Zeeppompje of een stuk zeep + zelf zeep maken in 7 stappen
Last updated on september 16th, 2024 at 03:50 pm
- Zeeppompje in de keuken en toilet
- Langer doen met je zeeppompje
- Welke is het meest ‘zero waste’: een zeeppompje of een stuk zeep?
- Zelf zeep maken
- Zelf zeep maken met loog
- Zelf zeep maken met een glycerinebasis ingrediënten
- Zelf zeep maken stappenplan
- Zelf zeep maken met een kant en klaar pakket
- Zelf vloeibare zeep maken van een stuk zeep
- Leestips
Wat is beter? Een zeeppompje of een stuk zeep? En hoe zit het met zelf zeep maken?
Zeeppompje in de keuken en toilet
In de keuken heb ik een flesje zeep staan met een pompje, en in de wc ook.
Maar in de badkamer bedient mijn man zich altijd van zo’n ‘ouderwets’ stuk zeep. Persoonlijk vind ik een zeeppompje frisser: je komt dan immers niet met je vieze handen aan de zeep?! Bovendien kan de zeep uit zo’n pompje niet uit je handen glibberen.
En als iemand zo’n stuk zeep net voor jou heeft gebruikt, en je ziet de schuimbellen er nog op staan, vind ik dat toch niet zo fris.
Langer doen met je zeeppompje
Bovendien heb ik dankzij jullie blogs een handig trucje geleerd om zeep in een flesje langer te laten meegaan: als het bijna op is, bijvullen met water. Gaat prima!
Welke is het meest ‘zero waste’: een zeeppompje of een stuk zeep?
Maar over de vraag welke zeep het minst belastend is voor het milieu, ben ik nog niet uit. Mijn eerste triomfantelijke antwoord was:
‘De zeep in het flesje!’ want die kun je eindeloos bijvullen.
Maar ja, dan moet je wel even nieuwe zeep kopen, en die zit meestal ook weer in een plastic flesje. Dan is zo’n wikkel van een stuk zeep misschien toch minder erg?
Zelf zeep maken
Je kunt natuurlijk ook gewoon helemaal zelf zeep maken! Je hebt hiervoor de volgende ingrediënten nodig.
Zelf zeep maken met loog
Als je het echt helemaal ‘from scratch’ wilt doen heb je loog nodig. Dat is een bijtende stof, en vereist dus grote voorzichtigheid.
- 200 gram kokosolie
- 200 gram olijfolie
- 50 gram loog (natriumhydroxide)
- 120 ml water
- kleurstof
- siliconen zeepvorm
- geurolie
Zelf zeep maken met een glycerinebasis ingrediënten
Makkelijker en minder eng vind ik zelf zeep maken met een glycerinebasis. Deze basis bevat al de juiste verhouding van loog en vetten. Je kunt het smelten, mengen en gieten van de zeep doen zonder direct met loog te werken. Het is een veiligere optie voor beginners of mensen die liever geen loog gebruiken. #ik
Hieronder een voorbeeld van heldere glycerine basis gietzeep:
- 500 gram glycerinezeepbasis. Dit wordt ook wel gietzeep genoemd. Het is gewoon te koop bij onder andere bol.com!
- 10 ml geurolie (optioneel)
- Kleurstof (optioneel)
- Siliconen zeepvorm
Zelf zeep maken stappenplan
- Snijd de glycerinezeepbasis in kleine blokjes of stukjes. Dan smelt het sneller en makkelijker.
- Smelt nu je gesneden zeepbasis in de magneetron of au bain-marie. Gebruik je een magnetron? Verwarm de zeepbasis dan in intervallen van 30 seconden, en roer tussen elke interval totdat het volledig gesmolten is. Gebruik je au bain-marie? Zet de kom met de zeepbasis bovenop een pan met heet water en verwarm het op laag vuur terwijl je regelmatig roert.
- Wil je zeep met een lekker geurtje? Doe er dan 10 ml geurolie bij en meng het goed door. Voor een leuk kleurtje kun je er ook een paar druppels kleurstof bij doen.
- Giet het mengsel voorzichtig in de siliconen zeepvorm. Tik zachtjes op de vorm om eventuele luchtbellen te verwijderen.
- Laat de zeep volledig uitharden. Dit kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.
- Als de zeep hard is, kun je voorzichtig de zeep uit de vorm halen. Als de zeep niet gemakkelijk loskomt, kun je de onderkant van de vorm kort in warm water dompelen om het loslaten te vergemakkelijken.
- Laat de zeep nog een paar dagen rijpen op een goed geventileerde plaats. Hierdoor zal de zeep harder worden en langer meegaan.
Zelf zeep maken met een kant en klaar pakket
Er zijn ook allerlei kant en klare pakketten te koop voor zelf zeep maken. Het voordeel van zo’n pakket is dat je niet zelf losse ingrediënten hoeft te kopen.
Zelf vloeibare zeep maken van een stuk zeep
Je kunt trouwens ook simpelweg een stuk zeep kopen, en daar zelf vloeibare zeep van maken. Je raspt je stuk zeep en doet er water bij. Doe de geraspte zeep en water in een pannetje en laat het zachtjes smelten terwijl je goed roert. Doe het resultaat in een zeeppompje!
Voor veel mensen is zelf zeep maken echt een geweldige hobby! Het is ook leuk als activiteit op een kinderfeestje.
Leestips
Wat heeft jouw voorkeur: een zeeppompje of een stuk zeep?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Een stuk zeep heeft mijn voorkeur. Je doet er heel lang mee en er zit weinig verpakking om heen.
Het grootste voordeel vind ik dat er in zeep minder toevoegingen zitten dan in vloeibare zeep.
Groetjes, Monica
Wij kopen zelfs zeep die helemaal geen verpakking heeft, namelijk bij Lush. daar kan je gewoon een zeepbakje meenemen en dan snijden ze een stuk zeep voor je af ;)
Je kunt wat zeep van je man raspen, aanlengen met warm water en dan daarmee je pompje bijvullen. Bij die oplossing kunnen jullie eenvoudig ieder je eigen voorkeur blijven gebruiken!
Groet, LM
Haha, zo lang ik dat stuk zeep niet zelf hoef te gebruiken maakt het me weinig uit. Wat LM zegt werkt trouwens ook goed, je hebt echter maar heel weinig zeep nodig. 10 gram op een liter ofzo, even uit mijn hoofd…
Wij hebben pompjes in de keuken en op het toilet, maar een stuk zeep om mee te douchen.
Hier wisselt het, soms een pompje met vloeibaar gemaakte zeep en soms een blok. Onder de douche altijd een blok. Het is een kwestie van je huisgenoten opvoeden dat ze het blok na gebruik schoon terugleggen. Mensen hebben het eeuwen zo gedaan, dus kan ik het ook wel zo hoor en je doet met een blok echt veel langer.
Ik hen de zeep onverpakt gekocht op de markt in Frankrijk
@Monica: kijk, dat wist ik niet! Wat hebben ze bij vloeibare zeep toegevoegd? Nou ben ik nieuwsgierig!
De beste oplossing klinkt dan toch het raspen van een stuk zeep: dan heb je de voordelen van beide.
Ook zeep uit een flesje. Wij kopen een jerrycan handsoap ( milieuvriendelijke zeep) en vullen zo elke keer ons flesje. Met deze handzeep kan je ook je gezicht wassen – zo huidvriendelijk is het.
Ik vind blokken zeep wel altijd heel leuk omdat ze me herinneren aan vroeger thuis. De geur denk ik. En dan zie ik mezelf thuiskomen met vieze handen en hoor ik m’n moeder alshetware weer roepen: handen wassen.
Ik ga voor een zeepflesje.
Ik heb in de keuken en wc een pompje, dat vul ik bij dmv een bulkverpakking die ik bij de Welkoop haal.
Lees hier trouwens ook tips die ik nog niet wist.
Goudsjeblommen en geboen .
Ik brei katoenen netjes voor om de zeep.Gerstekorrel op dikke pennen.Koordje er door en de zeep kan hangende drogen.Is daardoor nog weer zuiniger in gebruik en minder “vies ” Onder de douche kan het koordje om een pols zodat het niet wegglibbert en t, netje scrub ook nog een beetje.Ken ook mensen die stoppen het in lege uien/spruitjes netjes.en hangen het op met handoekenhaakjes.
Zeeppompje! en vul het bij met de badschuim van de europrofit ;) Werkt hier perfect!
Van dat zeep raspen en aanlengen met water heb ik eigenlijk nog nooit gehoord.. Waarschijnlijk omdat het zo simpel klinkt :) Ik heb hier nog een aantal blokken liggen die we anders niet gebruiken.. Dit weekend maar eens proberen!
Ik maak het ook zelf van olijfoliezeep (marseille of aleppo, maar oude sunlight werkt ook best) en viul die pompjes na en was ermee af en gebruik het als schoonmaak en wasmiddel. Alom toepasbaar, kost geen drol, huid en milieuvriendelijk. Heb net een jerrican gescoord bij de kringloop om met bulk hiervan te vullen zodat ik maanden kan bijtappen.
Ik heb zelf altijd een stuk zeep, zowel in de keuken als bij het toilet. Maar voor bezoek zet ik wel een pompje neer, omdat die het vaak niet snappen of inderdaad niet fris vinden.
En ik vind de stukken zeep fijner voor mijn handen, en lekkerder ruiken. :D
Leuke blog, er komen zoveel tips voorbij!
Ik heb pompjes waar ik steeds goedkope badschuim van het kruidvat in doe. Iets van €0,59 voor een fles van een liter. Aanlengen of zelf maken is ook nog een optie. Dan duurt het in ieder geval langer voor er weer zo’n flesje komt.
zeepvlokken…
gr,
Julia
Blok zeep! Ik ben gek op de heerlijke zepen van Lush. Daar zit inderdaad niet eens verpakking omheen :) En als er een schuimbel op staat spoel ik hem voor gebruik eerst even af onder de kraan net zo makkelijk. Rose
Zeep in het pompje kun je inderdaad maken van oude restjes zeep en badschuim, maar ook van waspoeder gemengd met water. Let dan wel op dat je je gezicht er niet mee wast en dat je even schudt voor gebruik.
Als je de dop van een flesje bier in de zeep drukt kun je de zeep goed laten drogen (je legt zeep na gebruik op de kant van de dop neer); de dop kun je desgewenst een leuke kleur geven met nagellak. Geur kun je altijd achteraf toevoegen -dus ook aan goedkoop badschuim- door er een paar druppels etherische olie, bijvoorbeeld lavendel of roos, aan toe te voegen. Je kunt zo ook je was lekker laten ruiken (gewoon een paar druppels in het zeepbakje toevoegen). Bonustip: voor een lekker ruikend toilet: doe een paar druppels etherische olie in een ballon, blaas deze op… De ballon loopt langzaam leeg en uw toilet ruikt heel lekker…
Geweldig idee van die ballon! Ik ben altijd erg onder de indruk van toilette die lekker ruimen, en ga dit zeker proberen.
Een stuk solide zeep, absoluut! Ik vind het geweldig om iets in mijn hand te hebben en die van Lush zijn duur maar je betaald tenminste niet voor de dure verpakking (die ook nog eens milieu-onvriendelijk is!) waar dat wel zo bij vloeibare zeep is. Je kunt ook kiezen voor een goed alternatief; Dille & Kamille verkoopt plantaardige, ecologische zeep en die zijn rond de 3 Euro en geuren ook lekker. Ze hebben best veel keuze!
Hey,
het is misschien al lang niet meer van tel maar ik kies altijd voor een blok zeep. Waarom? Omdat iets vloeibaar kopen betekent dat er water in zit, wat betekent dat er altijd ook (agressieve) bewaarmiddelen bij zitten (dit is altijd zo bij producten op waterbasis). Dit heb je sowieso niet bij een vaste zeep. Ik ben allergisch aan deze bewaarmiddelen maar zelfs als je niet allergisch bent is het interessant deze stoffen te mijden. Bewaarmiddelen doden bacteriën in het flesje, maar ook op je handen. Leuk denk je, alle viezigheid dood. Maar ook je huidcellen gaan ervan dood… En je huid wordt droger door het agressief karakter van het product. Wil je dus zorg dragen voor je huid, gebruik vaste zeep. Zoals anderen zeiden, je kunt het altijd schaven met warm water, heb je toch weer iets vloeibaar als je dat liever hebt. Dan kun je tenminste elke keer een ‘verse’ zeep maken waardoor bewaarmiddelen niet nodig zijn. Ik heb ook lang producten van Lush gebruikt tot ik merkte dat er een heel agressief ontvettend product bij zat, nl. SLS. Nu gebruik ik simpele olijfzeep, werkt perfect, is niet uitdrogend en kan voor vanalles gebruikt worden (o.a. scheercreme).
Je geeft goede argumenten voor een blok zeep Ella! Dankjewel voor deze waardevolle aanvulling!