Een nieuwe wasmachine kopen: 5 aandachtspunten

wasmachine kopen

Een nieuwe wasmachine kopen doe je in principe voor langere tijd.

Maar vorig jaar augustus was er van alles aan de hand, en toen ging, tot overmaat van ellende, ook nog eens onze wasmachine kapot!

Repareren is duurder dan een nieuwe wasmachine kopen

De monteur die langs kwam, rommelde aan wat knoppen, en verklaarde toen op onbehulpzame toon dat repareren duurder was dan een nieuwe kopen. Voor straf kochten we niet bij zijn bedrijf een nieuwe, maar online.

Wat mijn criteria voor een nieuwe wasmachine kopen toen waren, kan ik me niet zo goed herinneren…. Ik had wel wat anders aan mijn hoofd.

Maar ik vermoed dat prijs, de mening van de Consumentenbond en of hij snel bezorgd werd, een belangrijke rol spelen.

Van Danny kreeg ik onderstaand artikel over de 5 belangrijke aandachtspunten als je een nieuwe wasmachine gaat kopen.

Een nieuwe wasmachine kopen: 5 aandachtspunten

Er zijn de afgelopen decennia nogal wat ontwikkelingen geweest op huishoudelijk gebied. Denk aan de introductie van de stofzuiger en de vaatwasser.

En de wasmachine natuurlijk.

In veel huishoudens staat deze intussen dagelijks te draaien. Zeker bij gezinnen met kinderen.

Je kunt je niet meer voorstellen dat je het zonder zou moeten doen!

Is jouw wasmachine aan vervanging toe, omdat deze op leeftijd is of niet goed meer werkt? Houd dan bij het uitzoeken van een nieuwe wasmachine onderstaande punten in gedachten!

wasmachine kopen

Wat is de beste wasmachine?

Je wil natuurlijk dat een wasmachine goed schoon wast, dat hij gemakkelijk in gebruik is en dat hij lang meegaat.

Maar hoe kom je erachter of dat het geval is?

Het zijn immers allemaal zaken die zich bij gebruik pas uitwijzen. Hoewel bij het kiezen van een wasmachine ook allerlei persoonlijke voorkeuren een rol spelen, kun je in ieder geval meenemen wat de Consumentenbond als beste wasmachine beoordeelt.

Wasmachine kopen: Trommelgrootte

Je wast het meest efficiënt als je de trommel vol laadt. Bovendien wordt het wasgoed zo het beste schoon door de wrijving. Kies dus een wasmachine met een trommelgrootte die past bij je huishouden. De stelregel is hierbij:

 • Maximaal twee personen: een wasmachine van vijf a zes kilo;
 • Drie tot vier personen: een machine van zes tot acht kilo; en
 • Meer dan vijf personen: een machine van minimaal negen kilo.

Energie- en waterverbruik

Alle apparatuur die er in huis bij is gekomen, heeft het gemiddelde elektriciteitsverbruik behoorlijk verhoogd. Hoewel duurzaamheid niet echt een nieuw onderwerp is, heeft de energiecrisis het wel veel meer een prioriteit gemaakt.

Extra zuinige wasmachine?

Wil jij een extra zuinige wasmachine? Kies dan voor een model met een A+++-energielabel. Ten opzichte van een oudere wasmachine bespaar je hiermee tot wel honderden euro’s gedurende de levensduur, al zijn deze machines ook vaak duurder in aanschaf.

Geluidsproductie

Komt de wasmachine in de schuur, garage of bijkeuken te staan? Dan maakt het minder uit hoeveel geluid deze produceert. Maar staat deze in een studeer- of werkkamer, studio of vlakbij je slaapkamer? Dan is het fijner om te kiezen voor een model dat relatief stil is tijdens het centrifugeren.

Specifieke wensen bij wasmachine kopen

Tot slot kunnen ook bepaalde specificaties bepalen of iets de beste wasmachine voor jou is. Denk aan de besturing van de machine via een app, de mogelijkheid extra wasmiddel of wasgoed toe te voegen na de start, een machine die zelf het programma en de wasmiddel hoeveelheid afstemt op de hoeveel wasgoed en de optie voor verkorte programma’s.

Succes met de keuze van een wasmachine!

Zwarte wasmachine

Dankjewel Danny! Je tip: kijken wat de Consumentenbond zet, is er eentje die ik bij bijna alle huishoudelijke apparaten toepas. Wat betreft de specifieke wensen die je noemt:

Ik hoorde laatst iemand die een zwarte wasmachine zocht!

Is het niet wonderlijk hoe wasmachines meestal wit zijn? Maar het blijkt dat zelfs één van de, door de Consumentenbond als beste geteste wasmachine Samsung
WW11BB704AGB/S2, zwart is:

zwarte wasmachine
Als beste getest door De Consumentenbond

Nu kreeg ik er plezier in, en ging op zoek naar een roze wasmachine! Want hoe leuk is dat! Bol.com spuugde geen enkel resultaat uit, maar Amazon.nl wel.

Dacht ik.

Maar wat blijkt?

Nieuwe wasmachine kopen niet nodig: koop gewoon een leuke wasmachine hoes!

Ze verkopen daar een roze wasmachine hoes!

Wat ik overigens een heel ludiek idee vind.

Ben je de kleur van je wasmachine zat?

In plaats van een nieuwe wasmachine kopen, kun je er ook gewoon een leuke wasmachine hoes over doen. Onderstaande wasmachine hoes kost maar 26,85:

Screenshot 2023 07 21 at 13.12.51

Wasmachine kopen: hoe vaak

Als je zoekt hoe lang een wasmachine meegaat, dan verschijnen er twee soorten antwoord:

 • 2 tot 8 jaar, wat ik schrikbarend kort vind
 • 13 tot 14 jaar, wat ik veel beter vind klinken.

Stel je  begint met een wasmachine kopen op je 20ste. En je wordt 88. En we gaan even uit van een levensduur van 14 jaar. Dan moet je ongeveer 5 x in je leven een wasmachine kopen.

Hoe oud is jouw wasmachine? En wat zijn jouw criteria voor een wasmachine kopen?

Similar Posts

20 Comments

 1. Wat een goede tips! Onze wasmachine is 10 jaar oud. Zolang het niet kapot is, draai ik er gewoon verder wasjes mee. Mocht de wasmachine ooit aan vervanging toe zijn, dan weet ik alvast waar ik zoal op moet letten.

 2. Wij hebben sinds kort onze derde wasmachine. We wonen sinds 2001 samen dus dat klopt redelijk qua tijd. De vorige waste nog maar lekte heel hard en maakte bizar veel geluid. De nieuwe is heel fijn en stil!

 3. Vorig jaar ging onze wasmachine kapot. Omdat we veel extra wasgoed hebben, heb ik lang nagedacht wat ik nou wilde, en zat eigenlijk al klaar om bij een webwinkel een machine te bestellen, tot ik door het bos de bomen niet meer zag. Heb toen besloten een bedrijf hier op het dorp te bellen, gezegd wat ik graag wilde, nl. een trommel van 9 kilo, en 1600 toeren centrifuge. Ik ben toen op een Miele uitgekomen, met automatisch wasmiddelen systeem. Ik ben er erg tevreden mee. Pas was mijn droger ook kapot, heb ik ook weer bij hetzelfde bedrijf een droger gekocht. Goede service is voor mij heel belangrijk.

 4. Mijn huidige Edy-wasmachine is inmiddels 18 jaar en doet het nog goed. Is maar 4,5kg, wat voldoende is voor 1 persoon. Was pas bij voldoende was en niet op vaste dagen. Hij is energiezuinig en dat doen ze door ‘m waterzuinig te maken. Het opwarmen van het water neemt de meeste energie. Op een lagere temperatuur wassen bespaart geld, maar het moet wel schoon worden. Ik heb destijds de goedkoopste gekocht (300 euro), die een RVS-trommel had zonder ‘plastic blokken’ in de trommel. Kleding slijt daardoor minder en gaat dus langer mee. Na 10 jaar heb ik de pomp vervangen. Dat is bij een goedkoop ding vaak veel eenvoudiger dan bij een dure. Nam met 10 minuten. Onlangs kwam ik er achter dat 60graden-stand niet opwarmde. Was nu op 50 (kan ook op 70) en dat gaat prima. Ik droog aan de lijnen die naast de wasmachine hangen in m’n onverwarmde bijkeuken.

 5. Oh ja, dit soort dingen gebeuren altijd tegelijkertijd! Wij hebben nu sinds een jaar een nieuwe wasmachine. Prachtig apparaat van Samsung. Heel blij mee.

 6. Ik heb vooral gekeken naar een wasmachine met sportprogramma en een grote trommel. Wij hebben een was-droog combinatie en dan is dat echt ideaal

 7. Mijn wasmachine is nu twee jaar oud. Wat bij mij vooral heel belangrijk was, was de breedte van mijn trapgat. Volgens de verkoper van een winkel hier in het dorp paste een bovenlader wel door het trapgat. Een voorlader zou niet passen.

  Uiteindelijk toen de bovenlader kwam, hebben ze met vijf personeelsleden van de winkel geprobeerd dat ding toch naar boven te krijgen via het trapgat. Door een wenteltrap bleek het toch nog moeilijker dan gedacht. Maar… hij staat op zolder, via het platte dak van de buren.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.