We hebben een tweedehands houtkachel!

tweedehands houtkachel
Na maandenlange bestudering van verschillende modellen op websites, en diverse bezoeken aan showrooms, liepen we zaterdag pardoes tegen een tweedehands houtkachel aan waar we allebei meteen voor vielen! Niet in de laatste plaats vanwege de prijs: 350 euro!

Nieuwe houtkachels rond de 2500,-

We bezochten de De Heidesmid, die aan de voorkant een soort Blokker is, en aan de achterkant plotseling verandert in een heuse kachelwinkel. Nadat we de huishoudelijke waar voorbij waren, zagen we eerst allerlei nieuwe kachels met prijzen van rond de 2500,-.

Gebruikte tweedehands houtkachels

Maar achterin hing een bordje met ‘Gebruikte kachels‘, dus daar stevenden we naar toe. En meteen vooraan stond hij: De Kachel! Hij heeft wat weg van een schoorsteenmantel, wat ik prachtig vind. Verder heeft hij een groot raam zodat ik het vlammenspel goed kan zien. Ik mag namelijk ‘s avonds graag peinzend in het vuur staren.

Rendement houtkachel 70%

De kachel heeft een rendement van 70%, wat niet zo hoog is als nieuwe kachels, vertelde de ‘kachelmeneer’. Maar aangezien we nu een open haard hebben, die 20% rendement biedt, is het voor ons een enorme vooruitgang.

En had ik al gezegd dat hij maar 350 euro kost?

Via marktplaats zou ik een tweedehands kachel minder goed durven kopen, omdat ik er geen verstand van heb, en dus niet kan beoordelen of zo’n kachel veilig is. Maar de Heidesmid is een zeer bekende zaak in de regio, met een goede naam. En dat geeft ons het vertrouwen voor een gebruikte kachel te gaan. Ergens eind december wordt de kachel geplaatst, en ik weet zeker dat hij prachtig bij de sfeer van ons toekomstige huis (oude boerderij) zal passen!

Dit is wel de week van de mooie vondsten! Eerder deze week vond ik in de kringloop al een lang begeerd bibliotheektrapje.

Helaas heb ik ondertussen begrepen dat een houtkachel niet zo milieuvriendelijk is, en dat een pelletkachel beter is.

Tweedehands houtkachel brandt!

Hier zie je hem voor de eerste keer branden in ons huis op het Achterhoekse platteland:

tweedehands houtkachel

Gebruikte kachel kopen: aandachtspunten

Sinds wij in 2011 deze gebruikte houtkachel kochten is er veel veranderd. Zo is er veel meer en luider protest gekomen tegen houtkachels. Ze zouden namelijk zorgen voor extra milieuvervuiling. Om die reden hebben wij de gebruikte houtkachel die je in deze blogpost ziet, een paar jaar geleden weggedaan…

We kochten in plaats daarvan een compleet nieuwe houtkachel. We deden dit omdat deze nieuwe houtkachel minder schadelijk zou zijn voor het milieu.

Maar stiekem verlang ik nog wel eens terug naar onze gebruikte houtkachel, want hij was erg mooi en gaf prima warmte.

Heb je niet het budget voor een nieuwe houtkachel? Dan zijn hieronder een aantal aandachtspunten voor een gebruikte houtkachel kopen:

 1. Wat is de staat van de gebruikte houtkachel? Controleer eventuele tekenen van slijtage, roest, barsten of losse onderdelen. Staat de kachel stabiel en stevig?
 2. Vraag naar het rendement van de gebruikte houtkachel. Sinds 2020 moet een houtkachel minimaal een rendement van 80% hebben. De meeste gebruikte houtkachels hebben een rendement van rond de 45%.
 3. Wat is het merk van de gebruikte houtkachel?

Als je zelf geen houtkachel expert bent, is het verstandig om je tweedehands houtkachel door iemand te laten controleren die er verstand van heeft. Een erkende installateur kan de kachel beoordelen op veiligheid en functionaliteit, en eventuele problemen identificeren.

Wij kochten onze tweedehands houtkachel om die reden bij de Heidesmid. Zij verkopen nieuwe en tweedehands houtkachels en doen ook service zoals schoorstenen vegen. Een gebruikte houtkachel op marktplaats kopen durfde ik niet, omdat ik er geen verstand van heb.

Maar op marktplaats vind je wellicht wel betere deals!

Kachelruit schoonmaaken: tip

Lees ook mijn post over hoe je heel makkelijk je kachelruit kunt schoonmaken en de voor- en nadelen van een elektrische haard.

Similar Posts

17 Comments

 1. Wat geweldig mooi! Wij wilden ook zo heel graag een houtkachel in ons nieuwbouwhuis. Lekker goedkoop qua warmte, staat zo enorm gezellig, en ruikt zo knus….
  Maar helaas moet er bij ons een heel rookkanaal aangelegd worden. 2 offertes laten maken incl kachel…kosten totaal 5000 euro. Die stoken we er nooit uit! Dus helaas pindakaas!
  Heb nu een heel knus nepkacheltje! ( niet te vergelijken met dat prachtexemplaar van jullie)

  groet Gerdien

 2. Wij hebben ook een houtkachel! Toen we onze woonboerderij kochten zat deze er al in…vanaf een uur of 5 steken we hem aan! Gezellig en het scheelt enorm in de stookkosten! Het is even oefenen met het maken van een goed vuur en het reguleren van de warmte. Wij wonen hier nu 3 jaar en hebben nog nooit hout hoeven kopen…laat weten dat je een houtkachel hebt en mensen hebben hout voor je! Of gratis via marktplaats!

 3. Gefeliciteerd! Wat een mooie, en wat zul je daar veel plezier van hebben. Mijn houtkachel was ook zo’n ‘vondst’, tweedehands via Marktplaats, ik meen dat ie 400 euro kostte. Het is een gietijzeren van 95 kilo, en hij stookt de hele benedenverdieping met gemak binnen een uurtje 2 graden warmer. Dat ga je merken in je gasafrekening! Gratis hout nodig? Kijk eens of je een steigerbouwbedrijf in de buurt hebt, die danken belachelijk veel hout af dat je misschien mag meenemen.

 4. Gefeliciteerd met je kachel! Het is een aanwinst voor je huis vind ik…..wij hebben onze open haard drie jaar geleden verstopt achter een houtkachel en wat een verschil! Hij gaat vaak om een uur of 5 aan en dan gaat de cv van 18 naar 15 graden, we besparen op de cv, en daarnaast kun je ook besparen op de sportschool ;-). Hout halen, zagen, kappen, naar binnen slepen! Wij genieten ervan, ik hoop dat jullie er ook zo van genieten!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.