Reacties

Oven schoonmaken: de methodes op een rijtje — 58 reacties

 1. Onderin het oventje heb ik een anti-aanbakvel liggen, eenvoudig schoon te maken met water en lang herbruikbaar.
  Voor het ruitje gebruik ik zo'n mesje voor keramische kookplaten, waarmee het goed schoon te maken is.
  Af en toe even de roosters schoonmaken met een schuursponsje en zo blijft het oventje er schoon uitzien.

  In de woning van een paar jaar geleden had ik een inbouw-gasfornuis met oven, maar die oven was zo smerig van de vorige bewoner, dat ik een los oventje gekocht heb, wat voor mij prima werkt als alleenstaande en bijna alles past er wel in.

  Groetjes Lily

 2. Hmmm. We hebben net een nieuwe bakoven (omdat de oude het na 16 jaar begeven had. Een hele grote pang en een gaslucht - we hebben geen gas overigens dus het was niet spannend), maar dat is net een computer. Er mag bijna niets. Melk opwarmen moet in een glas met een lepen erin. Op afstand zus en zo van voor, achter, zij- en bovenkant. Dus ik ben wat huiverig om dingen uit te proberen. Ik ga voor je natuurlijke tips. De bakplaat is namelijk toch wat stroever geworden en ik krijg het met dreft er niet af.

 3. Dit is zeker niet mijn favoriete schoonmaakklus. Ik doe het meestal met de ovenreiniger van HG. Even alles in sprayen en 10 minuten laten intrekken. Vervolgens met een spons alles losmaken en afdoen met keukenpapier.

 4. Het is gewoon een snertklus! baakje water en soda in de oven zetten, zodra je de ovenschaal eruit haalt! dat een nachtje laten intrekken.
  Leuk de bakzak trouwens, die was ik helemaal vergeten! en dat is nog lekker ook!

 5. Bedankt voor dit artikel! Fijn alle tips! Normaal ben ik veels te lui om de oven bij te houden qua schoonmaak. Nu ik de airfryer heb, gaat het me goed af. Deze stukken plaats ik in de vaatwasser en mijn oven gebruik ik nu daardoor minder! Problem solved ????????

 6. Ik gooi ook bij elke ovenklus een halve meter bakpapier op de bakplaat. Anders kan je om de haverklap die oven schoon gaan maken, echt geen zin in. Ben wel van het schoon; ga geen eten maken in een vieze oven! Dasty werkt bij mij wel echt perfect. Heb het laatst ook nog eens geprobeerd met Baking Soda en zo'n ijzeren draadjesspons ofzoiets [weet niet hoe het heet] en dat werkte perfect, maar bij sommige ovens kun je daar ook weer krassen van krijgen volgens mij. Enniewees: handig artikel!

 7. Bedankt voor de tips. Ik maak meestal met HG schoon maar het slaat zo op de luchtwegen, ik word daar niet erg gelukkig van zeg maar. Toch dat zuiveringszout eens proberen..!

  • Ik snap wat je bedoelt. Ik heb Blue Wonder ovenreiniger waar ik ook helemaal akelig van wordt. Dat komt door de ammoniak die er in zit. Ik gebruik het daarom liever niet.

 8. Die van mij wordt nauwelijks vies. Ik gebruik bakpapier en wij eten grotendeels volgens starch solution. Dus geen worst oid in mijn oven. Ik gooi het bakpapier weg na gebruik (bij zelfgemaakte ovenfrietjes zonder vet) en bij koekjes kan ik het papier vaak meerdere keren gebruiken. Gewoon met een vochtig en schoon aanrechtdoekje kom ik een heel eind.

 9. Niet extreem vaak, want ik heb onderin een matje liggen en dek spul dat spettert altijd af. Als ik hem schoonmaak, doe ik eerst even een bakje water met citroen erin en daarna gewoon alles afnemen met een doekje.

 10. Ik heb eerlijk gezegd de oven nog nooit zelf schoongemaakt, maar onze Dasty zal daar zeker bij helpen. Wij gebruiken vooral vaak de airfryer. Die gaat in de vaatwasser of die wordt met de hand afgewassen. Vaak komt daar de Dasty ook aan te pas!

 11. Wat een handige en bruikbare tips. Zuiveringszout en citroenen heb ik altijd in huis dus ik zal één van bovenstaande trucjes zeker toepassen. Eindelijk een oplossing voor die hardnekkige vlekken, want zelf met HG ovenreiniger krijg ik het niet weg.. Zucht!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder