Reacties

Halvarine, margarine en boter en kun je bakken met halvarine? — 47 reacties

 1. In halvarine en margarine zitten transvetten, die zijn heel slecht voor een hoog cholesterol en de rest van de gezondheid. Roomboter, een onbewerkt product, is dus veel gezonder.
  Een hoog cholesterol gehalte is niet per definitie gevaarlijk, dat is het probleem niet, het is een symptoom, de veroorzaker van het hoog cholesterol moet bestreden worden, niet de symptomen.

  Lees het boek De Cholesterol Leugen van Walter Hartenbach maar eens, een hart- en vaatchirurg uit München.
  En als je Googelt kom je veel recente artikelen tegen die de huidige stand van zaken op het cholesterol belichten. Lees bijvoorbeeld de artikelen van Juglen Zwaan.

  • Precies, dat boek is een echte eye-opener! Hier smeren we ook met roomboter. Ik ben er een voorstander van producten te eten die zo min mogelijk bewerkt zijn.

  • Zoals ik het hier lees, zo heb ik het ook geleerd. Roomboter is niet per sé slechter dan de andere opties. Ik vind het altijd wel erg lastig smeren ^_^

  • Dat heb ik inderdaad ook gelezen Luz. Maar ik heb begrepen dat Halvarine toch de gezondere keuze is ten opzichte van roomboter. Bovendien zitten er tegenwoordig nauwelijks transvetten meer in Halverina heb ik begrepen.

 2. Zoveel verschillende keuzes :D Ik had eigenlijk nog nooit van Halvarine gehoord en zie het hier ook nooit op de verpakking staan :O Is dat misschien een Nederlandse benaming? Ik moet zeggen dat ik heel weinig boter eet, enkel in gebak neem ik er speciale voor patisserie!

 3. Ik eet altijd roomboter! Smeer het overigens zelden op brood. Ik geef de voorkeur aan zo onbewerkt mogelijk en als ik dan boter gebruik, dan maar gewoon de echte/vette. Net als dat ik ook niet aan cola light doe.

 4. Je hebt onder deze categorieën ook weer super veel keuze, maar wij gebruiken eigenlijk altijd halvarine. Oh ja, en met de Kerst en Pasen kopen wij een klein kuipje roomboter, genieten. ;)

 5. Ik probeer alle soorten zoveel mogelijk te mijden. Ze hebben alledrie zo hun nadelen. Ik heb nogal wat video’s van Dr. Greger, Dr. McDougall, Forks over Knives enzo gezien. Daarin leerde ik dat roomboter ook niet zo gezond is. Geen enkele gemaakte vetsoort, behalve dan met mate avocado, noten, zaden enzo. Ik houd me hier niet helemaal aan, maar wel zoveel mogelijk. Zo gebruik ik ipv een vet, meestal een beetje water om ui/groente in te smoren voor een eenpans gerecht. Ik vind het lekkerder en ik voel me er beter bij. Het is in het begin even oefenen hoe dat het beste gaat en je moet er steeds bij staan. Niet teveel water gebruiken en als het water op is, weer iets water (of bouillon) toevoegen.
  Op brood gebruik ik soms halvarine, anders valt de hagelslag eraf ;-) Maar alles wat smeerbaar is, gaat geen vet onder.
  Ik ben dus flexibel, maar gebruik een stuk minder vet.

 6. Oh ik ben echt fan van roomboter. Eet nooit halvarine of margarine, omdat het zo zout is ofzo? Eet dan ook ongezouten roomboter, haha. Maar ben ook geen broodeter, werk m'n graantjes wel op een andere manier naar binnen. Goed artikel, wist de helft niet!

 7. Roomboter is op alle fronten veel beter voor je. Dat wagensmeer (margarine enz.) is alleen maar goed voor U.nielever. Veel chemische toevoegingen en water! Dat kan toch niet goed zijn. Mensen wordt wakker.

 8. Heel lang margarine gesmeerd. De meningen en dito onderzoeken over hoe schadelijk de één t.o.v. ander is verschillen nogal. Ik ben overtuigd geraakt dat gewoon roomboter beter is dan de zwaar bewerkte margarine en halvarine. Ik ben dus weer terug roomboter gaan gebruiken voor op de boterham. Nu moet ik zeggen dat we sowieso weinig boter smeren. Om te bakken maak ik nog wel consessies door regelmatig voor vloeibare bakboter te gaan.

 9. Lees ook de nieuwsbrieven van Free choice benelux van Dr Gabor Lenkei.
  Er zijn daar video's te bekijken dat een hoog cholestrol niet schadelijk is en niet de oorzaak is van dichtgeslibten aderen.
  Het is een natuurlijke reparatie van het lichaam,en bij het eten van cholestrol tabletten ga je het natuurlijke proces van het lichaam verstoren,met de nodige gevolgen van dien,en die pillen hebben heel veel bijwerkingen,het programma Kassa van de VARA heeft ook een uitzending gewijd aan cholestrol.
  margarine en halvarines blijken helemaal niet gezond omdat ze bewerkt zijn er word geadviseerd om roomboter te eten,maar wel met mate.

 10. Niets. Geen boter want dat s dierlijk (en we eten geen dieren of producten waar dierenleed aan te pas ik gekomen). Geen margarine of halvarine omdat dat nodeloos bewerkte producten zijn in (meestal) plastic verpakkingen.
  Ik heb gewoon een (glazen) fles olijfolie (lekker pittige) voor het koken.
  En ook nog een andere (neutraal smakende) olie.

  • Als je je cholesterol wil verlagen kan je overigens best geen (of zo weinig mogelijk) dierlijke producten eten, ook geen schaaldieren.

 11. Nog een aanrader: de voedselzandloper van Kris Verburgh.
  het hoofdstuk olién,boter, margarine en vetrijke sauzen.In dit boek word het gebruik van margarine en boter afgeraden

 12. Ik gebruikte altijd roomboter (en olijfolie), maar sinds kort ben ik overgestapt naar het veganisme (met weinig zout en weinig vet), dus ik gebruik helemaal geen boter meer.
  Vroeger gebruikte ik ook altijd halvarine, maar door wat ik erover las op internet (inderdaad wat ik hierboven ook lees in de reacties: slecht voor de gezondheid), ben ik ermee gestopt.

 13. Ik gebruik sinds een jaar of 2 eigenlijk weer altijd roomboter, samen met mijn vriend. Ik weet namelijk dat in andere soorten boter (hoe goed ze het ook doen klinken) veel slechte stoffen zitten. Geef mij maar die extra calorieen in plaats van plastic achtige stoffen. Die calorieen bezuinig ik ergens anders wel weer. Goed onderwerp voor een blog zeg! Leuk gedaan en ook heel interessant!

 14. Roomboter....
  het gaat niet alleen om rb, margarine halvarine, doch om het gehele plaatje!
  Grotere inname van groenten, doch ook bv om aan vold vit D te komen is suppletie gewenst.
  Ons voedsel is zo verarmd in de loop van de jaren.
  Mensen maken zich zorgen maakt om gezondheid, willen niet ziek worden, terwijl ze alles gebruiken wat bewerkt is, willen er weinig voor doen. Alles moet snel snel.
  Zelf bereiden kost tijd, doch de smaak, het genoegen, daar kan niets tegen op.

  Preventie van ziekten door middel van voeding daar zou meer de aandacht op moeten komen te liggen en let vooral niet wat de voedingsindustrie je doet geloven, ook niet schermen met onderzoeken die gesponserd worden door grootmachten!
  Ik geloof erin dat voeding je medicijn is en medicijn je voeding, maar dat je door gezond te leven je niet langer zal leven, maar dat het wel kwaliteit verhogend kan zijn!
  Ook stressreductie, vreugde en blijdschap in het leven zijn van grote invloed op ziekte en gezondheid.

 15. Ik gebruikte steeds Blue Band voor ons kleine meisje (en dus voor onszelf). Gek genoeg heb ik gewoon hun aanbevelingen opgevolgd. Nu gebruiken we 'Idee' en ik heb net echt even zitten zoeken naar wat het is: halvarine dus. Gelukkig :) Voor bakken en braden gebruik ik vaak toch vloeibare Croma (sorry, maar het maakt het vlees - als we vlees eten - echt lekkerder). Meestal gewoon olijfolie. Roomboter nagenoeg niet, ja als ik tomatensoep maak.

  • Vloeibare croma wordt aanbevolen boven zo'n stuk harde boter. Fijn dat je vlees er lekker van wordt. Geen probleem hoor om het merk te noemen : ) Ere wie ere toekomt.

 16. Als we smeren, doen we dat met roomboter. Maar dat is vooral bij rammelbeleg handig en dat eten we zeer zelden. Kaas blijft wel liggen en smeerbeleg kun je immers al smeren.
  Bakken doen we in olie (olijf en raap) en voor de lekker kan daar een klein puntje roomboter bij. Alleen in roomboter bakken is geen succes.
  Ik heb ook een tijdje in rundervet gebakken, maar de smaak viel ons allemaal tegen.

  Iemand hierboven noemde het stoven van groenten met water. Dat ken ik, met sol (met keltisch zeezout). Met vlees heb ik het nooit gedaan eerlijk gezegd; roerei kan wel. Wie weet is het met vis of zeefruit ook mogelijk?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder