Peuterspeelzaal of kinderdagverblijf?
Last updated on August 12th, 2023 at 01:50 pm
- Peuterspeelzaal: kinderen in contact brengen met leeftijdsgenootjes
- Mijn kinderen gingen naar peuterspeelzaal
- Van peuterspeelzaal naar crèche?
Ik ben als kind nooit naar een peuterspeelzaal geweest.
Ik ben speciaal naar mijn moeder gegaan om het na te vragen. Ik werd geboren in 1969. Een peuterspeelzaal was toen helemaal niet aan de orde. Sterker nog, ik kon niet eens meteen naar de kleuterschool toen ik vier was. Daar waren ze toen nog mee aan het bouwen. Ik sluit niet uit dat dit te maken heeft met het feit dat ik in de Achterhoek werd geboren.
Het schijnt namelijk dat tussen 1965 en 1980 heel veel peuterspeelzalen werden opgezet. Het aantal ging van 100 naar 3.000!
Peuterspeelzaal: kinderen in contact brengen met leeftijdsgenootjes
De gedachte achter deze speelzalen was ‘kinderen in contact brengen met leeftijdsgenootjes’. Ze waren niet bedoeld om moeders vrije tijd te bieden. Maar voor de ontwikkeling van kinderen.
Mijn kinderen gingen naar peuterspeelzaal
Mijn kinderen gingen er wel naartoe. Mijn oudste dochter werd geboren in 1995. Toen ze tweeëneenhalf werd, ging ze twee ochtenden naar De Hobbel. Ik was fulltime thuis. Het leek me een goede manier voor mijn dochter om aan een grote groep kinderen te wennen. Ik beschouwde het als een extra speelplek.
Ook de andere vier gingen naar peuterspeelzaal. Met wisselend plezier trouwens. Mijn oudste zoon vond het op een gegeven moment zo afschuwelijk dat ik een andere voor hem heb gezocht. Daar ging het vervolgens weer prima.
De tijden waren geloof ik van 8.30 tot een uur of 11.
Van peuterspeelzaal naar crèche?
Ik weet niet of je het hebt meegekregen maar minister Asscher wil af van dat vrijblijvende gespeel op peuterspeelzalen. De kwaliteit moet omhoog. En peuterspeelzalen moeten eigenlijk net als crèches worden. Maar dan met rottige tijden.
Ik heb peuterspeelzalen altijd een beetje gezien als een voorziening waar Thuisblijfmoeders gebruik van maken. Ouders met een baan doen hun kind liever naar het kinderdagverblijf. Logisch, want die tijden zijn veel ruimer en soepeler.
Als je een baan hebt, heb je niks aan een peuterspeelzaal voor je kind. Tenzij je maar 2 uur per dag hoeft te werken.
Bovendien krijg je voor het kinderdagverblijf een vergoeding als je een baan hebt.
Nu ben ik benieuwd: ging jouw kind naar peuterspeelzaal? Of naar het kinderdagverblijf? Of geen van beide? En waarom?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Mijn kinderen gingen ook naar de peuterspeelzaal. Ik vond het een mooie opstap naar de kleuterschool. Ik werkte in die tijd ook niet, dus de tijden vond ik prima…
Maar ik snap heel goed waarom mensen hun kind naar het kinderdagverblijf brengen… Als je werkt is dat een heel goede plek voor je kind…
Fijne dag vandaag,
Lieve groet,
Mirjam
Mijn zoon gaat naar de kinderopvang. De eerste elf maanden na zijn geboorte ben ik bij hem thuis geweest en sindsdien gaat hij drie dagen per week naar de opvang omdat ik weer werk. Hij vindt het erg leuk en we hebben hem letterlijk zien groeien in bijvoorbeeld spraak.
Mijn zoons zijn naar de peuterspeelzaal gegaan. Ik was (en ben nog steeds) thuisblijfmoeder.
Eigenlijk ben ik blij dat ik niet meer voor die keuze sta want ik zou het heel moeilijk vinden. Mijn zoons hielden niet zo van de drukte van een peuterspeelzaal. Ze vonden het fijn om met andere kinderen te spelen maar niet in die grote groepen met een hoop herrie.
Mogelijk had ik voor opvang bij iemand thuis gekozen waar ook nog andere kinderen waren.
Ja, niet ieder kind gaat graag. Mijn oudste zoon had het er ook niet naar de zin. Bij hem hielp een andere peuterspeelzaal, die kleiner was.
Ik ben van 1967 en ik ging zelf naar een peuterspeelzaal. Wat ik me er nog van kan herinneren is dat er een zandbak binnen was. Mijn eigen kinderen gingen 2-3 dagen per week naar een kinderdagverblijf. De groepen waren daar niet te groot en ze hadden het prima naar hun zin. Ik heb nu (kids zijn 13 en 10) nog steeds contact met de leidsters.
Bij één van de peuterspeelzalen van mijn kinderen hadden ze ook geen gigantische zandbak binnen. Dat vond ik echt superleuk. En ook echt iets wat kinderen thuis niet hebben! Niet binnen tenminste.
Hoefde gelukkig niet naar een PSZ vroeger, ik denk dat ik het vreselijk had gevonden. Toen ik de kindjes van het KDV kon halen, was ik ook erg blij hoewel ze allebei echt graag gingen. De oudste heet het er nog over, hoe leuk het was. Ik heb ZL een paar maanden naar de PSZ gebracht, maar de tijden waren irritant met school van DL1 erbij, bovendien vond ie er niets aan, en twee leidsters op 12 peuters, mopperstoelen en dat soort dingen vond k ook niet geweldig.
Echt, die Asscher & co zijn knettergek, kinderen zijn kinderen en geen staatseigendommen die zsm tot een economische prodcutieeenheid moeten worden gemaakt.
Mijn kinderen gingen toen ze 2 werden 1 ochtend naar de peutersoeelzaal. Toen ze 3 werden kwam daar nog een middag bij. Ik was destijds gewoon thuis en er waren ook wel genieg kindjes in de buurt. Ik vond het belangrijk dat ze leerden hoe een groepje in elkaar steejt en dat er een juf was en zo.
Asscher wil strengere (diploma, beheersing nederlandse taal) eisen aan de leidsters van peuterspeelzalen, want die zijn nu nog wat vrijblijvend. En dat lijkt me een prima plan. Mijn kinderen hebben op allebei gezeten, en vonden het prima. Julia
Ons zoontje gaat nu 2 dagen naar het kinderdagverblijf. Hoewel het begin lastig was, gaat het nu eigenlijk prima. Hij vind het erg leuk en wij zien dat hij ook veel leert qua woordjes.
Hij wordt eind februari 2 jaar, maar omdat hij op het kinderdagverblijf zit, gaat hij niet naar een peuterspeelzaal, ik denk dat dat dan weinig toevoegt. Al vind ik dat ze zeker moeten blijven bestaan! Voor kindjes is het volgens mij heel goed om samen te spelen en zo voorbereid te zijn op de basisschool.
Ik zou ook denken dat en-en niet nodig is. Als je kind al een kinderdagverblijf bezoekt heb je al dat hij met andere kinderen kan spelen etc.
Ik twijfel nog wat ik zal doen. Zoontje is nu bijna 2 jaar oud, maar loopt wat achter in de ontwikkeling. Op het CB werd er gezegd dat het daarom juist goed voor hem is. Ik ben juist bang dat hij niet goed mee kan komen en het te druk voor hem is, hij is zelf al zo druk en wordt door drukte nog drukker.
Ik ga regelmatig naar speelochtenden georganiseerd door mama clubjes, waar hij ook met andere kindjes kan spelen. Ik ga in maart eerst eens naar de opendag om een goede indruk te krijgen. En daarna zien we wel…
Een open dag om eens te kijken hoe het daar is, kan goed helpen. Maar als ik het zo lees komt je zoontje al goed in contact met andere kinderen, dus daarvoor hoef je het denk ik niet te doen dan.
Je kunt ook altijd vragen of hij een keer een ochtendje mag meedraaien op proef. Dan kun je kijken hoe hij er op reageert.
Oudste ging naar psz, jongste nu ook.
In Den haag heb je voorscholen. De kinderen mogen 4 dagdelen per week komen. Het kost 20 euro in de maand. Zware subsidie natuurlijk. Het is bedoeld om eventuele taalachterstanden weg te werken. Of er uberhaupt een taalachterstand is, is maar de vraag (als kinderen immers een andere taal dan het Nederlands goed beheren, hebben ze geen taalachterstand. Dat is een goede basis om een vreemde taal als het Nederlands te leren, toch?).
Anyway, voorschool dus. Reguliere psz zijn er nauwelijks te vinden in Den Haag; of ver weg of niet te betalen. Wij hebben gelukkig leidsters die erg pro-spelen zijn en dat hele taalonderwijs met een flinke korrel zout nemen. Ze worden niet gestraft, als een kindje moeite heeft met afscheid nemen is dat geen probleem, ze zijn altijd lief voor de kindjes en heel enthousiast. Voor mijn kindjes echt een verrijking van hun dagelijkse leventje. :) Omdat de psz in het schoolgebouw van de oudste gevestigd zit en dezelfde tijden heeft als de basisschool, ook geen gedoe met schooltijden en heen en weer rijden.
Wauw, dat laatste lijkt me echt ideaal zeg.
Leidsters die erg pro spelen zijn, zouden ook mijn voorkeur hebben!
Het zijn schatten van mensen, echt. We boffen met ze.
HM zelf ben ik nooit op PSZ geweest :-) maar 3 van mijn 4 kinderen wel. Wel gingen ze er wat later heen rond 3 jaar, en mijn oudste dochter is er slechts 7 weken geweest, die vond er gewoon helemaal geen drol aan. Persoonlijk ben ik nog steeds niet helemaal eruit of het nu juist wel of juist niet goed voor het kind zelf is, i know..ik ben eeuwige twijfelaar :-)
Oudste was heulemaal gelukkig op de PSZ, dat was iedere keer huilen als ze weer naar huis ‘moest’, zij vond het geweldig dat spelen met andere kinderen, jongste interesseerde ‘t geen moer, hij vond het prima maar thuis was ook goed.
‘k Moet er wel bij zeggen dat ik bij jongste ook vaak als vrijwilliger mee voor de groep stond, leuk werk maar ‘k zag me dat geen jaren lang volhouden,
groet