Oven schoonmaken citroen

oven schoonmaken citroen

De oven schoonmaken met citroen?

Ik probeerde het!

Oven schoonmaken citroen

Ik gebruik onze oven best veel, en elke vrijdagmiddag besteed ik tijd aan mijn oven schoonmaken.

Ik heb met wisselend succes ammoniak, afwasmiddel en een schoonmaakmiddel tegen vet in de keuken gebruikt.

Ovenreiniger: eng

Ook heb ik bij de Zeeman wel eens in mijn handen gestaan met speciale ovenreiniger. Maar op de achterkant van de fles stond dat je de oven daarna minstens 24 uur niet meer mag gebruiken! Dat klinkt als heel eng spul dus, en dat wil ik liever niet gebruiken.

Oven schoonmaken citroen

Ik herinnerde me dat ik iets had gelezen over de magische werking van citroenen in verband met oven schoonmaken. Een korte zoektocht leverde deze tip op:

‘Snijd een citroen in schijfjes, en doe ze in een ovenschaal. Giet er water over en zet de ovenschaal in de oven. Zet de oven aan.’

Oven schoonmaken citroen: het vuil laat vanzelf los!

Het idee is dat al het vuil miraculeus loslaat door de citroendampen. Zo wordt een oven schoonmaken dus heel gemakkelijk. Ik heb de schaal de hele middag in de oven laten staan dampen. (Nadat ik de oven weer had uitgezet)

Oven reinigen met citroen: het ruikt heel fris

De oven heeft nog nooit zo fris geroken. Dus dat vond ik in ieder geval al een enorm pluspunt. Wat betreft het oven schoonmaken met citroen: ik haalde een natte doek door de oven. Er kwam wel weer veel vuil van af. Maar ik kan niet per sé zeggen dat het makkelijker ging dan anders.

Toch vind ik de oven schoonmaken met citroen zeker een methode die ik vaker ga gebruiken. Al was het maar vanwege de heerlijke frisse geur daarna. En daarnaast is de oven schoonmaken met citroen een heel natuurlijke methode van oven schoonmaken. Bovendien is het niet duur. Een netje citroenen kost 1,65 bij AH, maar je kunt ook 1 losse citroen kopen voor 65 cent.

N.B. Een minder natuurlijke manier, dan je oven schoonmaken met citroen maar wel met een eigen fanclub, is ontvetter Dasty! Of Kruidvat ovenreiniger.

Zie ook mijn post over je afzuigkap schoonmaken!

Oven schoonmaken tips

 • Voorkom vuil! Ik leg altijd bakpapier of aluminiumfolie op de onderste bakplaat. Zo kan ik alles wat lekt of morst makkelijk verwijderen.
 • Verwarm je oven voor, en zet hem dan uit. Zet in het midden van de oven een pan met lauw water met een  scheut ammoniak. Laat een dag staan. Dit werkt op dezelfde manier als oven schoonmaken met citroen. Alleen het ruikt lang niet zo lekker!
 • Op Oma weet raad las ik een tip over scheerschuim: spuit de oven en de bakplaten in met scheerschuim. Zorg dat alles goed bedekt is. Zet de oven vervolgens een half uurtje op 50 graden. Daarna veeg je je oven moeiteloos schoon, aldus Oma weet raad.
 • Vergeet ook niet het oven rubber schoon te maken.

Andere handig tips?

Lees hoe je met schoonmaakazijn je koffiezetapparaat kunt ontkalken en schoonmaakazijn Action! En ook je luxaflex schoonmaken met Dasty. En tot slot je waterkoker ontkalken.

Heeft iemand nog andere handige tips om een oven schoon te maken? Ze zijn van harte welkom!

Similar Posts

8 Comments

 1. Goede tip, ik heb dit voor vandaag op de planning staan, dus ga het proberen. Denk je dat je ook citroensap kunt gebruiken, in plaats van citroenen? Die heb ik nl niet in huis, dus dan hoef ik er niet speciaal iets voor aan te schaffen. De dampen lijken me hetzelfde. En hoe lang heb jij de oven aan?

  1. Ik heb het ook een keer geprobeerd met zo’n plastic citroen! En daar dan het sap uit gespoten in de ovenschaal. Maar ik had het gevoel dat dit minder goed werkte, dan de gesneden citroenen in water.

 2. Ik heb een combi-magnetron, met onderin een draaiende schijf. Alles wat morst komt op die schijf terecht en die neem ik dan uit en was ik dan af. Heel makkelijk. Verder zit er wel bak-aanslag op de wanden, beetje ingebrand, dat krijg ik niet meer weg, maar ik neem de binnenkant regelmatig uit met een sopje. De bakplaat gaat er nooit in zonder bakpapier en het rooster schrob ik regelmatig met jif of zoiets…
  Ik wens je een heel fijne nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

 3. Citroen gebruiken vind ik eigenlijk zonde!
  Eens in de zoveel tijd is er een glazen flesje in de aanbieding bij de Aldi, met geconcentreerd citroensap ( net zoiets als in de plastic citroentjes). Als je daarvan wat in een glazen schaaltje doet en een flinke scheut water er bij ( zelf even uitzoeken welke verhouding werkt) zet je die in de magnetron, voor ongeveer 3 minuten. Heel voorzichtig het schaaltje er uit halen. Je hoeft nu alleen even met een vochtige ( microvezel) doek door de magnetron te vegen en je magnetron is helemaal schoon en fris! In de oven heb ik het nog nooit geprobeerd!
  Die maakt ik weer anders schoon.
  groetjes, Franca.

 4. Goede morgen wat je ook kan doen is bakingsoda gebruiken en daar de citroen bij voegen en een beetje water word alles lekker schoon van. en weetje dat je met azijn bij je was hij lekker zacht word.Groetjes Angelique

 5. Ik maak na ieder gebruik schoon, al is het maar wat water, gewoon even een doekje met allesreiniger o.i.d. erdoor halen en hij wordt nooit echt vies. Scheelt een hoop frustratie. Ik had eerst een 2ehands oven en die kreeg ik gewoon niet meer schoon, met niks, sindsdien heb ik besloten het gewoon na ieder gebruik te doen om dat te voorkomen. :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.