Vitamine D tekort?! 3 maanden een Colecalficferol tablet slikken.

vitamine d tekort
Mijn armen zijn nog teveel bedekt voor optimale vitamine D.

Tot mijn verbijstering blijk ik een vitamine D tekort te hebben.

Dit kwam aan het licht naar aanleiding van een bloedonderzoek omdat ik een tijdje last had van duizeligheid.

Het vitamine D tekort had daar helemaal niets mee te maken, maar leidde er wel toe dat ik een soort turbo vitamine D pillen slikken.

Mijn kinderen en man vonden mijn vitamine D tekort amusant, omdat ik altijd preek dat het belangrijk is om veel naar buiten te gaan om zo vitamine D op te doen. Vitamine D wordt ook wel de zonnevitamine genoemd!

Tsja…

Vitamine D tekort

Omdat het vitamine D tekort de duizeligheidsklachten niet verklaarde, vond ik de diagnose vooral irritant. Ik heb namelijk geen enkele klachten die bij zo’n tekort horen. Dus qua motivatie om de pillen te slikken zat ik rond de 3 op een schaal van 10.

Maar omdat ik weet dat vitamine D ook belangrijk is voor sterke botten, slik ik nu braaf 3 maanden lang, elke week zo’n turbo vitamine D tablet. Want de dokter vond het niet eens voldoende om gewoon elke dag een klein pilletje te slikken. Ik moet 3 maanden lang wekelijks een
Colecalciferol tablet slikken.

Na 4 weken Colecalciferol slikken

Ik merk geen enkel verschil in hoe ik me voel, behalve dan irritatie dat ik dat ding moet slikken. Ook omdat ik het idee hebt dat het beter is gezond te eten, dan pillen te slikken.

Maar ik hoop dat mijn botten het wel voelen.

Niettemin vraag ik me nu wel af wat ik fout doe, dat ik zo’n vitamine D tekort heb opgelopen.

Wat is vitamine D ook alweer?

Hieronder een handige infographic die ik mag plaatsen met toestemming van zorgwijzer.nl:

vitamine d tekort
Bron: Zorgwijzer

Hoe kan Vitamine D tekort ontstaan?

Op Thuisarts geven ze diverse antwoorden op de vraag Hoe een vitamine D tekort kan ontstaan.

 1. Oudere leeftijd: de huid maakt minder vitamine D. (Vrouwen boven de 50 met een lichte huid hebben volgens thuisarts.nl extra vitamine D nodig.
 2. Je komt niet elke dag buiten tussen 11 en 15 uur. De Stichting tegen Kanker adviseert op dagen dat de zon vol schijnt, buiten juist te vermijden tussen 12 en 15 (zomertijd).
 3. Een getinte of donkere huid die minder vitamine D maakt.
 4. Het is winter: de zon is minder sterk en je huid maakt minder vitamine D.
 5. U bedekt uw huid met een sluier of boerka.
 6. U eet weinig producten waar vitamine D in zit. (Dit is de minst belangrijke oorzaak).

Als ik dit lijstje zo eens bekijk dan speelt mijn leeftijd en het feit dat het winter is misschien een rol bij mijn vitamine D tekort. Want ik kom wel elke dag even buiten tussen 11 en 15. Rond 12 uur laat ik namelijk ons hondje Trixie uit. Punt 6 speelt misschien ook een rol, maar roept meteen de vraag op: ‘In welk eten zit vitamine D?’

Wat eten bij vitamine D tekort?

Volgens thuisarts.nl zit vitamine D in: vette vis (zoals zalm of makreel), levertraan (visolie), rundvlees, kaas en eieren. Dat verklaart mijn vitamine D tekort ook niet volgens mij, want ik eet elke zaterdag zalm = vette vis, elke zondag een ei en kaas elke dag op de boterham.

Of is dat niet genoeg?

Hoeveel moet ik dan eten van vitamine D-rijk voedsel?

Per dag moet je volgens Het Voedingscentrum 10 microgram vitamine D binnenkrijgen. In 1 ei zit 0,9 microgram. Dan zou ik dus 10 eieren per dag moeten verorberen. Met regenboogforel schiet het wel lekker op: 100 gram is goed voor 9,4 microgram vitamine D.

Als ik het overzicht van Het Voedingscentrum zo eens bekijk, dan sluit ik toch niet uit dat mijn voeding beter kan wat betreft vitamine D.

Hoeveel zon is nodig voor voldoende vitamine D?

Hoeveel vitamine D kan ik in de wacht slepen door in de zon te gaan zitten? Uit verschillende studies blijkt dat 15 tot 30 minuten per dag genoeg is. Als het hoogzomer is, en de zonkracht groot, is 15 minuten al genoeg. Op weeronline.nl zeggen ze:

‘Uit onderzoek is gebleken dat je ongeveer vanaf zonkracht 3 vitamine D aanmaakt. Dat komt doordat bij zonkracht 3 of meer zogenaamde UV-B-straling het aardoppervlak kan bereiken. UV-B-straling is verantwoordelijk voor de aanmaak van vitamine D, maar zorgt er ook voor dat je verbrandt.’

Van oktober tot en met begin maart heeft de zon niet genoeg kracht om vitamine D aan te maken aldus Weeronline! In de Consumentengids van september 2022 bevestigen ze dit. Op onze breedtegraad is de vitamine D-aanmaak via de huid verwaarloosbaar, schrijven ze. Je moet die vooral uit je voeding halen in de winter.

Houdt zonnebrand vitamine D tegen?

Hoe zit dat nou? Enerzijds word je gewaarschuwd dat je je goed moet insmeren tegen de zon vanwege het gevaar op huidkanker. Anderzijds moet je in de zon voor voldoende vitamine D. Houdt zonnebrand dan niet ook vitamine D tegen?

Dermatoloog Tamar Nijsten, verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam zegt hierover op de site van Quest:

‘Als je wekelijks drie keer een kwartier met je gezicht en je handen in de zon komt, krijg je al genoeg vitamine D binnen. Ook op een bewolkte dag en ook als je ingesmeerd bent. Want zonnebrandcrème blokkeert wel iets van de UVB, maar je moet wel heel dik smeren wil er niets meer doordringen.’

Met andere woorden: smeer je gewoon goed in, je krijgt nog steeds voldoende vitamine D.

Kijk nu het filmpje van Weeronline:

Wat zijn eigenlijk vitamine D tekort symptomen?

Omdat ik dus zelf helemaal niets heb gemerkt van mijn gebrek aan vitamine D vroeg ik mij af wat de vitamine D tekort symptomen zijn. De gevolgen die ze noemen op thuisarts.nl zie en merk je niet direct, zoals botontkalking. Sterker nog, op thuisarts.nl zeggen ze expliciet: “

‘Vitamine D hangt niet samen met klachten als vermoeidheid, duizeligheid of u niet lekker voelen.’

Hoe merk je vitamine D tekort

Maar op de Amerikaanse websites Cleveland Clinic en Medical News Today vond ik dit rijtje vitamine D tekort symptomen:

 • Vermoeidheid
 • Pijn in de botten
 • Slappe spieren
 • Pijnlijke spieren
 • Stemmingswisselingen zoals somberheid

Op de site Medicalfacts.nl doen ze er nog een schepje bovenop:

 • Een futloos gevoel
 • Bloedend tandvlees.
 • Lusteloosheid.
 • Soms ook angstaanvallen en sombere gevoelens / gedachten, zonder dat er een expliciet aanleiding is.

Hoe dan ook, het kan dus heel goed zijn dat je niets van merkt van een tekort aan vitamine D. Bij mij werd het tekort alleen maar opgemerkt door een bloedonderzoek.

Vitamine D thuisarts

Hieronder een filmpje van thuisarts.nl met algemene informatie over vitamine D.

Vitamine D supplement Action

Het Voedingscentrum zegt dat het niet zoveel uitmaakt welk merk Vitamine D supplement je koopt. ‘Goedkopere huismerken zijn even goed als de duurdere A- merken, aldus het Voedingscentrum. Wel geven ze nog even deze tip:

‘Meestal staat op het etiket vitamine D3 (cholecalciferol), en soms D2 (ergocalciferol). Kies bij voorkeur een supplement met vitamine D3, de actievere vorm van vitamine D.’

Toen was ik meteen benieuwd naar het vitamine D supplement van de Action! Zij verkochten vitamine D van het merk Innovit. In oktober riep de Action een ‘batch’ hiervan terug. Er zit blijkbaar ethyleenoxide in sommige potjes.

vitamine D action

Maar afgezien van dit enge verhaal, zie ik geen vitamine D3 op het potje vitamine D van de Action staan. D3 staat bijvoorbeeld wel vermeld op deze vitamine D tabletten van Lucovitaal:

vitamine d tekort

Te veel vitamine D

Kun je ook te veel vitamine D in je lichaam hebben? Toen ik de Colecalciferol slikte, vroeg ik me dat best wel eens af. Het waren best grote pillen! En wat als ik dan ineens voldoende vitamine D kreeg via de zon? Zou ik dan teveel vitamine D binnen krijgen?

Eerst het goede nieuws: volgens het AD kun je van de zon niet te veel vitamine in je lichaam krijgen. Maar je kunt wel teveel binnenkrijgen door langdurig gebruik van te veel’ supplementen.

‘Dat gebeurt pas vanaf 50 microgram per dag. De meeste supplementen bevatten slechts de helft, 25 microgram.’ (Bron: AD)

Te veel vitamine D: symptomen

Wat kan er gebeuren als je te vitamine D binnenkrijgt? Je krijgt dan een verhoogde calciumwaarde in je bloed en er kunnen kalkafzettingen je lichaam ontstaan. Dat kan vervolgens leiden tot bijvoorbeeld deze symptomen:

 • Vermoeidheid
 • Verwardheid
 • Dorst
 • Spijsverteringsproblemen
 • Steeds gevoel hebben dat je moet plassen
 •  Botverlies
 • Nierfalen
 • Dehydratatie

Lekker dan. Dat wil je dus echt niet hebben!

Net als het AD zegt ook het Voedingscentrum dat je van de zon en je voeding echt niet te veel D vitamine binnenkrijgt. In de praktijk komt een overdosis vitamine D zelden voor.

Vitamine D waardes: wat is goed? Wat is te weinig?

Wat is een goede waarde om te hebben? Wat is te weinig? En wat is ‘te veel’?

 • 0 -4:  streefwaarde van 30-50 nmol/l
 • 5-64 jaar geldt een streefwaarde van 50-75 nmol/l
 • ouder dan 65 jaar geldt een streefwaarde van 75-100 nmol/l

Volgens de huisarts had ik een vitamine D tekort omdat ik een waarde van 30 had. Maar ik had dus minimaal 50 moeten hebben. Na 3 maanden slikken had ik een waarde van 86. Toen zat ik dus boven de aanbevolen waarde voor mijn leeftijd.

Tip: vraag altijd even precies naar het getal dat uit het bloedonderzoek kwam! Ik moest daar specifiek naar vragen. Het is toch wel interessant om het getal te weten, zodat je het kunt vergelijken.

Maximale vitamine D per dag volgens Zorgwijzer

 • 100 microgram (µg) per dag voor volwassenen en kinderen van 11 t/m 17 jaar
 • 50 microgram per dag voor kinderen van 1 t/m 10 jaar
 • 25 microgram per dag voor kinderen jonger dan 1 jaar

Welke vitamine D is het beste?

Hierboven schreef ik al dat het volgens Het Voedingscentrum allemaal niet veel uitmaakt. Welke vitamine D je slikt. Persoonlijk lijken mij de vitamines die je binnenkrijgt door de zon en door buiten te zijn het allerbeste.

De beste vitamine D na de zon: Kruidvat vitamine D 10 en 20 miligram en Dagravit

Maar volgens een test van De Consumentenbond adviseren van 58 vitamine potjes maar liefst 33 teveel vitamine D! Het maakt dus wel degelijk uit welk merk of potje je koopt. Hieronder zie je de 3 beste vitamine D supplementen volgens De Consumentenbond:

Screenshot 2022 05 25 at 12.48.48

Het goede nieuws is dat zo’n potje van Kruidvat ook nog maar 2,49 kost! Helemaal niet duur dus. Zie ook mijn post over de vraag of paracetamol van een huismerk wel net zo goed is als van een A-merk.

Vit d3: dit is de actieve vorm van vitamine D

Wat bedoelen mensen als ze het hebben over vit d3? Vit d3 is simpelweg de ‘actieve vorm’ van vitamine D. Je gaat bijvoorbeeld in de zon zitten, en via je huid krijgt je lichaam vitamine D (= cholecalciferol) binnen.

Die cholecalciferol wordt vervolgens in de lever en nieren omgezet worden tot de actieve vorm van vitamine D3 (1α,25-dihydroxyvitamine D3)! (Bron: Zorgwijzer)

Dus als iemand het heeft over vit d3, dan bedoelen ze waarschijnlijk gewoon vitamine D. Maar ze hebben het dan over de vorm die je lichaam ervan maakt.

Vitamine D tekort samenvattend

Bij mij kwam toevallig aan het licht dat ik een vitamine D tekort heb. Op basis van mijn leeftijd is dit niet geheel onlogisch. Toch baal ik ervan, omdat ik dacht dat ik zo gezond at dat ik daardoor voldoende vitamines binnen kreeg.Bovendien ga ik elke dag hardlopen, en kom ik dus meer dan 30 minuten per dag buiten. Maar in de winter is het vaak nog wel donker dus tsja… Dat schiet natuurlijk niet op dan.

Een tekort aan vitamine D merk je in principe niet echt. De gevolgen spelen zich in je lichaam af. Thuisarts adviseert elke dag een vitamine D tablet voor de volgende groepen:

uw hele leven als u niet elke dag tussen 11 en 15 uur even buiten bent
vrouwen die zwanger zijn
vrouwen met een lichte huid vanaf 50 jaar
mannen met een lichte huid vanaf 70 jaar
kinderen tot en met 3 jaar

In de zomer is 3 keer per week een kwartier buiten zitten met ontblote handen en hoofd voldoende voor je dagelijkse porties vitamine D. Smeer jezelf wel goed in met zonnebrand; dit houdt de vitamine D niet tegen.

Leestips

Weet jij hoe het zit met jouw vitamine D?

Gebruikte bronnen onder andere: Thuisarts, Het Voedingscentrum, de Action, Radar, Weeronline, KWF, Cleveland Clinic, Webmd, Medical News Today, Wikipedia, MedlinePlus, Stichting tegen kanker, MedicalFacts, NCBI

Similar Posts

29 Comments

 1. Heel veel mensen schijnen een vitD tekort te hebben. De normen zijn ook een tijdje geleden verhoogd. Misschien dat dat troost. Ik krijg ook hooggedoseerde vitD druppels, voor de botten. Ik merk er niets van, maar het zal ongemerkt toch wel zijn werk doen.

  1. Dat troost inderdaad wel Judy! Goed om te weten dat de normen strenger zijn geworden. Ik vond het al zo raar dat ik zo’n ernstig vitamine D tekort had ineens.

 2. Deze tabletten heb ik ook. Wel nodig bij mij. Heel belangrijk te zijn. Ik merkt het ook dat ik te kort aan komen. Goed spul.

  1. Elke dag een ampul visolie. Ik heb dat sinds enkele maanden echt nodig, ik word er gewoon goed gezind van…
   Volgens onze huisarts is een vit D tekort heel vaak voorkomend in de winter. En soms is het tekort te groot zodat je een tablet moet nemen. Ik denk dat leeftijd zeker een rol speelt.

 3. Al jaren dagelijks laaggedoseerd aanvullen. Want 6 maanden per jaar helpt buiten zijn sowieso niet.
  Ik heb een paar jaar in juni en december laten kijken hoe mijn waarde was en beide binnen de norm.
  (2 keer in de week een multivitamine, dagelijks vitamine d)

 4. Ik zou iedereen aanraden om de artikelen van Gert Schuitemaker te lezen.
  Google op Vit D en Gert Schuitemaker.
  De aanbevelingen van Nederlandse huisartsen zijn echt achterhaald.
  Zelf slikken wij in de winter 50 mcg en in de zomer 25 mcg.
  De zonkracht in de winter en voorjaar is echt niet genoeg om vit D op te bouwen.

 5. O, balen! En toch kun je er volgens mij wel duizelig van zijn. Ik kwam ook met duizeligheid bij de huisarts en had dezelfde uitkomst. Mijn vitamine D was een paar jaar geleden zó laag dat ik eerst zo’n ‘boost’ kreeg in de vorm van heel erg vieze soort spuitjes die ik één keer per week moest slikken. Die vond ik zó smerig dat ik, toen de waarde eenmaal weer op orde was, om pillen heb gevraagd. Ik slik nu dus al jaren het hele jaar door een pilletje. En ik geef toe: ik herken soms dat gevoel van waarom. Dan kom ik net van een uur in de zon en moet ik toch dat pilletje. Maar het was bij mij wel zó laag dat we toen gelijk besloten dat ik niet alleen in de wintermaanden, maar het hele jaar door zou slikken. En bovendien zei mijn huisarts destijds in de winter: “Als je het uit de zon wilt halen, moet je de hele dag naakt op het strand gaan liggen. Misschien lukt het dan net.”:)
  Ik hoop in ieder geval dat je heel snel van je klachten af bent en je weer beter voelt!

  1. Dankjewel voor het delen van je ervaring Naomi! Interessant dat jij ook met duizeligheidsklachten zat, en daar door een vitamine D gebrek werd geconstateerd. Die spuitjes klinken erg vies. Ik moet een soort plasticachtige pillen slikken 1 keer per week. Dat is wel goed te doen.

 6. Ik heb een chronische tekort aan vitamine d. Daarom slik ik elke dag een capsule vitamine d3, 75 mcg. En ondanks dat ik elke dag zo capsule in neem, heb ik evengoed een tekort.

 7. Ik slik sinds een paar jaar ook bij. Mijn huisarts ontdekte ooit na een mooie zonnige warme zomer een stevig vitamine D tekort – inderdaad, 50+, maar wel goed gebruind, na veel buiten fietsen met blote armen, kuiten / voeten en hoofd ….
  Vitamine D is niet alleen nodig voor je botaanmaak, maar schijnt ook erg te werken op je humeur / somberheid, en op je luchtwegen. Allemaal dingetjes waar ik best wat ondersteuning bij kan gebruiken.

 8. Ik heb mijn vitamine D 3 maanden terug laten meten. Kwam door een niersteenaanval. Had toen teveel calcium in m’n bloed en te weinig D3. Slikte voor die tijd CalciD3 tabletten. Heb botontkalking. Nierstenen komen naar het schijnt niet van normale calcium, maar mogelijk wel door dergelijke tabletten. Folders van het ziekenhuis bracht mijn huisarts aan het twijfelen. Eerder heb ik nooit nierstenen gehad. Slik nu veel minder calciumtabletten en vul het aan met gewone vitamine D3, die ik op halve kracht neem. Dwz ik loop een paar uur per dag buiten. Punt is wel dat zo’n meting in de winter altijd lager is. Wil het dus ook wel eens in mei of juni laten meten. Heb overigens geen van de klachten hierboven. Weet ook niet of het D3 in je bloed over de dag kan fluctueren. Weet uit de praktijk wel dat 1 meting geen meting is.

 9. Als je in de zomer voldoende vitamine D3 aanmaakt, dan slaat je lichaam dat op, zodat je er nog een tijdje mee toe kan. Maar we wonen hier feitelijk te veel Noord van de evenaar om voldoende aan te maken. Als je niet wilt verhuizen dan moet je helaas supplementen slikken. Vette vis helpt, maar alleen voldoende wel in de hoeveelheden die een Eskimo eet.

  De normen voor D3 zijn gebaseerd op botontkalking. Kromme doorgebogen pootjes bij kinderen en osteoporose bij ouderen. Maar voor de rest van het functioneren van je lichaam, met name je immuunsysteem, is een hogere bloedwaarde nodig. Dat is nog niet erg doorgedrongen binnen de Nederlandse gezondheidszorg. Bovendien wordt artsen ontraden een bloedtest te laten doen.

  Tekort aan vitamine D3 maakt je vatbaar voor infectieziekten.

 10. Vitamine d (sowieso alle vitaminen) kan wel maanden duren voordat het op peil is.
  Geef het dus de tijd.

 11. Ik heb jarenlang een ernstig tekort gehad, pas laat aan het licht gekomen. Maar enorm veel klachten zoals evenwichtsstoornis (ik ben in die tijd vaak gevallen met de fiets) concentratieproblemen en aandoeningen aan mijn zenuwen. Het is een veel voorkomend probleem maar er is weinig aandacht voor.

 12. In de winter heeft denk ik het grootste deel van onze bevolking een vitamine D-tekort, omdat er dan gewoonweg te weinig zonlicht is hier in Nederland. Ik slik het dus ook altijd bij in de wintermaanden. :)

 13. Vitamine D zijn zeker belangrijk, net als alle stoffen die je lichaam nodig heeft.
  Het is wel fijn dat de zon schijnt, we zijn weer vaak buiten. Hans

 14. Oh. Ik heb nergens last van maar als ik dit zo lees heb ik vast een vitamine D te kort. Zal me eens verdiepen in de pilletjes. Hoewel ik het na drie keer innemen vast weer vergeet.

  1. Ik had ook nergens last van Nicky, behalve dan die duizeligheid. Daarom was ik ook een beetje verbouwereerd dat ik voor mijn gevoel ‘ineens’ zo’n groot vitamine D tekort heb.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.