Beste wasmiddel witte was + wasmiddel Action Update 2023

beste wasmiddel

De Lidl en de Aldi winnen vaak prijzen voor hun wasmiddelen. Maar wat is het beste wasmiddel witte was is de Consumentenbond? Dit vind ik namelijk handige informatie voor als ik de was moet doen.

Beste wasmiddel witte was volgens De Consumentenbond september 2022

Ik heb dit even geupdate. De meest recente resultaten staan vooraan, en daarachter lees je wat het beste wasmiddel voor de witte was was in 2019. Ik vind het opvallend dat de cijfers in het algemeen lager zijn geworden!

Volgens De Consumentenbond zijn de beste wasmiddelen voor de witte was in 2022:

 1. Albert Heijn Wit waspoeder (8). In 2019 was dit nog Ariel Original compact poeder (8,7)
 2. Formil White poeder (8). In 2019 was dit Waspoeder G’woon (8,5)
 3. Una Wasmiddel wit (7,9) In 2019 was dit Waspoeder Plus (8,5)
 4. 1 de beste Wit waspoeder (7,5). Was in 2019 ook. 1 de Beste wit waspoeder (8,5)

Ariel Original compact poeder was met een 8,7 het beste wasmiddel voor de witte was. En 1 de Beste wit waspoeder is met een 8,5 de beste koop. Maar als je verder leest laat Ariel Original ‘zichtbare poederresten’ achter, en het is relatief duur. 1 de Beste wit waspoeder laat minder poederresten achter, en is bovendien veel goedkoper. Die klinkt mij dus beter inde oren.

Wasmiddel Action

Omdat ik nogal dol ben op de Action was ik blij verrast dat De Consumentenbond ook een wasmiddel van de Action testte. Het wasmiddel voor de witte was van de Action heet Subliem. Het scoorde wel een voldoende: een 6,5 en was het allergoedkoopst.

Het wasmiddel van de Action kost maar 0,86 cent per 10 wasbeurten namelijk. Maar Subliem van de Action haalt niet alle vlekken er goed uit… En dat is toch wel slecht van een wasmiddel vind ik. Voor mij een reden om dit wasmiddel van de Action niet te kopen.

wasmiddel Action

Wasmiddel Lidl voor de witte was

Het was even zoeken in de tabel, maar het wasmiddel voor de witte was van de Lidl kreeg van De Consumentenbond een 6,7. Qua kleurbehoud scoort dit wasmiddel dan weer beter dan de 4 winnaars. Maar ik vrees dat dit dus komt omdat het sowieso niet zo effectief was in deze test.

beste wasmiddel witte was

Het wasmiddel van de Aldi stond helaas niet in deze test.

Wasmiddel witte was versus wasmiddel voor gekleurde was

Vroeger heette wasmiddel voor de witte was gewoon ‘universeel wasmiddel’. Met andere woorden: je kon het gebruiken voor je witte én je gekleurde was. Maar sindsdien kun je echt beter niet wasmiddel voor de witte was gebruiken voor je gekleurde was, schrijft De Consumentenbond.

De reden is simpel: als je wasmiddel voor de witte was gebruikt voor je gekleurde was, dan vervagen de kleuren.

Dat komt omdat witwasmiddelen vaak zuurstofbleekmiddel en optische witmiddelen bevatten. Dit houdt de was witter, maar gaat ten koste van kleuren. Omdat sommige mensen toch wel eens gekleurde dingen mee wassen met de witte was, probeerde De Consumentenbond dit ook uit. Hun conclusie is:

De wasmiddelen die de was het mooist wit houden, zijn het slechtst als het gaat om het behouden van de kleur.

Beste wasmiddel voor de bonte was juni 2020

Drie jaar geleden waren er andere winnaars:

 1. Ariel Compact color & style Testoordeel: 8,5
 2. Formil Ultra plus color Testoordeel: 8,1
 3. Una kleur waspoeder: Testoordeel 8,1

Ook hier zie je weer dat je prima wasmiddel kunt kopen bij de Lidl en/of de Aldi!

Beste wasmiddel Consumentenbond samenvatting

Voor een schone witte was, ben je het beste, en voordeligst af met het AH huismerk of Formil White poeder.

Verder is het belangrijk om te onthouden dat je gekleurde was echt beter niet met een witwasmiddel moet meewassen. Tenzij je het niet erg vindt als de kleuren vervagen.

Zelf heb ik standaard twee soorten wasmiddel in huis: eentje voor de witte was, en eentje voor de gekleurde was. Maar het middel voor de gekleurde was gebruik ik veel vaker.

Beste wasmiddel – Kassa?

Kassa heeft geen recente tests van het beste wasmiddel. Het vergelijkbare programma Radar heeft wel een artikel over het beste wasmiddel in 2020. Maar daarin hebben ze het over de test van de Consumentenbond. Ze hebben dus niet zelf een test gedaan.

N.B. Wist je dat waspoeder beter is om vetluis te voorkomen?

Wat is de beste wasmachine?

Nu weten we dus wat volgens de Consumentenbond het beste wasmiddel is. Maar hoe zit dat met de beste wasmachine? Want je kunt nog zo’n goed wasmiddel hebben, als je wasmachine matig werkt krijg je alsnog geen optimaal resultaat.

De Consumentenbond maakt hierbij onderscheid tussen huishoudens t/m 4 personen en huishoudens vanaf 5 personen.

 • Machine voor huishoudens t/m 4 personen: 5 t/m 8 kg
 • Machine voor huishoudens vanaf 5 personen: 9 kg of meer

De beste wasmachine hangt af van de grootte van je huishouden. Voor huishoudens t/m 4 personen is de AEG LR85864 de beste wasmachine volgens de Consumentenbond.

Ben je met meer dan 5 bij jou thuis? Dan is de beste wasmachine een Miele WCD174 WCS.

N.B. Waarom geven ze wasmachines zulke onmogelijk te onthouden namen?!

Leestip: Waspoeder bewaren

Welke wasmiddelen heb jij in huis? Heb je apart voor de witte en bonte was? En welke merken?

*De Consumentengids juli/augustus 2019

Similar Posts

31 Comments

 1. Ik vind het altijd zo’n gedoe. Zoveel soorten; ik weet ‘t dan ook niet meer. Tot nu toe kocht ik altijd Robijn (kleur, donker, wit), maar ik heb besloten over te gaan op het huismerk van de supermarkt. Ben benieuwd.

 2. Eerlijk heb ik geen witte was. IK heb hekel witte kleren of anders. Ik zie nooit witte kleren dragen. Ik heb gekleurde was middel. En wasverzachter. Ik gebruik Lennor.Vind lekker ruiken.

  1. Ik heb ook meer donkerbonte was dan lichtbonte was. Witte kleding draag ik eigenlijk ook nooit omdat ik altijd overal vlekken in krijg die er niet meer uit kunnen.

 3. Ik gebruik al jaren het wasmiddel van de Lidl! Toch gebruik ik voor de écht erge vlekken sinds kort Ariel, want ik heb gemerkt dat een A-merk de vlekken toch net iets beter aan kan. Voor de dagelijkse was gewoon nog steeds Lidl, werkt prima!

 4. De laatste jaren gebruik ik Sendil, bij Janlinders de goedkoopste en het bevalt prima.
  Maar ik heb geen vuile kinder- en werkkleding meer, ik weet dus niet of het hardnekkige vlekken wegwerkt.

 5. Ik gebruik al jaren witte reus en color reus de poeder variant. Wast idd een berg, en kost een beetje😉. Ik heb 5 kinderen, en best veel was…

 6. Ariel poeder voor de witte was en Ariel pods voor de bonte was. Ik koop was- en vaatwasmiddel alleen als ik ze ergens in promotie zie (2=1). Vaak bij AH of het Kruidvat. Ik leg dan gewoon een voorraadje aan.

 7. Lidl poeder voor de witte was en Robijn voor de gekleurde was (omdat ik het lekker vind ruiken, die oranje)dit is zo regelmatig in de aanbieding her en der dat ik het nooit voor de volle prijs koop. Heb nooit hele erge vlekken en anders gebruik ik op de vlek voor het in de wasmachine gaat, Ossegalzeep. Werkt altijd.

 8. Witte was, dat heb ik niet, wel zwarte en kleur. Ik gebruik maar één soort, weet niet eens welk merk. Niet te veel wasmiddel gebruiken en een klein scheutje azijn.

  Love as always
  Di mario

 9. Hoi Nicole,

  eerlijk gezegd rommel ik maar raak met het wasmiddel.
  Als het op is, dan kijk ik wel wat voor aanbieding er ergens is.
  Vind het leuk, dat jij altijd vergelijkend warenonderzoek doet…

  Groetjes van Marlou

  .

 10. Ik was al jaren met die van de zeeman en mijn was is altijd super schoon.Vroeger heette het anders en nu Hyper clean.Hou niet van wit en gebruik dus ook geen witte wasmiddel.Men zegt en schrijft veel over wasmiddelen maar je moet het toch zelf ondervinden wat jij het beste vindt.
  Wel een mooi blog wat ook mooie reacties geeft.

 11. ik maak het zelf, voor de gewone was met sunlight, en voor de witte was sunlight+soda. Net als Cellie heb ik geen hardnekkige vlekken en werkkleding enzo.

 12. Het is inderdaad het geval dat de discounter winkels goed uit de bus komen met dit soort testen.
  Ik ga maar naar een buurtsuup, 30 meter lopen. Hans

 13. Je hebt het precies over mijn merken, ik ben allergisch voor een aantal en kan prima tegen die van Action en Lidl. Ik heb die 2 afgewisseld, die van Lidl al sinds ik het huis uit ben.

 14. Voor wit: Sunlight/soda, voor kleur: groene zeep. ‘s Zomers nog wel eens wasnoten, azijn als verzachter (met lavendelgeur). Alleen voor spierwit spul Jumbo witwasmiddel. (Ben milieu-extremist :-))

  1. Kan je ook met groene zeep wassen? Dat heb ik me al vaak afgevraagd, want dat is een natuurlijk product en veel goedkoper dan seepje. Op internet vind je er niet veel over..en van Groene driehoek zelf heb ik geen reactie gekregen

 15. Grappig dat er poeders genoemd worden. Die gebruik ik al jaren niet meer. Inderdaad omdat je dan soms van die poederresten hebt (maar volgens mij is dan je machine te vol waardoor hij niet goed kan spoelen). Ik heb dus vloeibaar wasmiddel. Van Ariël. Twee soorten: voor gekleurde was en witte was.

 16. Ik maak zelf “heksenblubber”van geraspte Marseille-zeep. Ruikt zo lekker,als de was in de zon hangt. Voor kwetsbare kleding heb ik ecover

 17. Die namen voor de wasmachines zijn inderdaad onmogelijk om te onthouden. Toch helemaal niet handig zou ik denken, marketingtechnisch. Ik heb verschillend wasmiddel voor witte en gekleurde was en voor allebei het poeder van AH. Voor de witte was dus toevallig (ik kijk nooit naar dat soort dingen) het best geteste.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.