Ondergoed wassen: alles wat je weten moet! Ook op vakantie

ondergoed wassen

Ondergoed wassen.

Ooit wasten mensen hun ondergoed 1 keer per week.

Of nog minder: je kon de onderbroek bijvoorbeeld nog een week langer dragen door hem binnenstebuiten te trekken na een week.

De was doen ging toen heel anders dan nu.

Maar persoonlijk moet ik er niet aan denken. Ik doe mijn ondergoed elke dag in de was. Dat wil zeggen, mijn slipjes. Bh’s draag ik in principe twee dagen.

Maar hoe kun je ondergoed het beste wassen? Op welke temperaturen en waarmee moet je rekening houden?

Hieronder vind je antwoorden op al deze vragen!

Nieuw ondergoed: waarom je het eerst even moet wassen

Als je ondergoed nieuw koopt is het nog schoon. Dus waarom zou je het dan niet meteen aantrekken?

Toch is het advies om nieuw ondergoed eerst te wassen. En wel om dezelfde redenen als dat je nieuwe kleding eerst moet wassen: er kunnen chemische stoffen* in zitten die je liever niet op je lichaam wilt hebben.

Dit komt doordat bij het maken van kleding vaak chemische stoffen worden gebruikt. Bijvoorbeeld om de stof lekker zacht te maken, en schimmels te voorkomen. Dit geldt ook voor ondergoed.

Was nieuw ondergoed dus altijd eerst even voor gebruik! Zeker omdat ondergoed tegen je intieme delen zit.

Op hoeveel graden ondergoed wassen?

Op hoeveel graden je ondergoed wast hangt af van hoe vies het is. Ondergoed met remsporen, of menstruatie sporen was je op hogere temperaturen dan ondergoed dat geen duidelijke tekenen van gebruikt vertoont. (Zie ook menstruatie onderbroeken)

Ondergoed wassen op 40 of 60 graden

Heb je nieuw ondergoed? Kijk dan even naar het wasvoorschrift met daarop de wassymbolen. Waarschijnlijk mag je het op 40 graden wassen. Dat is voldoende voor nieuw ondergoed.

Maar ondergoed met gebruikerssporen was je liever op 60 graden. Wassen op 60 graden wil zeggen dat je was ‘hygiënisch schoon’ wordt. Bij zestig graden gaan de micro organismen namelijk dood. Dat is toch wel prettig bij ondergoed.

Ondergoed wassen: waar moet je opletten?

Bij het wassen van ondergoed zijn twee dingen heel belangrijk:

 1. Wat is het wasvoorschrift?
 2. Wat is het materiaal van je ondergoed? Synthetisch materiaal of zijde heeft een andere behandeling nodig dan puur katoen bijvoorbeeld. En als je ondergoed kant heeft, is dat ook belangrijk om rekening mee te houden.

Katoenen ondergoed kun je rustig op 60 graden wassen. Maar voor zijde en wol wordt koud water geadviseerd.

Synthetisch ondergoed mag niet gewassen op temperaturen hoger dan 40 graden.

Daaronder valt dus ook microfiber! Bij onderbroeken wassen is het dus goed rekening te houden met materiaal.

Praktijkvoorbeeld 1: Hema boxer

Deze Hema boxer is van 51% polyester / 44% polyamide / 5% elastaan. Puur op basis van het materiaal van dit ondergoed weet je dan al: niet heter wassen dan op 40 graden! Dat klopt ook met het wasvoorschrift van de Hema: 40 graden.

Opvallend is dat deze onderbroek volgens de Hema ook in de droger mag. Dat is iets wat meestal wordt afgeraden. Door de warmte van de droger droogt het elastiek in ondergoed namelijk uit, en wordt daardoor minder stevig.

ondergoed wassen

Praktijkvoorbeeld 2: Hunkemöller slipje

Het materiaal van dit slipje is 64% polyamide, 32% polyester, 4% elastaan. En zit kant aan. Op basis van het materiaal geldt: niet heter dan 40 graden wassen.

Maar het wasvoorschrift adviseert 30 graden. Houd je in zo’n geval aan het wasvoorschrift! Dit slipje mag niet in de droger, volgens het voorschrift.

slipjes in de was

Praktijkvoorbeeld 3: Zeeman Mady slip

De Mady slip van de Zeeman schijnt de beste verkochte onderbroek van Europa te zijn. Daarom vond ik dat hij niet mocht ontbreken in deze post over ondergoed wassen! Het materiaal van de Mady slip is 95% katoen en 5% elasthan.

Dat zou op basis van het materiaal betekenen dat je deze onderbroek op 60 graden mag wassen.

Toch luidt het wasadvies 40 graden. Maar ik zou het zelf best aan durven om dit ondergoed op 60 graden te wassen.mady onderbroek wassen

Wassen zonder wasmachine

In Koreaanse drama’s zie ik ze regelmatig de was doen zonder wasmachine! De methode die ze daar gebruiken is heel eenvoudig:  ze vullen een teil met water, doen er wasmiddel bij, en gaan er vervolgens in staan stampen.

Door met de voeten in de teil met vieze was rond te lopen komt het water in beweging en kan de kleding schoon worden.

Maar in Nederland hebben we het meer over handwasjes als we praten over wassen zonder wasmachine. Een handwas doen is heel simpel.

Ondergoed wassen met de handwas: stappenplan

 1. Je neemt een teiltje en vult dat met water.
 2. Doe er een beetje wasmiddel bij dat geschikt is voor de handwas. Biotex handwasmiddel staat er om bekend dat het geschikt is omdat het snel oplost. Maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld Whipp: 
  de was doen
  1,78 bij Drogisterij.net
  Of je neemt gewoon vloeibaar fijnwasmiddel voor je handwas. Zolang je maar zorgt dat het goed oplost in het water voordat je het ondergoed er bij doet.
 3. Kijk op de verpakking hoeveel je moet gebruiken bij hoeveel liter. En stem dat af op het water in je teiltje.
 4. Laat het ondergoed even inweken.
 5. Na het inweken, moet je zorgen voor beweging in het water. Dus dompel het ondergoed een paar keer flink op en neer.
 6. Spoel het ondergoed goed uit met schoon water. Net zolang tot alle resten van wasmiddel er uit zijn.
 7. Hang te drogen.

Bh’s wassen

Bh’s vallen ook onder ondergoed. Ook hier geldt weer: lees het wasvoorschrift. De meeste bh’s mag je tot zo’n 30 of 40 graden wassen.

Het belangrijkste advies op het gebied van je bh wassen is hem in een speciaal bh-netje te doen. Of in een speciale bh-bal. Die beschermen je bh tijdens het wassen.

En doe een bh vooral nooit in de droger! Dat is namelijk ook funest voor de effectiviteit van je bh.

Gemiddeld moet een bh na 4 dragen gewassen worden.

Maar het hangt erg af van wat je die dagen doet. Als je veel zweet, zul je je bh waarschijnlijk eerder willen wassen.

Een irritant advies is dat je bh’s niet met je gewone kleding mag mee wassen. De reden is logisch: je bh heeft dan teveel te lijden, waardoor hij aan kracht en model verliest.

Daardoor word je bh minder effectief. Maar wie draait er nou een was met alleen maar een stuk of 3 bh’s? Ik niet.

Een goed alternatief is om je bh’s op de hand te wassen. Dat is sowieso een behoud voor je bh. Of gebruik deze bijzondere methode:

Was je bh met een slacentrifuge!

Een hele bijzondere manier om je bh te wassen is met behulp van een slacentrifuge : ) Hieronder zie je een filmpje waarin dit wordt gedemonstreerd:

Ondergoed wassen op vakantie bent

Ook als je op vakantie bent word je ondergoed vies. Mijn moeder gaf mij tijdens schoolreisjes en dergelijke altijd een plastic tas mee, voor het vieze ondergoed.

Hoe je ondergoed kunt wassen tijdens je vakantie hangt af van het type vakantie. Veel campings zijn bijvoorbeeld voorzien van een wasserette. In zo’n geval kun je de was gewoon doen met een wasmachine.

Maar zit je in een hotel, of ben je aan het backpacken, dan kun je terugvallen op de handwas. Of je wast je ondergoed terwijl je een douche neemt!

Op meerbackpacken.nl geven ze ook een aantal slimme tips om de was te doen als je op vakantie bent. Bijvoorbeeld door een vuilniszak met water en een beetje wasmiddel te vullen en vervolgens in de zon te leggen. Na een uurtje even flink roeren, en uitspoelen maar.

Ondergoed wassen: mijn gewoontes

Ik was mijn ondergoed meestal op 40 graden. Soms doe ik het bij een kookwas in, als dat zo uitkomt.

Maar ik heb dan ook niet bepaald delicate slipjes. Mijn ondergoed is van katoen met een beetje elasthan. Ik koop het per 3 stuks bij de Hema.

Hoewel het niet zo goed is voor mijn bh’s was ik ze meestal toch mee met de gewone was. Simpelweg omdat ik een handwas te veel gedoe vind, en omdat ik het zonde van het geld vind om de wasmachine aan te zetten voor maar een paar bh’s.

Omdat ik niet enorm veel ‘hout voor de deur’ heb, blijven mijn bh’s goed genoeg ; )

Remsporen uit ondergoed verwijderen

Brrr, remsporen in ondergoed zijn geen fris gezicht. Ze worden veroorzaakt door verschillende dingen:

 • Slecht de billen afvegen na het poepen.
 • Kinderen hebben nog wel eens een ongelukje.
 • Als je diarree hebt, en niet snel genoeg naar de wc kunt rennen.
 • Denken dat je een wind laat, maar dan blijkt het meer dan een wind te zijn….

Een beproefde methode om remsporten uit ondergoed te verwijderen is ze insmeren met ossengalzeep.

Een nachtje in een sopje met biotex wil ook nog wel eens helpen. Was ze vervolgens op minstens 60 graden.

Ondergoed wassen: samengevat

Nieuw ondergoed moet je altijd eerst wassen voordat je het draagt. Doe dat op basis van het wasvoorschrift. Dat zal waarschijnlijk 40 graden zijn.

Nadat je je ondergoed in gebruik hebt genomen, kun je het blijven wassen op 40 graden. Bij licht vervuild ondergoed is dat prima.

Maar zitten er gebruik vlekken in je ondergoed, kies dan voor 60 graden zodat het echt hygiënisch schoon wordt.

Bh’s zijn een verhaal apart als het gaat om ondergoed wassen. Je kunt ze het beste met de hand wassen. Maar ook hier geldt weer: lees vooral het wasvoorschrift.

Ondergoed wassen met andere kleding

Je zou kunnen denken: ondergoed wassen met andere kleding is onfris.

Maar ik weet niet hoe het bij jou is, ik vind het zonde om een was te draaien met alleen maar ondergoed! Dan is hij namelijk lang niet vol.

Dat is dus heel onzuinig de was doen. Om die reden was ik ondergoed altijd met andere kleding.

Als ondergoed erg vies is, bijvoorbeeld na een menstruatie, was ik het wel eens mee met de kookwas op 90 graden. Doorgaans was ik ondergoed mee met de bonte was op 40 graden.

Leestips

Hoe was jij jouw ondergoed? En op hoeveel graden?

*Was om die reden kleding voor baby’s, zoals boxpakjes, rompertjes etc. ook altijd voor het eerste gebruik! Baby’s hebben een tere huid, en je wilt niet dat ze vieze chemische troep binnenkrijgen via hun kleertjes.

Similar Posts

48 Comments

 1. Ondergoed gaat hier in de kookwas. Ook al zíe je geen gebruikssporen betekent dat niet dat er geen bacterieën in zitten. Ik hou van hygiënisch schoon, én we hebben nooit issues met de wasmachine omdat we regelmatig een kookwas draaien. In die was gaan ook de vaatdoekjes, theedoeken, handdoeken, swifferdweilding en badmat. Alles hier van katoen. Kan er prima tegen!

 2. Op vakantie neem ik altijd ál mijn ondergoed mee om niet te hoeven wassen. Nadeel is dan wel dat ik niets meer heb als ik thuiskom en dus gelijk aan het werk moet. :-)

 3. Ik heb een Tupperware wasemmer voor kleine wasjes. Je doet de was in de emmer met water en zeep(in mijn geval zelfgemaakt wasmiddel) en deksel erop, ontluchten en paar keer heen en weer schudden en poosje laten staan. Werkt super.

 4. De beha’s gaan op de hand. Behalve de shirt beha’s die gaan bij de fijne was op 30 graden. Ondergoed was ik op 40 graden. Ik heb liefst de slips van Wibra want die hebben een bredere elastische band en dat zit lekkerder op mijn buik. Ik heb nooit synthetisch ondergoed, dat broeit me teveel. Ik heb nu wel die Zeeman slips. Die vind ik handig tijdens menstruatie omdat het goed aansluit. Ongesteld worden doe ik blijkbaar niet meer en ik gebruik die slips nu wel, al vouw ik het elastiek om. Ik moet nieuw ondergoed hebben want met tien kilo minder zit ook dat voor geen meter en al helemaal niet als je rokken draagt. Jammer dat je bij Wibra niet online kunt bestellen, hier zit er nl geen.

  1. Synthetisch ondergoed wil ik ook niet, om dezelfde reden als jij noemt: dat het gaat broeien. Inderdaad jammer dat je bij de Wibra niet online kunt bestellen.

 5. Onderbroeken omkeren hoort bij onderbroekenlol. Heb ik mijn voorouders verder nooit over gehoord.
  Vroeger was ondergoed wit. Kon niet anders i.v.m. de wasmethode. Op zondagavond ging de ketel op het gas totdat de brij pruttelde om vervolgens te sudderen tot maandagochtend. Dan werd het wasgoed er met een grote houten tang uitgevist, gespoeld,gewrongen en opgehangen. En de witheid vergeleken met die van de buren.
  Nog weer eerder had het gewone volk vaak niet eens een onderbroek, Dan wel alleen een grijze (!). De gegoede burgerij stuurde de was naar wasserijen, slechts enkele keren per jaar. Na het uitspoelen ging de was dan nog enkele dagen op een bleekveld . De was werd dan nat gehouden met slootwater (zulke schone sloten zijn er niet meer) waarna de zon zorgde voor de stralende witheid.
  Een zijsprong: werken in een wasserij was dus helemaal geen pretje. En, zoals we nu weten, werden vele vrouwen gedwongen dat werk te doen. Denk aan instellingen in Nederland en aan de ongehuwde moeders in Ierland. Slavernij was echt niet alleen voorbehouden aan mensen met een donkere huidskleur.

  1. Je kunt die puffen, dus wat lucht er uit, als je de deksel er op zit. Er zit een hengsel bij die om de emmer heen kan en maar schudden. Dan even laten staan weer af puffen en weer schudden. Ik heb jaren zo mijn was gedaan.

 6. Onderbroeken was ik altijd op 60 graden en idd ook die van de Zeeman ,gaat prima. ‘S nachts draag ik er altijd een puur katoen .BH’s was ik in de mini[camping] wasser ,omdat ik ze ook maar kort draag is dat zo gebeurd .

 7. Wow! Wat een uitgebreid artikel! :-) Ik was mijn onderbroeken meestal op 60 en soms op 90 graden, een tic die ik meegekregen heb van mijn mama… Ik beken schuldig te zijn dat ik soms een bh iets te lang draag! Onderbroeken gaan uiteraard iedere dag de was in! :-)

 8. Ik heb altijd van die kanten onderbroekjes en na een tijd zien die er ook echt niet uit. Ik was meestal wel op 40 graden, dat is meer dan voldoende om het mooi proper te krijgen. 60 graden tast vaak ook de print aan

 9. Ik was mijn ondergoed meestal op 40 graden, of als er veel vieze kleding in die specifieke was zit dan op 60 graden :) Daarna drogen ze op een rekje. Ik moet zeggen dat ze best lang mooi blijven :)

 10. Beetje afwisselend doe ik, enkele keren 40° en dan eens 60° tussendoor, toch de grote meerderheid die van katoen zijn. Op vakantie heb ik ook al in de douche wasjes gedaan van ondergoed, vooral bh’s :-)

 11. Ik draag altijd onderbroeken van Li..vera. Katoen met 5% elasthan. De donkere was ik op 40 graden en de huidkleurige soms op 60 graden maar ook vaak op 40. BH’s was ik samen met de lichte was (wel in een wasnetje) op 40 graden.

 12. Onderbroeken gaan in de kookwas, bh’s was ik met de bonte of witte was mee. Ik hen geen geduld voor de handwas met de bh’s, mijn oma deed het wel altijd met de hand.

 13. Handige tips! Zelf was ik mijn kleding nooit op vakantie omdat ik nooit lang genoeg ga en altijd voldoende kleding (en dus ook ondergoed) bij heb.

 14. Ik vraag me altijd af of 40 graden nodig is. De kledingfabrikant adviseert het. Maar de wasmiddelenfabrikant claimt dat kleding op 30 graden net zo schoon wordt (en beter voor het milieu). Ik was sinds een tijd daarom bijna alles op 30 graden met af en toe een katoenen kookwas. Tja, toch maar wel ;-)

 15. Hier gaan de ondergoed ook na 1 dag in de was. Vinden we beide wel zo fris. Zelf was ik 2x in de week de ondergoed. En als ik nieuw ondergoed koop was ik het wel altijd. Kleding die nieuw is vaak niet.

 16. BH’s was ik heel weinig moet ik bekennen, maar na jouw verhaal doe ik ze maar weer eens in een sopje. Ik was ze wel altijd op de hand. Ik heb er maar twee en ben er extra zuinig op.

 17. Fijn artikel! Mijn slips kocht ik altijd bij AH XL, zitten heerlijk. Maar helaas zijn ze daar mee gestopt en nu ben ik op zoek naar een goed alternatief hiervoor. Ik was deze altijd op 40 graden.
  Mijn bh’s ‘moet’ ik bij een goede lingeriezaak kopen omdat ik een grote cupmaat heb. Omdat ze zo duur zijn ben ik wel voorzichtig met ze te wassen. ‘s Avonds als ik ga douchen spoel ik de bh meteen uit onder de douche. En 1 x per kwartaal of zo stop ik ze bij elkaar en draai ik ze op het allervoorzichtigste wasprogramma dat er is, zonder te centrifugeren. Ik moet zeggen dat dat goed werkt, mijn bh’s blijven heel lang goed en mooi!

  1. Ik kan me voorstellen dat je extra voorzichtig bent als je genoodzaakt bent om van die dure bh’s te kopen. Een goede bh is echt wel belangrijk, maar de prijskaartjes kunnen best schrikken zijn inderdaad.

 18. Ondergoed gaat hier altijd op 40 graden en in de droger. Moet er wel bij zeggen dat ik geen exotische setjes heb van delicate stofjes. Draag het liefste hipsters of boxers en bij voorkeur geen synthetische

 19. Mijn bh’s gaan hier mee met de steunkousen & wollen sokken was, allemaal delicate was dus. Soms op de hand als ik een een eerder weer nodig heb.
  Onderbroeken, sokken en theedoeken etc vaak op 40 graden en met een voorwas of inweek programma met biotex, oxi oid. Vind ik ivm het regelmatig gebruik van zalven wel zo prettig, anders is het vaak toch net niet schoon.

 20. Fijne adviezen! Mijn bh’s doe ik altijd in een wasnetje en was ik op 30 graden met de gewone kledingwas mee. Gaat prima en zo worden ze tenminste goed schoon. Ik draag namelijk veel cremes/bodybutter op mijn lichaam en die gaan toch in je bh’s zitten.

 21. Onderbroeken zijn altijd lastige dingen! Meestal gaat het goed, maar sommigen komen soms weer als kinderformaat de was uit haha

 22. Handig artikel! Ik waste vroeger gewoon met mijn handen. Sinds in Nederland was ik mijn ondergoed in de machine, lekker makkelijk en snel :D Ik was ze meestal op 40 graden met andere kleding erbij

 23. Ondergoed gaat met de bonte was op 60! Inderdaad goed wat je zegt, eerst wassen na aankoop, verf en andere rotzooi wil je liever niet op de meest weke delen van je lijf!

 24. Was op 40 graden veel bijeen gebruik doekjes die kleur opvangen
  Indien erg vuil voorweken in soda
  Wasmachine 1keer in 3 mnd programmeheet drssien met de inhoud van1 flles azijn
  (Kalkverwijderen en of vet

 25. Het doordeweekse ondergoed was ik op 60 graden. En bh’s gaan bij mij ook gewoon bij de 40 graden bonte was. Lingerie was ik wel apart maar op een mini-programma in mijn wasmachine. Overigens droog ik mijn ondergoed altijd binnen. Ik vind niet dat de hele buurt hoeft te zien wat ik onder mijn kleding draag ;-)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.