Is paracetamol van de Lidl net zo goed als Panadol of Roter?

gezondgids

Als ik bij de Lidl kom neem ik daar nog wel eens een pakje paracetamol mee. Voor maar 39 cent heb ik een pakje Lidl paracetamol van 20 tabletten. Koop ik van een ‘echt merk’ als Panadol dan betaal ik voor 20 tabletten veel meer.

Met zo’n prijsverschil vroeg ik me stiekem toch wel eens af of de paracetamol van de Lidl dan wel echt goed was. Maar in een artikel in de Gezondgids van de Consumentenbond* las ik het volgende:

‘Een spotgoedkope pijnstiller werkt even goed als het duurdere Advil.’

Het prijsverschil heeft allemaal te maken met slimme marketingstrucs. In het artikel worden er 3 genoemd.

3 Marketingstrucs bij zelfzorg medicijnen

1. Producten met een merknaam zijn duurder

Als je gewoon paracetamol koopt betaal je niet extra voor de merknaam. Panadol bevat paracetamol en kost daardoor prompt veel meer vanwege de naam Panadol. Hetzelfde geldt voor Advil. Daar zit Ibuprofen in: een goedkope pijnstiller. Maar zet de naam Advil op de verpakking en je pijnstillers worden twee keer zo duur als merkloze Ibuprofen pillen. Maar je kunt dus net zo goed Lidl Ibropofen kopen!

aleve feminax

3 keer Naproxen, onder andere naam

En neem nou het pijnstillende middel Naproxen. De marketingafdeling van Bayer heeft gewoon meerdere varianten bedacht voor dit middel:

Maar alledrie de genoemde producten bevatten gewoon Naproxen.

2. Onnodige toevoegingen

Een andere truc is iets toevoegen aan een zelfzorg middel dat verder geen nut heeft, maar dat de suggestie wekt dat het helpt. Het voorbeeld dat mij trof was Citrosan. Waarschijnlijk omdat ik daar zelf ben ingetippeld… Citrosan bevat paracetamol en vitamine C. Als ik dat drink heb ik altijd het gevoel dat ik een soort toverdrank naar binnenwerk waarmee ik in een mum van tijd beter wordt. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vitamine C een verkoudheid niet verkort. Ik zit dus gewoon hele dure pijnstiller te drinken.

citrosan

3. Loze beloftes

Je zou denken dat het niet mocht, maar blijkbaar kunnen slimme marketing loze beloftes doen. Als voorbeeld worden Strepsils genoemd. De belofte is dat je een beginnende keelpijn snel de pas afsnijdt met de antibacteriële stoffen in Strepsils. Maar wat wil nou het geval? Keelpijn wordt meestal veroorzaakt door een virus. Niet door bacteriën.

Ook Sperti dat verlichting belooft bij aambeien wordt ontmaskert als ineffectief: een vaseline creme met pijnstiller helpt beter.

Verschil panadol en paracetamol

Er is geen verschil tussen panadol en paracetamol! Panadol is simpelweg een merknaam. Je kunt het vergelijken met autostoeltjes en het merk Maxi Cosi. Veel mensen zeggen: ‘Doe jij de baby even in de maxi cosi?’ als ze het autostoeltje bedoelen. Het merk is synoniem geworden voor het product.

Als het gaat om panadol versus paracetamol zou je kunnen zeggen dat Panadol het merk maxi cosi is, en paracetamol het autostoeltje.

Of je nou paracetamol koopt of panadol maakt dus niet uit. Het is allebei paracetamol! Je kunt dus net zo goed Lidl paracetamol kopen als het veel duurdere panadol. Hieronder de Lidl paracetamol:

verschil panadol paracetamol

En hieronder Panadol. wat dus gewoon ook paracetamol is, maar wordt verkocht onder de merknaam Panadol.

Screenshot 2023 02 03 at 18.35.46

Paracetamol rxt verschil

Als je goed kijkt zie je op het doosje Lidl paracetamol RXT staan. Ik vroeg me af: ‘Waar staat RXT voor?’ Voor zover ik het nu begrijp is het simpelweg een merknaam. Het is dus niet zo dat het iets zegt over bepaalde ingrediënten. In een paracetamol RXT van 500 gram zit gewoon 500 gram paracetamol.

De houder van de vergunning voor het in de handel brengen van deze RXT pijnstiller is: RXT in Hertogenbosch.Ik mail hen en vroeg het. Dit is hun antwoord:

‘RXT is de merknaam voor de geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en gezondheidsproducten (zoals vitamines) van de Lidl. RXT staat niet voor een ingrediënt. ‘

Er is dus géén verschil tussen deze pijnstiller met rxt of zonder. RXT zegt vooral iets over de fabrikant, niet over het middel.

Mijn conclusie over zelfzorgmiddelen

Het lezen van dit artikel in de Gezondheidgids zal zeker invloed gaan hebben op mijn koopgedrag.

 • Voortaan koop ik onbekommerd het huismerk.
 • Ik koop geen Citrosan of Hot Coldrex meer. Je kunt Citrosan ook zelf maken!
 • Strepsils koop ik niet meer. Een dropje sabbelen heeft hetzelfde effect en is goedkoper.

In het algemeen geldt dat je het beste een zelfhulpmiddel kunt kopen met het basis werkzame ingrediënt. Zo betaal je tenminste niet voor een merknaam.

Placebo effect

Wel kan ik me voorstellen dat sommige merknamen een placebo effect kunnen hebben. Dus dat ze feitelijk niets toevoegen, maar omdat je dénkt dat ze je beter maken je inderdaad sneller beter wordt.

Lees ook Medicijnkastje: wat moet erin zitten? 

Welke zelfzorgmiddelen koop jij? En let je op merken?

*Gezondgids (augustus 2017)

Similar Posts

76 Comments

 1. Wij kopen de paracetamol bij Kruidvat, 50 stuks voor 0,99.
  Misschien zijn ze de laatste tijd duurder geworden, dat weet ik niet.

 2. De reden waarom ik vroeger wel Panadol slikte was omdat ik door ziekte heel vaak misselijk was en gewone Paracetamol heeft nog wel eens de neiging om te blijven hangen in je keel. En met Panadol heb je dat niet, omdat hij helemaal glad is en daardoor fijner door te slikken is. De smaak van Paracetamol is zo onzettend vies daarom was ik blij dat ik de Panadol kon innemen.

  1. Fijn dat de vorm van Panadol dan makkelijker was Suzie! In zo’n geval betaal je niet alleen voor het merk maar ook voor de vorm. En in jouw geval is het het geld dan waard.

 3. Ik heb zoveel paracetamol geslikt in mijn leven tegen hoofdpijn dat ik er immuun voor geworden ben. Nu slik ik al jaren Panadol Plus. En dat werkt goed, meestal krijg ik geen echte migraine door deze tabletten. Wel vind ik ze duur. Voor een doosje met 48 stuks betaal je bijna 5,-…En ik heb echt iedere maand wel zo’n doosje leeg!

  1. Panadol Plus is dacht ik gewoon paracetamol met coffeïne. Dit versterkt de paracetamol iets. Maar er is een hoop merkloze “paracetamol met coffeïne” verkrijgbaar, zoals van de Kruidvat. Kijk maar eens rond, dan ben je een stuk goedkoper uit! Het enige is dat je waarschijnlijk dat gladde suikerlaagje eromheen niet hebt. Volgens mij heeft de apotheek ook de merkloze variant.

 4. Het verschil zit hem vaak in de hulpstoffen die gebruikt worden en de opnametijd. Een pil zoals aleve is veel zachter en neemt dus sneller op en lijkt daardoor effectiever dan de harde tabletten van bijvoorbeeld een huismerk. Dit zelfde effect zit ook in de brufentabletten. Als je meer water inneemt bij je medicijnen, de goedkopere varianten, lossen ze sneller op en werken ze net zo snel.

 5. Ik gebruik gewoon de goedkope variant, maar als ik al iets tegen hoofdpijn slik, kies ik liever voor ibuprofen, want een paracetamol helpt dan niet meer.

 6. Altijd super handig, dit soort artikelen. Ik ben sowieso niet echt merk gericht en haal vaak de huismerk variant van medicijnen of pijnstillers.

 7. Interessant! Leuke aan jouw blog vind, is dat ik er altijd wel wat van opsteek. Wij hebben idd Citrosan in huis, kende het niet tot Ro ermee kwam. Zal hem dit wel even sturen, want strepsils gebruikt hij geloof ik ook haha.

 8. Van de genoemde middelen gebruik ik alleen paracetamol, die koop ik bij een drogist of hema van eigen merk. Er kan wel een verschil zitten in hulpstoffen, en aangezien ik allemaal allergieën heb lees ik altijd alle ingrediëntenlijsten.
  Ibuprofen heb ik eenmaal geprobeerd en daar krijg ik anyfalaxe van, echt eng was dat. Dus dat mag ik helaas nooit meer.
  Vitamine C is wel erg goed vóórdat je ziek wordt omdat het je weerstand verhoogt. Als ik me een beetje gammel voel neem ik vaak vit C (gewoon poeder van de tuinen, ook daarin is de werkzame stof altijd hetzelfde) en dat wil nog wel eens goed helpen :)

 9. Ik koop hoofdzakelijk eigen merk zelfzorgmiddelen, zo heeft het Kruitvat naproxen in het assortiment voor slechts 1,25, wat hetzelfde is als Aleve, waar je meer dan het dubbele voor betaalt.
  Hetzelfde geldt voor Saridon, wat het Kruidvat heeft onder de naam PPC, bijna 4 euro tegenover ook iets van 1,25.
  Paracetamol ben ik aan het testen, welke het snelst oplost in water, want die dingen zijn te groot om in het geheel te slikken en kapot bijten is vies. Opgelost in een slok water is goed te doen.
  Die van AH en de Lidl zijn inmiddels geslaagd voor de test, waarbij de prijs van de Lidl de doorslag geeft.

  Alle medicijnen, ook de huismerken moeten aan wettelijke voorschriften voldoen, al kunnen de vulstoffen verschillend zijn, waar de een wat beter tegen kan dan de ander, maar dat geldt ook voor medicijnen op recept.
  De werkzame stof is echter voor allen gelijk.

  Groetjes Lily

 10. Ik haal paracetamol overal en nergens vandaan. Heb geen vast merk. Ik zweer bijCitrosan als ik me niet top voel. Dus ik heb dat altijd wel in huis. Gelukkig is het niet zo vaak nodig. ☺️

 11. ik ben te zuunig om merkproducten te kopen ;) Ik trap ook niet in al die marketingstunts…Als er reclame voor op tv komt moet ik die betalen. Gewoon altijd huismerkpijnstillers. Idd voor keelpijn helpt een dropje sabbelen net zo goed, het gaat er om dat je keel vochtig blijft.

 12. Zeer interessant! Ik dronk ook altijd Citrosan tijdens griepjes, maar dan kan ik dus beter gewoon voor paracetamol gaan en veel fruit erbij eten. ;-) Vitamine C zijn altijd belangrijk in je dagelijks eetpatroon.

 13. Dat paracetamol zo spotgoedkoop te verkrijgen is vind ik ideaal. Dat ik een pakje voor weinig geld met ibuprofen kon kopen bij de lidl vond ik toch best beangstigend. Ibuprofen heeft veel bijwerkingen en kan echte schade aanrichten. De zelfhulpmiddelen worden vaak gezien als middelen die redelijk veilig zijn, maarhet kan weldegelijk veel schade aanrichten.

 14. Verhelderend artikel! Ik kamp met zware hoofdpijnen die regelmatig terugkeren, maar hiervoor gebruik ik eigenlijk altijd paracetamol van Albert Heijn of Etos (maar net waar ik kom). Merknamen trap ik niet in, want ik heb altijd al gedacht dat die vast niet per se beter werken dan huismerk pijnstillers. Het is wel interssant om nu jouw artikel hierover te lezen. Blij dat ik er nooit ben ingetrapt!

 15. Ik hoop mijn paracetamol altijd bij Etos of Kruidvat (in NL weliswaar, want in BE mag het nog steeds niet zo verkocht worden) en voor mij werken ze eigenlijk prima!

 16. Ik koop altijd huismerken, iedere keer vraag ik me wel af of het prijsverschil ook iets zegt over het product…maar ik blijf lekker bij de huismerken na het lezen van je artikel!

 17. Ik koop altijd Paracetamol van de Etos en dan niet de ronde maar ovalen capsules. Lekker goedkoop en werkt hartstikke prima. Ik gebruik wel Strepsils maar dat is omdat ik het gevoel heb dat het de pijn in mijn keel wel enigszins dimt waar dropjes dat voor mij niet doen.

 18. Paracetamol koop ik altijd van het kruidvat. Wel heb ik ook Exedrin in huis, voor waneer ik extreem hoofdpijn heb. Dit heb i al jaren n heb het idee dat ik hiermee een beetje resistent ben geworden voor PCM dus dan gebruik ik de veel duurdere Exedin, maar verder ook hoestdrank, keeltabletten etc al van het eigen merk van Kruidvat.

 19. Wat interessant om te lezen. Ik kocht laatst ook paracetamol van Lidl en stond er ook even van, zo goedkoop werkt het dan echt?

  Thanks voor dit artikel ik ben weer wat wijzer geworden

 20. Interessant artikel. Ik gebruik zelf nooit medicatie, ben toch iets meer van “holistic remedies”. Vroeger gebruikte ik altijd paracetamol van de Kruidvat.

 21. In België kun je dergelijke producten als paracetamol enkel kopen bij de apotheker en niet in discounters als Aldi, Lidl en Kruidvat….

 22. Er zijn mensen die baat hebben bij pcm van de apotheek, daar zij vinden dat deze beter werkt dan van bv etos , kruitvat oid., dit heeft te maken met de hulpstoffen die er in zitten.
  In ons gezin gebruiken we meestal pcm en brufen van de etos.
  Tevens supplementen van de merken lamberts, springfield en AOV en heel af en toe een zalfje van VSM of Dr Vogel.
  Zo mgl wordt hier gebruik gemaakt zelfzorgmiddelen op natuurlijke basis.

 23. Wij hebben paracetamol 1000mg via de huisarts, verder koop soms af en toe iets voor men keel als ik ziek word maar tegenwoordig niet echt meer want het helpt niet

 24. In België is het sowieso niet mogelijk om Paracetamol buiten de apotheek te kopen. Wij betalen sowieso minstens 5 euro voor 20 tabletten (en dat ondanks onze “geweldige sociale zekerheid”). Altijd als ik naar Nederland ga, sla ik een voorraadje in vanuit het Kruidvat. Goed om weten dat ze ook in de Nederlandse Lidl en Aldi liggen :-)

 25. Fijn artikel zeg! Hier had ik namelijk ook al wel eens vragen over. Wij gebruiken vrij weinig paracetamol maar wij hebben ze altijd van een huismerk. Werken prima als de nood echt aan de man is.

 26. In de tijd dat ik nog geen kids had en een hele zware en pijnlijke menstruatie had slikte ik altijd Advil Feminax, ik dacht altijd dat het speciaal was voor de menstruatie.. Tegenwoordig slik ik alleen nog maar goedkope paracetamol als ik ziek ben!

 27. Paracetamol werkt bij mij niet, bij mijn man wel. Ik heb altijd een ddosje liggen. Moet erom denken dat de datum niet verloopt. Ibuprofen wordt meer gebruikt in mijn gezin omdat dat beter werkt. Ik heb kruidvat of trekpleister. Die bevatten 400 mg, minder werkt ook niet.
  Gelukkig heb ik zelden keelpijn meer. Wat ik heel goed vond helpen is een thee met zoethout of af en toe een zwartwitbal nemen. Dat zoute werkte heel goed. Zijn die ballen eigenlijk nog te koop?
  Als we hier voelen dat onze weerstand minder is, nemen we een zinkzuigtablet van holland and barrett. Prima spul en meestal ontlopen we dan die verkoudheid of wat we ook onder de leden hadden.

 28. Niemand gehoord over APC, die werkt bij mijn man goed, gewne paracetamol niet. Bij keelpijn gebruik ik wel strepsils, zal ik vast blijven doen omdat ik drop vreselijk vies vind (honing/ boterbabbelaar is misschien wel een opossing, zal eens op zoek)

 29. Ik koop vaak eigenmerk paracetamol en dat werk op de momenten dat het nodig is. Ook ben ik opgegroeid met Citrosan en Hot Coldrex , wat bijzonder dat dit helemaal niet specifiek werkt. Zal het zeker eens tegen mijn moeder zeggen als ze weer snottert.

 30. Ik grijp inderdaad ook sneller naar de merknamen. Geen idee waarom eigenlijk. Al moet ik zeggen dat ik (als Belg) ook regelmatig pijnstillers als Paracetamol ga kopen in Nederland omdat je ze daar simpelweg in de supermarkt kan verkrijgen en hier dus niet. Is dan ook vaak huismerk en werkt voor mij even goed.

 31. Leuke blog meid. Ik koop vaak mijn medicijnen bij etos of kruidvat. Ik wist niet eens dat lidl ze ook had. Ik ga het een keertje uitproberen daar.

 32. Wat paracetamol betreft koop ik nooit echt een merk eigenlijk, maar moet ik aan de “zwaardere” medicatie dan kijk ik eerst ff goed op de ingrediëntenlijst omdat je dan blijkbaar ook wat meer van een pijnstillertje nodig hebt. Dus dan moeten het van mij wel goeie zijn.

 33. Jeetje, dat het zo heftig was, wist ik niet! Ik koop wel altijd gewoon het huismerk van Paracetamol. Eén van mijn beste vriendinnen is apothekersassistente, dus als ik iets nodig heb, vraag ik advies aan haar wat ik moet halen.

 34. Ik koop inderdaad ook altijd huismerk paracetamol. Wel vind ik het heerlijk om als ik verkouden ben Citronsan te drinken, maar dan wel die van Etos huismerk

  1. Ja er zijn inderdaad ook huismerk versies. En zo’n Citrosandrank kan zeker het gevoel geven dat je jezelf eens even een flinke gezondheidsboost geeft vind ik.

 35. Dank voor dit artikel! Die Citrosan gaat dus als de wiedeweerga de deur uit :P Moest dat altijd drinken van mijn moeder als ik grieperig was, maar vind het echt heel vies. Ik houd het voortaan weer gewoon bij paracetamol en vitamine C bruistabletten!

 36. Goed artikel, maar echte keelontsteking heeft wel een bacterie als oorzaak. Maar ik kies ook graag een duurder merk omdat die pil minder vies smaakt, een makkelijk slik laagje heeft en dat helpt mij wel, zeker met keelpijn.

 37. Jeetje, ik wist niet dat het zo heftig was! Ik gewoon altijd het huismerk van Paracetamol. Eén van mijn beste vriendinnen werkt in het ziekenhuis als verpleegster. Ik vraag meestal advies aan haar wat ik moet halen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.