Wat betekent het nieuwe kabinet voor thuisblijfmoeders?

kostwinnergezinnenHoewel ik inmiddels werk vanuit huis als fulltime blogger, en mijn man en ik dus officieel een tweeverdienersgezin zijn, hebben kostwinnersgezinnen mijn sympathie.

Dat kostwinnersgezinnen 6x zoveel belasting moeten betalen over het zelfde inkomen als tweeverdienersgezinnen vind ik wonderlijk in een land waarin wordt gehamerd op keuzevrijheid.

Ik krijg keer op keer de indruk dat die keuzevrijheid alleen geldt als je braaf fulltime buitenshuis gaat werken. En dat alles onder de noemer van emancipatie en onafhankelijkheid.

Maak je andere keuzes dan wordt dat financieel afgestraft. Uiteraard voor je eigen bestwil.

Met interesse las ik dan ook hoe het nieuwe kabinet over dit soort zaken denkt.

Op Het Moederfront vind je mijn post over wat kostwinnersgezinnen kunnen verwachten van het nieuwe kabinet.

Similar Posts

15 Comments

 1. Interessant! Ik had hier nog niet naar gekeken. Ik ben nu voor het eerst sinds mijn kinderen zijn geboren weer aan het werk. Ik ga eens kijken hoe het er bij ons nu voorstaat. Jaren lang hebben we inderdaad een laag inkomen gehad ondanks dat het salaris gewoon normaal was, omdat ik niet werkte. Ik werk nog niet veel uren en ik werk vanaf huis, maar ik hoop dat het toch genoeg verschil gaat maken zodat we het wat ruimer krijgen.

 2. Oh en ik heb wat dat betreft een ideale baan voor moeders die toch veel bij hun kinderen thuis zijn maar wel willen werken: ik ben klantenservice medewerkster vanaf huis. Dus achter mijn eigen computer verstuur ik mails en houd ik accounts bij van klanten. Een paar keer per maand naar kantoor, maar weinig druk. Erg fijn!

 3. Het financieel vooruitgaan is gereserveerd voor bepaalde groepen. Wie ook misgrijpen zijn de AOW-ers met (g)een klein pensioen. Allerlei prijsverhogingen en maar een tientje er bij.

 4. Niet iedereen heeft keuzevrijheid of de gezondheid om te kiezen voor werk of niet. Daar wordt vaak veel te makkelijk over gedacht in Den-Haag. In mijn geval werd ik chronisch ziek in een periode dat ik niet werkte. Dus geen uitkering. Maar ook geen kans op werk, dus geen salaris, geen pensioenopbouw, mijn man is dik drie jaar ouder dan ik en krijgt wanneer hij met pensioen gaat maar de helft AOW. Ik krijg pas wanneer ik die leeftijd heb. De heffingskorting wordt elk jaar verder afgebouwd. Vanwege onze financiele situatie en om later met minder geld rond te kunnen komen, hebben we al veel van de hypotheek afgelost en hoeven we nu geen huurwaardeforfait meer te betalen. Wat door de overheid zo gepromoot is: zelf verantwoordelijkheid nemen, aflossen. Dat wordt nu bestraft. Mijn man verdient gelukkig een goed salaris, maar de verhouding qua belastingen is echt helemaal zoek. Tegenwoordig hebben we accijns op arbeid.

  1. De overheid beloont de keuze om allebei buitenshuis te gaan werken financieel, en straft kostwinnergezinnen als het ware financieel af. Maar dat doen ze in naam van de emancipatie en voor de bestwil van vrouwen.

 5. Wij hebben het ook gemerkt toen mijn man stopte met werken vanwege ziekte en ik kostwinner werd. Goed geschreven!

 6. Jemig, betalen kostwinnaars dan 60-75% belasting op hun inkomen?? Weet je dat zeker? Dan heb ik zeker iets fout gedaan toen ik 7 maanden kostwinnaar was…

  1. Ah, ik heb een link. Daarin wordt het uitgelegd. Het komt er op neer dat tweeverdieners met 2 (parttime) banen inderdaad veel minder belasting betalen. Dat is niet zozeer om moeders of thuisblijfvaders te straffen volgens mij, maar juist om participatie op de arbeidsmarkt te bevorderen. Want je kunt natuurlijk ook met z’n tweetjes beslissen allebei een parttime baan te nemen (voordeel belastingtechnisch) en zo ook allebei voor de kids te kunnen zorgen. Dat lijkt mee eerlijk. Heel fijn dat wat mogelijk gemaakt wordt.
   (‘Kostwinnaar’ pfft :P je kan wel zien waar ik met mijn gedachten zat)

   Artikel waar ik naar verwijs kan ik niet plaatsen, mnaar de NRC heeft het nagerekend.
   “Vraag is nu: geldt dit enorme verschil voor alle gezinnen? Nee. Kostwinners hebben doorgaans wel last van een hogere belastingdruk dan tweeverdieners die samen hetzelfde inkomen verdienen als de kostwinner. Bijvoorbeeld bij een huishoudinkomen van 1,5 keer modaal betaalt de kostwinner 36 procent belasting en de tweeverdiener 22 procent.

   Overigens is de belastingdruk voor alleenstaande ouders 25 procent. Als Segers stelt dat Rutte zich gedraagt als een vijand van het gezin, dan doelt hij dus op slechts één soort gezinnen: die met twee ouders en één kostwinner.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.