pH-waarde groene zeep: is het pH-neutraal?

ph waarde overzicht

Veel mensen lezen mijn post over Groene zeep. Gertie mailde mij met een vraag over de pH-waarde van groene zeep. Ze wilde weten of die neutraal is. Ik zocht het uit voor Gertie. Voor wie niet precies weet wat pH is, legt Wikipedia het handig uit:

‘De pH is een maat voor de zuurgraad (ook wel zuurtegraad) van een waterige oplossing. De pH van een neutrale waterige oplossing ligt bij kamertemperatuur rond de 7. Zure oplossingen hebben een pH lager dan 7, en dus een hoge zuurgraad. Basische oplossingen hebben een pH hoger dan 7 en dus een lage zuurgraad.’

pH-waarde Groene zeep

Groene zeep is een alkalisch schoonmaakproduct oftewel het ontvét. Hoe alkalischer een schoonmaakmiddel, hoe beter het ontvet. Aangezien groene zeep alkalisch is, is het dus niet pH-neutraal. Om precies te zijn:

Groene zeep heeft een pH van 10.

Dat maakt Groene zeep een matig ontvettend middel. Het ontvet wel, maar officiële ovenreiniger, zoals Kruidvat ovenreiniger, heeft een pH van 12 en doet dit dus beter.

pH-waarde schoonmaakmiddel op een rijtje

Toen ik toch bezig was, bedacht ik dat het handig zou zijn om een overzicht te hebben van de pH-waarde van verschillende schoonmaakmiddelen. Hierboven in de afbeelding zie je veelgebruikte schoonmaakmiddelen met bijbehorende pH-waarde.

Leestips

Gebruikte bronnen: Wikipedia, Driehoekzeep.nl, Dermolin, ‘t Overleven, Mr. Chadd Academy, Carclean.com, Schoonmaakgoeroe

12 Comments

  1. Dimario
  2. Tio

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh