pH-waarde groene zeep: is het pH-neutraal?

ph waarde overzicht

Veel mensen lezen mijn post over Groene zeep. Gertie mailde mij met een vraag over de pH-waarde van groene zeep. Ze wilde weten of die neutraal is. Ik zocht het uit voor Gertie. Voor wie niet precies weet wat pH is, legt Wikipedia het handig uit:

‘De pH is een maat voor de zuurgraad (ook wel zuurtegraad) van een waterige oplossing. De pH van een neutrale waterige oplossing ligt bij kamertemperatuur rond de 7. Zure oplossingen hebben een pH lager dan 7, en dus een hoge zuurgraad. Basische oplossingen hebben een pH hoger dan 7 en dus een lage zuurgraad.’

pH-waarde Groene zeep

Groene zeep is een alkalisch schoonmaakproduct oftewel het ontvét. Hoe alkalischer een schoonmaakmiddel, hoe beter het ontvet. Aangezien groene zeep alkalisch is, is het dus niet pH-neutraal. Om precies te zijn:

Groene zeep heeft een pH van 10.

Dat maakt Groene zeep een matig ontvettend middel. Het ontvet wel, maar officiële ovenreiniger heeft een pH van 12 en doet dit dus beter.

pH-waarde schoonmaakmiddel op een rijtje

Toen ik toch bezig was, bedacht ik dat het handig zou zijn om een overzicht te hebben van de pH-waarde van verschillende schoonmaakmiddelen. Hierboven in de afbeelding zie je veelgebruikte schoonmaakmiddelen met bijbehorende pH-waarde.

Leestips

Gebruikte bronnen: Wikipedia, Driehoekzeep.nl, Dermolin, ‘t Overleven, Mr. Chadd Academy, Carclean.com, Schoonmaakgoeroe

Similar Posts

12 Comments

  1. Groene zeep van Driehoek, die eigenlijk niet groen maar geel is en daarom zachte zeep heet, gebruik ik om leer schoon te maken. Het ontvet niet sterk en heeft een hoog vochtgehalte, waardoor het bruikbaar is als inweekmiddel voor allerlei dingen. Insmeren, vuil laten oplossen en met schoon water weer afnemen. Het werkt redelijk goed en tast de meeste materialen niet aan. Na schoonmaken van leer kun je het eventueel weer invetten met vaseline.

  2. Hm, nooit geweten dat dat met ontvetten te maken heeft. Ik ben gek op spul dat ontvet, dus misschien moet ik toch maar eens op zoek naar Dasty.

  3. Groene zeep ik ben er mee opgegroeid, toen werd bijna alles met groene zeep schoon gemaakt.
    Even een sopje kloppen en daar ging moeder of oma. Hans

  4. Vroeger had je andy groen maar weet die groene zeep mij ook nog wel te herinneren. Heb er niet zo”n leuke herinnering aan en het herinnert mij aan de stage die wij op school hadden. Theorie op school werd afgewisseld met stage op een stage adres. Eerst kwam ik bij een tandarts en toen bij de bibliotheek en bij een bejaarden tehuis en bij een gezin en die mevrouw was dol op groene zeep. Het was de vrouw van de directeur van onze school die zich opgegeven hebben als stageadres en had drie zonen. Bah er was niets aan. Toen we op school kwamen zat er ook iemand in de klas die stonk heel indringend naar knoflook en daar zat je soms dagelijks tussen. Diegene kwam alleen op school om te lachen en te keten en zat als een lachzak in de klas en anderen de loef afsteken met kleding en merken en uitgegaan en bier. Zo iemand zat op die school omdat die op deze school dingen kon doen die op die vorige school niet konden en daar waren ze heel streng . Dat niemand wat zei over die vreselijke knoflookstank. Het was afschuwelijk om daar tussen te zitten en bijna niet om vol te houden. Sommigen kunnen licht naar knoflook ruiken maar dit was bedwelmend en het was om er zo bij weg te lopen. Ik ben nog steeds kwaad dat ik niet weg ben gegaan. Dit is echt een grens en die zijn ze overgegaan. Geen rekening houden met een ander en daar maar zitten. Dar deze populatie onder de werkende bevolking zit en anderen de wetten stellen en zelf niet deugen en nog dominant. . Dit was echt een reden om weg te gaan; Zo iemand eiste alle aandacht op en trok dar naar zich toe en wou populair zijn en had een dominante invloed daar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.