tegelijk een bak en braadprodukt en een zelfgemaakte margarine.

 7. Ontgeurde kokosolie om te bakken, roomboter op brood en olijfolie op de sla. De meeste plantaardige olie die verhit is geweest is niet bepaald bevorderlijk meer voor de gezondheid, heb ik begrepen. Is ook het geval met margarines enzo, daar gebeurt dat in het productieproces.

 8. Ik lust geen boter, dus ik eet het ook niet. Voor het bakken gebruik ik meestal olijfolie, maar heel af en toe gewoon zo’n blok margarine (niet in 1x natuurlijk). Als ik het koop voor op brood, koop ik gewoon zo’n pakje van het huismerk. Zo’n plastic kuipje zeg maar. Maar dat is dan dus voor anderen die wel boter eten.

 9. Hier om te bakken meestal olijfolie, of soms een beetje vloeibaar, bijvoorbeeld bij pannenkoeken – daarbij vinden we allebei olijfolie niet lekker. Om te smeren halvarine (al gebruik ik dat erg weinig, Vriend eet bijna halvarine met brood en beleg…) En om bijvoorbeeld koekjes, cake etc zelf te bakken gebruiken we wel roomboter.

 10. hahaha wij gebruiken de boter ook alleen om dezelfde reden dan jij. En ook bij ons staat er halvarine op, maar is van euroshopper.

 11. Meestal olijfolie om te bakken/braden.
  Roomboter voor het bakken en soms ook op brood, ik denk ervoer om helemaal over te stappen op roomboter. Nu gebruik ik nog kuipjes margarine voor op brood.
  De pakjes roomboter van Campina zijn direct smeerbaar. Wel wat duurder ja, maar komt ook van béste koeien…;-)

 12. Het ligt er maar helemaal aan wat ik maak. Brood eet ik zonder boter, alleen krentenbrood dan wel met roomboter en roggebrood met roomboter en zwitserse kaas.
  Bakken doe ik meestal in de cocosolie van de toko zonder cocossmaak. Aardappels bak ik in roomboter en om ze knapperig te krijgen op het laatst scheutje olie en nog even hard bakken.

  Stoofvlees half roomboter half zonnebloemolie.

  Mijn ouders van eind 80 gebruiken veel roomboter voor alles en waren vorig jaar onzeker of ze niet op iets anders waarvoor reklame wordt gemaakt moesten overgaan. Ze hebben geen bijzondere gezondsheidsproblemen behalve versleten gewrichten en wonen met alleen 14-daagse thuishulp zelfstandig en koken graag, en ik heb ze dringend geadviseerd roomboter te blijven gebruiken, het doet ze kennelijk veel goed!

 13. Ik gebruik olijfolie voor roerbakken en kip (bijv. Indische/Italiaanse recepten).

  Voor de Hollandsche kost Becel vloeibaar.

  Op brood zonnepitten halverine (inderdaad als lijmmiddel) of èchte roomboter (beschuit e.d. wordt zacht van halverine, omdat in halverine ook water zit).

  Voor de afdeling pannekoeken, poffertjes en taarten gebruik ik altijd èchte roomboter.

  Dus eigenlijk van alles wat

 14. Hier enkel en alleen roomboter en olijfolie. Dit is beide zuiver, en wanneer je er niet te veel van eet, krijg je zeker geen hartvervetting.

  Alle andere boter gerelateerde smeerseltjes zijn niet al te goed voor de gezondheid.

  Trouwens hebben we ook altijd gee staan, dit is boter die we zelf klaren.

 15. Na járenlang margarine te hebben gegeten omdat dat nou eenmaal goed voor je lijn zou zijn en iedereen dat at (ik dacht er niet eens bij na), overgestapt op het eten van zoveel mogelijk onbewerkte producten. Dus ook op roomboter. Ik begon nogal huiverig, maar ben 7 kilo lichter en schommel niet meer. Van roomboter wordt je niet dik, van een-hele-zak-chips-leegkanen wordt je dik!

 16. Ik bak alles zonder vetten in een Tefalpan of op een bakvelletje,want verhitte vetten zijn niet goed voor een mens.
  Voor alle andere botermomenten gebruik ik cocosolie, roomboter, volle mayonaise of olijfolie, 25 gram p.p. per dag.

  1. Wat handig! Bakken zonder boter, ik wist niet eens dat dit kon.
   Wel maak ik gehakt en vlees vaak klaar in de oven, zodat het vet er uit kan druipen.

 17. Je leest/hoort inderdaad vaak dat margarine en halvarine niet zo gezond zijn (google maar eens). Wij gebruiken roomboter en olijfolie om in te bakken en op brood halvarine, maar dan wel van de biologische winkel. Daar zitten natuurlijke ingrediënten in.

 18. Hallo Haagje,
  een tefalpan heeft een teflonlaagje wat weer ongezond lees kankerverwekkend is, gebruik een greenpan.

  1. Ik gebruik rijstolie om vlees te bakken/braden (wat uien en teentjes knoflook erbij doen dan is er ook jus) ghee voor pannekoeken, haloumi en eieren en roomboter voor wat ik in de oven bak (brood, koekjes etc.) Op brood gebruik ik wel ‘n gewone margarine. Olijfolie gebruik ik alleen in salades en archide-olie om pindakaas te maken.

  2. Heb even op google gekeken naar de greenpan, want was daarmee niet bekend.
   Ik zal voortaan altijd het bakvelletje gebruiken, want dat gaat prima.
   Welbedankt voor de goede raad, Geertje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.