Vaarwel basisschool.

piet
Mijn jongste zoon, verkleed als Bues Brother op de afscheidsavond

Zestien jaar lang speelde de basisschool een belangrijke rol in mijn leven, omdat mijn kinderen er dagelijks naar toe gingen. Een school bepaalt voor een belangrijk deel je leven als moeder vind ik. Zeker als (thuisblijf)moeder. Al is het maar door het rooster dat ze hanteren, en de vele studiedagen. Het rooster van je kind, bepaalt de dagindeling van een (thuisblijf)moeder.

Maar morgen heeft mijn jongste zoon zijn allerlaatste dag. Na de zomervakantie begint ook hij op de middelbare school. En weet je? Ik vind het helemaal prima. Een beetje tot mijn eigen verrassing, want ik kan nogal sentimenteel zijn over fases die eindigen en zo…

Maar na 16 jaar basisschool heb ik het wel gezien.

Zie ook Afscheidscadeau voor de juf!

Hoe ervaar jij het afscheid van fases als peuterspeelzaal, crèche, basisschool?

Similar Posts

11 Comments

 1. Ik kan daar ook heel sentimenteel van worden. Zo heb ik laatst de babykleertjes die niet meer passen opgeruimd… Snik… Maar na 16 jaar basisschool kan ik me ook voorstellen dat je daar klaar mee bent!

  1. Héél erg oppassen met babykleertje e.d. weg te doen Nanouk! 3 maanden nadat ik al het babygerief had weggedaan, diende ons vijfde kind zich aan, met 11 jaar verschil! Sindsdien gooi ik niks meer weg en kijk, intussen is er al een kleinkind!

 2. Dat heb ik nou precies hetzelfde Nicole. Ik denk dat dat komt doordat je toch wat ouder wordt . In ons gezin hebben we twee generaties. De oudsten werken of studeren en de twee jongsten zitten in de bovenbouw van de basisschool. Ik merk vooral bij de jongsten dat ik niet overal meer zo hard voor loop op school. En als ik soms op school ben en al die hele jonge moeders zie ….. Tja dan voel ik me toch ineens een stuk ouder.
  Zo zie je maar dat er overal een tijd voor is. En het gekke ervan is dat als ik het dan afsluit het idd ook weer prima is.
  Ik denk dat dat over twee jaar ook met de basisschool is. Je leeft er ook wel weer naar toe.
  En de vrijheid die ik overdag heb, vind ik ook heerlijk nu ze wat groter en zelfstandig zijn. Ik heb met alle liefde en (meestal) met plezier fulltime gemoederd, maar deze fase vind ik ook weer leuk. Zo zie je maar: alles op z’n tijd.

 3. Hier heeft de oudste zoon afscheid genomen van de basisschool. Zijn 2 oudere zussen zitten al op het voortgezet onderwijs. Je merkt gewoon dat ze na groep 8 weer toe zijn aan een nieuwe uitdaging.
  We hebben nog 2 jongens op de basisschool zitten en 1 op de peuterspeelzaal. De jongste hoopt in nov. naar school te gaan. En dan verwachten we in nov. ook weer een kleintje, dus ik begin gewoon nog een keertje van voren af aan.
  Voorlopig zit ik dus nog met een kleintje thuis, op de psz of de basisschool.

 4. Ik vond het vorig jaar ook emotioneel omdat je een periode van je leven afsluit, maar wat had onze dochter zin in een nieuwe uitdaging. Het bevalt haar erg goed.

 5. Ik ben vast een ontaarde moeder maar ik vond het helemaal geen probleem. ‘t Hoort bij het leven. Na de basisschool waren zoonlief en ik klaar voor een nieuwe uitdaging en zo ging het ook toen hij van ‘t Gymnasium kwam. Toen hij later op kamers ging, had ik er ook geen moeite mee, vond het eigenlijk wel spannend, al was ik tijdens zijn ontgroening wat minder gerust.
  De tijd vliegt, want ook dit alles is alweer jaren geleden. Over 2,5 jaar sta ik misschien als oma zo nu en dan bij school om kleinzoon af te halen…….

 6. Haha.. toch raar. Eén van de eerste dingen waar ik bij jou aan denk, zijn je geniale blogs over basisschoolfrustraties rond nieuwsbrieven, ouderparticipaties, culinaire traktaties, sinterklaassurprises, sportdagen, studiedagen van leerkrachten etc.

  Dat dat nu allemaal stopt, dat is wel echt het einde van een tijdperk ja!

  Doet me er ook aan denken dat ik hier al erg lang mee lees: volgens mij was je jongste zoon toen vijf of zes.. kan dat? Blog je al zo lang? :-)

  1. Daar noem je inderdaad meteen alle punten die mij erg raken als het om de basisschool gaat Groentje : )

   Ik blog inderdaad al best lang. Ik geloof ruim 12 jaar.

 7. Het einde van een tijdperk. Ik kan me ook wel voorstellen dat je het op een gegeven moment wel gezien hebt na 16 jaar.
  Heel veel succes in het nieuw aangebroken tijdperk :)

 8. Gaëtan start in september in het middelbaar. Spannend…terug de jongste en toch weer een dosis zelfstandigheid kweken qua lessen. Maar ik heb er vertrouwen in.

 9. Ik kan me voorstellen dat het naar 16 jaar raar is afscheid te nemen van de basisschool!
  Denk dat ik er ook wel over na zou denken tegen die tijd, nu heeft de basisschool tot op heden belachelijk veel gedaan voor onze dochter… maar goed dit gaat pas naar groep 5 en de jongste naar groep 2 dus we hebben nog even te gaan ;)

  Periodes afsluiten is lastig, vooral als de toekomst onzeker is. Onze dochter heeft bij Kentalis op de dagbehandeling gezeten, vier dagen per week. Toen die intensieve periode voorbij was hebben we echt wel even moeten slikken…..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.