Kende jij deze 7 marketing trucjes al?
Last updated on October 17th, 2023 at 04:47 pm
- 7 slimme marketing trucjes
- 1. Mand met artikelen in de opruiming
- 2. Complementaire Producten Opstelling
- 3. ‘Point of Sale Display’
- 4. Kopstelling: wat is een kopstelling?
- 5. Seizoens producten
- 6. Stands waar je producten kunt proeven
- 7. Nu of nooit kreten
Kom jij wel eens hoofdschuddend thuis van het boodschappen doen, met veel meer spullen dan je van plan was? Neem het jezelf niet kwalijk! Je bent waarschijnlijk verleid door handige marketing trucjes en reclame trucs.
En je bent er voor gevallen…
Maar wáár ben je precies voor gevallen? Hier onder een overzicht van de trucendozen van supermarkten en winkels om je te verleiden tot kopen.
7 slimme marketing trucjes
1. Mand met artikelen in de opruiming
Deze vind je vaak in de buurt van de kassa. Terwijl je met je karretje naar de kassa loopt, kom je langs zo’n mand met goedkope artikelen. Bij de Albert Heijn staan er vaak ook nog van die aanlokkelijke stickers met teksten als: ‘35% korting!’
2. Complementaire Producten Opstelling
Dit is een uitstalling met producten die elkaar aanvullen. In de winter zie je dit bijvoorbeeld voor boerenkool. Daar liggen dan de Unox rookworsten en magere spekreepjes gebroederlijk naast. Of de kip is in de aanbieding, en daarnaast liggen dan zakken met bamigroentes en bovenop staan dozen van Knorr voor Chicken Tandoori. Dit doen ze trouwens niet alleen in de supermarkt. Grote kans dat je op de afdeling badpakken ook handige slippers, zonnehoeden en zonnebrillen vindt ; )
3. ‘Point of Sale Display’
Dit is een uitstalling bij de kassa, oftewel een uitstalling met producten op de plek waar je afrekent. Terwijl ik dit type zie ik de lekkere marsrepen gewoon voor me. Of die leuke dvd, of die iTunes kaart… Ook bij de Karwei ben ik hier gevoelig voor. Dan sta ik daar met mijn betonhaakjes, en dan zie ik ineens die lekkere puntzakken met dropjes.
4. Kopstelling: wat is een kopstelling?
Een kopstelling vind je aan de kopse kant van een winkelpad.
Dat is dus dwars, aan het begin of eind van een winkelpad, oftewel bij een doorgang tussen twee winkelpaden. Op maandagochtend doe ik mijn boodschappen altijd bij de Albert Heijn en zij gebruiken de kopstelling voor hun aanbiedingen.
Deze manier om producten te laten zien leidt tot extra impulsaankopen en zorgt er voor dat aanbiedingen makkelijker herkenbaar en vindbaar worden binnen de winkel.
Bij de Lidl en Aldi vind je deze opstelling dan weer niet!
5. Seizoens producten
Deze zie ik bijvoorbeeld ook vaak bij de Karwei. Ik kom daar binnen voor betonhaakjes (want ik hang graag dingen op), maar wordt prompt geconfronteerd met leuke tuinsets, mooie kussentjes voor tuinbanken etc. Bij de Karwei staan ze in het midden van de winkel, dus je kúnt ze niet missen. En dat is natuurlijk precies de bedoeling.
6. Stands waar je producten kunt proeven
In menige supermarkt vind je opstellingen waar je kaas kunt proeven, stukjes worst en fruit. Als je hiervan gebruik maakt ben je daarna eerder geneigd het te kopen.
7. Nu of nooit kreten
Het valt niet mee om niet gevoelig te zijn voor kreten als ‘Nu of nooit!’ Want ze geven je het gevoel dat je snel moet reageren, omdat je anders iets mis loopt. En wie wil er nou een mooie kans mislopen?! Door het gevoel van haast dat dergelijke kreten oproepen denk je minder logisch na, en huppekee, voor je het weet ligt het in je karretje. Of mandje.
Meer weten over marketing trucjes? Lees dan dit boek:
Welke truc vind jij het lastigst om te weerstaan? En ken je er nog meer?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik weet er nog 3: “Spiegelen”: producten netjes naar voren in de rekken, zodat deze vol lijken; kortingsstickers en eens in de zoveel tijd de boel helemaal omgooien, dan ‘ontdekt’ men andere producten.
Een nieuwe indeling dwingt je inderdaad om nieuwe dingen te zien Ingrid. Want dan kom je aan het zoeken! Ik merk dat ik, als ik een supermarkt goed ken, veel minder om me heen kijk en recht op mijn doel afsteven.
Nee ben ik niet gevoelig voor gelukkig, hou me aan lijstje en als ik iets interessants/met korting/aanbieding zie overweeg ik ook of ik het anders ook zou kopen anders niet.
Nee aan mij hebben niet veel. Wel als iemand die ze kan vertellen wat mij en anderen vermoed ik juist tegen staat.
Ik ben er niet heel gevoelig voor, tenzij ik iets echt nodig heb. Alleen de puntzakken snoep bij de karwei vind ik wel altijd heel verleidelijk.
Ja, die zijn echt heel erg lekker Henny!
Drie halen twee betalen, daar heb ik een zwak voor. Maar goed, als ik mijn mandje dan helemaal heb volgegooid, besef ik me altijd dat ik helemaal niet zo veel spullen nodig heb en dan zet ik alles weer netjes terug. :P
Dat heb ik ook wel! Hoewel soms moet je er 5 halen en 3 betalen, en dat vind ik dan weer te veel tegelijk. Die werkt bij mij dan weer niet.
Ik ben absoluut niet gevoelig voor marketingtrucs. Zeker omdat ik zelf een half jaar marketing (haha) heb gestudeerd. Nog een: als verkopers op straat je iets willen ‘verkopen’, dan gebruiken ze de kapstokmethode. Ze stellen een vraag waar je eigenlijk geen nee op kan zeggen, dus je zegt automatisch ja. De volgende vraag ben je veel sneller geneigd om ja te zeggen, terwijl je het eigenlijk niet wil. Heel slinks, maar zo werkt het.
Wat komt er eigenlijk veel psychologie kijken bij marketing. Ik kende de kapstokmethode wel als ‘ja cadans’! Als je eenmaal in een ja cadans zit, is het lastiger nee te zeggen : )
Ik kom altijd met meer terug dan de bedoeling is, helaas :(.
Ik ken de marketingtrucs, maar om één of andere reden trap ik er altijd weer in…
Beter is om streng voor jezelf te zijn en je aan het lijstje te houden.. maar ja.. die aanbiedingen hè, kun je toch niet laten liggen ;P
Dat heb ik dus ook. Zelfs al ik wéét dat het een marketingtruc is, dan wil dat niet zeggen dat het geen koopje is! Zoals met het hamsteren bij de Albert Heijn. Dat is een marketingtruc, maar toch ook wel voordelig.
Vooral mijn man is hier erg gevoelig aan. Alles wat hij proeft bij Colruyt, neemt hij mee. Vorige week nog : 6 flessen wijn die hij wel lekker vond (en de kelder barst van de wijn), een paar pakken TUC koekjes waar hij eentje van geproefd heeft, en de zoon enkele zakken bbque chips die daar lagen om te proeven. Oja, nog yoghurtjes ook. Ik wandel overal vrolijk voorbij en krijg er de kriebels van wanneer ze de rayons veranderen, dan vind ik niets meer terug en ga dan echt niet meer kopen omdat we dan andere dingen tegenkomen : no way!
Wat zullen ze blij zijn met jouw man : )
Ik heb marketing gestudeerd en heb dus vele truukjes leren kennen, voor de meeste ben ik dan ook niet gevoelig maar toch overkomt het mij ook nog dat ik iets koop waarvan ik achteraf denk ‘waarom heb ik dit nu eigenlijk gekocht?’ Heel soms komt het eens wel goed uit als als je iets nodig hebt en er toevallig promotie op is :) Maar die keren zijn eerder zeldzaam ;-)
Ik baseer mijn weekmenu op aanbiedingen, dus vatbaar ervoor ben ik niet. Daarentegen, bij kortingscodes in de email… ;-)
Oh ja en nog een marketingtruc; dure a merken op ooghoogte, goedkope uit het zicht/ onderste schap.
Kortingscodes in de email doen mij dan weer helemaal niets. Die smijt ik meteen in de prullenbak.
Volgens mij ben ik niet heel gevoelig voor zulke marketing trucs. Alleen als ik me rot voel ofzo, dan kan ik die chocola/snoep/chips in de aanbieding veel slechter weerstaan. ;)
Als je kwetsbaar bent, ben je inderdaad vaak gevoeliger voor dit soort dingen!
onderschat niet de kracht van reclameborden, stickers, displays, of iets dergelijks. Zelf ben ik hier ook zeer vatbaar voor.
Wat een interessant artikel! Het kan geen kwaad om een keer in de zoveel tijd eens kritisch na te denken over hoe marketeers je als klant onbewust tot bepaald koopgedrag proberen aan te zetten. Zelf ben ik ook marketeer van beroep, maar binnen de online marketing tak, wat veel technischer is.
De realiteit is natuurlijk dat we overal waar we gaan en staan – online en offline – blootgesteld worden aan marketinguitingen. En reken maar dat naast de creatieve kant ook alles gemeten wordt: van ieder product in de supermarkt worden statistieken bijgehouden van hoe vaak iets gekocht wordt, ze houden per supermarkt bij in wat voor type schappen het het best verkoopt, etc.