Vlekken uit aanrecht verwijderen: het Dasty Ongeluk!

vlekken uit aanrecht verwijderen
Vlekken uit je aanrecht verwijderen.

De meeste vlekken krijg je wel weg. Maar wat als je per ongeluk knoeit met Dasty op je aanrechtblad?

Dasty wordt door veel mensen gebruikt om vlekken en vet weg te krijgen. Maar wat als Dasty vervolgens zelf een vlek veroorzaakt? Een Dasty vlek?!

Met andere woorden, wat te doen als het schoonmaakmiddel zelf vlekken veroorzaakt?

Dit overkwam Greet.

Vlekken uit je aanrecht verwijderen: Dasty vlek

Greet schreef:

'Wie kan mij helpen? Ik heb mijn afzuigkap en RVS fornuis met Dasty schoongemaakt. Prima resultaat! Maar tijdens het schoonmaken is er Dasty naar beneden gedrupt op het aanrechtblad….. best veel eigenlijk. Maar dat zijn nu vlekken geworden die ik er niet meer af krijg.

Ik heb een kunststof aanrechtblad.

Wie weet raad??

Groetjes, Greet'

Dasty vlekken uit aanrecht verwijderen: wat nu?

Laat me beginnen met het algemene advies om voorzichtig te zijn met Dasty. De kracht van dit schoonmaakmiddel is tegelijkertijd ook de zwakte: het kan vervelende vlekken oorzaken. Dasty heeft niet voor niets een ph-waarde van 11! Verder zijn er ook veel mensen principieel faliekant tegen Dasty omdat het slecht voor het milieu zou zijn. Net zoals Dasty een eigen fanclub heeft, zo heeft het ook zijn hartstochtelijke tegenstanders.

Het algemene advies is om altijd eerst een heel klein beetje Dasty uit te proberen op een probleemgebied en te kijken wat het doet. Maar goed, een ongeluk zit in een klein hoekje! Greet behandelde niet haar aanrechtblad met Dasty gebruikte het om haar afzuigkap schoon te maken.

Wat een pech dat er wat afdrupte!

Ik ging voor Greet op zoek naar het antwoord op haar vraag en een oplossing voor haar probleem.

Wat zeggen de keukenspecialisten over Dasty vlekken?

Ik vroeg verschillende keukenspecialisten om advies. Ik vond ze stuk voor stuk heel behulpzaam, ook al hadden ze helaas niet echt een goede oplossing voor het vlekken verwijderen uit een aanrecht.

 • Helaas kan ik je geen tip geven voor een blad waarvan ik niet precies weet wat het is. Dasty is sowieso een bijtend middel wat, als het eenmaal de toplaag heeft aangetast, niet te verwijderen is. Ik zou een zacht reinigingsmiddel adviseren om het daarmee weg te krijgen. (KeukenConcurrent)
 • Ik durf je hier helaas geen advies in te geven. Het is mij niet geheel duidelijk wat voor blad het is, indien het te verwijderen is zou dit met een afwasmiddel moeten kunnen. (Keukenkampioen)
 • Wat vervelend om te horen ... Ik zal deze vraag intern doorzetten, dan kunnen mijn collega's van de vestigingen er naar kijken. Helaas kan ik je niet veel meer vertellen, dus zet ik de vraag voor je uit! Ga in ieder geval niet meer veel schoonmaakmiddelen aan de slag, dat kunnen we plekken groter of erger maken. Heb je eventueel een foto? Zodra ik iets vanuit mijn collega's hoor, hoor je van mij. (Superkeukens)

Wat zeggen ze bij Dasty zelf?

Ook bij Dasty zelf waren ze erg behulpzaam naar aanleiding van mijn vraag over vlekken uit je aanrecht verwijderen:

'Het spijt ons te horen van u probleem met ons product Dasty, om u beter te kunnen adviseren vragen we u om enkele foto´s van het keukenblad door te sturen waar we de vlekken kunnen beoordelen, zodat we dit kunnen opnemen met onze technische afdeling, misschien weet u ook het merk van het keukenblad dat kan ons ook altijd helpen bij het vinden van een oplossing. Verder zouden we willen weten welk product u gebruikt heeft van Dasty om u afzuigkap schoon te maken.'

Wat zeg het internet over vlekken uit je aanrecht verwijderen?

Eén van de tips die ik tegenkwam op internet was om de vlek te schuren en daarna te behandelen met een speciale aanrecht reparatie set. Blijkbaar bestaan die! Zoals deze:

vlekken uit aanrecht verwijderen

Dasty vlek op aanrechtblad: conclusie

Mocht jou hetzelfde overkomen als Greet dan kun je de volgende dingen doen:

 1. Neem als eerste stap contact op met het bedrijf waar je jouw keuken kocht. Mijn ervaring is dat ze behulpzaam zijn. Maak een foto van het probleem, in dit geval de Dasty vlek.Vertel welke soort Dasty je hebt gebruikt. Zij kunnen je op basis van deze informatie hopelijk goed advies geven.
 2. Kan het keukenbedrijf je niet helpen? Dan zou je kunnen kijken of je het probleem zelf kunt oplossen met een speciale aanrecht reparatie set.
 3. Durf je dat niet aan, of lukt dat niet? Dan zijn er ook bedrijven die reparaties van aanrechtbladen aanbieden.

Over het advies om met een 'zacht reinigingsmiddel' te vlek weg proberen te krijgen heb ik mijn twijfels. Net zoals je een vlek die veroorzaakt is door chloor niet wegkrijgt, vermoed ik dat je een Dasty vlek ook niet kunt wegpoetsen. Tenminste niet als het het oppervlak als het ware heeft 'uitgebeten'.

Algemene tip over vlekken uit aanrecht verwijderen

In het algemeen zou ik adviseren: als je iets gaat schoonmaken met Dasty, dek dan de directe omgeving af met een stuk plastic. Mocht je dan wat knoeien met de Dasty, dan krijg je tenminste geen vlekken.

Toch een Dasty vlek?

Afhankelijk van de plek kun je er misschien iets overheen leggen? Een vrolijke placemat bijvoorbeeld.

Lees ook: Dasty van de Action en Zeeman en met de zwarte Dasty toiletreiniger.

En mijn tips voor seconde lijm verwijderen!

Gebruikte bronnen o.a. Keukenconcurrent, Keukenkampioen, Superkeukens, Dasty, Keukenloods, Hunker, Family Handyman, Profill, Beltraco, Aswa keukens, bol.com

Heb jij nog handige tips voor Greet? Vertel ze in de comments! Ze zijn zeer welkom.

Similar Posts

15 Comments

 1. Zo, daar zou ik flink van balen. Zo'n reparatieset lijkt me dan toch wel een uitkomst, ook al had ik er nog nooit van gehoord. Ik ben benieuwd of het opgelost kan worden.

 2. Dasty is hier niet in huis, dus ongelukjes kunnen er niet mee gebeuren. Wel leuk dat je het onder de aandacht brengt, zo weten de mensen op zijn minst van het gevaar en wat je best doet in het geval van problemen.

 3. Wat een pech dat zo'n klein beetje Dasty je aanrechtblad aantast.
  Bijtendenstoffen kunnen zeer hardnekkig in kunststof materialen met het maken van vlekken.
  De oplossing zou ik ook niet weten. Hans

 4. Poeh. Ik ken 'Dasty' niet eerlijk gezegd. Maar ik heb inderdaad ook wel wat vlekken op mijn synthetisch gemaakte stenen aanrechtblad waar ik niets mee kan. Gelukkig zie je ze niet erg. Daarbij is de keuken uit 2001 en zie die er verder best 'als door een ringetje te halen' uit. Dus ik vind het niet zo erg. Wat balen voor Greet trouwens. Dit is niet iets waar je heel blij mee bent.

 5. Ik zag ‘m al voorbij komen bij de reacties maar ik dacht ook aan autowas. Hoe heette dat spul nou vroeger? Commandant. Bestaat dat nog? Geen idee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.