Was komt muf uit de wasmachine: wat nu? 3 snelle stappen!
Last updated on March 2nd, 2024 at 01:56 pm
- Was komt muf uit de wasmachine: snelle oplossing
- Was ruimt muf: de 5 verdachten!
- Verdachte nummer 1: Vetluis!
- Wat kun je doen tegen vetluis?
- Verdachte nummer 2: troep in het rubber van het deurtje van de wasmachine
- Verdachte nummer 4: je wasmachine zelf!
- Verdachte nummer 5: je kleding zelf!
- Verdachte nummer 6: jij zelf!
- Was komt muf uit de wasmachine: stappenplan
- Hiervoor heb je nodig:
- Was komt muf uit de wasmachine: schoonmaak plan!
- Was komt muf uit de wasmachine: professionele wasmachine reinigers
- Schone was ruikt muf: samenvattend
- Leestips
‘Mijn was komt muf uit de wasmachine,’ appte mijn middelste zoon.
‘Heb jij nog tips? Ik heb al op Huisvlijt gekeken en je hebt daar niet over geschreven!’
Ik voelde mij zwaar aangesproken.
Zowel als moeder als blogger.
Want het is juist mijn bedoeling om praktische oplossingen te bieden voor dit soort praktische dagelijkse problemen op Huisvlijt.
Wat een schande dat het antwoord op het probleem De was komt muf uit de wasmachine nog niet op Huisvlijt staat!
Daar heb ik meteen wat aan gedaan!
Was komt muf uit de wasmachine: snelle oplossing
Heb je geen zin en tijd om je te verdiepen in hoe het zit? Dan vind je hieronder een snelle oplossing. Maar lees daarna ook even de rest van deze post en volg dan alle stappen.
Was ruimt muf: de 5 verdachten!
er zijn de volgende verdachten als het gaat om was die muf uit de wasmachine komt
Verdachte nummer 1: Vetluis!
Met stip op nummer 1 staat vetluis, ook wel wasluis genoemd. Dit is een zeepbacterie. Hij wordt veroorzaakt door het gebruik van wasmiddel in combinatie met wassen op lage temperaturen. Dus, omdat je goed bezig wilt zijn voor het milieu, krijg je nieuwe problemen… Een beetje zuur is het wel.
Voor het milieu is op lagere temperaturen wassen namelijk heel goed, maar voor je wasmachine wat minder. Want daardoor blijven er makkelijker resten wasmiddel achter in de je wasmachine. En die gaan daar lekker liggen schimmelen en rotten.
Hoe herken je vetluis in je wasmachine?
Signalen dat je vetluis in je wasmachine hebt is dus was die muf uit de wasmachine komt. Maar je kunt ook vieze grijze of bruine vlekken op je schone kleding zien na het wassen.
Wat kun je doen tegen vetluis?
Draai 1 x op de 10 wasbeurten een was op 90 graden. Je kunt ook 1 keer in de 2 maanden je wasmachine leeg of met 1 vaatdoekje laten draaien met een vaatwasmachine tablet erin, of een handjevol soda. Zie ook Vaatwastablet in wasmachine.
N.B. Sommige wasmachines hebben een speciaal trommelreinigingsprogramma of hygiëneprogramma!
Verdachte nummer 2: troep in het rubber van het deurtje van de wasmachine
Het rubber van je wasmachinedeurtje is een plek waar zich makkelijk viezigheid kan ophopen. Onder andere ook weer die vetluis uit punt 1. Komt je was muf uit de wasmachine? Controleer dan of het rubber goed schoon is. Haal eventuele viezigheid voorzichtig weg met een schoonmaakdoekje of wattenstokjes.
Verdachte nummer 3: het filter van je wasmachine is verstopt
Zit het filter van je wasmachine verstopt? Dan wordt het vieze water niet meer goed afgevoerd. Vraag je je nu af waar dat filter zit? Het is zit doorgaans onderaan je wasmachine achter een klein klepje verstopt. Je kunt dat klepje openen, en dan zie je het filter. Bij mij zitten er nog wel eens muntgeld of haarschuifjes in… Met dank aan de kinderen.
Verdachte nummer 4: je wasmachine zelf!
Vanwege het milieu worden wasmachines zo zuinig mogelijk afgesteld als het gaat om energie en watergebruik. Soms zo zuinig, dat de wasmachine eigenlijk te weinig water verbruikt. Daardoor spoelt hij niet goed door, en blijft er viezigheid en wasmiddel achter.
Verdachte nummer 5: je kleding zelf!
Soms heeft kleding muffe geurtjes zo geabsorbeerd, dat zelfs een goede wasbeurt de muffe geur er niet uitkrijgt. In dit geval is dus niet je wasmachine het probleem maar je kleding. Zeker bij sportkleding kan dit voorkomen, maar helaas ook wel bij ‘gewone’ kleding. Zie ook Sportkleding wassen op mijn hardloopblog.
Wat je je kunt doen is dit: maak een sopje van water met baking soda. Baking soda neemt namelijk geurtjes op! Week je kleding daar ongeveer een uurtje in. Was het daarna in de wasmachine zoals je normaal ook zou doen.
Verdachte nummer 6: jij zelf!
Komt je was muf uit de wasmachine? Vraag jezelf dan af hoe lang de periode is tussen dat je was klaar is, en dat je hem ophangt. Laat je schoon gewassen was te lang in de wasmachine zitten, dan zal hij namelijk ook muf gaan ruiken. Duh.
Haal schone was zo snel mogelijk uit de wasmachine en hang hem op. Als het even kan: buiten! Dat zorgt ook meteen voor een frissere geur. Let er verder op dat je de schone, vochtige was niet te dicht op elkaar hangt. De was drogen heeft ruimte nodig. Gebrek aan ruimte tussen de vochtige was kan een muffe geur veroorzaken. Zorg dat er voldoende ruimte en lucht is voor de was om riant te drogen.
Let ook op dat je de wasmachine niet veel te vol propt! Ook dat kan ervoor zorgen dat de was muf uit de wasmachine komt.
Was komt muf uit de wasmachine: stappenplan
Meestal komt was muf uit de wasmachine omdat er een probleem is met de wasmachine in de vorm van viezigheid en vetluis. Een goede schoonmaakbeurt is dus altijd je eerste stap.
Hiervoor heb je nodig:
- Emmertje met warm water, of schoonmaakdoekjes.
- Oude tandenborstel of wattenstaafjes
- Oude handdoek
- Soda of vaatwasmachinetablet of azijn. (Schoonmaakgoeroe Marja adviseert gewone azijn, geen schoonmaakazijn. Volgens haar is dit te agressief en daardoor slecht voor je wasmachine. Maar de meningen zijn verdeeld. Anderen vinden schoonmaakazijn prima voor de wasmachine).
Was komt muf uit de wasmachine: schoonmaak plan!
- Begin met alles wat je makkelijk kunt zien schoon te maken. Haal een schone doek door de trommel van je wasmachine, en geef speciaal aandacht aan het rubber in de deur! Ga met een schoonmaakdoekje en/of oude tandenborstel of wattenstaafje achter de randen langs. Kijk of daar viezigheid zit, en haal dat weg.
- Daarna open je het bakje voor je waspoeder en wasverzachter. Haal het eventueel helemaal uit je wasmachine en maak het grondig schoon. Eventueel in een lekker sopje. Maar soms kan het ook wel met een vochtige doek. Doe het daarna terug.
- Nu ga je onderaan het filter van je wasmachine even controleren. Leg eventueel een oude handdoek eronder, voor het geval er wat water uitlekt. Als het water niet goed is afgevoerd, kan er een tsunami aan water uitgutsen! Wees dus voorzichtig. Open het klepje, en draai het filter los. Haal alle troep eruit, en maak het schoon. Ik houd het vaak even onder de kraan. Doe het daarna terug.
- Haal ook even een doekje over de knoppen van je wasmachine nu je toch bezig bent.
- Draai nu 1 een wasmachine op 90 graden met een handvol soda, vaatwasmachinetablet, of halve fles schoonmaakazijn of wasmachine reiniger. Als je vieze vaatdoekjes hebt, kun je die nu mooi wassen. Zo niet, draai de trommel dan leeg. Het doel is om eventuele vetluis weg te krijgen.
Was komt muf uit de wasmachine: professionele wasmachine reinigers
Behalve de goedkope huismiddelen als azijn en soda zijn er ook professionele wasmachine reinigers die een frisse was beloven. Zoals deze wasmachinereiniger van Dettol:
Schone was ruikt muf: samenvattend
Komt jouw was muf uit de wasmachine? Dan is de kans groot dat je teveel wasmiddel gebruikt. Dat heeft vetluis tot gevolg, en dat geeft een muffe geur. Het beste is om dit te voorkomen.
Draai je wasmachine regelmatig op een temperatuur van 90 graden om eventuele vetluis weg te krijgen, en gebruik zo min mogelijk wasmiddel! Lees goed de verpakking van je wasmiddel voor de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel.
Snelle oplossing was komt muf uit de wasmachine samengevat:
Wil je de muffe geur uit de kleding die je al had gewassen weg hebben? Doe de muffe kleding in de wasmachine, sprenkel er baking soda over, en was zoals je anders doet.
Als dit allemaal niet helpt, is het mogelijk dat er een probleem is met je wasmachine dat je niet zelf kunt verhelpen. Neem in dat geval contact op met een monteur of de makers van je wasmachine.
Leestips
- Vaatwasser schoonmaken
- Schoonmaken van afzuigkap tot zilver
- Wasmachine reiniger Action
- Stevige droogtoren
Heb jij nog goede aanvullende tips? Vertel ze dan in de comments hieronder!
Geraadpleegde bronnen onder andere: The Spruce, Apartment Therapy, Commonsense Home, COIT, Metro News, Cleapedia UK, My laundry chute, Realtor, Washington Post, Expert, Waswacht, Huishoudplaza, Kassa, Radar
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
ik gebruik gewoon af en toe calgon…
-Een @->- voor jou.
Wassen laat ik over aan mijn vrouw…
Dat is ook een methode Sjoerd : )
Ernstige kwestie wel, dat je zoon hier het antwoord niet kon vinden:). Dat probleem met vuil dat zich af en toe ophoopt in het rubber is heel herkenbaar. Ik maak het regelmatig schoon, maar voorkomen doe je het niet.
Leuke tips !
Gebruik (nadat ik last had van vetluis in het afsluitrubber) voor de witte en bonte was waspoeder i.p.v. vloeibaar wasmiddel. Geen last meer van vetluis.
Precies dat werkt echt goed!
Ha Nicole,
oeps, ja… vetluis!
Wat stinkt dat.
Ik dacht echt dat mijn riool verstopt was…
Gelukkig heb ik hte op kunnen lossen.
Jouw tips zal ik even doorsturen naar mijn dochter!
groetjes!
Marlou
Leuk Marlou : )
Nare geurtjes in uw wasmachine worden inderdaad veel veroorzaakt door een combinatie van schimmel, meeldauw en bacteriën. Wanneer je kleding in uw machine stopt, komen daarbij ook lichaamsolie, vuil, haren en schuim vast te zitten in de pakking, de afdichting en het wasmiddelbakje. Een veelgemaakte fout bij het doen van de was is het gebruik van te veel of te weinig wasmiddel.
Te veel kan betekenen dat het wasmiddel niet volledig uit de kleding wordt gespoeld en een slechte geur kan veroorzaken, terwijl te weinig kan betekenen dat uw kleding niet goed wordt schoongemaakt.
Giet niet 1 maar twee kopjes witte azijn in de trommel, en draai dan een normale cyclus op hoge temperatuur – zonder kleren, natuurlijk. Het zuiveringszout en de azijn moeten alle resten die aan de trommel kleven verwijderen en eventuele schimmel verwijderen. Ze zullen ook helpen eventuele vieze geurtjes te verwijderen. En laat ook altijd de deur open want die doet men ook nog weleens dicht.
Ruikt de wasmachine nog wat muf na de reiniging dan kan het zo wezen dat het niet volledig weggespoeld is uit het binnenste van de machine. Controleer dan ook de afvoer om er zeker van te zijn dat deze schoon is en dat er geen achterstand is met stilstaand water. Want ook dit kan geuren geven die je niet wilt. Een eenvoudige service was beurt kan je ook gewoon eens doen en dan gewoon de machine leeg laten lopen op een hoge temperatuur. Want bacteriën haten de hitte, en dus kan dit het doden. Als je extra reinigingskracht nodig hebt, kun je proberen sodakristallen aan de trommel toe te voegen voordat je de cyclus start.
Dit probleem had ik ook eens en wellicht kunnen deze tips ook wat bijdragen.
Dankjewel Tine, voor de waardevolle aanvulling!
‘k Draai toch één keer in de maand een machine mét een kopje azijn (gewoon bij de was).
Lie(f)s.
Nog nooit last van vetluis gehad! Mijn wasmachine is inmiddels 16 jaar oud, met een centrifugetoerental van 1600. Handdoeken, ondergoed en sokken was ik op 60 graden.
En ik gebruik alleen waspoeder. Grote schoonmaak in de wasmachine is nog nooit nodig geweest.
Ik heb ook nog nooit last gehad. Was al 44 jaar met waspoeder en één keer per week een witte kookwas op 95 gr. Dan blijft je machine schoon zonder geurtjes!
Om de zoveel tijd maak in de wasmachine schoon met een biologisch schoonmaakmiddel, nog nooit muffe was gehad. Hans
Je zult je zoon nooit meer horen klagen over een muf ruikende wasmachine.
Dat hoop ik Aukje : )
Badgoed wassen op 60 graden. Geen polyester dragen. Nooit muffe was!
Teveel spullen in je wasmachine is ook nog slecht.
Love As Always
Dimario
Zeker, en dan wordt het ook niet goed schoon.
Nope, geen tips. Nooit last van (gehad). Natte was moet je sowieso meteen ophangen. Anders moet je strijken. :-(