Reacties

Ondergoed wassen: alles wat je weten moet! Ook op vakantie — 48 reacties

 1. Ondergoed gaat hier in de kookwas. Ook al zíe je geen gebruikssporen betekent dat niet dat er geen bacterieën in zitten. Ik hou van hygiënisch schoon, én we hebben nooit issues met de wasmachine omdat we regelmatig een kookwas draaien. In die was gaan ook de vaatdoekjes, theedoeken, handdoeken, swifferdweilding en badmat. Alles hier van katoen. Kan er prima tegen!

 2. Op vakantie neem ik altijd ál mijn ondergoed mee om niet te hoeven wassen. Nadeel is dan wel dat ik niets meer heb als ik thuiskom en dus gelijk aan het werk moet. :-)

 3. Ik heb een Tupperware wasemmer voor kleine wasjes. Je doet de was in de emmer met water en zeep(in mijn geval zelfgemaakt wasmiddel) en deksel erop, ontluchten en paar keer heen en weer schudden en poosje laten staan. Werkt super.

 4. De beha's gaan op de hand. Behalve de shirt beha's die gaan bij de fijne was op 30 graden. Ondergoed was ik op 40 graden. Ik heb liefst de slips van Wibra want die hebben een bredere elastische band en dat zit lekkerder op mijn buik. Ik heb nooit synthetisch ondergoed, dat broeit me teveel. Ik heb nu wel die Zeeman slips. Die vind ik handig tijdens menstruatie omdat het goed aansluit. Ongesteld worden doe ik blijkbaar niet meer en ik gebruik die slips nu wel, al vouw ik het elastiek om. Ik moet nieuw ondergoed hebben want met tien kilo minder zit ook dat voor geen meter en al helemaal niet als je rokken draagt. Jammer dat je bij Wibra niet online kunt bestellen, hier zit er nl geen.

  • Synthetisch ondergoed wil ik ook niet, om dezelfde reden als jij noemt: dat het gaat broeien. Inderdaad jammer dat je bij de Wibra niet online kunt bestellen.

 5. Onderbroeken omkeren hoort bij onderbroekenlol. Heb ik mijn voorouders verder nooit over gehoord.
  Vroeger was ondergoed wit. Kon niet anders i.v.m. de wasmethode. Op zondagavond ging de ketel op het gas totdat de brij pruttelde om vervolgens te sudderen tot maandagochtend. Dan werd het wasgoed er met een grote houten tang uitgevist, gespoeld,gewrongen en opgehangen. En de witheid vergeleken met die van de buren.
  Nog weer eerder had het gewone volk vaak niet eens een onderbroek, Dan wel alleen een grijze (!). De gegoede burgerij stuurde de was naar wasserijen, slechts enkele keren per jaar. Na het uitspoelen ging de was dan nog enkele dagen op een bleekveld . De was werd dan nat gehouden met slootwater (zulke schone sloten zijn er niet meer) waarna de zon zorgde voor de stralende witheid.
  Een zijsprong: werken in een wasserij was dus helemaal geen pretje. En, zoals we nu weten, werden vele vrouwen gedwongen dat werk te doen. Denk aan instellingen in Nederland en aan de ongehuwde moeders in Ierland. Slavernij was echt niet alleen voorbehouden aan mensen met een donkere huidskleur.

  • Je kunt die puffen, dus wat lucht er uit, als je de deksel er op zit. Er zit een hengsel bij die om de emmer heen kan en maar schudden. Dan even laten staan weer af puffen en weer schudden. Ik heb jaren zo mijn was gedaan.

 6. Onderbroeken was ik altijd op 60 graden en idd ook die van de Zeeman ,gaat prima. 'S nachts draag ik er altijd een puur katoen .BH's was ik in de mini[camping] wasser ,omdat ik ze ook maar kort draag is dat zo gebeurd .

 7. Wow! Wat een uitgebreid artikel! :-) Ik was mijn onderbroeken meestal op 60 en soms op 90 graden, een tic die ik meegekregen heb van mijn mama... Ik beken schuldig te zijn dat ik soms een bh iets te lang draag! Onderbroeken gaan uiteraard iedere dag de was in! :-)

 8. Ik draag altijd onderbroeken van Li..vera. Katoen met 5% elasthan. De donkere was ik op 40 graden en de huidkleurige soms op 60 graden maar ook vaak op 40. BH’s was ik samen met de lichte was (wel in een wasnetje) op 40 graden.

 9. Onderbroeken gaan in de kookwas, bh's was ik met de bonte of witte was mee. Ik hen geen geduld voor de handwas met de bh's, mijn oma deed het wel altijd met de hand.

 10. Ik vraag me altijd af of 40 graden nodig is. De kledingfabrikant adviseert het. Maar de wasmiddelenfabrikant claimt dat kleding op 30 graden net zo schoon wordt (en beter voor het milieu). Ik was sinds een tijd daarom bijna alles op 30 graden met af en toe een katoenen kookwas. Tja, toch maar wel ;-)

 11. Hier gaan de ondergoed ook na 1 dag in de was. Vinden we beide wel zo fris. Zelf was ik 2x in de week de ondergoed. En als ik nieuw ondergoed koop was ik het wel altijd. Kleding die nieuw is vaak niet.

 12. Fijn artikel! Mijn slips kocht ik altijd bij AH XL, zitten heerlijk. Maar helaas zijn ze daar mee gestopt en nu ben ik op zoek naar een goed alternatief hiervoor. Ik was deze altijd op 40 graden.
  Mijn bh’s ‘moet’ ik bij een goede lingeriezaak kopen omdat ik een grote cupmaat heb. Omdat ze zo duur zijn ben ik wel voorzichtig met ze te wassen. ‘s Avonds als ik ga douchen spoel ik de bh meteen uit onder de douche. En 1 x per kwartaal of zo stop ik ze bij elkaar en draai ik ze op het allervoorzichtigste wasprogramma dat er is, zonder te centrifugeren. Ik moet zeggen dat dat goed werkt, mijn bh’s blijven heel lang goed en mooi!

  • Ik kan me voorstellen dat je extra voorzichtig bent als je genoodzaakt bent om van die dure bh's te kopen. Een goede bh is echt wel belangrijk, maar de prijskaartjes kunnen best schrikken zijn inderdaad.

 13. Ondergoed gaat hier altijd op 40 graden en in de droger. Moet er wel bij zeggen dat ik geen exotische setjes heb van delicate stofjes. Draag het liefste hipsters of boxers en bij voorkeur geen synthetische

 14. Mijn bh's gaan hier mee met de steunkousen & wollen sokken was, allemaal delicate was dus. Soms op de hand als ik een een eerder weer nodig heb.
  Onderbroeken, sokken en theedoeken etc vaak op 40 graden en met een voorwas of inweek programma met biotex, oxi oid. Vind ik ivm het regelmatig gebruik van zalven wel zo prettig, anders is het vaak toch net niet schoon.

 15. Fijne adviezen! Mijn bh's doe ik altijd in een wasnetje en was ik op 30 graden met de gewone kledingwas mee. Gaat prima en zo worden ze tenminste goed schoon. Ik draag namelijk veel cremes/bodybutter op mijn lichaam en die gaan toch in je bh's zitten.

 16. Handig artikel! Ik waste vroeger gewoon met mijn handen. Sinds in Nederland was ik mijn ondergoed in de machine, lekker makkelijk en snel :D Ik was ze meestal op 40 graden met andere kleding erbij

 17. Ondergoed gaat met de bonte was op 60! Inderdaad goed wat je zegt, eerst wassen na aankoop, verf en andere rotzooi wil je liever niet op de meest weke delen van je lijf!

 18. Was op 40 graden veel bijeen gebruik doekjes die kleur opvangen
  Indien erg vuil voorweken in soda
  Wasmachine 1keer in 3 mnd programmeheet drssien met de inhoud van1 flles azijn
  (Kalkverwijderen en of vet

 19. Het doordeweekse ondergoed was ik op 60 graden. En bh's gaan bij mij ook gewoon bij de 40 graden bonte was. Lingerie was ik wel apart maar op een mini-programma in mijn wasmachine. Overigens droog ik mijn ondergoed altijd binnen. Ik vind niet dat de hele buurt hoeft te zien wat ik onder mijn kleding draag ;-)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>