Reacties

Nieuwe kleren eerst wassen: doe jij dat? 5 x waarom! — 124 reacties

 1. Tja kleding uit een tweedehands winkel of van de kringloop zou ik zeker wassen, maar uit een 'gewone' winkel zou ik niet zo snel doen. Misschien nu wel, maar eigenlijk wil ik dit allemaal niet weten.

  • Ik dacht dat kleding bij de kringloop altijd van te voren netjes gewassen werd voordat het werd opgehangen in de winkel. Maar dan krijg je inderdaad nog dat allerlei mensen het mogelijk gepast hebben.

   Sommige dingen kun je inderdaad beter maar niet weten...

  • Alle textiel gaat eerst de bijkeuken in, daar staat de wasmachine...
   Beddengoed, gordijnen, poetsdoeken, sokken.

   Ik behandel nieuwe schoenen ook altijd met antischimmelpoeder..

 2. Dat deed ik dus niet, wel met ondergoed, maar ik vind het zo jammer om die nieuwe bloes of trui gelijk te wassen, is het nieuwe er voor mijn gevoel weer af. Maar dat ga ik nu wel doen!!

 3. Iewwwwww! Dank je wel voor de herinnering. Babykleding was ik eigenlijk altijd. Daarnaast bestel ik veel kleding via webwinkels. Deze is dan gesealed. Geldt daar eigenlijk hetzelfde voor?

  • Dat lijkt me wel Josan. Want ook die kleding zal mogelijk bewerkt zijn met stoffen om de kleding mooi te houden tijdens het transport. En mogelijk is het ook gepast, maar geretourneerd.

 4. Ik deed het ook alleen met het ondergoed en dus niet met de rest van de nieuwe kleding. Maar na dit berichtje gaat het voortaan toch maar eerst in de was.
  Al vraag ik mij dan wel weer af of het echt nodig is. Van een beetje bacteriën is nog niemand dood gegaan en het geeft je toch weer een bepaald afweersysteem.
  Als je alles gaat vermijden en ontlopen zal je alleen maar vatbaar blijven en dus steeds ziek, zwak en misselijk zijn.

 5. Oeps...nee, dat doe ik eigenlijk nooit...tweedehands kleding was ik wél.
  Maar denk niet dat ik nieuwe kleding nu wel zal wassen hoor.
  Precies om de reden die Sandra, paar berichtjes hierboven, aangeeft.

 6. Niet alleen andere klanten kunnen de kleding gepast hebben, in de meeste kledingzaken is het gebruikelijk dat het verkopend personeel de kleding draagt om er reclame voor te maken. Die kleding wordt dan de hele dag in de winkel gedragen en later gewoon verkocht. Het is maar dat je het weet.

  • Daar zeg je me wat. Nu herinner ik me dat mijn jongste zusje ooit bij de Laura Ashley werkte en daar inderdaad hun kleding moest dragen. Maar ze mocht het niet houden. Dus...

 7. Euhm. Serieus? Had niemand zelf bedacht dat nieuwe kleding gewoon smerig is?
  Die nieuwe bh, die is door 40 mensen gepast, en niet iedereen is dan nog okselfris en net gedouched.
  Die trui daar hebben honderden handen aangezeten, om hem beter te bekijken en een wagonlading mensen heeft hem aangehad, zaterdag om half vijf, met soppige oksels en natte rug. En hoeveel mensen wassen hun handen na de wc? En hoeveel mensen hebben dan vochtige handen en duwen de deur van de wcruimte gewoon open? Ik heb altijd alcohol en tissues mee. Eerst alcohol en dan met een tissue nadrogen als ik weer buiten ben.

  Ik was alles eerst, zelfs sokken die aan elkaar vastzitten zodat je er niet met je voet in kunt. Als ik heb gewinkeld gaat ook alles in de was en ik ga douchen. Ik ben geen fan van openbare wcs, uit eten en handen schudden. Je weet nooit hoe schoon het er is. Of hoe vies..

 8. Wat erg. Ik was eigenlijk nooit nieuwe kleding. Afgelopen weekend heb ik een hele tas vol kleding gekocht en gelijk aangetrokken. As we speak draag ik ook een nieuw truitje. Ik vond het eigenlijk nooit zo nodig, maar als ik hier lees dat er poep- of vaginale bacterieën/schimmels op kleding kan zitten, ga ik het voortaan toch maar wel doen. Bedankt voor de tip!

 9. Jakkie, nee ik was het niet. Ondergoed wel en beha's ook hoor, maar gewoon een trui of blouse niet. Bah, als ik dit gelezen heb is het misschien beter om het wel te doen. Wel jammer, nieuwe kleren zitten altijd zo lekker en na het wassen is dat toch anders..

 10. Ik was dus ook altijd nieuwe kleren! Mijn schoonmoeder en vriend niet... ofja ik was het voor mijn vriend, maar krijg dan commentaar.
  Mijn schoonmoeder vindt dat de nieuwigheid eraf is, maar ik vind het persoonlijk ook frisser. Al zet je het maar even op spoelen.

  • Ik snap je schoonmoeder wel. Dat had ik dus ook altijd. Maar als ik moet kiezen: nieuw of schoon, dan weet ik het wel! Dan kies ik toch voor schoon!

 11. Voor baby kledij stond dat in veel boekjes met goede raad dat je dat beter eerst deed.

  Ik doe het nu niet meer, maar eigenlijk zou het wel moeten.

  Vooral voor de chemische brol...

 12. Ik was nieuwe kleding altijd en wel om een andere reden dan die in je post staan. Het ruikt toch niet lekker? Puur chemische geur vind ik. Bah!

 13. Gets ! Nooit zo over nagedacht. brbr Nou dat wordt voortaan dus echt eerst Wassen.Wat doen mensen in godsnaam met de kleding hoe krijg je het voor elkaar?! Dekbedhoezen was ik bv altijd eerst want die ruiken echt chemisch en zijn zo stug. Maar een spijkerbroek of nieuwe blouses deed ik eerlijk gewoon aan.

 14. Vanaf nu dus wel! Maar ik deed het inderdaad nooit. Behalve ooit met de babykleertjes, ivm de gevoelige huid. Maar omdat ik daar zelf geen last van heb, deed ik dat verder dus nooit.

 15. Meestal was ik nieuwe kleding wel eerst even.
  Maar nu ik dit gelezen heb, zal ik voortaan alle nieuwe kleren zeker eerst wassen!
  Dank je wel voor de tip!

  • Ja, dat vraag ik me dus ook af Birgit. En dat dan op een blouse hè... Misschien heeft een mevrouw haar handen niet goed gewassen na het toiletbezoek. En is vervolgens die blouse gaan passen. Zo moet het haast wel gegaan zijn lijkt me.

 16. Altijd was ik eerst alle nieuw kleding (BH, onderbroek etc). Ik vind het niet prettig nieuw kleding gelijk dragen. Brr
  Bij Oprah show zag ik ooit in US onderbroek gelijk dragen...ieuw..

 17. jakkes! Zelf zet ik (fel) gekleurde was vaak in een emmer met azijn en water, dan blijven de kleuren beter behouden. Daarna uitwassen. Maar jakkie ik ga nu alles echt eerst wassen.

 18. Ja ik was nieuwe kleding altijd eerst voordat ik het ga dragen. Ik weet eigenlijk niet beter, mijn moeder deed dat ook altijd zo dus heb het klakkeloos overgenomen haha. Als ik dit lees ben ik dan ook heel blij. Liefs.x

 19. Ik was nieuwe kleding altijd. Zeker ondergoed! De meeste kleding ruikt vaak een beetje raar en dat wil ik er uit hebben. Nieuwe dekbedhoezen ook zoiets, altijd wassen, daar zit een soort stijfsel in vaak, brrrrrrrrrr. Dat er zoveel bacteriën op kleding zit had ik me eerlijk gezegd niet gerealiseerd maar gelukkig waste ik het toch allemaal al...

  • Als de kleding heel raar ruikt en stijf voelt dan was ik het ook altijd inderdaad. En dekbekhoezen sowieso ook. Maar gewone kleding waste ik dus niet per sé, totdat ik deze post schreef!

 20. Hè bah, wat vies. Ik was me er niet zo bewust van, hoewel ik wel altijd eerst mijn kleding was voordat ik het draag omdat me dat zo is aangeleerd haha. Eerst in wat water met azijn voor het kleurbehoud, en dan in de was. Maar goed ook, als ik dit zo lees!

 21. Ik was het nooit eigenlijk. Nu koop ik ook niet heel veel nieuws maar nee nog nooit gewassen. Bij online kleding vind ik het wel fijn dat een ander het niet gepast heeft. ( daar ga ik dan van uit)

 22. Ondergoed, pyjama's en beddengoed was ik echt áltijd voor gebruik. Bij kleding doe ik het niet altijd. Hangt vooral af van de vraag of het wel of niet 'naar nieuw ruikt'. Tegenwoordig doe ik het trouwens vaker wel dan niet.

 23. Ik was het altijd eerst, vooral mijn dochtertje vindt dat lastig want als ze iets nieuws heeft wil ze het meteen aan. Gelukkig raakt ze er langzaam aan gewend.

 24. Ik was nieuwe kleding altijd. Niet direct om de redenen die jij opnoemt, maar toch. Vaak is kleding geverfd als je het koopt (anders zou iedereen in wit en beige rondlopen) en ik heb nogal een gevoelige neus. Dus, kleding die uit de winkel komt, stinkt naar de verf vind ik. Dus, om zeker te zijn dat alle verf eruit is, gaat alles hier eerst in een badje met azijn en daarna de machine in. Ook heb ik al ondervonden dat sommige merken hun kleding oprekken om na te kijken als ze voltooid zijn. Vaak komen ze dan net ietsje kleiner of smaller uit de machine dan ze erin gegaan zijn. Ook een reden voor mij om er eerst eens een wasje tegen te smijten.

 25. Wat erg. Hoe meer je weet hoe ingewikkelder het leven wordt. Nou ik ga je advies opvolgen hoor ik vind een likkie van een hond niet erg maar mensenviezigheid daarentegen wel. BAH.

  • Ja, het is uiteindelijk wel logisch, maar toch had ik vroeger het idee dat het een beetje zonde was om een nieuw kledingstuk meteen te wassen. Nu dus niet meer.

 26. Altijd. Mensen zijn gewoon vieze wezens, ik neem daar geen gok in. Daarnaast moet je de chemicalien niet onderschatten die bij het verschepen worden gebruikt. Die zijn schadelijk voor je gezondheid. Vooral kinderkleding moet je echt wassen.

  • Sorry dat ik het hier zet. Zie nergens waar reasie achter kan laten. Ik zelf was altijd mijn nieuwe kleren, dan is iets dat ik thuis mee gekregen heb van de goeie raad van mijn moeder. Maar heel fijn om te lezen.

 27. Was het altijd meteen en t-shirts en ondergoed zet ik eerst in koud water een uurtje...en dan wassen
  Ook handdoeken...moet er niet aan denken ze gelijk aan te doen. Met passen heb ik al moeite...

 28. Jaah! Dit moet zeker en vast altijd 😁 ik was het meestal wel op een kort programma maar je weet nooit hoeveel mensen dit al gepast hebben of gewoon hebben aangeraakt... en nu in deze tijd al zeker 🙈

 29. Ik deed dat eigenlijk enkel met mijn zoontje zijn kleding maar nu ga ik dat met onze kleding ook doen. Stond er eigenlijk niet bij stil

 30. Ja natuurlijk was ik die. Verder laat ik mijn kleding vaak nieuw bestellen bij de groothandel. Zodat het nog niet in de winkel gehangen heeft, Zo kan ook nog niet iemand het gedragen hebben.

  Love As Always
  Di mario

 31. Ondergoed meestal wel, maar geen bh's. Jurkjes, bloeses en broeken niet. Maar ken de verhalen van schoonmoeder die bij de Bijenkorf werkte. Keurige dames die een cocktail dress een leuk feestje lang droegen en dan weer terugbrachten. Dat was al zo in de jaren 60.

 32. zolang als ik zelf was, zet ik alles eerst in water en was het, want ik hoorde eens van iemand die in een kledingzaak werkte dat ze doos kleding vol luizen hadden aangekregen, en de verf kan niet goed zijn en irriteren op je huid
  -€en @->- voor jou.

 33. O jakkes! Ja een goede reminder om dit wel te doen. Eigenlijk deed ik dit alleen met ondergoed of badkleding, maar dit is een goede reminder om de luie huisvrouw in me toch wel richting de wasmachine te sturen 😉

 34. Het meeste van mijn kleding maak ik zelf, ik was ook altijd de lapjes voordat ik er de schaar in zet.
  Niet alleen voor evt. bacteriën of chemicaliën, maar ook om te voorkomen dat ik een prachtig kledingstuk heb genaaid en het vervolgens bij de eerste wasbeurt gaat krimpen ofzo... zo zonde van het werk, haha..

  • Dat herken ik inderdaad: eerst een stof wassen voordat je ermee aan de slag gaat. Niets zo vervelend als tijd ergens insteken en dat het dan daarna krimpt!

 35. .Ja, natuurlijk was ik nieuwe kleding. Altijd al gedaan en zal ik altijd blijven doen. Ik weet dat ik een tikkie smetvrees heb maar ik ben écht verbijsterd hoeveel mensen zeggen dat ze daar nooit over nagedacht hebben,

 36. Vanaf nu doe ik het dus wel, maar deed het dus niet. Wel handdoeken en zo en beddengoed, maar kleding ging de kast in een trok ik vervolgens zo aan, nooit over nagedacht

 37. Ik doe het eigenlijk nooit! Wat heel stom is want ik heb zelf in een kledingswinkel gewerkt. Daar moesten we idd elke dag iets uit de winkel kiezen wat we veel hadden hangen en dragen zodat het verkocht werd. Als de producten snel gingen dan moest ik tussendoor ook nog wel eens omkleden. Daarna werd het boven opgehangen ingespoten met verfrisser en ging het de volgende dag de winkel weer in.

 38. In 95% van de gevallen gaat het hier eerst de was in. Heel soms niet, als ze van online komen en og helemaal netjes en strak in plastic zitten. Is ook niet goed, I know.

 39. Zo had ik er nog nooit overnagedacht maar ik doe het wel altijd want ik had een keer een mooie roze trui aan bij mn vriend in de auto en hij is heel zuinig op zijn auto en ik had die trui net nieuw en toen we op de bestemming waren zat zijn hele stoel onder de pluizen. Sinds dien was ik alles want t was rotwerk om de stoel weer mooi te krijgen haha! Na t wassen nooit meer last van gehad

 40. Ik was ze ook eerst, maar vroeger deed ik dat niet. Tot ik me ging verdiepen in hormoonverstoorders (ik heb nu eenmaal een hormonaal probleem en wil daar ook veel voor doen om dat te verbeteren) en al die chemische stoffen die erin zitten, komen rechtstreeks op de huid en dat nemen we dus ook op. Ze vooraf wassen, verwijdert heel simpel gezegd al heel veel. Ik vind ook dat je dat heel vaak merkt als je de geur van kledij voor en na vergelijkt, die chemische lucht is er dan vaak uit. (en niet door het verdoezelen, want ik gebruik een wasei zonder geur)

 41. Mee eens! Ook al heb ik soms met wel met een blouse of truitje zo iets van, ag kan wel. Ik merk wel redelijk vaak dat nieuwe kleding kriebelt als ik het aan heb. Dus zeker eerst wassen is beter

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>