Oven schoonmaken: de methodes op een rijtje

oven schoonmaken

Als het gaat om een oven schoonmaken zijn er verschillende methodes en tips waaruit je kunt kiezen.

 • Je kunt een oven schoonmaken op een natuurlijke, ecologisch verantwoorde manier.
 • Of je gaat voor een schoonmaakproduct als HG ovenreiniger.

Oven schoonmaken: hoezo wordt een oven vies?

Een oven wordt vies door een mengeling van etensresten en vet. Deeg kan druipen, vlees spetteren, en het gerecht in een ovenschotel bubbelt soms over de rand. Terwijl het voedsel in je oven kookt, verdampt bovendien vet en vloeistof. In de stoom die vrijkomt zit vet. Daardoor worden ovens op een gegeven moment vet.

Hoe voorkom je dat je oven vies wordt?

Als ik worst van neef Henk in de oven klaarmaak, dan leg ik altijd bakpapier op de bakplaat. Soms zelfs twee vellen. Alle vet en vocht die uit de worst druipt komt dan terecht op het bakpapier. Dat scheelt me een heleboel schrobwerk van de bakplaat later.

Ik hoef feitelijk alleen maar het bakpapier te vervangen. Een braadzak gebruiken helpt ook om je oven te beschermen tegen viezigheid. Doe vlees, zoals kip in zo’n handige braadzak. Je hebt dan nog wel een schaal nodig waar je de braadzak in legt om eventueel vocht op te vangen, maar het scheelt in vetaanslag in je oven.

Waarom is een schone oven belangrijk?

Zelf zie ik het nut van een schone oven wel in: je maakt er immers voedsel in klaar. Het is wel zo fris om dat in een hygiënisch schone omgeving te doen. Maar er zijn ook nog een aantal praktische redenen waarom een schone oven belangrijk is.

 1. Als je niet meer door het deurtje van je oven kunt kijken, moet je de ovendeur openen om te kijken hoe het met je gerecht is. Daarbij gaat kostbare warmte verloren, en sommige gerechten zakken er van in.
 2. Aangekoekte etensresten kunnen je baksel beïnvloeden. Zo presteerde mijn man het een keer om een appeltaart te bakken in een oven waarin nog het bakpapier lag van de worst van mijn neef Henk. Drie keer raden hoe de appeltaart smaakte….
 3. Een aangekoekte oven kan op den duur minder efficiënt gaan werken. Dat beïnvloedt de kookduur van een gerecht en het resultaat.

Oven schoonmaken: de natuurlijke methodes

De bekendste natuurlijke methode om een oven schoon te maken is denk ik toch wel met zuiveringszout.

Oven schoonmaken met zuiveringszout en eventueel schoonmaakazijn

oven schoonmaken met baking soda

Je oven schoonmaken met zuiveringszout ook bekend als baking soda kan op verschillende manieren. Je kunt een laagje zuiveringszout op de bakplaat strooien en daar heet water over heen gooien. Laat een nachtje staan, en het idee is dat je de bakplaat de volgende ochtend moeiteloos schoonveegt.

Een snellere methode van oven schoonmaken met zuiveringszout is deze: verwarm de oven voor tot 250 graden. Pak vervolgens een ovenvaste schaal en vul die met water. Voeg een kopje zuiveringszout toe, en zet het in de oven. Door de dampen die vrijkomen zouden vet en vuil loslaten. Na een half uur zou je de oven met een doekje zo moeten kunnen schoonvegen.

Lees ook Baking soda Nederlands!

Papje van zuiveringszout

Bij de laatste methode van een oven schoonmaken met zuiveringszout maak je een papje van zuiveringszout. Dat doe je door twee eetlepels zuiveringszout te mengen met lauw water totdat je een stevig papje hebt. Smeer je oven met de pasta in en ga lekker een nachtje slapen. De volgende ochtend veeg je de pasta en hopelijk ook alle vuil weg. Blijft er nog pasta zitten? Spray daar dan een beetje schoonmaakazijn op.

Oven schoonmaken met groene zeep

oven schoonmaken met groene zeep

Groene zeep is een milieuvriendelijk middel om je oven mee schoon te maken. Smeer je oven in met groene zeep, slaap er een nachtje over, en veeg je oven de volgende ochtend schoon.

Oven schoonmaken met citroen

Snijd twee citroenen door midden en knijp ze uit in een ovenschaal. Voeg water bij en doe de citroenen er ook in. Zet de oven aan en laat de schaal een half uur in de oven staan. Door het verdampende water en het zuur van de citroenen laten vet en viezigheid los.

Lees er alles over in mijn post oven schoonmaken citroen!

Oven schoonmaken met ovenreinigers die je koopt

 • Dasty van de Wibra wordt geroemd om zijn schoonmaakcapaciteiten. Het wordt ook veel gebruikt voor ovens. Maar mij viel het Dasty effect eerlijk gezegd een beetje tegen.
 • Blue Wonder ovenreiniger. Deze spray bevat ammoniak. Het is dus geen lolletje om hem te gebruiken want hij beneemt je letterlijk de adem. Wel is hij vrij effectief.
 • Kruidvat ovenreiniger is ook bij veel mensen een geliefd product.
 • HG ovenreiniger is ook een bekende.

Kruidvat ovenreiniger

kruidvat ovenreiniger

Kruidvat ovenreiniger is heel populair in Facebookgroepen waarin mensen elkaar schoonmaaktips geven. Een spuitbus ovenreiniger Kruidvat kost 2,19.

N.B. Kruidvat waarschuwt op hun website dat je wel moet controleren of je hun Kruidvat ovenreiniger mag gebruiken in je oven. Als er in de gebruiksaanwijzing staat dat het niet geschikt is, moet je het natuurlijk niet toepassen.

Ik heb Kruidvat ovenreiniger zelf ook geprobeerd, en ik vond het effect ‘wel aardig’. Ik had helaas niet zulke geweldige resultaten als de mensen in de Facebookgroepen. Maar slecht was het op zich ook niet.

Oven schoonmaken met Dasty

oven schoonmaken met dasty

Als het gaat om vettige huishoudelijke apparatuur schoonmaken mag Dasty natuurlijk ook niet ontbreken! Je oven schoonmaken met Dasty is ook een veelgehoorde tip. Ook dit heb ik toegepast. Maar net als bij de oven schoonmaken met Kruidvat ovenreiniger, vind ik de oven schoonmaken met Dasty van de Wibra ‘best aardig’ werken. Maar het is helaas niet zo dat de oven er als nieuw van wordt. Bij mij tenminste niet.

Samenvattend

Het is belangrijk om je oven schoon te houden: het is hygiënischer en je maaltijden worden er lekkerder van. In deze post gaf ik een overzicht van natuurlijke schoonmaakmiddelen om een oven mee schoon te maken en middelen die je gewoon kant en klaar in de winkel koopt.

Zie ook mijn post over je afzuigkap schoonmaken!

Lees ook mijn post over het oven rubber vervangen als het stuk gaat.

Hoe, en hoe vaak maak jij jouw oven schoon?

Similar Posts

58 Comments

 1. Onderin het oventje heb ik een anti-aanbakvel liggen, eenvoudig schoon te maken met water en lang herbruikbaar.
  Voor het ruitje gebruik ik zo’n mesje voor keramische kookplaten, waarmee het goed schoon te maken is.
  Af en toe even de roosters schoonmaken met een schuursponsje en zo blijft het oventje er schoon uitzien.

  In de woning van een paar jaar geleden had ik een inbouw-gasfornuis met oven, maar die oven was zo smerig van de vorige bewoner, dat ik een los oventje gekocht heb, wat voor mij prima werkt als alleenstaande en bijna alles past er wel in.

  Groetjes Lily

 2. Toevallig heeft mijn man de oven laatst schoongemaakt. Geen idee welke producten hij heeft gebruikt. Ik heb weleens citroen gebruikt, maar ga dat zuiveringszout ook eens proberen!

 3. Hmmm. We hebben net een nieuwe bakoven (omdat de oude het na 16 jaar begeven had. Een hele grote pang en een gaslucht – we hebben geen gas overigens dus het was niet spannend), maar dat is net een computer. Er mag bijna niets. Melk opwarmen moet in een glas met een lepen erin. Op afstand zus en zo van voor, achter, zij- en bovenkant. Dus ik ben wat huiverig om dingen uit te proberen. Ik ga voor je natuurlijke tips. De bakplaat is namelijk toch wat stroever geworden en ik krijg het met dreft er niet af.

 4. Dit is zeker niet mijn favoriete schoonmaakklus. Ik doe het meestal met de ovenreiniger van HG. Even alles in sprayen en 10 minuten laten intrekken. Vervolgens met een spons alles losmaken en afdoen met keukenpapier.

 5. Hadig om te weten allemaal, gelukkig hoef ik het zelf niet te gebruiken :p Mijn moeder maakt altijd alles schoon <3

 6. Het is gewoon een snertklus! baakje water en soda in de oven zetten, zodra je de ovenschaal eruit haalt! dat een nachtje laten intrekken.
  Leuk de bakzak trouwens, die was ik helemaal vergeten! en dat is nog lekker ook!

 7. Bedankt voor dit artikel! Fijn alle tips! Normaal ben ik veels te lui om de oven bij te houden qua schoonmaak. Nu ik de airfryer heb, gaat het me goed af. Deze stukken plaats ik in de vaatwasser en mijn oven gebruik ik nu daardoor minder! Problem solved ????????

 8. Ik gooi ook bij elke ovenklus een halve meter bakpapier op de bakplaat. Anders kan je om de haverklap die oven schoon gaan maken, echt geen zin in. Ben wel van het schoon; ga geen eten maken in een vieze oven! Dasty werkt bij mij wel echt perfect. Heb het laatst ook nog eens geprobeerd met Baking Soda en zo’n ijzeren draadjesspons ofzoiets [weet niet hoe het heet] en dat werkte perfect, maar bij sommige ovens kun je daar ook weer krassen van krijgen volgens mij. Enniewees: handig artikel!

 9. Bedankt voor de tips. Ik maak meestal met HG schoon maar het slaat zo op de luchtwegen, ik word daar niet erg gelukkig van zeg maar. Toch dat zuiveringszout eens proberen..!

  1. Ik snap wat je bedoelt. Ik heb Blue Wonder ovenreiniger waar ik ook helemaal akelig van wordt. Dat komt door de ammoniak die er in zit. Ik gebruik het daarom liever niet.

 10. Die van mij wordt nauwelijks vies. Ik gebruik bakpapier en wij eten grotendeels volgens starch solution. Dus geen worst oid in mijn oven. Ik gooi het bakpapier weg na gebruik (bij zelfgemaakte ovenfrietjes zonder vet) en bij koekjes kan ik het papier vaak meerdere keren gebruiken. Gewoon met een vochtig en schoon aanrechtdoekje kom ik een heel eind.

 11. Dit zijn echt superhandige tips! Ik heb al vanalles geprobeerd, maar ik krijg mijn oven niet zo proper als ik het zelf zou willen. Misschien moet ik eens één van bovenstaande tips proberen :)

 12. Ah bah een appeltaart die naar worst smaakt haha! Zuiveringszout vind ik een goed idee! Ik haal nu alleen af en toe een doekje erdoor.

 13. Niet extreem vaak, want ik heb onderin een matje liggen en dek spul dat spettert altijd af. Als ik hem schoonmaak, doe ik eerst even een bakje water met citroen erin en daarna gewoon alles afnemen met een doekje.

 14. Ik heb eerlijk gezegd de oven nog nooit zelf schoongemaakt, maar onze Dasty zal daar zeker bij helpen. Wij gebruiken vooral vaak de airfryer. Die gaat in de vaatwasser of die wordt met de hand afgewassen. Vaak komt daar de Dasty ook aan te pas!

 15. Ik vind heerlijk om schoon te maken, vooral app mij minder leuk dagen, muziek hard aan dan helemaal in to cleaning. Maar dezenas tips zijn zeker handig… x

 16. Wat een handige en bruikbare tips. Zuiveringszout en citroenen heb ik altijd in huis dus ik zal één van bovenstaande trucjes zeker toepassen. Eindelijk een oplossing voor die hardnekkige vlekken, want zelf met HG ovenreiniger krijg ik het niet weg.. Zucht!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.