Modest zwemkleding oftewel Preutse badmode

modest zwemkleding
Heb je al gehoord van modest zwemkleding?

Elke lente en zomer staan de damesbladen er weer vol mee: tips hoe je je lichaam ‘bikiniklaar’ maakt, hoe je de beste badkleding kiest voor jouw lichaamsvorm, en verhalen over hoe erg het is om een nieuw badpak of bikini te kopen.

Ik stel me zo voor dat modest zwemkleding nieuwe badkleding kopen een stuk relaxter zou maken.

Op Annemieke’s blog Eigenwijs, landelijk geïnspireerd bloggen las ik over haar nieuwe badpak dat ze kocht in Amerika. Annemieke kocht niet zomaar een badpak, maar een ‘preuts’ badpak dat aanzienlijk meer van haar lichaam bedekt dan reguliere zwemkleding. Annemieke heeft religieuze redenen voor deze badkleding.

Modest zwemkleding: veel meer dan een tankini of fifties stijl badpak!

Maar gezien de jaarlijkse stress van veel vrouwen omdat ze hun lichaam moeten ontbloten in zwemkleding, kun je je afvragen of zulke veelbedekkende badkleding niet voor veel vrouwen een opluchting zou zijn.

Bedekkende zwemkleding bedekt echt veel

Niet langer hoef je je lichaam bloot te stellen aan kritische blikken, en blijven blubberende delen lekker verborgen. En dan heb ik het niet over een tankini, of over zo’n fifties badpak met rokje. Hieronder een voorbeeld van bedekkende zwemkleding die je vindt bij Bonprix:

21063872 1YH6jlSd

Nee, ik heb het ook zwemkleding met een broek die over je knieën komt, en een topje dat meer op een jurk lijkt. Zoals deze bedekkende zwemkleding van Shein:

1633678153a43286072dd067de1c06e1e18b660620

Ik zou deze modest zwemkleding niet dragen…

Toch zie ik mezelf nog niet in dergelijke bedekte zwemkleding naar het zwembad gaan. Ik denk dat ik veel vreemde blikken zou krijgen, en ook al hoor je je daar niets van aan te trekken, het zou me toch niet onberoerd laten. En dan is er nog het vraagstuk of je geen commentaar krijgt van het zwembadpersoneel: is dit soort kleding toegestaan in het zwembad? Een tijdje terug was er immers ook discussie over die lange zwembroeken?

En last but not least: het lijkt me gewoon niet fijn voelen zo’n boel nat textiel op je lijf!

3 Argumenten voor modest zwemkleding

Waarom zou je kiezen voor bedekkende zwemkleding? Op de eerste plaats zijn er religieuze overwegingen. Daarnaast kan het ook heel persoonlijk zijn: je voelt je simpelweg prettiger met bedekkende badkleding. En tot slot is er ook een heel praktisch argument: je lichaam beschermen tegen teveel zon!

Zwemkleding voor jongens

In 2010 ging ik met de kinderen zwemmen. Voor mijn drie zonen Jan, Ot en Piet legde ik strakke zwembroeken klaar met pijpjes. Ik ben namelijk niet zo’n fan van die wijde surfers shorts. In het zwembad van Middelkerke in België zijn ze zelfs verboden sinds 1 juni in verband met hygiène.

Maar eenmaal in het zwembad vond mijn oudste dochter van vijftien dat Jan (13) er niet úít zag. ‘Dat kan echt niet mama!’ wees ze naar zijn kruis.
Inderdaad: alle andere puberjongens liepen rond in grote zwembroeken. Maar niet alleen dat: ze droegen er een onderbroek onder! En net als bij gewone broeken, piepte de rand van de onderbroek boven de zwembroek uit.

Wat een wonderlijke mode! Dat lijkt me toch niet fijn zitten, zo’n natte onderbroek onder je zwembroek. En het lijkt me weinig hygiënisch.

Het mooist vind ik toch een strakke zwembroek met pijpjes. Zo’n strakke speedo slip kan mij ook niet bekoren.

Over bijzondere zwemmode gesproken: wat vind je van zwemmen met een zeemeerminnenstaart?!

N.B. Je kunt modest swimwear ook vinden op Etsy en amazon.nl

Leestip

Een zeemeerminnenstaart waarmee je kunt zwemmen bedekt ook een boel.

Zou jij veelbedekkende, ‘preutse’ badkleding dragen? Waarom wel of niet?

Similar Posts

20 Comments

 1. Ik zou deze badkleding niet dragen en niet om wat anderen er van vinden maar ik ben een mooi weer zwemster,Ik trek alleen een badpak of bikini aan in de zomer als de zon schijnt. En dan wil ik natuurlijk wel een kleurtje krijgen en met zo een badpak kan ik dat wel op mijn buik schrijven.

 2. Dat het probleemzones bedekt is wel heel erg fijn, maar idd, je hebt zo veel natte stof om je heen hangen. Duurt lang voordat je weer een beetje droog bent als je uit het zwembad komt en hoe pel je het af als je hartstikke nat bent? Praktisch is het niet…

 3. Zou het graag willen, en voor de zon helemaal ideaal maar om er mee te zwemmen lijkt me onhandig. En inderdaad is dat wel toegestaan. Zelf heb ik al jaren een badpak, kan ook niet anders vanwege een lelijke ritssluiting op mijn buik.

 4. Kan je je nog herinneren hoe moeilijk het diplomazwemmen (met kleding, en krijg het maar eens afgepeld) was.
  Dus nee, doe mij maar een badpak,
  groet

 5. Ik denk dat in deze kleding je onvoordelige punten ook wel heel pijnlijk duidelijk worden, zeker als het nat is.
  Verder lijkt het me lastig zwemmen. Ik wil niemand veroordelen maar bij zwemles zag ik meisjes met badkleding die alleen hun gezicht en voeten vrij lieten. Mijn eerste gedachte was toen dat ik het jammer vond dat deze meisjes er zo “buiten de maatschappij” uitzagen. Maar dat is weer een ander verhaal.

 6. Wij dragen helemaal geen badkleding, dus dit zou ik zeker niet dragen. Ik vind een bikini/badpak al vervelend. We zwemmen bij voorkeur op een naaktterrein. Ik heb wel een bikini maar die draag ik zelden, alleen als we een keer met vrienden of zo naar een plas gaan.
  Ik vind het er bij deze dame wel mooi uitzien maar ik denk dat het bij een maatje meer niet erg flatteert.

 7. hmm heb natuurlijk het desbetreffende blogje ook even snel gelezen, zelf zou ik deze zwemkleding niet bestellen, noch dragen dus.
  Vraag me af of je met het dragen van deze kleding niet juist veel meer “” bekijks” hebt dan in je gewone badpakkie? enne was dat juist niet wat ze beoogde te vermijden?( het aandacht van de ander op je lichaam ofzo?) in dat geval schiet het toch zijn doen ietwat voorbij…Daarbij waarom zou je als je er zoals haar over dnekt/schrijft uberhaupt tussen de ehm halfnaakten willen zijn dan???( quote: de mannen die zuiver willen leven weten niet waar ze moeten kijken….)
  Ik zou denken ga dan of daar waar je als eigen gezin alleen met elkaar kunt zijn(zwemmen) , alhoewel de zogenaamde zuiveren inde alle daagse maatschappij natuurlijk ook met blotigheid geconfronteerd zal worden…
  Ik begrijp haar intentie heus wel( ben zelf een oprecht en actief gelovige christin) maar het zomaar uit de context van geschreven verhaal/tijd/plaats rukken van versen van spreuken en andere bijbelboeken, om je eigen gelijk te willen bewijzen,het trekt mij niet zo aan( persoonlijk dan he).
  Persoonlijk vind ik in de verhalen van de bijbel een Jezus die juist graag bij de nogal notoire zondaars was/zat, en niet zich aldoor maar zuiver en ehm rein hield……(kweenie of dit een beetje goed overkomt wat ik bedoel, maar ja)
  Mischien zou ze beter een zuiver hart kunnen zoeken/wensen/bidden /what ever , dan ehm kun je alles gewoon “aan” … :-)
  Maar natuurlijk is een ieder in nederland vrij om te doen zo hij/zij het wil :-)

  1. De bijbel is voor velerlei interpretatie vatbaar. Persoonlijk denk ik niet dat je de verhalen letterlijk moet nemen, en ik denk dan ook niet dat in de bijbel een boodschap staat dat je niet een bikini mag dragen. Maar als je die boodschap er in wilt vinden, dan kun je die er best uit destilleren. En Annemieke heeft dat zorgvuldig gedaan.

   Dat is één van de leuke dingen van blogs lezen: je leest nog eens wat over hoe andere mensen denken en de wereld beleven! Ik vind dat superinteressant.

 8. Ik ken deze badkleding van de familie Duggar uit de VS. Hun dochters droegen ook deze badkleding. Ik vind dat pakje best leuk, maar om ermee te zwemmen lijkt me niet zo geweldig.
  Ik zwem bijna nooit. Voor mij is het meestal te koud. De laatste keer dat ik zwom is bijna 10 jaar geleden tijdens een hittegolf in Italië. Toen het later 30 graden was, was het voor mij alweer te koud om te zwemmen.
  Ja, handig als je zo weinig energie hebt dat je jezelf niet warm kunt houden.

  Groetjes, VeggieMo

 9. Dergelijke bedekkende badkledij zou ik nooit dragen omdat je dan een pak meer ‘bekijk’ hebt of als je ‘normale’ badmode draagt. Ik heb geen badpak of bikini aangezien wij niet (meer) gaan zwemmen en ik ook niet houd van liggen bakken en braden in de zon om een kleurtje te krijgen. Indien ik toch zou willen gaan zwemmen, zou ik me een badpak aanschaffen omdat ik extreem mager ben en als ik in bikini zou lopen, zie ik er net een skelet uit. Ik zou dan zowiezo evenveel bekijk hebben of als ik in bedekkende badkledij zou rondlopen…. (en ik haat het ‘bekeken’ en beoordeeld te worden)

 10. Hallo dames, Er is natuurlijk wel een voordeeltje aan DIT badpak, nl. je kan er zo de campingwinkel mee binnen stappen:))

  Maar ik heb een ander badbak, bedekt genoeg (vind ik) en ik voel me daar prima in.

 11. ik vraag me dan af wat haar man aan heeft? want als het om “verleidingen” gaat, zou hij ook zijn “sixpack” moeten verbergen om andere vrouwen niet ïn verleiding te brengen”
  Het volgen van Christus is volgens mij meer gelegen aan hoe je je gedraagt in de kleding die je draagt. En het feit dat een man alleen zou “begeren”als je in een bikini loopt is natuurlijk ook wel een beetje kortzichtig.

 12. Persoonlijk heb ik er wel wat moeite mee dat de verantwoordelijkheid voor hoe mannen met hun hormonen opgaan weer bij vrouwen wordt gelegd. Geldt ook voor de burkini, de niet-christelijke pendant van deze outfit.

  Badkleding is vooral bedoeld om comfortabel te kunnen zwemmen. Boven- en onderstuk moeten ieder op hun plek blijven in geval van een bikini en je moet de kleding makkelijk aan en uit kunnen trekken zodat je ook gemakkelijk maar de wc kan. Om die laatste reden zou ik jonge meisjes niet zo’n badpak aantrekken, je wilt kinderen niet in de verleiding brengen om vanwege het gemak maar stiekum in het water te plassen.

 13. Mijn dochter en ik lijkt het geen handige zwemkleding,.
  je kan er nauwelijks in bewegen of zwemmen in het zwembad.

 14. Pff, het lijkt mij ook niets. Het lijkt me onprettig aanvoelen. Ik hou het liever bij een regulier badpak of een bikini (als ik een keer een goede bui heb). Maar zolang de vrouwen die dit uit geloofsovertuiging dit dragen omdat ze ‘t zelf willen zeg ik leven en laten leven.

 15. Ik kan me hier best wat bij voorstellen, voor mensen wiens huid er raar uitziet. Brandwondenslachtoffers, of psoriasis patienten. Die vinden de badseizoenen een drama, omdat ze er niet uitzien. Daar zou dit mogelijk een oplossing voor zijn. Dan is het mooi dat er is, want het ziet er nog best aardig uit.
  En voor degenen die hun religie zo interpreteren dat ze vinden dat dames het sterke geslacht zijn en die het zwakke geslacht niet moeten verleiden, tja. Hun hoofden kan ik niet veranderen en het is niet lastig voor mij noch gevaarlijk voor iemand. Dus laat ze leven, idd.

  1. Het is inderdaad goed dat het een optie is. Maar toch denk ik dat je met dergelijke badkleding nog steeds veel blikken te verduren krijgt. Gewoon omdat het niet de norm is…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.