Wasmachine online kopen? 5 grote voordelen!

wasmachine online kopen

Is online een wasmachine kopen een goede optie?

Ik denk van wel!

Hoewel ik tot vorig jaar zou hebben gezegd dat een wasmachine kopen het beste kan via een lokaal bedrijf.

Waarom wij kozen voor online een wasmachine kopen

Vorig jaar ging onze wasmachine kapot. Vol vertrouwen belden we het lokale bedrijf waar we dit witgoed kochten. Want lokale bedrijven geven een goede service. Toch? Iets van ons-kent-ons en een persoonlijke aanpak?

Maar de service was een koude douche.

De monteur kwam, mompelde een paar onbehulpzame conclusies, die zelfs ik al had getrokken, en vertrok zonder dat hij hem had gerepareerd. Iets over dat het onduidelijk was of dit nog de moeite was.

Wel kregen we een flinke rekening voor de voorrijkosten.

Gedesillusioneerd bleven we achter met onze kapotte wasmachine.

Vanwege de onbehulpzame monteur wilden we niet opnieuw witgoed kopen bij het lokale bedrijf. En omdat de service zo tegenviel besloten we dat we er dan net zo goed online één konden kopen.

Wasmachine kopen online

wasmachine online

Tegenwoordig is witgoed online kopen een goede optie. En de belangrijkste reden vind ik de… service die je krijgt! Want als je bijvoorbeeld een wasmachine koopt bij MediaMarkt, dan komen ze die keurig bij jouw thuis bezorgen én ze installeren het apparaat ook nog voor je!

5 voordelen van online wasmachine kopen

Er zijn nog veel meer voordelen van een wasmachine online kopen.

 1. Je hebt veel meer keuze! Lokale winkels hebben vaak een beperkt aanbod. Nou hoeft dat geen probleem te zijn, als je als klant verzekerd bent van een persoonlijke aanpak en goede service. Maar als dat niet zo is, dan vind ik het beperkte aanbod toch jammer.
 2. Online is het aanbod van wasmachines enorm groot.
 3. Je kunt veel makkelijker prijzen van wasmachines vergelijken. Online heb je namelijk filters waarmee je het aanbod handig kunt sorteren. Voor de prijs gebruik je het filter: Prijs van laag naar hoog, of andersom.
 4. Daarnaast zijn er nog veel meer fijne filters waarmee je witgoed kunt selecteren. Zoals de grootte van de wastrommel, het geluidsniveau dat je acceptabel vindt, de grootte etc. Het is echt ideaal, want op die manier kun je met een paar klikken precies zien welke wasmachine voldoet aan jouw wensenlijstje.
 5. Ook zo leuk aan online witgoed kopen zijn de reviews van andere gebruikers. Ik lees altijd graag wat mijn collega consumenten van een product vinden. Dit wordt vaak aangegeven met sterretjes. Ik lees altijd een paar van de reviews met het maximaal aantal sterretjes. Maar daarna lees ik ook altijd bewust de reviews met maar 1 sterretje. Om zeker te weten dat ik een genuanceerd beeld van een product krijg.

Nadelen

Zijn er dan geen nadelen?

Jazeker wel!

In de eerste plaats is er het nadeel dat het best ‘eng’ kan zijn om een groot huishoudelijk apparaat te kopen zonder dat je het ooit in het echt hebt gezien. Daarnaast is het een grote uitgave, en kun je zorgen hebben over de service als er iets misgaat. Veel mensen zullen om die reden onmiddellijk verklaren:

‘Ik ga echt niet zo’n duur huishoudelijk apparaat online kopen.’

Maar mijn persoonlijke ervaring is dat het niet gezegd is dat je van een lokaal bedrijf betere service krijgt.

En tot slot is het natuurlijk niet leuk voor lokale bedrijven dat je niet bij hen koopt. (Maar soms maken ze het er zelf naar….)

Online wasmachine kopen mét service

Online witgoed kopen betekent niet dat de wasmachine in een doos bij je voordeur wordt bezorgd, en dat je er vervolgens mee aan de slag moet. Bij je aankoop kun je ervoor kiezen dat hij ook geïnstalleerd wordt. Zo biedt MediaMarkt de volgende diensten:

 • Het apparaat wordt naar binnen gebracht.
 • De machine wordt op de plek gezet die jij wilt.
 • Het apparaat wordt aangesloten op  jouw bestaande aan- en afvoer. Let op: aansluiten op een trekschakelaar of het verlengen van een afvoer valt niet binnen deze service.
 • De machine wordt waterpas gezet.
 • Het verpakkingsmateriaal wordt meegenomen!
 • Het oude apparaat wordt afgekoppeld en gratis meegenomen.
 • De monteur test de machine na aansluiting  zodat je zeker weet hij werkt.

Kortom, je online aankoop wordt bij jouw thuis met hulpvaardige handen geïnstalleerd.

Wat als je online gekochte wasmachine kapot gaat?

Maar wat als je online gekochte witgoed kapot gaat? Kun je dan hulp verwachten van een online winkel? Ja, gelukkig wel. Zo kun je bij MediaMarkt je witgoedapparaat aanmelden voor ‘een reparatie aan huis.’ De leverancier of gespecialiseerd servicebedrijf zal binnen twee werkdagen contact met je opnemen voor het maken van een afspraak.

Ook bij bol.com en Coolblue vind je deze service.

Bijkomend voordeel vind ik dat je online bewijs hebt van je aankoop, het moment van aanschaf, en dat de informatie over de garantietermijn er ook bij staat. Dus geen paniekerig gedoe naar bewijzen van aankoop. Die staan gewoon in je account bij de winkel waar je het huishoudelijke apparaat kocht.

Andere opties voor reparatie van huishoudelijke apparaat

En dan is er natuurlijk ook altijd nog de optie om je met problemen te wenden naar een lokaal bedrijf! Zelfs al heb je het apparaat niet bij hen gekocht, ze zijn vast wel bereid om een monteur te sturen.

Verder is er nog de mogelijkheid om  gebruik te maken van een lokale handyman/klusjesman die witgoedapparaten repareert.

Maar in eerste instantie zou ik het dus regelen via de winkel waar je de aankoop deed! Pas als dat niet werkt, zou ik de andere mogelijkheden proberen.

Welk merk wasmachine kopen?

Ooit stond Miele bekend als hét allerbeste merk wasmachine. Toen was het antwoord op de vraag: ‘Welk merk wasmachine kopen?’ dus makkelijk. Maar sindsdien is Miele toch wel een beetje van het voetstuk gevallen. In juli 2023 biedt volgens de Consumentenbond het merk Siemen (Siemens iQ300) de beste wasmachine voor huishoudens t/m 4 personen.

Voor huishoudens van meer dan 5 personen noemt de Consumentenbond de merken: Samsung, Siemens, Miele en Bosch.

Wasmachine wat in welk bakje?

Sta jij soms ook voor je wasmachine te kijken naar wat in welk bakje moet? Meestal zijn er namelijk 3 bakjes! Twee is logischer: eentje voor het wasmiddel en eentje voor eventuele wasverzachter. Dus hoe zit het met dat derde bakje?! Doorgaans is het zo dat het grootste bakje voor je wasmiddel is.

En als je nou gewoon geen wasverzachter gebruikt, doen de andere bakjes er niet meer toe.

Wil je toch weten wat in welk bakje van je wasmachine moet? Google dan gewoon even je wasmachine met het woord gebruiksaanwijzing. Of kijk het na in je papieren gebruiksaanwijzing.  Hieronder zie je de gebruiksaanwijzing van onze Samsung:

Screenshot 2023 08 15 at 15.37.43

En zo ziet het er in het echt uit:

wasmachine wat in welk bakje

Ik heb dus een Samsung, maar waarschijnlijk is ook bij jou het grootste bakje voor je wasmiddel, en het middelste voor je wasverzachter.

Maar zoals ik al zei: kijk het anders gewoon even na in de handleiding.

Hieronder zie je het zeepbakje van onze oude Asko wasmachine:

Screenshot 2022 05 18 at 08.51.14

Zoals je ziet zit bij deze het grootste zeepbakje in het midden!

Samenvattend

Hoewel veel mensen het idee om witgoed online te kopen eng vinden, heeft dat zeker ook voordelen. Het belangrijkste voordeel vind ik de grotere keuze, en dat het zoeken naar een geschikt apparaat veel simpeler is online dankzij filters.

Bovendien bieden online winkels tegenwoordig ook een installatieservice.

Waar koop jij jouw witgoedapparatuur?

Similar Posts

21 Comments

 1. Ik heb online laatst naar een nieuwe koelkast gezocht en netjes bij de lokale boer besteld. Hij kwam hem netjes instaleren. De oude variant en de rotzooi werd netjes opgeruimd en meegenomen en zelfs een bakje koffie sloegen ze niet af.

  Love As Always
  Dimario

 2. Hier het omgekeerde. Een goede service in de dorpswinkel. Dan geef ik desnoods een paar tientjes meer uit.

 3. Ik zou een wasmachine niet goed online durven kopen, maar als ze ‘m aan komen sluiten, ben ik al bijna om. Zeker als ze het verpakkingsmateriaal weer meenemen. Dat zijn wel de dingen die ik graag heb bij zoiets als een wasmachine. Ik heb goede ervaringen met een winkel een dorpje verderop, dus mocht mijn wasmachine het begeven, ga ik daar weer heen. Koop ik toch nog íets niet online.

 4. Ik zou op basis van één ervaring van een botte monteur niet gelijk overstappen naar ‘online’. Ik heb overigens vooral goede ervaringen met lokaal. Komen snel bij problemen, leveren snel een nieuwe als dat nodig is, geven goed advies.

  Qua zeepbakje heb ik vooral geleerd: gebruik ze niet. Het vervuilt enorm daarbinnen. Ik gebruik tegenwoordig papieren wasmiddel, dat beval sowieso heel goed, maar toen ik nog vloeibaar wasmiddel gebruikte, ging dat in een bolletje in de machine. Wasverzachter is een (te) dure mythe die niets toevoegt, dus ook die gebruik niet.

 5. Wij hebben een exemplaar geleased. Ideaal! Vooral omdat als hij kapot gaat er binnen no time een nieuwe voor de deur staat zonder dat wij hier extra kosten aan hebben.

 6. Ook wel online.
  Ik google, ga dan naar een zaak waar ik hem in het echt kan bekijken.
  En bestel dan online, is regelmatig toch goedkoper.

 7. Als ik zoiets met een stekker nodig heb, dan kijk ik eerst bij tweakers. Vervolgens bij mediamarktof BCC (op wandelafstand) in de winkel want ik wil toch wel de afwerking zien. Waarschijnlijk bestel ik ‘m dan bij Coolblue. Er is hier nog maar 1 winkel die zelf repareren kan. En dat is niet mediamarkt of BCC, die kunnen alleen omruilen binnen de garantie. Het onlinebestellen zorgt er naar mijn indruk voor dat dergelijke spullen eerder bij het afval belanden.

 8. Wij hebben tot nu toe al ons wit- en bruingoed online gekocht. Ideaal met het laten bezorgen en ik vind de service eigenlijk ook altijd goed wanneer er iets aan de hand is.

 9. Wij kopen bijna alles online, we hoeven de deur niet meer uit tegenwoordig of moeilijk te doen met het verschepen van de gekochte spullen

 10. Mocht ik een wasmachine online gaan kopen, zou ik dat altijd doen bij een bedrijf welke dichtbij is. Daar is de service vaak hoog en niet zo commercieel als bij de grote bedrijven.

 11. Zoiets groots koop ik wel online, ja. Ik ga altijd wel op zoek naar reviews. En mijn ervaring is dat ze je oude machine mee terug nemen. Ook lekker!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.