Dasty ontvetter: het schoonmaakmiddel met de eigen fanclub! Update 2023

dasty superontvetter

Een schoonmaakmiddel met een eigen fanclub? Dat is Dasty ontvetter!

Beroemde mensen hebben vaak een fanclub. Auto’s hebben soms een fanclub. Maar schoonmaakmiddelen? Je zou het niet denken. Toch is er een schoonmaakmiddel dat zijn eigen fanclub heeft! En dat is Dasty ontvetter! soms verward met Dusty schoonmaakmiddel. Maar dat is een spraakverwarring. Met Dusty schoonmaakmiddel bedoelt men Dasty!

Je spreekt Dasty uit als ‘as’ van een sigaar. Dus niet op z’n Engels.

Wat is Dasty?

Dasty is de naam van een lijn van schoonmaakmiddelen van de Wibra. Je hebt Dasty Superontvetter, Dasty Vlekkenverwijderaar, Ruitenreiniger, Dasty Afwasmiddel, Dasty RVS reiniger, Kalkreiniger, Dasty Badkamerreiniger, Dasty Wc gel en Dasty Colorblock doekjes.

In totaal verkoopt de Wibra maar liefst 23 Dasty producten! Als het gaat over Wibra schoonmaakmiddel dan gaat het doorgaans over… Dasty!

Dasty ontvetter inspireerde de fanclub!

Maar het is vooral de Dasty superontvetter die ongekend populair is. En dat zonder reclame te maken. Zo heeft Dasty superontvetter Dasty zijn eigen Facebookpagina met maar liefst 1220 likes, oftewel volgers.

Op de Facebookpagina delen fans voor en foto’s van dingen die ze hebben schoongemaakt met Dasty. Ze stellen er vragen over Dasty producten en wisselen ervaringen uit.

Gemiddeld verkoopt de Wibra zo’n 4 miljoen Dasty flessen per jaar.

Waar kun je Dasty ontvetter allemaal voor gebruiken?

Fans van Dasty gebruiken Dasty ontvetter op onder andere de volgende manieren:

 1. Om de oven schoon te maken.
 2. Autoliefhebbers maken er hun velgen en motorblokken graag mee schoon.
 3. Roestvrijstaal schoonmaken.
 4. Raamkozijnen schoonmaken.
 5. Deuren ontvetten en schoonmaken voor schilderwerk.
 6. Afzuigkap schoonmaken
 7. Vlekken op kinderkleertjes inspuiten met Dasty en vervolgens wassen om hardnekkige vlekken weg te krijgen.
 8. Badkamer schoonmaken.
 9. Frituurpan schoonmaken
 10. Barbecue schoonmaken.
 11. Racefiets schoonmaken.
 12. Vette pannen reinigen.
 13. Olievlekken verwijderen van de oprit.
 14. Oude vinylplaten opknappen.
 15. Luxaflex schoonmaken met Dasty.

100 andere toepassingen van Dasty ontvetter

Op de site van Dasty hebben ze alle toepassingen van handig geordend per soort.

Huis:

Keukenkastjes, Keuken werkblad, Afzuigkap en filters, Frituurpan, Ovens, Gasfornuis, Kookplaat vitrokeramiek, Snijmachines, Vriesvak, Koelkast, Radiatoren, Rolluiken, Vlekken op afwasbare muren, Externe vloeren, Vloeren garage, Protectieglas Kachels en Open haard, Vlekken op vloerkleden, Vlekken op vloerbedekking, Vlekken op bankstel van stof of leer, Stenen vensterbanken, Vuilnisemmers, Koffiemachines, Lichtschakelaars, Lampen, Lijsten van deuren en ramen, Asbakken, Kunstplanten, Bezems, Telefoons, Etui voor school, Rugzak school, Inktvlekken, Garage vloeren.

Tuin

Barbeque, Grill platen, Tuingereedschap, Plastic tuinmeubels, Grasmaaier, Kettingzaag, Hogedrukreinigers, Stenen stoepen, Zwembadrand, Trampoline zwembad, Hondenhok, Kattenbak, Dierenkooien, Brievenbus, Lampen, Insectenresten

Als vlekkenmiddel

Kragen en manchetten shirts, Voorbehandeling overalls, Vlekken van: Boter – Chocolade – Mayonaise – Sauzen – Olie – Inkt – Lipstick

Hobby, vakantie en sport

Gymschoenen, Aquarium, Surfplank, Zweefvliegtuigen, Wapens, Boten, Trainingsapparaten, Kettingen motorfiets-fiets-kettingzaag, Autovelgen
Verfkwasten, Rugzakken, Motoren modelbouw, Speelgoed voor kinderen, Parasols, Ligstoelen, Kampeerspullen, Buitenkant Camper en Caravan, Visdoos

Nicotine verwijderen met Dasty

Nicotine aanslag is vaak een beetje vettig. Vandaar dat nicotine verwijderen met Dasty het proberen waard is. Maar probeer het effect altijd eerst voorzichtig uit op een klein plekje! In een huis waar veel gerookt wordt zie je het vaak nicotine aanslag op de muren, deuren en plafonds.

Waarschuwing

Op de site Schoonmaaktips waarschuwen ze actief dat nicotine verwijderen met Dasty geen goed idee is. Helaas leggen ze niet goed uit waarom niet. Ze zeggen dat het een ontvetter is en eigenlijk niet geschikt voor nicotine verwijderen. Ook baking soda vinden ze ongeschikt, maar nicotine verwijderen met chloor kan volgens schoonmaaktips wel. Ook op de site Oma weet raadt zeggen ze dat je met chloor nicotine kunt verwijderen.

Waarschuwingen!

Het is geen zachtzinnig schoonmaakmiddel. Daarom moet je er wel voorzichtig mee zijn. Lees daarom altijd zorgvuldig de aanwijzingen op de fles Dasty. Als je niet zeker weet of het veilig is om te gebruiken, probeer het dan eerst op een klein deel van het oppervlak uit en kijk wat er gebeurd. Dasty kan bijvoorbeeld de kleur aantasten, of metaal uitbijten.

Gebruik Dasty niet op: materialen die zijn samengesteld uit policarbonaten. Denk bijvoorbeeld aan douchecabines! Ook wordt gewaarschuwd het middel niet op kitranden te spuiten, want dan worden ze week en harden niet meer uit.

Kijk ook uit met geverfde of gelakte oppervlakken: Dasty kan ervoor zorgen dat de verf of lak loslaat.

Zie ook mijn post Vlekken uit aanrecht verwijderen: het Dasty ongeluk.

Dasty ontvetter in actie

In onderstaande korte video zie je iemand een vet ding schoonmaken met Dasty superontvetter. En inderdaad, zie je het vet spontaan er af druipen.

Is Dasty ontvetter slecht voor het milieu?

Dasty heeft zijn uiterlijk niet echt mee. Vooral de populaire Dasty superontvetter is gifgeel en oogt weinig elegant of milieuvriendelijk. En als het zo enorm goed ontvet, betekent dat dan niet dat het heel agressief is? Met andere woorden: Is Dasty gevaarlijk?

Is Dasty gevaarlijk?

De Volkskrant legde het voor aan Ger Koper, universitair hoofddocent Chemical Engineering aan de Technische Universiteit Delft. Ger Koper noemt het een:

‘stevig goedje dat redelijk basisch is en enigszins corrosief’.

Maar als het een keertje per ongeluk op je huid komt, kan dat geen kwaad. Milieuonvriendelijk is het volgens Koper inderdaad, maar niet meer dan andere middelen zoals shampoo. Kortom Dasty is niet gevaarlijk, maar niet goed voor het milieu. Schoonmaken met baking soda is duurzamer.

Dasty: spray fles of een gewone fles?

Je kunt Dasty in twee verschillende soorten fles kopen: een handige sprayfles, zodat je de Dasty kunt sprayen op het oppervlak dat je wilt schoonmaken. Of een fles met een gewone dop. Die is handig als je een grotere hoeveelheid nodig hebt. Dan hoef je niet eindeloos vaak te sprayen, maar kun je gewoon wat schoonmaakmiddel er op gieten.

Wat zit er in Dasty ontvetter?

Dasty wordt gemaakt in een fabriek in Italië. Het bevalt geen oplosmiddelen. De werking komt door:

Een mengsel van oppervlakteactieve stoffen dat bijzonder effectief is op de moeilijkst te verwijderen soorten vuil zoals natuurlijke en minerale vetten, stofdeeltjes en andere verontreinigende stoffen die van buiten komen.

Het wordt gemaakt in het Noord-Italiaanse Bagnatica. Eigenaar van de fabriek is het Amerikaanse bedrijf McBride. Zij geven onderstaande lijst met ingrediënten van Dasty superontvetter:

 • Aqua
 • Tetrapotassium Pyrophosphate
 • C9-11 pareth
 • Ethanolamine
 • Coco Alkyamine Etoxylate
 • PPG-5-laureth-5
 • Citric Acid
 • Parfum
 • CI 47005
 • CI 45350
 • Fragrance Ingredients

Dasty fanclub: Dastyanen

De fans van Dasty ontvetter worden ook wel Dastyanen genoemd. Het schijnt dat er opvallend veel motorliefhebbers fan zijn. Ze zijn helemaal enthousiast over dit goedkope en effectieve schoonmaakmiddel.

Een vriendin van mij is arts, en haar man werkt bij de Belastingdienst. En ze vertelde dat haar man uren met zijn vrienden kan praten over… jawel Dasty! Sommige mensen worden er echt helemaal blij van.

De geschiedenis van Dasty ontvetter: hoe het naar Nederland kwam

Directeur Wierdsma van de Wibra maakte kennis met Dasty tijdens een zakenreis in Italië. Een zakelijk contact gaf hem een proefflesje van de ontvetter en liet zien hoe hij er een vette plaat mee schoon kreeg. Wierdsma had er een goed gevoel over en besloot Dasty in de Wibra te gaan verkopen.

Hij is de enige die Dasty in de Benelux mag verkopen.

Het gele schoonmaakmiddel werd populair doordat mensen er elkaar enthousiast over vertelden. Dit effect werd versterkt door de komst van internet. Dat maakte de populariteit van het schoonmaakmiddel nog groter. Nu worden er zo’n 3 miljoen flessen per jaar verkocht.

Dasty commercial uit 2019

Inmiddels maakt Wibra ook actief reclame voor Dasty. Hieronder een commercial uit januari 2019:

Dasty Wibra

Bij Wibra vind je het hele assortiment aan Dasty producten. En dat zijn er heel wat! Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een Dasty versie bij Wibra van. Denk van allesreiniger, tot handzeep tot vlekkenverwijderaar! Hieronder een greep uit het Wibra assortiment:00250311 000 01 00250135 000 01 1280x1590 1

00250317 000 01 1280x1600 1

Op de website van Wibra vind je nog veel meer voorbeelden van Dasty schoonmaakmiddel!

Praktische informatie over Dasty schoonmaakmiddel

Dasty ontvetter was in Nederland en België alleen te koop bij de Wibra, want die heeft het alleenrecht! Een fles Dasty superontvetter kost maar 2,79 bij Wibra. Je kunt het nu ook kopen via bol.com maar daar is het duurder.

Dasty heeft een sterke citroenachtige chemische geur. Sommigen ervaren de geur als ‘lekker fris’ terwijl anderen het juist vies vinden.

Veelgestelde vragen over Dasty ontvetter

1. Waarom is Dasty zo populair?

Het antwoord is simpel: Dasty werkt goed en is niet duur. Op de Facebook fanpagina van Dasty zie je vele voor- en na foto’s. Daarop zie je de effectiviteit van dit schoonmaakmiddel.

Daarnaast is het niet zo maar een schoonmaakmiddel. Je kunt het bijvoorbeeld niet in de supermarkt kopen. Je moet er echt voor naar de Wibra. Ook de gele kleur zal bijdragen aan de cult status van Dasty!

2. Waar is Dasty te koop?

Dasty is te koop bij Wibra filialen. Heb je geen Wibra in de buurt? Dan kun je terecht bij de Wibra webshop. Je kunt Dasty ook kopen op bijvoorbeeld oliehandel.nl en bol.com maar dan is het veel duurder! Dat zou ik dus niet doen.

Op dit moment kost een fles Dasty 2,79 bij Wibra.

dasty 2021

Dasty versus schoonmaakazijn op groene aanslag

Christine Duchatteau gebruikte Dasty en schoonmaakazijn op de groene aanslag op haar tegels buiten. Op haar filmpje zie je dat de Dasty veel meer effect had op de groene aanslag dan de schoonmaakazijn.

Maar let op: Dasty en schoonmaakazijn op deze manier gebruiken is niet milieuvriendelijk. Van de overheid mag het dan ook niet.

Conclusie over Dasty Superontvetter

Je hoort niet vaak dat een schoonmaakmiddel zo veel enthousiasme en emotie oproept als Dasty superontvetter! Het is multifunctioneel en geschikt om heel veel verschillende dingen mee schoon te maken.

Milieuvriendelijk is het niet. Maar het is ook weer niet slechter voor het milieu dan duurdere schoonmaakmiddelen. Lees altijd voor gebruik zorgvuldig de gebruiksaanwijzing voordat je het gebruikt.

Wil je milieuvriendelijk schoonmaken kies dan voor zuiveringszout of groene zeep.

Leestips

Similar Posts

57 Comments

 1. Hoi
  Het is misschien een beetje raar maar wij hebben er zelfs een keer mijn oma’s graafsteen mee schoongemaakt die was helemaal groen .
  andrea

  1. Dat is de origineelste toepassing die ik tot dusver heb gehoord Andrea. Top, dat het zo goed werkte zeg. Hoe kwam je op het idee om dit te proberen? Ik denk dat veel mensen dit een handige tip zullen vinden.

 2. Ik ben fan van dat spul en ook van de badkamerreiniger. Die ruikt zo lekker!
  Met de dasty ontvette moet je wel een beetje uitkijken soms. In ons vorige huis hadden we in de keuken lijsten met houtprint. Die print vervaagde met de Dasty en dat was toch wel zonde :-(
  Waar uk nu woon, is geen Wibra en die mis ik behoorlijk.

  1. Goed om te weten dat het prints op hout wat kan aantasten VeggieMo. Die badkamerreiniger ga ik denk ik morgen eens even aanschaffen. Onze badkamer kan wel een goede beurt gebruiken.

 3. Hmm, denk dat ik ‘m ook maar ‘s moet gaan gebruiken ;). Hier meestal de basismerken van de welbekende supermarkten. Maar die zijn vaak ook nog relatief duur.
  We hebben ook ooit het e.e.a. aan schoonmaakspullen in Duitsland gekocht, maar dat is best agressief spul…
  Ben wel heel benieuwd!

  1. Nog goedkoper? Ik denk dat ik in dit geval dan toch voor het ‘echte’ merk ga en liever echt Dasty koopt. Ik las ergens dat de Zeeman ook een tijdje een namaakversie van Dasty had, maar dat je daarvan veel meer nodig had.

 4. Wat een leuke post! Ik gebruik (Laat gebruiken…….) inderdaad graag Dasty in de vette keuken. Het stinkt verschrikkelijk, maar wat werkt het goed! Ik probeer alleen mijn schoonmaakster duidelijk te maken er erg voorzichtig mee te zijn, omdat het zo agressief is.

 5. De vlekkenspray staat hier bij de wasmachine. Het is een heel fijn middel om bijvoorbeeld vette kragen in te spuiten.
  En het is inderdaad niet duur zoals vele andere schoonmaakmiddelen.

 6. Kwam er onlangs via één van mijn facebook vrienden inderdaad achter dat er een fanclub voor Dasty is inderdaad! Heb het nog nooit gebruikt, maar misschien wel eens een idee om te proberen :)

 7. Dasty ontvetter en vlekkenverwijderaar zijn inderdaad de 2 producten waar ik niet op bezuinig als het op het milieu aankomt… ik geef het pijnlijk toe hahaha.
  Nee alle gekheid op een stokkie, geweldige producten, ik ken vrijwel niks wat even goed werkt. Ik ben al jaren trouw fan :D

  1. En als ik het goed begrijp is Dasty echt niet slechter voor het milieu dan andere schoonmaakmiddelen. Het is gewoon dat giftige uiterlijk van de fles dat die milieu onvriendelijke associatie oproept.

 8. Om eerlijk te zijn ken ik dit merk helemaal niet. Er zit hier dan ook geen Wibra in de buurt. Maar als ik een keertje in een grotere plaats kom dan ga ik zeker eens even kijken.
  Bedankt voor deze tip Nicole!

 9. Grappig een heel artikel over Dasty. Maar ik vind het ook super spul. Tijdens het schoonmaken van ons nieuwe huis hebben we alle nicotine aanslag er mee weg gekregen!

 10. Haha, mijn moeder had het hier pas ook over. Ze zag een wibra en MOEST even dit spul halen. Blijkbaar gebruikt ze het zelfs als een soort voorwasmiddel. Als er zweetvlekken (stank of kleur) in de kleren zitten die er echt niet meer uit gaan, dan gebruikt ze dit als een laatste redmiddel.
  Als de kleren ervan gaan lijden maakt het niet meer uit en anders heb je het toch mooi schoon. Werkt blijkbaar heel erg goed!

 11. Werk zelf bij de wibra en gebruik heel veel van dasty. De ontvetter natuurlijk maar de badkamerreiniger die ruikt zo lekker net als rosé fles voor ramen,spiegels enz. En de doekjes voor in de was om verkleuren te voorkomen. Ik ben een groot dasty fan.

 12. Ik hoorde ook van de Dasty hype die had het gekocht in de hoop mijn oven eindelijk eens fles schoon te krijgen… Het staat nog steeds in de kast want het werkte voor geen meter. Althans, niet beter dan gewoon afwasmiddel. Ik dacht dat het ook verschrikkelijk chemisch en slecht voor het milieu maar dat valt relatief dus wel mee. Kan ik de fles toch nog opmaken ;)

 13. heb mijn eerste fles dasty ontvetter gekocht, hoe krijg ik de sproeikop aan het werk? Komt niets uit heb al gedraaid maar nog niets

 14. Aan alle enthousiaste huisvrouwen die Dasty gebruiken: deze kanttekeningen qua milieu en gezondheid vond ik op een andere website. Een chmicus heeft het middel onderzocht en zijn bevindingen gegeven. Daardoor zou ik toch nog eens goed nadenken hierover, of tenminste handschoenen en een mondkapje gebruiken als je het wilt blijven gebruiken. Voor het milieu maken die maatregelen verder helaas niets meer uit :-(

  Komt ie:
  “Beste medeforummers,

  Als fan van Dasty bij het ontvetten van vies geworden motoronderdelen heb ik hierover enthousiast met een collega (chemicus en ook motorrijder) gesproken. Hij heeft e.e.a. uitgezocht en op papier gezet wat hij heeft kunnen vinden.

  Ter lering ende vermaak.

  Ik blijf het wel gebruiken maar pas in het vervolg tóch iets beter op.
  Gr,
  Bert Jan

  ‘Het door jou genoemde en geroemde reinigingsmiddel Dasty bevat in ieder geval twee stoffen die mij de wenkbrauwen doen fronsen.
  De ene heet ethanolamine, en die is sterk alkalisch. Wanneer dit spul in de ogen komt, heb je een serieus probleem. Bovendien zal het spul lichtmetalen aanvreten.
  De andere stof zit voor meer dan 30% in de vloeistof en heet limoneen. Deze stof wordt uit citrusvruchten geïsoleerd, vandaar de karakteristieke citrusgeur van Dasty. En ook de oorzaak dat dit soort middelen vaak een “groen” imago hebben.

  Limoneen is een ontvlambare vloeistof met een vlampunt van circa 50 °C.
  Naast het sensibiliseren van de huid (allergie) is er een acuut gevaar bij inademen. In een MSDS van limoneen staat: Kan dodelijk zijn als de stof bij inslikken in de luchtwegen terecht komt.

  Omdat het reinigingsmiddel in een flacon met vernevelaar zit, is dat risico niet nul…

  Verder mag het middel absoluut niet in het milieu terecht komen, omdat het een nogal negatieve invloed heeft op het aquatisch leven. Bedenk dat je het spul door de gootsteen laat lopen. Dan komt het vervolgens in de biologische waterzuivering van het waterschap terecht. En sterft vervolgens hun algen en bacteriën af, waardoor de gehele waterzuivering het niet meer doet…

  Het ergste is dat limoneen in sommige dierproeven tumoren veroorzaakt. Maar helaas kan men dan voor de mens nog niet aangeven dat dit middel carcinogeen is. Wel staat voor limoneen aangegeven dat de eigenschappen nog niet grondig onderzocht zijn en dat er door proeven op mensen is vastgesteld dat er onregelmatigheden in de lever van mensen ontstaan na blootstelling aan die stof.’

 15. Mijn vloerbedekking prachtig schoon na reinigen met dasty vlekverwijderaar…ongelooflijk.heel de doorlooppad weer schoon.

 16. Ik heb een groene fles van dasty, die zie ik niet bij de voorbeelden staan, speciaal voor spiegels, glas (douchecabines), toch ook gekocht bij wibra. Ik had al alles geprobeerd om de kalkaanslag op mijn douchecabine deuren weg te krijgen, niks hielp…tot ik dit probeerde…als sneeuw voor de zon. Heb overigens ook de gele en de dasty voor kalkaanslag. Superspul. Wij hebben ook geen Wibra in de buurt daarom ga ik een keer in de zoveel tijd een voorraadje halen, zo’n 20 km hier vandaan.

  1. Hallo Vlijtig Liesje,

   Kan ik ook Dasty gebruiken om opgedroogd ei van een buitenmuur te halen?

 17. Beste lezer,

  wie kan mij helpen?? Ik heb mijn afzuigkap en RVS fornuis met Dasty schoongemaakt. Prima resultaat!!
  Maar tijdens het schoonmaken is er Dasty naar beneden gedrupt op het aanrechtblad….. best veel eigenlijk. Maar dat zijn nu vlekken geworden die ik er niet meer af krijg. Ik heb een kunststof aanrechtblad. Wie weet raad??
  Groetjes, Greet

  1. Wat vervelend Greet! Dat is helaas één van de mogelijke nadelen van Dasty. De sterke werking kan zich ook tegen je keren. Daarom adviseren ze ook altijd om eerst maar een klein stukje te proberen met Dasty. Maar in jouw geval is het ook wel pech zeg.

   Ik zou eventueel alvast advies vragen aan het bedrijf waar je de keuken kocht. Zij zijn doorgaans experts op het gebied van materialen.

   En ik ga verder op zoek naar een antwoord voor je Greet. Ik hoop er snel op terug te komen.

  2. Hoi Greet,

   ik heb inmiddels contact gehad met diverse keuken aanbieders. Zij vragen allemaal om een nadere beschrijving van het materiaal van het aanrechtblad. En heb je misschien een foto?

 18. Ik had iets schoongemaakt met Dasty.
  Heb dit per ongeluk op een leren stoel gelegd.nu zitten er doffe matte vlekken op de stoel.
  Dus ben voorzichtig met dasty.

  1. Wat vervelend Frank dat er nu doffe vlekken op de stoel zitten. Het advies is inderdaad om eerst altijd een heel klein stukje te doen, op een plek die niet opvalt. Zou schoensmeer kunnen helpen? Misschien met een foto naar een schoenmaker en advies vragen?

 19. Ik wilde mijn keuken schoonmaken, dus ik besloot om een ontvetter te gebruiken om de vuile oppervlakken te behandelen. Ik had gelezen op het etiket van het schoonmaakmiddel dat het niet veilig was om te gebruiken op aluminium oppervlakken, dus ik besloot om mijn aluminium pannen weg te zetten voordat ik begon met het schoonmaken. Toch was ik zo in de war met het schoonmaken van de rest van de keuken, dat ik vergat om de ontvetter te verwijderen voordat ik de aluminium pannen terugzette.

  De volgende dag toen ik wilde koken, merkte ik dat al mijn aluminium pannen nu bruin waren gekleurd. Ik was woedend en besloot om het schoonmaakmiddel terug te brengen naar de winkel, waar ik een terugbetaling eiste. De verkoper legde uit dat de ontvetter inderdaad niet veilig was om te gebruiken op aluminium oppervlakken en dat ik mijn pannen had beschadigd door de ontvetter te gebruiken. Ik was verbaasd en besefte dat ik beter had moeten lezen op het etiket voordat ik het schoonmaakmiddel had gebruikt. Ik leerde mijn les en beloofde om voortaan beter op te letten bij het gebruik van schoonmaakmiddelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.