pH-waarde groene zeep: is het pH-neutraal?

Veel mensen lezen mijn post over Groene zeep. Gertie mailde mij met een vraag over de pH-waarde van groene zeep. Ze wilde weten of die neutraal is. Ik zocht het uit voor Gertie. Voor wie niet precies weet wat pH is, legt Wikipedia het handig uit:

‘De pH is een maat voor de zuurgraad (ook wel zuurtegraad) van een waterige oplossing. De pH van een neutrale waterige oplossing ligt bij kamertemperatuur rond de 7. Zure oplossingen hebben een pH lager dan 7, en dus een hoge zuurgraad. Basische oplossingen hebben een pH hoger dan 7 en dus een lage zuurgraad.’

pH-waarde Groene zeep

Groene zeep is een alkalisch schoonmaakproduct oftewel het ontvét. Hoe alkalischer een schoonmaakmiddel, hoe beter het ontvet. Aangezien groene zeep alkalisch is, is het dus niet pH-neutraal. Om precies te zijn:

Groene zeep heeft een pH van 10.

Dat maakt Groene zeep een matig ontvettend middel. Het ontvet wel, maar officiële ovenreiniger heeft een pH van 12 en doet dit dus beter.

pH-waarde schoonmaakmiddel op een rijtje

Toen ik toch bezig was, bedacht ik dat het handig zou zijn om een overzicht te hebben van de pH-waarde van verschillende schoonmaakmiddelen. Hierboven in de afbeelding zie je veelgebruikte schoonmaakmiddelen met bijbehorende pH-waarde.

Leestips

Gebruikte bronnen: Wikipedia, Driehoekzeep.nl, Dermolin, ‘t Overleven, Mr. Chadd Academy, Carclean.com, Schoonmaakgoeroe

Similar Posts

11 Comments

  1. Groene zeep van Driehoek, die eigenlijk niet groen maar geel is en daarom zachte zeep heet, gebruik ik om leer schoon te maken. Het ontvet niet sterk en heeft een hoog vochtgehalte, waardoor het bruikbaar is als inweekmiddel voor allerlei dingen. Insmeren, vuil laten oplossen en met schoon water weer afnemen. Het werkt redelijk goed en tast de meeste materialen niet aan. Na schoonmaken van leer kun je het eventueel weer invetten met vaseline.

  2. Hm, nooit geweten dat dat met ontvetten te maken heeft. Ik ben gek op spul dat ontvet, dus misschien moet ik toch maar eens op zoek naar Dasty.

  3. Groene zeep ik ben er mee opgegroeid, toen werd bijna alles met groene zeep schoon gemaakt.
    Even een sopje kloppen en daar ging moeder of oma. Hans

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.