Waspoeder bewaren

waspoeder bewaren

Wist je dat waspoeder bewaren op de juiste manier belangrijk is?

Wat dat betreft is waspoeder net koffie: als je de verpakking eenmaal hebt geopend gaat de kwaliteit achteruit, tenzij je het op de juiste manier bewaart!

Waarom waspoeder bewaren belangrijk is

Als je simpelweg je doos waspoeder opent  en vervolgens laat staan, kan er het volgende gebeuren:

 • Het waspoeder gaat klonteren als de lucht vochtig is. En zeker als je een droogtrommel in dezelfde ruimte hebt staan, gebeurt dat nog weleens.
 • Door blootstelling aan lucht kan de effectiviteit van het waspoeder verminderen.
 • De geur van het waspoeder wordt minder. Nou zal niet iedereen dat erg vinden, maar toch.

Waspoeder optimaal bewaren

Het simpelste is om gewoon op de doos of verpakking van het waspoeder te lezen wat ze aanraden wat betreft bewaren. Op een doos van Ariel waspoeder staat bijvoorbeeld:

‘Uitsluitend in de oorspronkelijke container bewaren/opslaan. Goed gesloten bewaren op een droge, koele plaats. Verwijderd houden van warmte.’

En dit staat er op Robijn waspoeder:

‘Opslaan in oorspronkelijke verpakking, beschermd tegen direct zonlicht, op een droge, koele, goed geventileerde plaats, verwijderd van materiaal waarmee contact vermeden dient te worden (zie Rubriek 10) en voedsel en drank. Achter slot bewaren. Bewaar de verpakking goed afgesloten en verzegeld tot aan gebruik. Geopende verpakkingen dienen zorgvuldig opnieuw te worden afgesloten en dienen rechtop te worden bewaard om lekkage te voorkomen.’

Waspoeder bewaren: opslagideeën

Het waspoeder bewaren in de oorspronkelijke doos kan, mits je de deksel goed kunt afsluiten. Maar je kunt ook voor leuke potten of dozen kiezen. Zeker als je waspoeder in een zak zit in plaats van in een doos, kan dat een goede optie zijn.

Onderstaande luchtdichte voorraadpot van de Action is een goed optie voor je waspoeder bewaren:

waspoeder bewaren

Er zijn ook speciale waspoeder opbergdozen zoals deze op amazon.nl:

waspoeder bewaren

Of deze nostalgische waspoeder doos:

waspoeder doos

Of dit pracht exemplaar van Etsy:

Screenshot 2023 11 05 at 13.40.46

Oké, ik raak zwaar afgeleid door de mooie waspoeder bewaardozen. Nu gewoon eventjes een hele praktische van bol.com:

waspoeder bewaren

Ook bij de Xenos, Hema en Ikea vind je leuke bewaardozen.

Kan waspoeder bederven?

In 2018 legde NRC Handelsblad deze vraag voor aan Freek Bracke van Unilever. Unilever maakt bijvoorbeeld Omo, Robijn en Neutral. Volgens Freek Bracke kan wasmiddel niet bederven. Wel kan het verouderen, maar dan kun je het toch nog steeds gewoon gebruiken!

Het ergste dat er kan gebeuren is dat het waspoeder iets minder effectief wordt, en dat je er daardoor iets meer van nodig hebt voor een schone was.

Maar je hoeft een wasmiddel dus nooit weg te gooien omdat je denkt dat het ‘te oud’ is.

Hetzelfde geldt overigens voor vloeibaar wasmiddel. Als het wat ouder is, met je het even schudden en dan werkt het prima.

Hier is de link naar het artikel van het NRC, dat helaas wel achter een betaalmuur zit… Maar goed, wie een abonnement heeft op het NRC kan het gewoon lezen.

Samenvattend

Waspoeder bewaren doe je door de verpakking goed af te sluiten en het op een droge, koele, goed geventileerde plek te bewaren. Bij een kartonnen verpakking kun je die doorgaans weer dichtdoen/dichtvouwen. Zit jouw waspoeder in een zak? Dan kun je de bovenkant omrollen en vastzetten met een wasknijper om hem goed af te sluiten.

Als je, net als ik, valt voor zo’n retro bewaardoos valt let er dan op dat hij goed kan worden afgesloten.

Leestips

Hoe bewaar jij jouw wasmiddel?

Similar Posts

14 Comments

  1. Ik bewaar het wasmiddel in een plastic emmertje met deksel want vanuit de zak doseren vind ik lastig geeft geknoei.

 1. Als je het artikel uit de NRC wilt lezen, stuur me dan een email dan zal ik het doorsturen.
  Het is al wel wat ouder.
  Groet
  Josephine

 2. Al die bewaardozen zien er geweldig uit, maar ik ben zelf voor heel praktisch gegaan. Van die plastic stapelbare opbergdozen van de Action. Werkt perfect.

 3. Bewaar het gewoon in de lichtdichte kartonnenverpakking. Schep steeds het bovenste laagje er af, wat daar onder zit blijft volgens mij langer goed omdat dat niet met lucht in aanraking komt. Staat op een plek waar geen zon komt. Maar dat voegt niet veel toe aan de doos die het licht tegenhoudt. Dernk dat juist overstorten in iets anders lucht kan toevoegen en voor veroudering kan zorgen.

 4. Ik gebruik ‘velletjes’ wasmiddel tegenwoordig. Eindelijk niet meer eindeloze ruimte opgeven aan middeltjes, maar gewoon een klein doosje. En het werkt goed.

  1. Marseille of Sunlight zeep geraspt en wasmiddel van gemaakt zonder soda gebruik ik voor wol dat gaat perfect. En ook in emmertje met deksel bewaard.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.