Offertes vergelijken: appels en peren?

offerteIk houd niet van offertes vergelijken.

Eén offerte snap ik nog wel. Die lees ik dan braaf door, en kijk naar het eindbedrag.

Maar zo gauw er meerdere offertes binnenkomen wordt het lastig. Want bedrijven gebruiken meestal niet dezelfde termen, maten en eenheden. En dat maakt vergelijken hartstikke lastig. Het vraagt gewoon heel veel tijd en moeite om goed te vergelijken wat je krijgt voor welk bedrag. Zoals ik in de titel van deze post schrijf: soms voelt het alsof ik appels met peren zit te vergelijken.

Offerte voor zonnepanelen

Zo vroegen we een tijdje geleden een offerte aan voor zonnepanelen. Die zag er keurig verzorgd uit, maar we schrokken wel van het eindbedrag. In de reacties op mijn blogpost over de offerte kreeg ik het terechte advies om meerdere offertes aan te vragen zodat ik kon vergelijken. Wat dat betreft geldt net als bij het gezegde ‘één ei is geen ei’:

Eén offerte is geen offerte.

Ik denk dat je minimaal 3 offertes nodig hebt om een idee te krijgen van de mogelijkheden en een indicatie van de kosten. Met die ene offerte voor zonnepanelen op ons dak, konden we niets vergelijken. We hadden geen materiaal om de prijs naast te leggen.

Inmiddels hebben we een tweede offerte in huis, maar ze grondig vergelijken moeten we nog steeds doen…

Sites waarop je meerdere offertes tegelijk kunt aanvragen

Toen ik ‘offertes vergelijken’ googlede kwam ik diverse sites tegen waarop je meerdere offertes tegelijk kunt aanvragen. Bijvoorbeeld dakdekker-wijzer.nl en dakwerker-adviseur.

Daar vul je één keer al je gegevens in, en vervolgens krijg je meerdere gratis offertes.

Volgens dakdekker-wijzer bespaar je zo 40% op de kosten. Soortgelijke sites zijn verhuis-wijzer en verhuisbedrijfvinden.nl Ook daar kun je met 1 aanvraag meerdere offertes krijgen. Andere vergelijkbaar sites zijn multiofferte.nl en offerteleverancier.nl.

5 aandachtspunten bij offertes vergelijken

 1. Wat is het eindbedrag per offerte? (Dat moet duidelijk zichtbaar ergens staan vind ik. Niets zo irritant als wanneer ze onduidelijk zijn over de totaalkosten!
 2. Is het eindbedrag een vast bedrag of een richtprijs? (Richtprijzen vind ik meteen lastig. Ik weet graag waar ik aan toe ben!)
 3. Zitten er zogenoemde stelposten in? Dat zijn prijzen die alleen nog maar geschat zijn.
 4. Staan alle werkzaamheden er in? Of zijn er nog bijkomende werkzaamheden die niet in de offerte staan?
 5. Hoe lang is er voor nodig voor het werk?

Mijn mening over meerdere offertes tegelijk aanvragen

Persoonlijk denk ik dat persoonlijk contact en op basis dáárvan een offerte krijgen beter is. Via zo’n website kun je toch alleen heel algemene informatie opgeven. Een offerte op basis daarvan zal dus ook vrij algemeen moeten zijn.

Maar ik denk wél dat je zo’n site kunt gebruiken om gevoel te krijgen voor prijzen. In die zin vind ik ze dus wel degelijk handig.

Op zonnepaneelofferte.nl kan ik bijvoorbeeld mijn gegevens invullen en 5 gratis offertes krijgen. Die kan ik vervolgens gebruiken als een soort leidraad/maatstaf voor een offerte die wordt gedaan op basis van persoonlijk contact.

Hoeveel offertes vraag jij minimaal aan voor dingen? En hoe pak je het aanvragen van een offerte aan?

Similar Posts

15 Comments

 1. Ik vraag nooit offertes aan. We hebben geen verbouwingen of iets dergelijks aan de hand. Wel brengen wij voor ons bedrijf veel offertes uit. En inderdaad het is voor de klant vaak appels met peren vergelijken. Wij hebben ook veel liever persoonlijk contact met de klant. Dan krijgt de klant een veel duidelijker beeld dan op papier, ze zien een gezicht bij het bedrijf en er is interactie mogelijk.

  1. Oh interessant om het perspectief van een offerte-maker te lezen! Waar letten jullie nou op bij een offerte? Is het bijvoorbeeld een aandachtspunt dat klanten het goed kunnen begrijpen?

  2. We willen altijd zoveel mogelijk gegevens zodat we een juiste prijsopgave kunnen maken. Onze offertes zijn heel uitgebreid, vijf kantjes en heel duidelijk omschreven. Vaktermen gebruiken we ook, maar lichten we toe en prijzen zijn heel transparant en gespecificeerd weergegeven in een uitgebreid kostenoverzicht. En we sturen natuurlijk altijd de algemene voorwaarden mee.

  3. 5 kantjes klinkt inderdaad veel, maar één pagina is een fotopagina en één een ondertekeningspagina,dus dat scheelt. Ik denk dat de AV nooit gelezen worden, maar we zijn wel verplicht deze mee te sturen met de offerte.

  4. Oké, dat helpt! Anders zou ik als klant afhaken op de grote hoeveelheid ‘kantjes’.

   Wonderlijke regel eigenlijk van die AV: je moet ze meesturen maar niemand die ze leest waarschijnlijk. Als ik op internet ergens op moet klikken moet ik soms ook een toestemmingstekst lezen, maar die zijn in de regel onbegrijpelijk.

  1. Ja iedereen zijn talent! Sommige mensen hebben er echt plezier in om dit soort dingen uit te pluizen en naast elkaar te leggen. En die kunnen het dan ook goed. Zelf ben ik er dus ook geen held in helaas.

 2. Wat mij betreft is drie offertes de max, op basis van gesprekken met/aanbevelingen van mensen die ik vertrouw. En in die aanbevelingen gaat het meestal niet eens zozeer over prijs (dat staat op papier tenslotte) maar over afhandeling van vragen en evt klachten, netheid van werken, kloppen van de offerte etc. En dan kiezen. Misschien zit dan de aller- aller- aller- allerbeste optie niet bij, maar wel de beste van enkele afgewogen keuzes. En scheelt heel veel keuzestress.
  Uit psychologisch onderzoek lijkt naar voren te komen dat mensen niet per se gelukkiger met hun keuze zijn wanneer ze uit tientallen opties kiezen, dan uit enkele. Het geldt in ieder geval voor mij, ik ben meestal tevreden over mijn keuzes. Ik heb lering moeten trekken uit een geval waarin de kosten de doorslag hebben gegeven. Spijt als haren op mijn hoofd.

  1. Een goed punt anoniem: service en afhandeling zijn zeker enorm belangrijk. Als dat goed gedaan wordt kan dat enorm veel stress schelen. Ik zou dan denk ik net als jij liever wat meer betalen zodat ik zeker wist dat ik goed behandeld zou worden.

 3. Hihi…ik vind het geweldig om offertes te vergelijken!! Wij hebben bv van het voorjaar zo’n 7 offertes aangevraagd/gekregen voor een nieuwe keuken…en de eettafel ligt dan bezaaid met deze, erg leuk om dan te gaan puzzelen! Voor wat “kleinere” offertes maken wij meestal gebruik van de site: http://www.werkspot.nl Een fijne site waarop je goed kan vergelijken en tevens ook recensies leest. Even terugkomend op jouw verhaal over zonnepanelen, deze hebben wij via een actie van de gemeente aangeschaft, we zijn enorm tevreden!

 4. Ik vind het ook altijd een drama. Toen we een offerte voor een stucadoor hadden opgevraagd, kwamen we er ook niet uit. De een offreert uren, de andere meters… Hoe weten wij nou hoeveel uur het kost, en of dat realistisch is. We zijn ook zonnepanelen aan het overwegen, maar gelukkig doen we dat samen met de buren (die meer tijd en energie over hebben voor dit soort dingen). Dat scheelt weer.

  1. Oh die offerte van de stucadoor klinkt inderdaad vreselijk Sjoukje. Ik zou daar ook weinig mee kunnen.

   Heerlijk dat je buren de offertes uitzoeken voor de zonnepanelen : )

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.