ID kaart gratis en toen weer niet + update 2023

id kaart gratis
Eventjes was de ID kaart gratis toen op 9 september 2011 de Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan in Nederland, bepaalde dat gemeentes voortaan de identiteitskaart kostenloos moeten verstrekken.

Verplicht: dus ID kaart gratis

De redenering is dat als de kaart verplicht is, hij geen geld mag kosten. De kaart is vooral in het belang van de overheid en veel minder van de burger. Er was onmiddellijk een run op de gratis ID kaart!

Vanaf 22 september niet meer gratis!

Maar lang duurde de pret niet, want minister Donner (Binnenlandse Zaken) diende woensdagavond een wetsontwerp in dat, als het wordt aangenomen, met terugwerkende kracht vanaf 22 september 2011 zal gelden. Terwijl de procedure loopt moet je weer gewoon betalen voor de id-kaart.

Bij mijn gemeente nog steeds ID kaart gratis?!

Op de website van de gemeente waar ik woon, staat de ID-kaart als gratis vermeld vanaf 14 jaar. Voor kinderen t/m 13 jaar kost hij 9,20*.

Maar voor mijn veertienjarige zoon, heb ik er in februari van dit jaar nog 43 euro voor neergeteld…

Wat kost een id kaart in 2023?

De kosten van een id kaart worden bepaald door twee dingen: je leeftijd en je woonplaats. Op de site van de Rijksoverheid vind je algemene tarieven. Ben je jonger van 18 jaar? Dan kost een id kaart 37,99. Ben je ouder dan 18 dan betaal je 70,38.

Bij mijn gemeente kost een id kaart 3 cent minder dan de Rijksoverheid aangeeft. Woehoe!

Leestip

Rijbewijs verlengen

Vind jij dat de ID kaart gratis moet zijn?
Wat betaal je in jouw gemeente voor de ID-kaart?

* Vanaf juni 2012 vervallen alle bijschrijvingen van kinderen op je paspoort! Vanaf dat moment moeten kinderen hun eigen paspoort of ID-kaart bij zich hebben… Dat wordt dus een kostenpost van 27,60. Balen.

Bron afbeelding: Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG), CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

10 Comments

  1. wilma
  2. Anonymous
  3. Riske
  4. Gerd

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh