Nooit meer taartmix: Het Tarwebloem Effect

taartmix
Mijn dochter Teuntje wilde muffins bakken. We liepen in de Xenos en ik had het pak kant-en-klare mix voor muffins al in mijn hand, toen ik me iets herinnerde over taartmix en en dergelijke.

Het Oma-principe

Op diverse blogs las ik namelijk over E-nummers en allerlei toevoegingen aan producten. Ik bekeek de lijst met ingrediënten van de kant-en-klaar-mix nog eens goed, en paste de regel toe:

'Als je oma het zou herkennen als levensmiddelen, is het in orde. Als het leest als een laboratorium, laat het dan staan!'

En we weten allemaal dat oma's veel weten! Zie ook Oma weet raadt ; )

Het kostte ook nog eens 1,50.

Dus kocht ik vanmiddag in de Spar een pak Tarwebloem, en las in de lijst met ingrediënten enkel de vermelding: Tarwebloem. Tevreden rekende ik het af. Voor ons geen muffins met allerlei E-nummers en toevoegingen!

Van kant-en-klaar-mix naar pure bloem

Bovenstaande is een duidelijke illustratie van de invloed van blogs! Vroeger lette ik helemaal niet op E-nummers. Ik kocht bij de Lidl bijvoorbeeld graag kant-en-klare taartmixen zoals deze:

lidl cakemix lidl taartmix Screenshot 2023 06 05 at 13.11.45

En als ik luxe wilde doen kocht ik Koopmans taartmix.

Ik was als Doornroosje: ik sliep.

Maar als je er regelmatig over leest, dan word je vanzelf een beetje wakker. En inmiddels beïnvloeden blogs dus mijn koopgedrag. Geen taart-en cakemixen meer voor ons, maar gewoon pure bloem.

Het Tarwebloem Effect

Dit is natuurlijk maar één willekeurig voorbeeld van de invloed van blogs. Ik noem het Het Tarwebloem Effect!

Word jij door blogs beïnvloed?
En zo ja, door welke?

Similar Posts

14 Comments

 1. Ja, zeker! Eigenlijk wel door alle blogs die ik lees. Soms lees je nieuwe dingen, soms lees je dingen die je juist weer laten zien dat je op de goede weg bent en weer andere keren helpt het weer om de goede richting ook aan te houden. Ik mis het liefst dan ook sowieso niets uit mijn leeslijst!

 2. Wat goed van jou. Ik denk dat we veel van elkaar kunnen leren, zo lang we maar niet met het vingertje gaan wijzen in de trant van ' jij doet het fout en ik lekker niet'.
  Ik noem het 'bewust worden'. Dingen die je vroeger deed zonder erbij na te denken worden nu zaken waar je bij stil staat, of het ook anders kan.

 3. Absoluut, vooral door creatieve blogs, freubel namelijk graag.
  Maar hier nu dus ook.
  Ik had nog nooit gehoord van het oma-principe. Lijkt me erg moeilijk om iets te kopen wat mijn oma zou herkennen . . waar zitten tegenwoordig niet allerlei toevoegingen in.
  Maar ik ga er zeker eens op letten.

  Groetjes Yvonne

 4. Ik laat ook heel veel dingen staan tegenwoordig in de winkel door de E-nrs. Tegelijkertijd wordt je nog slanker ook!

  Bij de blogs sla je onbewust toch dingen of sfeer of recepten op.
  Heel erg leuk maar het kost te veel tijd!

  Groetjess..

 5. cake , pannenkoeken, taart ..alles is prima te bakken zonder E nummers.
  Ik let er ook zeker op , maar vooral E621 zit voor mijn gevoel wel in 90% van de spullen die je in supermarkt ziet.
  Ik vind dat ik bewuster wordt van sommige blogs en ja ook creatief geprikkeld ..

 6. Ik lees zo'n 3 blogs waar ik zeker veel door wordt geinspireerd. Het is zo fijn om met meer informatie een bewustere keuze te kunnen maken. Het hoort gewoon bij een soort bewustwordingsproces. Wat de grote bedrijven, corrupte wereldleiders en weet ik veel wie verborgen houden, komt aan het licht door bloggers. Die bundelen alle info op een overzichtelijke manier zodat ik mijn conclusies kan trekken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.