Zeeppompje of een stuk zeep + zelf zeep maken in 7 stappen

Last updated on November 5th, 2024 at 01:20 pm

zeeppompje versus stuk zeep

Wat is beter? Een zeeppompje of een stuk zeep? En hoe zit het met zelf zeep maken?

Zeeppompje in de keuken en toilet

In de keuken heb ik een flesje zeep staan met een pompje, en in de wc ook.

Maar in de badkamer bedient mijn man zich altijd van zo’n ‘ouderwets’ stuk zeep. Persoonlijk vind ik een zeeppompje frisser: je komt dan immers niet met je vieze handen aan de zeep?! Bovendien kan de zeep uit zo’n pompje niet uit je handen glibberen.

En als iemand zo’n stuk zeep net voor jou heeft gebruikt, en je ziet de schuimbellen er nog op staan, vind ik dat toch niet zo fris.

Langer doen met je zeeppompje

Bovendien heb ik dankzij jullie blogs een handig trucje geleerd om zeep in een flesje langer te laten meegaan: als het bijna op is, bijvullen met water. Gaat prima!

Welke is het meest ‘zero waste’: een zeeppompje of een stuk zeep?

Maar over de vraag welke zeep het minst belastend is voor het milieu, ben ik nog niet uit. Mijn eerste triomfantelijke antwoord was:

‘De zeep in het flesje!’ want die kun je eindeloos bijvullen.

Maar ja, dan moet je wel even nieuwe zeep kopen, en die zit meestal ook weer in een plastic flesje. Dan is zo’n wikkel van een stuk zeep misschien toch minder erg?

Zelf zeep maken

Je kunt natuurlijk ook gewoon helemaal zelf zeep maken! Je hebt hiervoor de volgende ingrediënten nodig.

Zelf zeep maken met loog

Als je het echt helemaal ‘from scratch’ wilt doen heb je loog nodig. Dat is een bijtende stof, en vereist dus grote voorzichtigheid.

  • 200 gram kokosolie
  • 200 gram olijfolie
  • 50 gram loog (natriumhydroxide)
  • 120 ml water
  • kleurstof
  • siliconen zeepvorm
  • geurolie

Zelf zeep maken zonder loog

zelf zeep maken zonder loog

Makkelijker en minder eng vind ik zelf zeep maken met een glycerinebasis. Deze basis bevat al de juiste verhouding van loog en vetten. Je kunt het smelten, mengen en gieten van de zeep doen zonder direct met loog te werken. Het is een veiligere optie voor beginners of mensen die liever geen loog gebruiken. #ik

Hieronder een voorbeeld van heldere glycerine basis gietzeep:

zelf zeep maken

  • 500 gram glycerinezeepbasis. Dit wordt ook wel gietzeep genoemd. Het is gewoon te koop bij onder andere bol.com!
  • 10 ml geurolie (optioneel)
  • Kleurstof (optioneel)
  • Siliconen zeepvorm

Zelf zeep maken stappenplan

  1. Snijd de glycerinezeepbasis in kleine blokjes of stukjes. Dan smelt het sneller en makkelijker.
  2. Smelt nu je gesneden zeepbasis in de magneetron of au bain-marie. Gebruik je een magnetron? Verwarm de zeepbasis dan in intervallen van 30 seconden, en roer tussen elke interval totdat het volledig gesmolten is. Gebruik je au bain-marie? Zet de kom met de zeepbasis bovenop een pan met heet water en verwarm het op laag vuur terwijl je regelmatig roert.
  3. Wil je zeep met een lekker geurtje? Doe er dan 10 ml geurolie bij en meng het goed door. Voor een leuk kleurtje kun je er ook een paar druppels kleurstof bij doen.
  4. Giet het mengsel voorzichtig in de siliconen zeepvorm. Tik zachtjes op de vorm om eventuele luchtbellen te verwijderen.
  5. Laat de zeep volledig uitharden. Dit kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.
  6. Als de zeep  hard is, kun je voorzichtig de zeep uit de vorm halen. Als de zeep niet gemakkelijk loskomt, kun je de onderkant van de vorm kort in warm water dompelen om het loslaten te vergemakkelijken.
  7. Laat de zeep nog een paar dagen rijpen op een goed geventileerde plaats. Hierdoor zal de zeep harder worden en langer meegaan.

Pin voor later:

zelf zeep maken

Zelf zeep maken met een kant en klaar pakket

Er zijn ook allerlei kant en klare pakketten te koop voor zelf zeep maken. Het voordeel van zo’n pakket is dat je niet zelf losse ingrediënten hoeft te kopen.

zelf zeep maken

Zelf vloeibare zeep maken van een stuk zeep

Je kunt trouwens ook simpelweg een stuk zeep kopen, en daar zelf vloeibare zeep van maken. Je raspt je stuk zeep en doet er water bij. Doe de geraspte zeep en water in een pannetje en laat het zachtjes smelten terwijl je goed roert. Doe het resultaat in een zeeppompje!

Voor veel mensen is zelf zeep maken echt een geweldige hobby! Het is ook leuk als activiteit op een kinderfeestje.

Zeep bedankjes

zeep bedankje
Het lijken wel bonbons!

Wil je iemand bedanken? Bijvoorbeeld je kraamhulp voor haar goede zorgen? Of zomaar? Dan zijn zeep bedankjes een superleuk cadeautje. Helemaal als je de zeepjes zelf maakt. Maar hoe dan ook is een zeep bedankje een leuk gebaar.

zeep bedankjes

Leestips

Wat heeft jouw voorkeur: een zeeppompje of een stuk zeep?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

22 Comments

  1. Hey,
    het is misschien al lang niet meer van tel maar ik kies altijd voor een blok zeep. Waarom? Omdat iets vloeibaar kopen betekent dat er water in zit, wat betekent dat er altijd ook (agressieve) bewaarmiddelen bij zitten (dit is altijd zo bij producten op waterbasis). Dit heb je sowieso niet bij een vaste zeep. Ik ben allergisch aan deze bewaarmiddelen maar zelfs als je niet allergisch bent is het interessant deze stoffen te mijden. Bewaarmiddelen doden bacteriën in het flesje, maar ook op je handen. Leuk denk je, alle viezigheid dood. Maar ook je huidcellen gaan ervan dood… En je huid wordt droger door het agressief karakter van het product. Wil je dus zorg dragen voor je huid, gebruik vaste zeep. Zoals anderen zeiden, je kunt het altijd schaven met warm water, heb je toch weer iets vloeibaar als je dat liever hebt. Dan kun je tenminste elke keer een ‘verse’ zeep maken waardoor bewaarmiddelen niet nodig zijn. Ik heb ook lang producten van Lush gebruikt tot ik merkte dat er een heel agressief ontvettend product bij zat, nl. SLS. Nu gebruik ik simpele olijfzeep, werkt perfect, is niet uitdrogend en kan voor vanalles gebruikt worden (o.a. scheercreme).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.