Oma weet raad – sinds 2002!

oma weet raad
Eigenlijk ben ik geen oud vrouwtje!

Oma weet raad.

Of voor mensen die graag verkeerd spellen: Oma weet raadt.

Het is mij een raadsel waar die ‘t’ vandaan komt, maar dit is wat veel mensen intypen.

Oma weet raad: de vraagbaak voor van alles en nog wat!

Hoe dan ook, als je het even niet meer weet, of op zoek bent naar praktische huishoudelijke tips dan wendt menigeen zich tot de website omaweetraad.nl. Of voor de gelukkigen, die nog een oma in de buurt hebben, tot oma zelf!

Want oma’s weten vaak raad ; )

Het idee is dat onze grootmoeders allerlei praktische kennis en vaardigheden hebben die ook in onze moderne tijd van pas komen. Juist het eenvoudige en alledaagse van oma’s tips is zo fijn. Oma weet raad voedt een verlangen naar een eenvoudiger tijd. Toen je nog genoeg had aan zand, zeep en soda en daarmee je hele huis blinkend schoon kreeg. En natuurlijk een lik groene zeep : )

oma weet raad
Toen het leven nog simpel was…. was alles veel eh.. simpeler!

De website Oma weet raad – sinds 2002!

De website Oma weet raad startte in 2002 en gaat dus al twintig jaar mee! Op de website staat het doel duidelijk omschreven:

‘Dé verzamelplek voor de beste huis-, tuin- & keukentips. Op Oma Weet Raad vind je grootmoeders tips, wijsheden en wondermiddelen die van generatie op generatie overgaan.’

Kortom de site is een verzameling van tips van bezoekers. Je kunt als bezoeker een tip liken door op een hartje te klikken onder de tip. Hoe meer likes een tip krijgt, hoe hoger hij in de resultaten van tips komt. Op die manier komen als het ware de beste tips bovendrijven. Je kunt zelf ook tips toevoegen!

Zit er dan ook een schattig oma-tje antwoorden op al onze vragen in te typen?

Nee, Omaweetraad.nl is onderdeel van Reachmo.re, een bedrijf in Zeist. Op de omaweetraad.nl staat dat niet alle tips helemaal gecontroleerd zijn. Daarom adviseert Reachmo.re om altijd heel voorzichtig te zijn en vooral te laten weten of iets als dan niet werkt. Ook is het gebruik van de tips op eigen risico!

oma weet raad

16 rubrieken op omaweetraad.nl

 1. Vlekken
 2. Gezondheid
 3. Diversen
 4. Keuken
 5. Huis en Tuin
 6. Schoonmaken
 7. Werk en inkomen
 8. Huisdieren
 9. Wassen & kledingonderhoud
 10. Computers & elektronica,
 11. Eten en drinken
 12. Hobby
 13. Oma’s oudste trucjes
 14. Uiterlijk & Verzorging
 15. Vervoer & Auto
 16. Duurzaamheid (want oma gaat met haar tijd mee)

Sommige tips van oma zijn wel heel bijzonder

Sommige tips van oma zijn wel heel eh…. bijzonder. Zoals deze:

‘Heb je buikpijn of kramp? Maak je vinger dan nat met je eigen spuug, duw hem in je navel en draai een paar keer heen en weer.’

Tsja… Het valt wel in de categorie ‘Baat het niet, het schaadt ook niet,’ denk ik.

Oma weet raad bij een vagina schimmelinfectie?

Bij de tips in de rubriek Gezondheid zou ik voorzichtig zijn. Neem nou een vaginale schimmelinfectie. Met 435 likes staat Martina’s tip op nummer 1. Zij dept haar vagina met watten met een mengsel van natuurazijn en lauw water. De volgende dag zijn je jeuk en schrijnende gevoel weg, belooft Martina. Martina’s oplossing is zeer aansprekend. Je hoeft niet naar de dokter met je benen wijd, en je kunt het probleem oplossen met een huis, tuin en keukenmiddeltje. Maar er staat niet voor niets een disclaimer boven:

‘Disclaimer: Let goed op bij dit soort adviezen, er zijn zowel positieve als negatieve ervaringen. Laat je goed informeren. Het is altijd het beste om contact te zoeken met een huisarts. ‘

Op de site thuisarts wordt actief gewaarschuwd:

Gebruik geen zeep en geen speciale middelen voor uw vagina, zoals spoelingen, deodorant of tea-tree oil. Deze middelen kunnen het slijmvlies van de vagina irriteren. Ze helpen niet tegen schimmel. Ook helpt het niet om knoflook, probiotica of yoghurt met Lactobacillus Acidophilus te gebruiken.’

Laat yoghurt nou tip nummer 2 zijn op omaweetraad.nl!

Oma weet raad boeken

Behalve een website zijn er ook boeken met tips en tricks van… oma’s. Hieronder het bekendste boek:

Screenshot 2022 11 01 at 12.53.38

Dit soort boeken is handig om in huis te hebben als naslagwerk. Om of om cadeau te doen.

Oma weet raad tips op Huisvlijt

Rusteloze benen – Oma weet raadt

Wat adviseert Oma weet raadt over rusteloze benen? De tip die de meeste stemmen kreeg is om magnesium te slikken. Op nummer 2 staat de tip om een blokje gember te nemen.

Op nummer 3 staat de tip om je rug te laten controleren. Tipgever Tim de Boer ontdekte dat er een zenuw in zijn rug bekneld zat, en dit veroorzaakte zijn rusteloze benen.

Schimmelinfectie Oma weet raadt

Ook voor het probleem van een schimmelinfectie wordt Oma weet raadt geraadpleegd. Ik was benieuwd wat ze daarover zouden zeggen. Vroeger werd namelijk vaak geadviseerd om een vaginale schimmelinfectie met yoghurt te behandelen. Maar dit wordt nu juist dringend afgeraden.

Toch staat bij een vagina schimmelinfectie op Oma weet raadt inderdaad als tweede tip: Insmeren met yoghurt. Op nummer 1 op Oma weet raadt staat de tip om een mengsel van natuurazijn en water te gebruiken tegen een schimmelinfectie.

Let op: op de site van Thuisarts.nl worden de adviezen over schimmelinfectie op Oma weet raadt juist afgeraden.

Gebruik geen zeep en geen speciale middelen voor uw vagina, zoals spoelingen, deodorant of tea-tree oil.
Ze helpen niet tegen schimmel. Ook helpt het niet om knoflook, probiotica of yoghurt met Lactobacillus Acidophilus te gebruiken.’

Samenvattend

De site omaweetraad.nl is handig voor alledaagse probleempjes en oplossingen. Maar zoals het bedrijf achter de site waarschuwt: wees altijd voorzichtig wat je uitprobeert, en het is voor eigen risico. Niet alle tips zijn gecontroleerd, en ze zijn afkomstig van bezoekers van de website. Niet van één lief oud omaatje.

Voor mijn gezondheid vertrouw ik liever op thuisarts.nl, maar voor gewone dagelijkse dingen vind ik de tips van oma op z’n minst het proberen waard.

Bron afbeelding: Attribution-NonCommercial-ShareAlike (CC BY-NC-SA 2.0)

Wat vind jij van oma weet raad?

Similar Posts

15 Comments

 1. Oma raad lees ik ook wel eens. ER zitten handig tips erbij. Ik heb opgeslagen. Al jaren geleden al. Daar kun je wel tips halen. Maar sommige dingen werken dan niet. Leuk eens te weten van jou blogje.

 2. Sommige ouderwetse middeltjes werken wel. Ik zet nog altijd een vette aangekoekte ovenschaal in warm soda-water.

 3. Voor mijn gezondheid ga ik ook niet naar oma, maar ik ben voor huishoudelijke vragen al diverse keren via Google bij oma beland. Overigens ook al een keer bij jou, toen ik een verstopte gootsteen had;).

 4. Best grappig maar ik zou inderdaad niet zomaar alles in praktijk brengen van zo’n site. Ik google wel vaak dingen. Eerlijk gezegd kom ik dan niet vaak op de site Oma weet raad terecht. Ik keek vroeger vaak op het Viva-forum. Toen ik destijds naar dit dorp verhuisde kende ik deze plek helemaal niet. Toen ik Googelde kwam ik op het Viva-forum terecht waar iemand anders de vraag gesteld had hoe het was om hier te wonen. Toen ik de reacties gelezen had was ik om en zijn we hierheen verhuisd :-)

 5. Ik google wel als ik het niet weet en ga dan maar eens met mijn gezonde verstand naar het advies kijken.

  Love As always
  Dimario

 6. Mijn oma wist altijd raad, ze had echt overal een oplossing voor en vaak veel goedkoper en handiger dan je zelf zou bedenken. Ik gebruik die website ook wel eens als ik bijvoorbeeld bepaalde vlekken niet uit kleding krijg. De website is echt niet overal goed voor, maar er staan zeker heel bruikbare tips op :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.