Kinky Knickers in Nederland?
Kinky knickers van Mary Portas.
Ik hoorde er alles over in de documentaire Mary’s bottom line!
Zou jij 12,75 neertellen voor een onderbroek?
En dan niet zomaar een onderbroek, maar een onderbroek die geheel gemaakt is in Nederland, van in Nederland geproduceerde materialen?
Kinky Knicker in Engeland
In Nederland bestaan dergelijke onderbroeken bij mijn weten niet, maar zakenvrouw en retail expert Mary Portas, ontwikkelde in Engeland de zogenaamde Kinky Knickers. Onderbroeken van in Engeland geproduceerd kant, gemaakt door werkeloze Engelse jongeren, die zo aan een leven van een uitkering ontsnapten.
Driedelige documentaire: Mary’s Bottom Line
In de documentaire Mary’s Bottom Line is in drie afleveringen te zien, hoe Mary een bezoek brengt aan een naargeestig Manchester dat vroeger een bloeiende textielstad was. Ze praat daar met jongeren die de hele dag alleen maar rondhangen omdat ze geen baan kunnen vinden, en ze besluit om de Engelse economie nieuw leven in te blazen door haar eigen onderbroekenlijn op te zetten.
Centraal uitgangspunt daarbij is dat zowel het materiaal als de productie geheel Engels moet zijn. Want maar liefst 90% van alle kleding in Engeland wordt in het buitenland gemaakt, omdat daar de productiekosten zo laag zijn. En dit gaat ten koste van Engelse banen en daarmee de toekomst van Engelse jongeren.
Onderbroek met in het kruis de tekst: ‘Love your country’
Bij diverse verhalen van de werkeloze jongeren die solliciteren bij Mary, schoten de tranen me in de ogen, en ik merkte dat ik echt hoopte dat het ze zou lukken. De documentaire speelde rond februari, en inmiddels zijn er al 14 jongeren hard aan het werk! De onderbroeken zien er dan ook erg leuk uit, en de verpakking vind ik geweldig: in een doosje met een fifties pin up er op. En in het kruis van de onderbroek staat: ‘Love your country’. Een ander kenmerk van de kinky knickers is dat ze geen VPL, oftwel visible panty line hebben.
Hebben wij eigenlijk oerhollandse kleding?
Ik zat te denken of je in Nederland ook zoiets hebt, maar het enige wat ik kon bedenken is de lijn van Return to Sender in de Hema. Maar die is niet in Nederland gemaakt, hoewel er wel een charitatieve gedachte achter zit. Alle opbrengsten van Return to Sender gaan namelijk regelrecht terug naar het land waar de producten gemaakt zijn. Dat is prachtig natuurlijk. Maar ik koop het eigenlijk nooit, omdat ik het te duur vind…
Mijn antwoord op de vraag
Mijn antwoord op de vraag in de titel van deze post was voor het zien van Mary’s bottom line een ferm ‘Nee’. Ik koop mijn onderbroeken immers per drie tegelijk voor slechts 3 euro bij de Hema. Maar na het zien van Mary’s bottom line, is mijn antwoord toch een eenmalig: ‘Ja.’ Zeker als ik wist dat ik daarmee een grote groep mensen hielp om aan het werk te blijven.
Kinky Knickers ook in Nederland?
Voor zover ik weet zijn de Kinky Knickers nog niet in Nederland verkrijgbaar. Wel vind je ze op de Engelse eBay, maar daar worden ze voor hogere prijzen aangeboden. In Engeland berichtten veel winkels dat ze ‘out of stock’ zijn! Alleen de Engelse Boots heeft ze nog, maar zij leveren niet aan Nederland. In de Nederlandse boots levert de zoekopdracht ‘Kinky Knickers‘ 0 resultaten op.
Trailer van Mary’s Bottom Line
Mijn conclusie over de docu Mary’s Bottom Line
Ik vond dit een erg leuke documentaire om te kijken. Ik vond het onderwerp leuk: ondergoed, de Britse humor (love your country) en het aspect om een stad nieuw leven in te blazen.
Mary’s Bottom Line kijken?
Tot mijn spijt kon ik deze leuke documentaire echt nergens meer vinden! Best wel stom, want hij is echt de moeite waard.
Wat een geweldig initiatief. Ik zou het er met liefde voor betalen, als ik ze leuk vind tenminste, want alleen maar kopen en dan niet aan willen is ook weer zonde (dat heb ik een beetje bij de meeste return to sender-spullen, ik weet niet wat ik ermee moet.)
Goed punt Aline! De dingen van Return to sender zijn inderdaad veel van de categorie ‘hebbedingetje’ oftewel de categorie die mijn oudtante benoemde als: ‘Leuk spul voor wie het nodig heeft.’
Wel goed bedacht. Alleen als ik ze mooi zou vinden en ze lekker zouden zitten, zou ik ze misschien kopen. Nu koop ik er 3 voor 10 euro, dus het zou wel heel fijn moeten zitten wil ik overstappen voor het goede doel.
Voor jou is het dus ook een stuk duurder dan je normaliter spendeert. Ik moet wel zeggen dat ik de Kinky Knickers erg leuk vind om te zien, en dat ze niet zichtbaar zijn onder kleding in de vorm VPL vind ik ook een groot pluspunt. Ik zou ze graag eens passen!
Ik vind het altijd wel leuk om een goed doel te steunen door middel van de aankoop van een product (mits het wel een product is waar ik ook echt wat aan heb/ik het mooi vind). Het zou erg mooi zijn als we in Nederland ook op deze manier mensen aan het werk kunnen helpen!
Dat is ook de reden dat Mary Portas koos voor onderbroeken: het is een product dat iedereen nodig heeft, en aantrekt!
Misschien, als ze echt lekker zitten en ik in goede stemming ben. Het idee spreekt me aan, maar ik ben er ook zo eentje die af en toe 15 onderbroeken bij de hema haalt voor een euro per stuk…
vroeger werden de T.en C.ate broekjes in de achterhoek gefabriceerd meende ik. Geen idee waar ze nu worden gemaakt, maar qua pasvorm zijn ze nog altijd mijn favoriet.
Zeker zou ik er af en toe eentje aanschaffen vooral als ik weet dat jongeren hier mee geholpen zijn. De zware industrie en ook lichtere alles waarbij veel arbeiders nodig zijn is verhuisd naar armere landen. Dit zou goed zijn voor onze portemonnee [helemaal verkeerd gespeld, sorry], ja maar niet voor onze werkgelegenheid, niet iedereen in Nederland kan een Hbo of universitaire opleiding aan, nog maar te zwijgen over de uitbuiting ook van kinderen in de zgn. lage-lonen landen.
Als het nog een beetje kwaliteit is, zeker wel. Wat leuk zeg dit initiatief :)
In de documentaire lijkt kwaliteit zeer belangrijk. In het begin kunnen die jongeren het nog niet zo goed, en de eerste onderbroeken werden ook allemaal afgekeurd. Die Mary Portas lijkt me ook niet een type dat het voor minder doet!
Het initatief is goed, maar om meer dan 12 euro voor een onderbroek neer te tellen, ik maak ze liever zelf. Kosten niks alleen wat moeite, ben je ook van de straat.
Maar in het geval van de Kinky Knickers houd je met de aankoop van zo’n onderbroek wel zo’n 20 mensen aan het werk! Dat vind ik ook wat waard.
Als ze lekker zitten en de pasvorm goed is(en onzichtbaar onder een broek) zou ik ze zeker kopen. Zien er leuk uit.
Ben ik de enige die vindt dat de dubbele kruisjes in onderbroeken vaak niet op de goede plek zitten?
Klopt, dat merkte ik vroeger ook toen ik nog goedkope onderbroeken kocht. Nu totaal geen last meer van!! Tecla
Oh, dat heb ik nog nooit gemerkt! Dat lijkt me wel vervelend inderdaad.
Een jaar of 20 geleden waren er gynacologen in het nieuws die fel gekant waren tegen het gebruik van inlegkruisjes. Die zorgden door de gebruikte chemicalien en geurstoffen juist voor irritaties (waarvoor men dan bij de gyn. terecht kwam). Hun advies was: onderbroekjes dragen met een wat hoger dubbel kruis er in. En die kon je toen ook kopen, onder meer bij zaken voor zwangeren. Inmiddels hoor ik er nooit meer iets van. Is dit jullie bekend?
Ik heb het gegoogled en vond er dit artikel over in het archief van de Trouw: https://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2742857/1995/03/24/Strijdster-tegen-de-inlegkruisjes-krijgt-een-fabrikant-mee.dhtml
Blijkbaar maakte Ten Cate ze, maar ik weet eigenlijk ook niet of ze nu nog te koop zijn.
Na nog wat meer gegoogel vond ik dit: https://www.bribelin.nl/index.php?action=article&aid=44277&group_id=10000047&lang=NL
Deze zijn wel voor tienermeisjes, maar de slipjes met dubbel kruis bestaan dus! Ik vind het een briljant idee overigens.
Als het zou kunnen, zou ik het zeker doen! Meestal haal ik mijn onderbroeken lekker bij de Zeeman (niemand die ze ziet, naast vriendlief en die maakt het weinig uit wat ik aan heb, als het maar uitkan (^=^);), maar hier zou ik zeker wel over nadenken!
Ik zou ze zeker kopen. Geef nu ook ongeveer 10 á 12 euro uit aan 1 onderbroek (en dan is het geen bijdrage aan het maatschappelijk belang). Bij ondergoed is de prijs meestal passend bij de kwaliteit. Ik heb vroeger ook wel goedkoop ondergoed gedragen (Hema, Wibra) maar dat lijkt vaak wegwerpondergoed Mijn onderbroeken gaan echt jaren mee.
Tecla
Bijna 13 euro voor een onderbroek? Nee. Daar koop ik er 3 voor.
Het initiatief is bijzonder creatief maar ik heb daarbij zo het gevoel dat het een druppel in de emmer is die al veel te vol zit en dat het niet gaat helpen de situatie daar te veranderen. Ik kan wel 12,75 voor een onderbroek betalen maar gevoelsmatig koop ik daar alleen mijn schuldgevoel mee af (let wel: ik heb het hier over mijzelf, niet over andere mensen en hun beslissingen).
Daarentegen zien de broekjes er wel leuk uit en ik kan me zo voorstellen dat sommige mannen (of vrouwen) het hun partner graag cadeau doen. :) Ik vind het wel leuk cadeau materiaal!
Ik herken dat gevoel, maar in dit geval zie je meteen de 8 jongeren die nu een baan hebben. En dan heb ik het nog niet eens over alle andere mensen die onderdeel zijn van het proces van het maken van Kinky Knickers. Wat dat betreft is het de moeite waard om de documentaire te kijken, want dan gaat dat gevoel van een overvolle emmer vast weg.
Je mag ze me wel cadeau doen hoor, maatje L en als ze klein vallen maat XL. ;) Neem ik nog meer stof af ook hihihi.
Van dit soort projecten zijn er miljoenen. Ik zie niet in wat 1 enkele aankoop kan veranderen aan de slechte omstandigheden (overigens overal ter wereld), ik denk eerder dat het juist afhoudt van structurele veranderingen die nodig zijn in Manchester (overheidsbeleid, het weer aantrekkelijk maken van de omgeving om je als bedrijf te vestigen). Helemaal kl*te voor al die mensen zonder werk natuurlijk, maar ik zie het gewoon niet als lange termijn oplossing. Zo’n docu lijkt me leuk om te zien maar ik zie in m’n directe omgeving genoeg ellende waar ik iets in zou kunnen veranderen. Dat doe ik dan ook liever. Die 12,75 kan ik veel beter besteden.