Reacties

Dasty ontvetter: het schoonmaakmiddel met de eigen fanclub! Update 2023 — 57 reacties

  • Dat is de origineelste toepassing die ik tot dusver heb gehoord Andrea. Top, dat het zo goed werkte zeg. Hoe kwam je op het idee om dit te proberen? Ik denk dat veel mensen dit een handige tip zullen vinden.

 1. Ik ben fan van dat spul en ook van de badkamerreiniger. Die ruikt zo lekker!
  Met de dasty ontvette moet je wel een beetje uitkijken soms. In ons vorige huis hadden we in de keuken lijsten met houtprint. Die print vervaagde met de Dasty en dat was toch wel zonde :-(
  Waar uk nu woon, is geen Wibra en die mis ik behoorlijk.

  • Goed om te weten dat het prints op hout wat kan aantasten VeggieMo. Die badkamerreiniger ga ik denk ik morgen eens even aanschaffen. Onze badkamer kan wel een goede beurt gebruiken.

 2. Hmm, denk dat ik 'm ook maar 's moet gaan gebruiken ;). Hier meestal de basismerken van de welbekende supermarkten. Maar die zijn vaak ook nog relatief duur.
  We hebben ook ooit het e.e.a. aan schoonmaakspullen in Duitsland gekocht, maar dat is best agressief spul...
  Ben wel heel benieuwd!

  • Nog goedkoper? Ik denk dat ik in dit geval dan toch voor het 'echte' merk ga en liever echt Dasty koopt. Ik las ergens dat de Zeeman ook een tijdje een namaakversie van Dasty had, maar dat je daarvan veel meer nodig had.

 3. Wat een leuke post! Ik gebruik (Laat gebruiken.......) inderdaad graag Dasty in de vette keuken. Het stinkt verschrikkelijk, maar wat werkt het goed! Ik probeer alleen mijn schoonmaakster duidelijk te maken er erg voorzichtig mee te zijn, omdat het zo agressief is.

 4. De vlekkenspray staat hier bij de wasmachine. Het is een heel fijn middel om bijvoorbeeld vette kragen in te spuiten.
  En het is inderdaad niet duur zoals vele andere schoonmaakmiddelen.

 5. Kwam er onlangs via één van mijn facebook vrienden inderdaad achter dat er een fanclub voor Dasty is inderdaad! Heb het nog nooit gebruikt, maar misschien wel eens een idee om te proberen :)

 6. Dasty ontvetter en vlekkenverwijderaar zijn inderdaad de 2 producten waar ik niet op bezuinig als het op het milieu aankomt... ik geef het pijnlijk toe hahaha.
  Nee alle gekheid op een stokkie, geweldige producten, ik ken vrijwel niks wat even goed werkt. Ik ben al jaren trouw fan :D

  • En als ik het goed begrijp is Dasty echt niet slechter voor het milieu dan andere schoonmaakmiddelen. Het is gewoon dat giftige uiterlijk van de fles dat die milieu onvriendelijke associatie oproept.

 7. Om eerlijk te zijn ken ik dit merk helemaal niet. Er zit hier dan ook geen Wibra in de buurt. Maar als ik een keertje in een grotere plaats kom dan ga ik zeker eens even kijken.
  Bedankt voor deze tip Nicole!

 8. Haha, mijn moeder had het hier pas ook over. Ze zag een wibra en MOEST even dit spul halen. Blijkbaar gebruikt ze het zelfs als een soort voorwasmiddel. Als er zweetvlekken (stank of kleur) in de kleren zitten die er echt niet meer uit gaan, dan gebruikt ze dit als een laatste redmiddel.
  Als de kleren ervan gaan lijden maakt het niet meer uit en anders heb je het toch mooi schoon. Werkt blijkbaar heel erg goed!

 9. Werk zelf bij de wibra en gebruik heel veel van dasty. De ontvetter natuurlijk maar de badkamerreiniger die ruikt zo lekker net als rosé fles voor ramen,spiegels enz. En de doekjes voor in de was om verkleuren te voorkomen. Ik ben een groot dasty fan.

 10. Ik hoorde ook van de Dasty hype die had het gekocht in de hoop mijn oven eindelijk eens fles schoon te krijgen... Het staat nog steeds in de kast want het werkte voor geen meter. Althans, niet beter dan gewoon afwasmiddel. Ik dacht dat het ook verschrikkelijk chemisch en slecht voor het milieu maar dat valt relatief dus wel mee. Kan ik de fles toch nog opmaken ;)

 11. Aan alle enthousiaste huisvrouwen die Dasty gebruiken: deze kanttekeningen qua milieu en gezondheid vond ik op een andere website. Een chmicus heeft het middel onderzocht en zijn bevindingen gegeven. Daardoor zou ik toch nog eens goed nadenken hierover, of tenminste handschoenen en een mondkapje gebruiken als je het wilt blijven gebruiken. Voor het milieu maken die maatregelen verder helaas niets meer uit :-(

  Komt ie:
  "Beste medeforummers,

  Als fan van Dasty bij het ontvetten van vies geworden motoronderdelen heb ik hierover enthousiast met een collega (chemicus en ook motorrijder) gesproken. Hij heeft e.e.a. uitgezocht en op papier gezet wat hij heeft kunnen vinden.

  Ter lering ende vermaak.

  Ik blijf het wel gebruiken maar pas in het vervolg tóch iets beter op.
  Gr,
  Bert Jan

  'Het door jou genoemde en geroemde reinigingsmiddel Dasty bevat in ieder geval twee stoffen die mij de wenkbrauwen doen fronsen.
  De ene heet ethanolamine, en die is sterk alkalisch. Wanneer dit spul in de ogen komt, heb je een serieus probleem. Bovendien zal het spul lichtmetalen aanvreten.
  De andere stof zit voor meer dan 30% in de vloeistof en heet limoneen. Deze stof wordt uit citrusvruchten geïsoleerd, vandaar de karakteristieke citrusgeur van Dasty. En ook de oorzaak dat dit soort middelen vaak een “groen” imago hebben.

  Limoneen is een ontvlambare vloeistof met een vlampunt van circa 50 °C.
  Naast het sensibiliseren van de huid (allergie) is er een acuut gevaar bij inademen. In een MSDS van limoneen staat: Kan dodelijk zijn als de stof bij inslikken in de luchtwegen terecht komt.

  Omdat het reinigingsmiddel in een flacon met vernevelaar zit, is dat risico niet nul…

  Verder mag het middel absoluut niet in het milieu terecht komen, omdat het een nogal negatieve invloed heeft op het aquatisch leven. Bedenk dat je het spul door de gootsteen laat lopen. Dan komt het vervolgens in de biologische waterzuivering van het waterschap terecht. En sterft vervolgens hun algen en bacteriën af, waardoor de gehele waterzuivering het niet meer doet…

  Het ergste is dat limoneen in sommige dierproeven tumoren veroorzaakt. Maar helaas kan men dan voor de mens nog niet aangeven dat dit middel carcinogeen is. Wel staat voor limoneen aangegeven dat de eigenschappen nog niet grondig onderzocht zijn en dat er door proeven op mensen is vastgesteld dat er onregelmatigheden in de lever van mensen ontstaan na blootstelling aan die stof.'

 12. Ik heb een groene fles van dasty, die zie ik niet bij de voorbeelden staan, speciaal voor spiegels, glas (douchecabines), toch ook gekocht bij wibra. Ik had al alles geprobeerd om de kalkaanslag op mijn douchecabine deuren weg te krijgen, niks hielp...tot ik dit probeerde...als sneeuw voor de zon. Heb overigens ook de gele en de dasty voor kalkaanslag. Superspul. Wij hebben ook geen Wibra in de buurt daarom ga ik een keer in de zoveel tijd een voorraadje halen, zo'n 20 km hier vandaan.

 13. Beste lezer,

  wie kan mij helpen?? Ik heb mijn afzuigkap en RVS fornuis met Dasty schoongemaakt. Prima resultaat!!
  Maar tijdens het schoonmaken is er Dasty naar beneden gedrupt op het aanrechtblad..... best veel eigenlijk. Maar dat zijn nu vlekken geworden die ik er niet meer af krijg. Ik heb een kunststof aanrechtblad. Wie weet raad??
  Groetjes, Greet

  • Wat vervelend Greet! Dat is helaas één van de mogelijke nadelen van Dasty. De sterke werking kan zich ook tegen je keren. Daarom adviseren ze ook altijd om eerst maar een klein stukje te proberen met Dasty. Maar in jouw geval is het ook wel pech zeg.

   Ik zou eventueel alvast advies vragen aan het bedrijf waar je de keuken kocht. Zij zijn doorgaans experts op het gebied van materialen.

   En ik ga verder op zoek naar een antwoord voor je Greet. Ik hoop er snel op terug te komen.

  • Hoi Greet,

   ik heb inmiddels contact gehad met diverse keuken aanbieders. Zij vragen allemaal om een nadere beschrijving van het materiaal van het aanrechtblad. En heb je misschien een foto?

 14. Ik had iets schoongemaakt met Dasty.
  Heb dit per ongeluk op een leren stoel gelegd.nu zitten er doffe matte vlekken op de stoel.
  Dus ben voorzichtig met dasty.

  • Wat vervelend Frank dat er nu doffe vlekken op de stoel zitten. Het advies is inderdaad om eerst altijd een heel klein stukje te doen, op een plek die niet opvalt. Zou schoensmeer kunnen helpen? Misschien met een foto naar een schoenmaker en advies vragen?

 15. Ik wilde mijn keuken schoonmaken, dus ik besloot om een ontvetter te gebruiken om de vuile oppervlakken te behandelen. Ik had gelezen op het etiket van het schoonmaakmiddel dat het niet veilig was om te gebruiken op aluminium oppervlakken, dus ik besloot om mijn aluminium pannen weg te zetten voordat ik begon met het schoonmaken. Toch was ik zo in de war met het schoonmaken van de rest van de keuken, dat ik vergat om de ontvetter te verwijderen voordat ik de aluminium pannen terugzette.

  De volgende dag toen ik wilde koken, merkte ik dat al mijn aluminium pannen nu bruin waren gekleurd. Ik was woedend en besloot om het schoonmaakmiddel terug te brengen naar de winkel, waar ik een terugbetaling eiste. De verkoper legde uit dat de ontvetter inderdaad niet veilig was om te gebruiken op aluminium oppervlakken en dat ik mijn pannen had beschadigd door de ontvetter te gebruiken. Ik was verbaasd en besefte dat ik beter had moeten lezen op het etiket voordat ik het schoonmaakmiddel had gebruikt. Ik leerde mijn les en beloofde om voortaan beter op te letten bij het gebruik van schoonmaakmiddelen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder