Duurzame wasmachine: 6 criteria!

duurzame wasmachine

Zoek je een duurzame wasmachine?!

Dan is dit de post voor jou!

Wat is een duurzame wasmachine?

Wat maakt een wasmachine duurzaam? Een wasmachine werkt door vier factoren:

 • chemie
 • tijd
 • beweging
 • temperatuur

Samen zijn ze 100% verantwoordelijk voor het wasproces.

Meer beweging = lagere temperaturen en minder wasmiddel

Dus als er van één factor minder is, moet er méér van de andere zijn. Andersom geldt dit ook: als er meer beweging is, dan is er minder chemie en tijd nodig, én kun je volstaan met een lagere temperatuur! En dat is natuurlijk goed voor het milieu.

6 Eigenschappen van een duurzame wasmachine

 1. Een duurzame wasmachine is ontworpen om energie-efficiënt te zijn. Dit betekent dat het apparaat minder energie verbruikt tijdens het wassen en drogen van kleding. Kijk naar wasmachines met een hoge energie-efficiëntieklasse, zoals A+++, die aangeven dat ze energiezuinig zijn.
 2. Een duurzame wasmachine is ook ontworpen om water te besparen. Zoek naar modellen met waterbesparende functies, zoals sensoren die de lading meten en de hoeveelheid water dienovereenkomstig aanpassen. Deze machines verminderen het waterverbruik, wat zowel goed is voor het milieu als voor je waterrekening.
 3. Een duurzame wasmachine heeft een geschikte capaciteit voor je behoeften. Als je vaak kleine hoeveelheden was hebt, kies dan een machine met een kleinere trommelcapaciteit om onnodig water- en energieverbruik te voorkomen. Beladingssensoren zijn ook handig omdat ze de hoeveelheid water en energie aanpassen op basis van de grootte van de lading.
 4. Duurzaamheid houdt ook verband met de kwaliteit en levensduur van het product. Een duurzame wasmachine is gebouwd om lang mee te gaan en is gemaakt van duurzame materialen die minder snel slijten of breken. Kies voor betrouwbare merken met goede klantrecensies en garantievoorwaarden.
 5. Een duurzame wasmachine biedt verschillende programma’s en instellingen om water- en energiebesparing te maximaliseren. Zoek naar machines met eco-programma’s die minder water en energie gebruiken, snelle wasprogramma’s voor kleine ladingen en instellingen om de temperatuur en centrifugeersnelheid aan te passen.
 6. Een duurzame wasmachine kan goed onderhouden en gerepareerd worden!. Dit betekent dat onderdelen vervangen kunnen worden en dat er gemakkelijk toegang is tot belangrijke componenten. Dit verlengt de levensduur van de machine en vermindert de hoeveelheid afval.

Het is belangrijk om te onthouden dat duurzaamheid niet alleen gaat over de eigenschappen van de wasmachine, maar ook over hoe je het apparaat gebruikt. Jij als gebruiker van de wasmachine speelt ook een belangrijke rol!

Door volledige ladingen te wassen, de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel te gebruiken en het apparaat goed te onderhouden, kun je de duurzaamheid en efficiëntie van je wasmachine verder verbeteren.

En na het wassen, je was buiten drogen is ook een mooie en duurzame bijdrage.

Duurzame wasmachine voorbeeld

Dat maakte in 2011 de nieuwe wasmachine van LG een grote aanwinst! Deze wasmachine, genaamd de LG 6Motion, draaide namelijk niet alleen maar rondjes, maar deed de was zoals onze oma’s die vroeger met de hand deed.

Oftewel, met maar liefst 6 bewegingen!

Zie ook wasmachine reinigen.

6 spannende mannen demonstreren de duurzame wasmachine!

Om dit goede nieuws te verspreiden, maakten ze bij LG een wel heel bijzondere reclame. Zes gespierde mannen, met slechts een handdoek over hun edele delen, representeren de 6 bewegingen van de wasmachine. Werkelijk een genoegen om naar te kijken ; )

Wat is de meest duurzame wasmachine volgens de Consumentenbond?

 

Even een moment voor jezelf

Ik wilde het filmpje ‘even’ kijken, maar voor ik het wist wilde ik alle mannen hun ‘moves’ zien demonstreren.

En zeg dan van te voren even tegen de kinderen:

‘Mama is heel hard aan het werk!’

zodat je ongestoord kunt kijken.

N.B. Wist je dat waspoeder beter is om vetluis te voorkomen?

Duurzame wasmachine kopen

Wat is de duurzaamste wasmachine? Om duurzaam te zijn moet en wasmachine minimaal een A of B energielabel hebben:nieuwe energielabel wasmachines

Volgens de Consumentenbond is de Miele WSG 363 WCS PowerWash 2.0 een goede en duurzame aankoop. Helaas is die wel hartstikke duur! De AEG is een stuk voordeliger en ook een redelijke duurzame wasmachine.

duurzame wasmachine

Heb jij een duurzame wasmachine? Welk merk heb jij?

Similar Posts

6 Comments

 1. Nou, dat was nog eens een lekker hapje, zo bij de koffie vanochtend! Nu nog even uitvinden hoe milieu vriendelijk de wasmachine dan is want dat stond er niet bij, of was ik misschien teveel afgeleid?

 2. Als die mannetjes maar geen koudje vatten want dan moet de verwarming weer hoger, gaan ze zweten, extra kleding enz. enz. Doet de besparing weer teniet.
  Ze vinden wat uit…… Ik zelf heb ook een LG maar dan zonder die kereltjes maar wel met een heel mooi muziekje als de was is afgelopen.

 3. Ik krijg hier de lange versie niet op ‘t scherm …

  En dan nog een ouwe oma vraag: is meer beweging niet meer slijtage? (van je wasgoed dus).
  Of ben ik nu veel te weinig afgeleid bezig :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.