Reacties

Vitamine D tekort?! 3 maanden een Colecalficferol tablet slikken. — 29 reacties

 1. Heel veel mensen schijnen een vitD tekort te hebben. De normen zijn ook een tijdje geleden verhoogd. Misschien dat dat troost. Ik krijg ook hooggedoseerde vitD druppels, voor de botten. Ik merk er niets van, maar het zal ongemerkt toch wel zijn werk doen.

  • Dat troost inderdaad wel Judy! Goed om te weten dat de normen strenger zijn geworden. Ik vond het al zo raar dat ik zo'n ernstig vitamine D tekort had ineens.

  • Elke dag een ampul visolie. Ik heb dat sinds enkele maanden echt nodig, ik word er gewoon goed gezind van...
   Volgens onze huisarts is een vit D tekort heel vaak voorkomend in de winter. En soms is het tekort te groot zodat je een tablet moet nemen. Ik denk dat leeftijd zeker een rol speelt.

 2. Al jaren dagelijks laaggedoseerd aanvullen. Want 6 maanden per jaar helpt buiten zijn sowieso niet.
  Ik heb een paar jaar in juni en december laten kijken hoe mijn waarde was en beide binnen de norm.
  (2 keer in de week een multivitamine, dagelijks vitamine d)

 3. Ik zou iedereen aanraden om de artikelen van Gert Schuitemaker te lezen.
  Google op Vit D en Gert Schuitemaker.
  De aanbevelingen van Nederlandse huisartsen zijn echt achterhaald.
  Zelf slikken wij in de winter 50 mcg en in de zomer 25 mcg.
  De zonkracht in de winter en voorjaar is echt niet genoeg om vit D op te bouwen.

 4. O, balen! En toch kun je er volgens mij wel duizelig van zijn. Ik kwam ook met duizeligheid bij de huisarts en had dezelfde uitkomst. Mijn vitamine D was een paar jaar geleden zó laag dat ik eerst zo'n 'boost' kreeg in de vorm van heel erg vieze soort spuitjes die ik één keer per week moest slikken. Die vond ik zó smerig dat ik, toen de waarde eenmaal weer op orde was, om pillen heb gevraagd. Ik slik nu dus al jaren het hele jaar door een pilletje. En ik geef toe: ik herken soms dat gevoel van waarom. Dan kom ik net van een uur in de zon en moet ik toch dat pilletje. Maar het was bij mij wel zó laag dat we toen gelijk besloten dat ik niet alleen in de wintermaanden, maar het hele jaar door zou slikken. En bovendien zei mijn huisarts destijds in de winter: "Als je het uit de zon wilt halen, moet je de hele dag naakt op het strand gaan liggen. Misschien lukt het dan net.":)
  Ik hoop in ieder geval dat je heel snel van je klachten af bent en je weer beter voelt!

  • Dankjewel voor het delen van je ervaring Naomi! Interessant dat jij ook met duizeligheidsklachten zat, en daar door een vitamine D gebrek werd geconstateerd. Die spuitjes klinken erg vies. Ik moet een soort plasticachtige pillen slikken 1 keer per week. Dat is wel goed te doen.

 5. Ik heb een chronische tekort aan vitamine d. Daarom slik ik elke dag een capsule vitamine d3, 75 mcg. En ondanks dat ik elke dag zo capsule in neem, heb ik evengoed een tekort.

 6. Ik slik sinds een paar jaar ook bij. Mijn huisarts ontdekte ooit na een mooie zonnige warme zomer een stevig vitamine D tekort - inderdaad, 50+, maar wel goed gebruind, na veel buiten fietsen met blote armen, kuiten / voeten en hoofd ....
  Vitamine D is niet alleen nodig voor je botaanmaak, maar schijnt ook erg te werken op je humeur / somberheid, en op je luchtwegen. Allemaal dingetjes waar ik best wat ondersteuning bij kan gebruiken.

 7. Ik heb mijn vitamine D 3 maanden terug laten meten. Kwam door een niersteenaanval. Had toen teveel calcium in m'n bloed en te weinig D3. Slikte voor die tijd CalciD3 tabletten. Heb botontkalking. Nierstenen komen naar het schijnt niet van normale calcium, maar mogelijk wel door dergelijke tabletten. Folders van het ziekenhuis bracht mijn huisarts aan het twijfelen. Eerder heb ik nooit nierstenen gehad. Slik nu veel minder calciumtabletten en vul het aan met gewone vitamine D3, die ik op halve kracht neem. Dwz ik loop een paar uur per dag buiten. Punt is wel dat zo'n meting in de winter altijd lager is. Wil het dus ook wel eens in mei of juni laten meten. Heb overigens geen van de klachten hierboven. Weet ook niet of het D3 in je bloed over de dag kan fluctueren. Weet uit de praktijk wel dat 1 meting geen meting is.

 8. Als je in de zomer voldoende vitamine D3 aanmaakt, dan slaat je lichaam dat op, zodat je er nog een tijdje mee toe kan. Maar we wonen hier feitelijk te veel Noord van de evenaar om voldoende aan te maken. Als je niet wilt verhuizen dan moet je helaas supplementen slikken. Vette vis helpt, maar alleen voldoende wel in de hoeveelheden die een Eskimo eet.

  De normen voor D3 zijn gebaseerd op botontkalking. Kromme doorgebogen pootjes bij kinderen en osteoporose bij ouderen. Maar voor de rest van het functioneren van je lichaam, met name je immuunsysteem, is een hogere bloedwaarde nodig. Dat is nog niet erg doorgedrongen binnen de Nederlandse gezondheidszorg. Bovendien wordt artsen ontraden een bloedtest te laten doen.

  Tekort aan vitamine D3 maakt je vatbaar voor infectieziekten.

 9. Ik heb jarenlang een ernstig tekort gehad, pas laat aan het licht gekomen. Maar enorm veel klachten zoals evenwichtsstoornis (ik ben in die tijd vaak gevallen met de fiets) concentratieproblemen en aandoeningen aan mijn zenuwen. Het is een veel voorkomend probleem maar er is weinig aandacht voor.

 10. Oh. Ik heb nergens last van maar als ik dit zo lees heb ik vast een vitamine D te kort. Zal me eens verdiepen in de pilletjes. Hoewel ik het na drie keer innemen vast weer vergeet.

  • Ik had ook nergens last van Nicky, behalve dan die duizeligheid. Daarom was ik ook een beetje verbouwereerd dat ik voor mijn gevoel 'ineens' zo'n groot vitamine D tekort heb.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>