Kerstboom: ja of nee?

kerstbomen: ja of neeOm mij heen zie ik steeds meer mensen afzien van een kerstboom! Argumenten om geen kerstboom te kiezen zijn:

 • Slecht voor het milieu
 • Het is een sta-in-de-weg
 • Een kerstboom kost geld, en is de uitgave niet waard
 • Kerstbomen zijn kitsch
 • Hij laat steeds naalden vallen

Kunst kerstboom milieuvriendelijk?

Ik heb heel lang gedacht dat ik door onze kunst kerstboom heel milieuvriendelijk bezig was. Voor onze boom hoefde immers geen kerstboompje gekapt te worden? Maar op milieucentraal las ik dat het onduidelijk is welke soort kerstboom de minste milieubelasting oplevert.

Hun advies is in ieder geval: of je nou een echte of kunstkerstboom hebt, gebruik hem zo lang mogelijk. Een echte kerstboom kun je opnieuw planten, en een kunstkerstboom kun je meerdere jaren gebruiken. Met onze vorige kerstboom hebben we 15 jaar gedaan! Dus dat is volgens mij heel netjes.

Witte kerstboom

De laatste tijd zie ik ze steeds vaker: witte kunst kerstbomen! Ik weet eigenlijk nog niet wat ik daar van vind. Mijn 18-jarige dochter kocht een kleintje bij de kringloop. Hij had al blauwe ballen. En aangezien hij tweedehands was, kon hij geen kwaad voor het milieu. Mijn dochter betaalde er toch nog 7,50 voor. Dat vind ik relatief duur, als je nagaat dat je zo’n witte kerstboom voor 19,95 bij Otto.nl kunt kopen!

Alternatieven voor kerstbomen

Als je zoekt op ‘alternatieven voor kerstbomen’ gaat er trouwens een hele wereld voor je open! Kijk maar eens op deze pinterestpagina! Je kijkt echt je ogen uit.

De mooiste vond ik die van boeken was gemaakt!

Wij zetten een kerstboom

Desondanks haal ik dit jaar toch maar gewoon weer onze kunstkerstboom van zolder. En ik tuig hem gewoon weer op met onze aloude lampjes en kartonnen ballen. Want ik houd eigenlijk erg van de traditie van zo’n kerstboom.

Lees ook: Wanneer mag je de kerstboom zetten?

Zet jij een kerstboom? En zo ja, wanneer?

Similar Posts

21 Comments

 1. Wat een vreselijk leuke pinterestpagina. Vanavond maar even verder sneupen, want mijn computertijd is bijna voorbij.
  Ik heb gistermiddag na werktijd de kerstboom met zoonlief opgezet. Zaterdag al want andere versiersels in huis gezet, en we hadden door de box niet echt plaats voor de kerstboom, maar miste hem toch wel dus heeft manlief gistermiddag de boom van zolder gehaald en nu staat hij heerlijk te pronken in de woonkamer en is de box even een stukje opgeschoven naar de keuken toe. Ze zit er niet zo vaak meer in, dus niet dat je denkt wat zielig.
  Mijn kerstboom is 12 jaar oud, heeft zwarte ballen en gekleurde lichtjes. In de loop van de tijd zijn er een paar zwarte ballen stuk gegaan en door ergernis van manlief zitten er nu ook een paar matzilveren ballen en fuchsia ballen in. Maar de overtoom is nog steeds zwart. En de gekleurde lampjes hadden mijn opa en oma altijd in de boom en vond dat altijd zo mooi, helaas zijn deze niet van hun geweest maar zelf gekocht.
  Maar ik vind het niet het leukste werk om op te tuigen maar ik wil ook niet zonder. Ik heb 1x door ziekte geen boom op kunnen zetten en heb toen voor mijn gevoel zo’n rotkerst gehad, ook omdat we alleen maar thuis zaten en geen visite kregen. Dus dat nooit weer. Voor mijn gevoel maakt een boom mijn kerst compleet.

  1. Ja, verrassend leuk is die Pinterestpagina hè?! Ik kwam er ook helemaal aan het kijken.

   Goed dat je de boom hebt gezet, zeker als je hem echt miste!

   En wat leuk dat je je opa en oma zo in ere houdt, door net als zij gekleurde lampjes te gebruiken.

 2. Ik vind een kunstkerstboom zo nep! Vind je niet? Ik zou daar last van hebben (van dat ‘nep’-idee).
  Dus voor mij toch maar een echte. Of anders een adventskrans met groen uit de tuin. of een paar dennentakken. Maakt niet uit, als het maar echt is en lekker ruikt!

  1. Ja, hij is echt supernep! Ook omdat ik natuurlijk weer niet teveel geld wilde uitgeven. Maar ik heb me helemaal verzoend met nep. Ik smijt nu ook echt alles in die boom. Heel relaxt. Maar chic of natuurlijk is hij dus helemaal niet.

 3. ‘t Kerstboompie staat hier al vanaf zaterdag. Ik vind het heel gezellig en knus. Die lichtjes in deze donkere dagen. De kinderen vinden het ook leuk.
  Ik heb verder niet veel kerstversiering. Er hangt een sneeuwpopje naast de voordeur, in de woonkamer een extra kaarsje en wat gekleurde lampjes om een fotolijst. That’s it.

  1. Klinkt gezellig. Ik ga zelf dit weekend de boom zetten. Ik zit me nu nog een beetje in te houden, omdat ik me had voorgenomen een week te wachten na Sinterklaas…

 4. volgens mij niks mis mee met een ‘echte’ kerstboom, ze worden speciaal gekweekt.
  Een kunstboom vind ik echt helemaal niks. Liever naakt dan namaak!!!!

 5. Wij hebben een klein kunst-kerstboompje, en ik wil hem eigenlijk vandaag op gaan zetten. Met zelfgemaakte kerst’ballen’ (lees: gehaakte bloemen) erin.

 6. Wij gaan de kerst vieren bij onze jongste dochter in Nederland maar ik heb nu toch een klein boompje in de vensterbank in de keuken, wij hebben een grote woonkeuken en een heel klein nepboompje met alleen lichtjes in de salon. De boompjes gaan volgende week als wij vertrekken naar mijn oudste dochter die hier vlak bij woont op die manier hebben we er dubbel plezier van. We hebben zondag een wandeling gemaakt en allemaal takken geplukt, meidoorn met rode bessen, takken met bottels van wilde rozen, gedroogde kaardenbol en een enorme bol maretak, uit de tuin nog grote bossen gedroogde venkelbloemen en klimop. Ik heb in plaats van een krans een groot boeket gemaakt van klimop, bottels , meidoorn en maretak en op de deur gehangen, staat heel leuk, voor de schuurdeur een grote melkbus met gedroogde takken, een zinken emmer met takken met rode bessen en aan de schuur de grote bol maretak. Ik ben helemaal blij, gisteren was het een prachtige dag met veel zon op de schuurdeur zag ik de schaduw van al die takken, een prachtig gezicht! Vandaag schijnt de zon ook alweer dus dat is weer genieten.
  Groet uit de Haute Marne
  Adriana

 7. Wij hebben al jaren een kunstboom om de simpele reden dat we allergisch reageren en benauwd worden van een echt boom. Ook engelenhaar geeft bij ons last. Dus de keuze was daarom een kunstboom en ieder jaar kunnen we die weer hergebruiken. Het spaart bomen en geld.

 8. Ikzelf haat kerstbomen, maar de rest vind het leuk, dus ik graaf de kerstboom weer uit de tuin en zet hem weer binnen, en zal hem leuk gehangen samen met de kindjes, dat vind ik dat altijd wel weer een leuk momentje. :-)

 9. Wij hebben 2 jaar terug een kunstboom gekregen van familie (2e hands) eigenlijk was ik nooit van de kunstbomen, maar hij bevalt hartstikke goed. Geen gedoe meer met uitzoeken, slepen en er dan achterkomen dat hij al-tijd scheef stond… :S

 10. Onze kunstboom hebben we al 22 jaar, en toen was hij al een paar jaar gebruikt, we kregen hem van mijn vriendin die hem toch te groot vond.
  Vriendin is al zo’n 15 jaar geleden overleden, zo denk ik elk jaar aan haar.
  Helaas begint hij nu wel erg uit te vallen, we zullen dus volgend jaar aan een nieuwe moeten ( dat word dus w.s dit jaar na de kerst als ze afgeprijsd zijn)
  Ik wilde voordien nooit een kunstboom , maar als je uitrekend wat hij al die jaren al bespaard heeft t.o.v een echte boom.

 11. Ik weet het nog niet, ik heb al eens kunst gehad (ook letterlijk: gehad) en hoewel ik het niet supermooi vind, was het wel heel praktisch. Echt ruikt weer lekkerder. Niets is ook een optie; dat scheelt veel gehannes. Mijn kamer is eigenlijk te groot om een kleintje in te zetten, maar daar komt dus ook weer veel gesleep bij kijken…

 12. Wij gaan alleen voor echt. En ik durf het bijna niet te zeggen maar op 6 december staat hij. Ik wacht netjes tot Sinterklaas geweest is maar kan die man het land wel uitkijken haha.
  De naalden vindt ik altijd wel meevallen bovendien heb ik plavuizen dus als de boom op 1 januari weggaat dus is het even met stoffer en blik over de stenen en klaar.
  Maar persoonlijk vindt ik niks boven een echte boom gaan.
  Ingrid

 13. Hier hebben we al zolang onze zoon de deur uit is geen kerstboom meer gehad en ik mis hem niet. Zo zonde van de boom. Joh houdt niet van kunst bomen. Zo nep. We hebben een prachtige boom buiten waar we geen verlichting in doen. Dat was onze laatste boom en is inmiddels wel meer dan 3 meter hoog. Nog wat sneeuw en dan is hij prachtig om te zien.

 14. Een nep boom zou mij wel leuk lijken. Ik houdt niet van dennenlucht vind het niet lekker ruiken. Vriendlief wil echter uitsluitend een echte boom. In onze boom een mix tussen nieuwgekocht en de oude kerstaccecoires die ik erfde van opa en oma. In gedachten ga ik terug in de tijd als ik de boom optuig…..veel plezier allemaal!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.