Vetluis wasmachine: wat is het, en hoe kom je er van af?

vetluis

Wel eens gehoord van vetluis?

Vetluis is niet een hele dikke luis die teveel gegeten heeft. Nee, vetluis is een probleem van je wasmachine en een belangrijke reden voor je wasmachine reinigen.

Vetluis: wat is het?

Vetluis doet zijn naam eer aan, want als je wasmachine dit heeft, blijft er een viezige vettige laag achter in de trommel. Vetluis is het gevolg van een reactie tussen lichaamsvet, haar en huidschilders en het wasmiddel dat je gebruikt. Als dat wasmiddel vervolgens niet goed door het water word opgenomen ontstaat een bacterie en krijg je vetluis. Het wordt ook wel wasluis genoemd.

Maar wasluis heeft dus niets met luizen te maken!

Hoe weet je of je wasmachine vetluis heeft?

Er zijn een aantal signalen die je waarschuwen dat je wasmachine wasluis heeft.

 • Je was ruikt zurig.
 • Je ziet een grijze drab in de rubberen ring van de deur van je wasmachine.
 • Je ziet een vettig laagje in de trommel van je wasmachine.
 • Je kleding komt met rare zwarte vlekken uit de wasmachine.

Vetluis vlekken verwijderen uit kleding: 3 opties

Je doet de was in de wasmachine om hem schoon te krijgen, maar hij komt er met vetluis vlekken weer uit. Knap vervelend! Hoe krijg je die wasluis vlekken er nu weer uit? Dat blijkt helaas nog niet zo makkelijk. Maar je kunt de volgende middelen tegen vetluis vlekken proberen:

 1. Zet de kleding een nacht in Biotex en was het daarna in de wasmacine.
 2. Smeer de zeep in met ossengalzeep, laat intrekken en was het daarna.
 3. Maak een sopje met soda, zet de kleding er een nachtje in, en was het daarna.

Vetluis verwijderen uit wasmachine

Heeft je wasmachine vetluis? Dan kun je dit gelukkig prima zelf oplossen Het is een kwestie van je wasmachine reinigen. Neem een paar oude theedoeken en was die twee keer op 95 graden. Doe er een koffiekopje zuiveringszout ook bekend onder de naam baking soda bij in. Sommige mensen adviseren om er een afwasmachine tablet bij in te doen.

Lees ook Baking soda Nederlands!

Vetluis voorkomen: 5 tips

Tegenwoordig krijg je eerder te maken met vetluis in je wasmachine. Dat komt omdat de huidige wasmachines minder water gebruiken. En dat betekent dat het lastiger kan zijn voor het wasmiddel om op te lossen, met als gevolg dus wasluis. Daar komt nog bij dat we tegenwoordig vaak op lagere temperaturen wassen vanwege het milieu. Maar lage temperaturen maken het oplossen van het wasmiddel óók lastiger.

Je kunt de volgende stappen nemen om het te voorkomen.

 1. Draai je wasmachine 1 keer per maand op 95 graden met een schep zuiveringszout er bij in. Dit wordt ook wel een 'onderhoudswas' genoemd.
 2. Let er op dat je de juiste dosis wasmiddel gebruikt: niet teveel dus! Dat vind ik een lastige, want ik heb altijd het idee: 'Als een beetje helpt, helpt veel nog meer!'
 3. Laat na het wassen de deur van je wasmachine open staan, zodat hij kan 'luchten'. Bacteriën houden van een warme en broeierige omgeving, maak het ze dus oncomfortabel!
 4. Maak regelmatig het bakje waar je het wasmiddel in doet schoon.
 5. Maak regelmatig de rubberen rand schoon: daar kan allerlei viezigheid achter gaan zitten.

Wasmachine reinigers

Er zijn uiteraard speciale middeltjes op de markt waarmee je je wasmachine kunt schoonmaken. Persoonlijk lijkt het mij afdoende om gewoon 1 keer per maand een wasmachine te draaien op 95 graden omdat dan alle bacteriën gedood worden. Maar als je het gevoel hebt dat dit niet helpt, zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor Groenland biologisch afbreekbare wasmachinereiniger van 1,89. De Kruidvat heeft een huismerkversie van wasmachinereiniger voor 1,85.

Schoonmaakazijn wasmachine vetluis

Een bekend huis, tuin en keukenmiddeltje tegen vetluis is schoonmaakazijn. De wasmachine spoelen met azijn is een goedkope oplossing. Je gebruikt het als volgt:

 1. Doe een scheut schoonmaakazijn in de lege trommel.
 2. Draai een wasprogramma op 90 graden.
 3. Herhaal stap 2 voor een optimaal effect.

Vaatwastabletten wasmachine wasluis

Een andere oplossing is de wasluis bestrijden met twee vaatwastabletten. Dat doe je als volgt:

 1. Doe 2 vaatwastabletten in de wasmiddel lade.
 2. Draai een wasprogramma op 90 graden.

Vetluis gaat niet weg

Wat nou als je alles hebt gedaan om ervan af te komen maar de wasluis gaat niet weg? Herhaal dan de behandeling. Vervang eventueel de soda met 20 ml chloor of 50 ml azijn. Draai de wasmachine 10 x met koud water en de chloor of azijn. Daarna doe je nog een kookwas van 95 graden met een vaatwastablet.

N.B. Check voordat je van alles gaat doen wel altijd eerst de gebruiksaanwijzing van je wasmachine. Staat daar iets in over wasluis? Volg dan eerst die instructies. Bij twijfel, bel altijd eerst de fabrikant.

Wat is de beste wasmachine om geen wasluis te krijgen?

Het maakt niet of je de beste wasmachine hebt: als je regelmatig op lage temperaturen wast dan heb je toch kans op wasluis. Het heeft namelijk niet te maken met hoe een slechte of goede wasmachine, maar met wassen op lage temperaturen.

Maar heb je geïnvesteerd in de beste wasmachine? Dan zou ik extra goed mijn best doen om vetluis te voorkomen. Zo gaat je wasmachine langer mee, en kun je tenminste genieten van een fris en schoon resultaat.

Lees ook mijn post: Wasmachine reiniger Action!

Heb jij wel eens last gehad van vetluis? 

Similar Posts

41 Comments

 1. O bah zeg. Nooit van gehoord, maar goed om te weten. Er zijn zoveel mensen die teveel wasmiddel gebruiken. Zo zonde want je hebt echt maar een klein beetje nodig.

  1. Misschien moet je hem bewust een keer inplannen op dagen waarop je weet dat je weinig was hebt Mama Lifestyle. Maar ik snap dat dit een klusje is dat je al gauw vergeet.

 2. Ja check, ook een keer gehad! Daar zijn we vanaf gekomen door de rubbers goed schoon te maken, met azijn, en een paar hete wassen te draaien ja.
  Maar onze nieuwe wasmachine heeft een "Selbstreinigungsprogram". Die draait dan automatisch op 70 graden en voor de zekerheid gooi er dan nog wat azijn bij.

 3. Handig om te weten. Schoonmaken, rubberen rand en wasmachine open laten doe ik meestal wil.
  Maar 1x in de maand een 95 wasje, is wel een nieuwe tip voor me, dankjewel.

 4. Goed om dot te weten! Ik had er echt nog nooit van gehoord. Ik heb dat wel eens gehad, dat mijn was inderdaad niet lekker rook. Ik dacht dat het aan de wasmiddelen lag. Na een flinke schoonmaak beurt is het ook over gegaan. Maar ik had die connectie nog niet gelegd. Goede tips!

 5. Daar had ik nog nooit van gehoord ,ik draai regelmatig eens de machine op 90gr en gebruik niet veel wasmiddel ,de deur laat ik ook openstaan na een wasbeurten voort de rest alles op tijd proper maken zal ook helpen.

 6. Ik maak de wasmachine regelmatig schoon, ik spoel de wasmachine regelmatig met azijn door. Ook gebruik ik azijn regelmatig als wasverzachter! En nee het stinkt niet.

 7. Belangrijkste tip mis,koop een wasmachine die voldoende water verbruikt tijdens een programma.Dus geen Samsung die maar slechts 40 liter water verbruikt bij 8 kilo wasgoed. Kun je beter een aanschaffen die Huisvlijt zelf heeft :)

  1. Ja, ik heb de 'Zweedse miele' zeiden ze in de winkel : )

   Hij doet het goed, maar ik heb er wel vaker 'issues' mee dan met mijn vorige Lavamat... En dat had ik niet verwacht.

  2. Hij pompte het water een keer niet goed af, en we hebben al een paar keer een soort van verstopping gehad. Het was elke keer onze eigen schuld volgens de monteur. En dat zal ook wel, maar feit blijft dat ik dat geëmmer niet had met de Lavamat.

 8. Ik heb het één keer gehad en sinds ik nu bij iedere wasbeurt witte natuurazijn gebruikt, heb ik er nooit meer last van gehad! Sterker nog, mijn wasmachine is nog nooit zo schoon geweest en mijn was is tevens gelijk zacht!

 9. het is ook beter om poederwasmiddel te gebruiken ipv vloeibaar. En een halve dosis wasmiddel doet het werk ook prima. Beter kun je het programma laten stoppen en lang in weken dan kunnen de enzymen in je wasmiddel hun werk goed doen. Vervolgens weer op starten en het programma aflaten maken.

 10. Heel toevallig staat mijn machientje nu op 95 graden met 2 vaatwastsbletten en een paar handoeken te draaien. Vanwege het mooie weer dacht ik voor de winter nog 1 keer alle beddengoed incl. moltons e.d. te wassen en lekker buiten te drogen. Vette pech dus dat vanmorgen de eerste was er vies uitkwam. Hoogste tijd voor een was op 95 graden. Ik doe het wel af en toe maar helaas nu te lang gewacht.

  1. Balen zeg dat het er vies uit kwam. Het is nu inderdaad goed weer om lekker veel was weg te werken met dit mooie weer. Ik doe dat ook. Het droogt nu zo lekker goed en fris buiten.

 11. Ik heb er ook last van gehad, maar ik heb gemerkt dat als ik een scheutje azijn bij het wasmiddel doe en azijn gebruik in plaats van wasverzachter, het niet meer voorkomt. Een tijdje geleden toch weer eens wasverzachter gebruikt, en toch weer vies ruikende was.

 12. Nog nooit van gehoord. Ik dacht aan vieze beestje! Ik doe standaard bij de witte was altijd soda. Toen wij een nieuwe wasmachine kregen was ik wel van plan om 1 keer in de maand op 90 graden te wassen, maar eigenlijk maar 1 keer gedaan. ... Gelukkig heb ik t nog niet gehad...

  1. Door dat 'luis' krijg je inderdaad de associatie met beestjes Batboy. En goede voornemens herken ik! Waarom zijn die vaak toch zo lastig om ook daadwerkelijk uit te voeren...

 13. Bedankt voor de tip. Overigens is een was draaien op 95 graden niet alleen goed voor de wasmachine maar ook voor de gehele riolering in je woning. Want die drap zit niet alleen in de wasmachine, maar ook in je doucheputje en wasbak. Dus af en toe even flink doorbranden scheelt een hoop narigheid.

 14. Ik heb geen last meer sinds ik voor de gewone witte en bonte wassen weer waspoeder gebruik. Alle wasmiddelen doe ik rechtstreeks bij de was in de trommel. En ik draai eens in de paar maanden een kookwas met wat oude handdoeken die bij het klussen en autowassen gebruikt worden.
  Wasverzachter heb ik nooit gebruikt, omdat ik het niet nodig vind om het milieu nog meer te belasten.

  1. Ik gebruik ook geen wasverzachter, maar dat is meer uit gemakzucht geboren. En nu vind ik het een fijn idee dat ik het milieu niet belast. Dat is mooi meegenomen.

 15. Ik weet inmiddels sinds een maandje of wat dat mijn wasmachine het waarschijnlijk ook heeft.

  Als mijn vooral zwarte kleding gewassen en opgevouwen in de kast ligt, of hangt, dan ruikt het absoluut niet fris. Ik vind dat echt razend vervelend. Gekke is dat ik het alleen met de donkere/zwart was heb. Daar gebruikte ik een zwart-wasmiddel voor maar tegenwoordig gebruik ik daar maar wat anders voor en dat lijkt te helpen tegen die vieze lucht.

  Ik laat mijn wasmachine ook regelmatig even op 95 graden draaien.

  Het schijnt dat je beter met poeder kan wassen, maar of dat nou echt uitmaakt?

 16. Ik wist niet dat het zo heet! Ik doe ook minimaal 1 x per maand een wite was (beddengoed)op 95 graden. Dat deed ik eerst nooit en nu ruikt de was ook veel frisser

 17. Jazeker en wij mogen van de monteur geen gel meer gebruiken alleen wasmiddelpoeder en geen wasverzachter meer.

  Daarbij net als jij een witte was of handdoekenwas op 90/95 graden per maand en we blijven vetluisvrij!

 18. Wij hebben er nooit last van, maar ik was regelmatig op 60 graden (huismijtallergie) en zo ongeveer eens per maand op 95 graden. Gewoon met de witte was, er is geen enkele redden om hem leeg te laten lopen.
  Mijn tante noemde het vetluis geurtje altijd: het dertig-graden-was-luchtje.
  Wij wassen ook met poeder (van L.idl) ipv vloeibaar wasmiddel, dat scheelt misschien ook als ik het hierboven lees?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.