Sunlight zeep bij de AH en Jumbo voor maar 1,25

sunlight zeep

In 2016 kocht ik bij de Wibra twee stukken Sunlight zeep voor 1,49. Niet omdat ik ze nodig had, maar omdat ik overvallen werd door een gevoel van nostalgie. Ik vond de verpakking zo mooi!

Hieronder mijn post van toen, maar dan helemaal opgefrist!

Sunlight zeep is huishoudzeep

In mijn post over groene zeep werd het genoemd: Sunlight zeep. Sunlight zeep is een zogenoemde huishoudzeep. Het is alleen al leuk, vanwege de nostalgische verpakking. Ik kwam het donderdagochtend tegen bij de Wibra. Twee stukken voor 1,49.

Waar is Sunlight zeep goed voor?

Sunlight zeep is een echte klassieker als het gaat om schoonmaakmiddelen. Het is eigenlijk net zo’n alleskunner als Groene zeep. Sterker nog, vroeger gebruikten mensen Sunlight zeep ook om zichzelf lekker te wassen. Dat is met Groene zeep niet de gewoonte, die is echt alleen voor schoonmaken*.

Sunlight ≠ Groene zeep!

Je kunt Sunlight zeep gebruiken om je badkamer schoon te maken, de wc, als vlekkenverwijderaar en ook als wasmiddel.

Sunlight zeep voor de persoonlijke verzorging

Op de website van Trouw staat een artikel waarin de schrijver herinneringen ophaalt aan haar jeugd die gevuld was met Sunlight zeep.

‘Voor de sanitaire zorg kocht mijn moeder de toen populaire huishoudzeep ‘Sunlight’. Deze zeep was goedkoop, goed voor lichaam, goed voor de fijne was en tevens een middel tegen hardnekkige vlekken zoals oude vetvlekken.. De ideale zeep voor een groot gezin.

Als klein kind vond ik de geur van Sunlightzeep heerlijk. Na het inzepen moest men zich wel flink afspoelen, wat niet altijd even makkelijk was zonder bad of douche in huis. Ik herinner mij dat mijn huid heel erg ging spannen, glimmen en jeuken, nadat mijn oudste zus, die voor de kleintjes moest zorgen, mij overvloedig had ingesopt zonder verdere nabehandeling.’

Sunlight zeep hoe gebruiken?

Je kunt met een rasp stukjes zeep raspen, en die in een emmer met warm water doen. Of je gaat ‘old school’ en gebruikt een zogenoemde zeepklopper. Deze zijn gewoon te koop op onder andere bol.com. Kijk hieronder heb je er eentje:

Screenshot 2021 11 11 at 16.10.53

Je doet je stuk zeep in de zeepklopper. Vervolgens doe je warm water in een emmer, en daarna ga je met je zeepklopper met zeep erin flink kloppen in het water. Op die manier krijg je een sopje waarmee je goed kunt schoonmaken.

Wasmiddel maken met Sunlight zeep

Er zijn diverse recepten te vinden hoe je goedkoop wasmiddel maakt met Sunlight zeep. Hieronder het recept van Teunie van het blog Eenvoudig Leven:

 1. Rasp 80 gram zeep. Teunie gebruikt Marseillezeep, maar wij dus Sunlight zeep.
 2. Weeg 100 gram soda af
 3. Meng de zeep met de soda in een emmertje en giet er 5 liter water bij.
 4. Roer alles goed door elkaar tot je geen ‘vlokken’ meer ziet.
 5. Laat een nachtje staan totdat het lobbig is.

Een halve dop van dit zelfgemaakte wasmiddel is genoeg. Het is ook nog eens spotgoedkoop, dus ideaal als je wilt bezuinigen.

Sunlight Zeep geschiedenis in een notendop

De Lever brothers uit Engeland ontwikkelden Sunlight in 1884. Zij wilden een zeep maken die ervoor zorgde dat alles goed schoon werd met minder inspanning. William Lever verklaarde:

Ik wil ervoor zorgen dat het overal schoon is, dat vrouwen minder werk hebben, ik wil gezondheid stimuleren en mijn bijdrage leveren tot persoonlijke verzorging.’

In 1917 gingen ze in Nederland ook deze zeep maken. In 1930 gingen Lever brothers en de Margarine unie samenwerken, en vormden samen Unilever! Hierdoor is Sunlight één van de oudste Unilever merken.

Hieronder een mooi overzicht van verschillende reïncarnaties van deze huishoudzeep:

Sunlight zeep

Sunlight zeep

Sunlight zeep

Sunlight zeep

Waar is Sunlight zeep van gemaakt?

Hieronder een overzicht van de ingrediënten van deze Zeep zoals die te vinden is op de site van Unilever. De ingrediënten zijn gerangschikt op volgorde van hoeveelheid. De ingrediënten in de zeep met de hoogste concentratie staan bovenaan.

 • Sodium Tallowate
 • Aqua
 • Sodium Palm Kernelate
 • Glycerin
 • Lanolin Skin
 • Palm Kernel Acid
 • Parfum Fragrance
 • Sodium chloride
 • Tetrasodium EDTA
 • Tetrasodium Etidronate
 • BHT
 • Geraniol
 • Hexyl Cinnamal
 • Limonene
 • Linalool
 • CI 77891

Waar is Sunlight zeep te koop?

Je zou denken dat zo’n nostalgisch stuk zeep niet overal verkrijgbaar is, maar het tegendeel is het geval! Je vindt deze zeep onder andere heel gewoon bij de Albert Heijn en Jumbo! Bij Albert Heijn kost een stuk zeep 1,25 en bij Jumbo 1,24. Uiteraard is de zeep ook online te koop bij onder andere online drogisterijen en bol.com. Kruidvat verkoopt géén sunlight zeep.

Sunlight vloeibare zeep

Deze zeep is ook in vloeibare vorm te kop. Ook weer gewoon in de supermarkt als je dat wilt. Bij Albert Heijn koop je een fles Sunlight Classic care vloeibare zeep voor 2,19.

Oude reclame van Sunlight zeep van vroeger uit 1936!

Hieronder een prachtige oude reclame van… Sunlight zeep van vroeger! Het kostte toen, hou je vast, 10 cent!

Oude Sunlight Zeep kopen

Het is leuk dat deze zeep nog steeds te koop is, maar misschien wil je juist graag oude sunlight zeep kopen. Vanwege de nostalgische verpakking bijvoorbeeld. Je kunt de oude versies vinden op marktplaats, op de site michelleszierikzee.nl en op Retro & Design.

Tot slot

Wie krap zit, of duurzaam wil huishouden, kan goed terecht bij Sunlight zeep. Met deze alleskunner kun je zowel je huis als jezelf schoon houden : )

Leestips

Wat koop jij bij de Wibra?

Gebruikte bronnen onder andere: Eenvoudig Leven, Albert Heijn, Jumbo, Startpagina, Wikipedia, Trouw, Yoo.rs, Huis en tuin, Monique van der Vloed, Green Evelien, Zuinig, Uit de oude Koektrommel

Nieuw at Dutch Wikipedia, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

*Ik heb wel een keer Groene zeep gebruikt om van mijn luizen af te komen, toen de kinderen nog klein waren.

Similar Posts

37 Comments

 1. Je hebt me toch weer aardig enthousiast gemaakt over de groene zeep.. binnenkort toch maar weer eens in huis halen! Ik koop echt altijd van alles bij de Wibra :) Van kleding voor mijn dochter tot leuke frutsels. Maar ik ben ook erg tevreden over de Dasty ontvetter!

  1. Ja, Dasty is een heus begrip geworden! Ik heb het zelf een tijd gebruikt voor de oven, maar uiteindelijk viel het me toch tegen hoeveel makkelijker die er schoon van werd. Dus toen de Dasty op was heb ik geen nieuwe gekocht.

 2. Oh dit wist ik niet. Ik ga binnenkort eens kijken of ze bij ons dat ook verkopen. Zou wel handig zijn hoor. Ik koop er meestal dasty, honden speelgoed voor Diezel, dweilen, knutsel spullen en kook spullen. Eigenlijk dus te veel haha. :D

 3. Ik koop Dasty, wol en ondergoed bij de Wibra. Ze hebben damesondergoed met een vrije brede elastieken band. Tekent niet zo onder kleding en ik verdraag het goed op mijn pds buik.
  Vroeger toen mijn oudste zoon nog klein was, kocht ik voor hem altijd broeken bij de Wibra. Die waren lang en smal. De enige broeken die hem pasten. Hij moet nog steeds lengtemaat kopen, maar het komt nu bij een andere winkel vandaan. Voor jongste zoon kocht ik broeken altijd bij de Hema. Korter en breder. Compleet andere bouw :-)

  1. Wat fijn dat ze daar onderbroeken hebben met een bredere elastieken band. Die heb je inderdaad niet overal. Ik koop mijn ondergoed altijd bij de Hema: 3 voor 3,-.

   Broeken koop ik er ook wel eens voor de jongens.

 4. Yes Dasty

  Ik kocht er eens een mooi groot bot voor de hond en ze kon daar niets mee. Echte dikke botten kraakt ze maar met dit kunstbot wist ze zich geen raad. Liep rondjes door huis en verstopte het zelfs. Pas na 3 weken kwamen er barsten in en kwam het uiteindelijk goed. Ik was dat al lang vergeten en toen ik weer eens was kocht ik er weer een. Hetzelfde verhaal.

 5. Beste mensen ik ben nu ook aangestoken met het groene zeep virus en merk dat ik gefocusd door de winkel ga.
  gespot bij A H 75,ct.

  Heb nog sunlight zeep van de jaren 50 hi,hi. geerft van mijn ouders
  Heb alleen geen klopper meer
  Kijk ik bij A H in blad Plus altijd naar de bijlage en ja hoor ook een berichtje over driehoekzeep en waar je het allemaal voor kunt gebruiken.
  Dat noem je nog eens tieval

 6. Herstel tieval is toeval????
  Ga morgen maar wat bakjes inslaan er komt naar mijn idee een run op.????
  Fijn weekend

 7. Ik rasp de sunlight zeep en maak er wasmiddel van. De recepten daarvoor zijn makkelijk op internet te vinden. Heel leuk was dat ik laatst een babbeltje had met een bejaarde meneer, die zich erover verbaasde dat ik die zeep kocht. Ik vertelde hem ook dat ik er wasmiddel van maakte en zijn ogen begonnen te glimmen en hij zei:”O, wat leuk om te horen dat dat nog steeds gedaan wordt”.

  1. Wat bijzonder zo’n gesprek met een bejaarde meneer. Ik kan me voorstellen dat het hem goed deed dat een gebruik uit ‘zijn tijd’ nog in ere wordt gehouden.

 8. Ik koop eigenlijk weinig bij de wibra theedoeken en schoteldoeken koop ik en wol soms ook maar ik ga er altijd binnen als ik in de stad ben.

 9. Vrouwen zouden altijd sunlight voor persoonlijke verzorging moeten gebruiken vanwege het lage pH. Zo heb je minder kans op schimmels op intieme plekken.

 10. De dermatoloog van mijn man had deze zeep geadviseerd om te gebruiken bij zijn zeer gevoelige huid. Sindsdien heeft hij geen huidklachten meer. Deze zeep is ook te koop bij de dekamarkt, vomar en uiteraard ook bij de drogist.

 11. Jammer dat er palmolie wordt gebruikt voor de productie.

  Sunlight met soda is voor de witte was. Zonder soda ook voor bonte was.

 12. Sunlight zeep, dat is zeker een zeep die al lang meegaat, zie mijn moeder en nog de vette randjes van de overhemden in smeren.
  Heb het in de kledingkast liggen, gewoon ouderwets tegen motten en voor een frisse geur. Hans

 13. In 2017 en 2019 ben ik naar Port Sunlight geweest. Het dorpje waar vroeger deze zeep werd gemaakt. Super leuk dorpje met een interessant museum over Sunlight

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.