Reacties

Vetluis wasmachine: wat is het, en hoe kom je er van af? — 41 reacties

  • Misschien moet je hem bewust een keer inplannen op dagen waarop je weet dat je weinig was hebt Mama Lifestyle. Maar ik snap dat dit een klusje is dat je al gauw vergeet.

 1. Ja check, ook een keer gehad! Daar zijn we vanaf gekomen door de rubbers goed schoon te maken, met azijn, en een paar hete wassen te draaien ja.
  Maar onze nieuwe wasmachine heeft een "Selbstreinigungsprogram". Die draait dan automatisch op 70 graden en voor de zekerheid gooi er dan nog wat azijn bij.

 2. Goed om dot te weten! Ik had er echt nog nooit van gehoord. Ik heb dat wel eens gehad, dat mijn was inderdaad niet lekker rook. Ik dacht dat het aan de wasmiddelen lag. Na een flinke schoonmaak beurt is het ook over gegaan. Maar ik had die connectie nog niet gelegd. Goede tips!

 3. Daar had ik nog nooit van gehoord ,ik draai regelmatig eens de machine op 90gr en gebruik niet veel wasmiddel ,de deur laat ik ook openstaan na een wasbeurten voort de rest alles op tijd proper maken zal ook helpen.

 4. Ik maak de wasmachine regelmatig schoon, ik spoel de wasmachine regelmatig met azijn door. Ook gebruik ik azijn regelmatig als wasverzachter! En nee het stinkt niet.

 5. Belangrijkste tip mis,koop een wasmachine die voldoende water verbruikt tijdens een programma.Dus geen Samsung die maar slechts 40 liter water verbruikt bij 8 kilo wasgoed. Kun je beter een aanschaffen die Huisvlijt zelf heeft :)

  • Ja, ik heb de 'Zweedse miele' zeiden ze in de winkel : )

   Hij doet het goed, maar ik heb er wel vaker 'issues' mee dan met mijn vorige Lavamat... En dat had ik niet verwacht.

  • Hij pompte het water een keer niet goed af, en we hebben al een paar keer een soort van verstopping gehad. Het was elke keer onze eigen schuld volgens de monteur. En dat zal ook wel, maar feit blijft dat ik dat geëmmer niet had met de Lavamat.

 6. Ik heb het één keer gehad en sinds ik nu bij iedere wasbeurt witte natuurazijn gebruikt, heb ik er nooit meer last van gehad! Sterker nog, mijn wasmachine is nog nooit zo schoon geweest en mijn was is tevens gelijk zacht!

 7. het is ook beter om poederwasmiddel te gebruiken ipv vloeibaar. En een halve dosis wasmiddel doet het werk ook prima. Beter kun je het programma laten stoppen en lang in weken dan kunnen de enzymen in je wasmiddel hun werk goed doen. Vervolgens weer op starten en het programma aflaten maken.

 8. Heel toevallig staat mijn machientje nu op 95 graden met 2 vaatwastsbletten en een paar handoeken te draaien. Vanwege het mooie weer dacht ik voor de winter nog 1 keer alle beddengoed incl. moltons e.d. te wassen en lekker buiten te drogen. Vette pech dus dat vanmorgen de eerste was er vies uitkwam. Hoogste tijd voor een was op 95 graden. Ik doe het wel af en toe maar helaas nu te lang gewacht.

  • Balen zeg dat het er vies uit kwam. Het is nu inderdaad goed weer om lekker veel was weg te werken met dit mooie weer. Ik doe dat ook. Het droogt nu zo lekker goed en fris buiten.

 9. Ik heb er ook last van gehad, maar ik heb gemerkt dat als ik een scheutje azijn bij het wasmiddel doe en azijn gebruik in plaats van wasverzachter, het niet meer voorkomt. Een tijdje geleden toch weer eens wasverzachter gebruikt, en toch weer vies ruikende was.

 10. Nog nooit van gehoord. Ik dacht aan vieze beestje! Ik doe standaard bij de witte was altijd soda. Toen wij een nieuwe wasmachine kregen was ik wel van plan om 1 keer in de maand op 90 graden te wassen, maar eigenlijk maar 1 keer gedaan. ... Gelukkig heb ik t nog niet gehad...

  • Door dat 'luis' krijg je inderdaad de associatie met beestjes Batboy. En goede voornemens herken ik! Waarom zijn die vaak toch zo lastig om ook daadwerkelijk uit te voeren...

 11. Bedankt voor de tip. Overigens is een was draaien op 95 graden niet alleen goed voor de wasmachine maar ook voor de gehele riolering in je woning. Want die drap zit niet alleen in de wasmachine, maar ook in je doucheputje en wasbak. Dus af en toe even flink doorbranden scheelt een hoop narigheid.

 12. Ik heb geen last meer sinds ik voor de gewone witte en bonte wassen weer waspoeder gebruik. Alle wasmiddelen doe ik rechtstreeks bij de was in de trommel. En ik draai eens in de paar maanden een kookwas met wat oude handdoeken die bij het klussen en autowassen gebruikt worden.
  Wasverzachter heb ik nooit gebruikt, omdat ik het niet nodig vind om het milieu nog meer te belasten.

  • Ik gebruik ook geen wasverzachter, maar dat is meer uit gemakzucht geboren. En nu vind ik het een fijn idee dat ik het milieu niet belast. Dat is mooi meegenomen.

 13. Ik weet inmiddels sinds een maandje of wat dat mijn wasmachine het waarschijnlijk ook heeft.

  Als mijn vooral zwarte kleding gewassen en opgevouwen in de kast ligt, of hangt, dan ruikt het absoluut niet fris. Ik vind dat echt razend vervelend. Gekke is dat ik het alleen met de donkere/zwart was heb. Daar gebruikte ik een zwart-wasmiddel voor maar tegenwoordig gebruik ik daar maar wat anders voor en dat lijkt te helpen tegen die vieze lucht.

  Ik laat mijn wasmachine ook regelmatig even op 95 graden draaien.

  Het schijnt dat je beter met poeder kan wassen, maar of dat nou echt uitmaakt?

 14. Jazeker en wij mogen van de monteur geen gel meer gebruiken alleen wasmiddelpoeder en geen wasverzachter meer.

  Daarbij net als jij een witte was of handdoekenwas op 90/95 graden per maand en we blijven vetluisvrij!

 15. Wij hebben er nooit last van, maar ik was regelmatig op 60 graden (huismijtallergie) en zo ongeveer eens per maand op 95 graden. Gewoon met de witte was, er is geen enkele redden om hem leeg te laten lopen.
  Mijn tante noemde het vetluis geurtje altijd: het dertig-graden-was-luchtje.
  Wij wassen ook met poeder (van L.idl) ipv vloeibaar wasmiddel, dat scheelt misschien ook als ik het hierboven lees?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder