Inchecken trein: boete 39,-

incheck boete
Geachte heer, mevrouw, bent u nou helemáál van de pot gerukt?!'

Vandaag kwam mijn 17-jarige thuis met een boete van maar liefst 39 euro. Gekregen in de trein op weg van school naar huis.

Inchecken niet geregistreerd

Niet omdat hij zwart reisde, of niet betaald had. Nee, hij had gewoon zijn jaarabonnement bij zich. De boete kreeg hij omdat er iets was misgegaan bij het inchecken. Het inchecken was blijkbaar niet geregistreerd. Dus toen de conducteur hem controleerde, slingerde die hem onmiddellijk op de bon. Op die bon staat mijn zoon als 'verdachte' vermeld.

Bezwaar aantekenen

We worden geacht binnen 14 dagen 39 euro over te maken. Maar aangezien mijn zoon wel degelijk heeft ingecheckt ben ik dat dus niet van plan. We krijgen maar liefst 5 dagen de tijd om schriftelijk bezwaar aan te tekenen. Dat heb ik dus inmiddels gedaan. Het kon warempel via de mail, dus nu maar afwachten...

We hébben nota bene een jaarabonnement ad 1035,-!

Maar ik erger me echt groen en geel. De helft van de tijd rijden die treinen niet of zijn ze vertraagd. Maar dan wel  passagiers met boetes om de oren slaan bij het minste of geringste. En ik zie ook helemaal het nut van dat inchecken niet in! We hebben nota bene ruim 1035 euro neergeteld voor een jaarabonnement, dus betaald hebben we!

Waarom moet je inchecken als je een (betaald) jaarabonnement hebt?!

Omdat ik het nut van dat inchecken niet snap, googlede ik: 'Trein inchecken waarom?!'

Ik vond deze antwoorden

 1. De NS wil zo de reizigersstromen in kaart brengen. Zo krijgen ze optimaal zicht in het reizigersgedrag en kunnen ze beter de capaciteit plannen.
 2. De verschillende vervoerders willen zo min mogelijk met elkaar hoeven verrekenen. Daarom willen ze weten van waar tot waar je hebt gereisd. Zo wordt de verdeling van de inkomsten over de verschillende vervoerders bepaald
 3. In en uitchecken is in het belang van de reiziger. Het levert logistieke informatie op. Met die informatie kan het openbaar vervoer beter worden afgestemd op reizigers. Door in en uit te checken bouw je als reiziger mee aan inzicht in vervoerspatronen

Incheckoorlog?

In maart 2012 erkende minister Schultz dat een boete, zoals mijn zoon vandaag kreeg, voor reizigers met een jaarabonnement op 'onbegrip' stuit! ' Schultz: 'Ze hebben toch wel betaald voor hun reis?' Maar goed, haar begrip heeft blijkbaar niet geholpen.

Op voorbeterov.nl las ik: 'Die reiziger heeft gelijk als hij zegt dat hij niet langer bereid is om in- en uit te checken: hij bezit namelijk een abonnement en heeft dus de reissom reeds vooruit voldaan. In- en uitchecken levert hem moeite op, en zijn reisgegevens worden bijgehouden en zijn hoe dan ook ergens in het systeem aan zijn identiteit gekoppeld.'

Er is zelfs een speciale site Incheckoorlog genaamd.

Conclusie

Ik denk dat reizigers een stuk welwillender zouden zijn over dat inchecken als de service wat beter was. Maar die boete voor 'mislukt inchecken' blijf ik onterecht vinden.

Leestip: NS dagkaarten

Hebben jullie wel eens een onterechte boete gekregen?

Vergelijkbare berichten

20 reacties

 1. Ik vind ook dat het ov er niet op vooruit is gegaan met het nieuwe systeem. Als ik alleen eens een tripje zou maken moet ik meteen een kaart aan gaan schaffen die ik zelden tot nooit zal gebruiken en die na enkele jaren alweer vervangen moet worden.

  En ik zou de rekening beslist niet betalen! Maar evengoed ben je er een hoop tijd en moeite mee kwijt.

  1. Ik vind het ook lastig! Als ik met de kinderen met de bus wil, moet ik eerst 6 ov-chipkaarten kopen! Wat een gedoe. Ik vond het veel handiger toen ik gewoon 1 strippenkaart kon gebruiken.

 2. Manlief: betaald voor kaartje van parkeerautomaat, kaartje niet gekregen.
  Toen toch maar even de winkel ingelopen.
  Katsjing..... boete van 45 euro

  Ik heb al eerder hier bezwaar aangetekent tegen een een parkeerboete, maar degene aan wie je moet betalen, bepaald ook of je gelijk hebt....
  Tot nu toe dus nooit in het gelijk gesteld

 3. Integendeel, in gevecht met de kaartjesautomaat op mijn station mocht ik onlangs zo maar meerijden, mits ik op de eerstvolgende langdurige stop alsnog een kaartje (vanaf het daadwerkelijke) vertrekstation zou kopen. Dat heb ik uiteraard gedaan en daarna ben ik toch maar schoorvoetend op de OV chip overgestapt om dit soort stress te voorkomen. Ik kijk wel altijd of het inchecken en uitchecken goed lukt, want anders kost het je geld.
  Voor wat betreft vertraging of niet rijden: de ene route is de andere niet heb ik me laten vertellen. Ikzelf heb gelukkig hoogst zelden vertraging (die niet onderweg kan worden ingelopen) en daarnaast dus ook overwegend goede ervaringen met conducteurs.
  De kosten van jullie abonnement zijn aanzienlijk. Ik verbaas me er over dat ze de kosten ieder jaar zo laten stijgen. Hoe houd je dan je reizigers aan boord? Binnen mijn team van plus 50 mensen ben ik de enige OV reiziger. Al die auto's met maar 1 persoon er in - want poolen kan je niet als je verschillende afspraken en schemas hebt.

  1. Wij vinden de kosten ook hoog. En dit is dan nog de voordeligste vorm. Voor het stuk Arnhem-Ede hebben we een aparte trajectkaart voor onze zoon gekocht. Die kosten komen er dus ook nog bij…

   We combineren een jaarabonnement met een trajectkaart, omdat we dan het goedkoopst uit zijn.

 4. Ik heb recentelijk een wat positievere ervaring met NS gehad. Half december ben ik een paar keer per trein naar m'n werk gegaan. Zoals gebruikelijk heb ik's ochtends netjes ingecheckt en, volgens mij, 's avonds ook weer netjes uitgechekt. Toen ik de volgende ochtend weer wilde inchecken gaf de incheckpaal aan dat m'n saldo te laag was en dat ik m'n kaart moest opladen. Aan de balie geïnformeerd hoe dat kon want er zou nog € 28 op de kaart moeten staan. Bleek m'n borg van € 20 afgeschreven te zijn omdat ik de dag ervoor niet uitgecheckt zou hebben. Volgens de allervriendelijkste dame aan de balie kon ik de borg via de klantenservice terugvragen. Zo gezegd, zo gedaan en binnen drie weken was het bedrag overgemaakt.
  Ik vind die borg trouwens klinklare onzin. Je koopt een kaart van € 7,50 en moet hem met minimaal € 20 opladen. Dan heb je al € 27,50 uitgegeven zonder nog maar 1 km gereisd te hebben. Lijkt me een lekker melkkoetje voor NS.

  Op zich snap ik de argumenten die NS aanvoeren om ook de reizigers met een abonnement te laten in- en uitchecken wel maar ik begrijp niet dat het tot boetes moet leiden wanneer je het eens een keertje vergeet. Je hébt inderdaad al betaald. Ik hoop dat de boete wordt kwijtgescholden.
  't Is, geloof ik, ook maar net welke conducteur je treft. Een collega, fervent automobilist, vertelde gisteren dat hij het afgelopen weekend eens een keertje met de trein had gereisd maar dat hij niet precies had geweten hoe de OV-chip werkte. Hij had wel een kaart gekocht maar vergeten deze te activeren. Hij trof een conducteur die daar niet moeilijk over deed maar hem uitlegde hoe hij dat op het eerstvolgende station alsnog kon doen. Hij kreeg geen boete.

 5. inchecken in belang van de reiziger.... hahahaha ja zeker!
  Je hebt verdorie een megaduur abonnement !!!! En je hebt dus al betaald voor een heel jaar.
  No Way dat ik die boete zou betalen.
  Bij mijn man is het al een paar keer gebeurd dat er dubbel afgeschreven werd van z'n kaart bij het in- en uitchecken. Dat heeft ie wel keurig teruggekregen.

 6. Mijn laatste treinreis: van Schiphol naar Assen, 3 januari jl. De trein zou rechtstreeks naar Assen gaan.
  Na 23 uur eindelijk op Schiphol aangekomen. Kaartje gekocht en de trein komt eraan. Met zware koffers in de dubbeldekker. Dat je de koffers nergens kwijt kunt is bekend maar de boze gezichten van medereizigers doen me altijd weer huiveren. Helaas, de trein gaat slechts tot Zwolle, daar kunnen we overstappen op de trein naar Assen. Trappen op, trappen af in Zwolle want er wordt gigantischt verbouwd. Trein blijkt niet naar Assen maar naar Leeuwarden te gaan maar 'gelukkig' kunnen we in Meppel overstappen. Trappen op en trappen af en weer kunnen we de koffers nergens kwijt. Gesprekje hierover met de conductrice die me met een uitgestreken gezicht vertelt: tja, dit is geen goederentrein!

 7. Ik vind die ov kaart een doffe ellende!! Onze zoon ging tot de ov-kaart kwam nog wel eens met de bus naar school als het heel hard regende ofzo. Of ik kocht een week-kaart als het extreem weer was sneeuw e.d.. Nu kan je niet anders dan een maandkaart kopen, terwijl de sneeuw soms binnen een week alweer weg is!! Zit je met zo'n dure maandkaart.! Hij heeft zo'n persoonlijke kaart maar ondanks dat hij bijna nooit met de bus gaat, vind ik dat er toch regelmatig geld word afgeschreven (automatische incasso). Wat wij tegenwoordig doen die ééne keer dat er storm of extreme regen is, dan breng ik hem met de auto!! Is gezellig, warm, je zit goed, en stukken voordeliger!! En.... Ik zou er achterheen zitten om die boete niet te hoeven betalen!!! Zijn ze nu helemaal???!!!!!
  Groetjes, Barbara.

 8. Twee keer heb ik al zoiets meegemaakt.
  Mijn moeder kreeg een boete omdat ze toen het gevroren had de auto stationair liet lopen om deze op te warmen. Was slecht voor het milieu.
  Een kennis kreeg een boete omdat ze de parkeervergunning niet zichtbaar achter de raam van de auto had liggen. Nee, geloof ik graag met 10 cm sneeuw.
  Ik heb voor de kennis bezwaar ingediend en ook kwijtschelding gekregen.
  Mijn moeder heeft de boete nooit ontvangen. Wij hebben toen direct gebeld met het politiebureau.

 9. Ik reis nu 2 dagen met de trein en vind het ook vaak een puinhoop! Ik let altijd heel goed op of ik in en uitcheck, maar vertragingen, kapotte treinen etc. Gebeuren regelmatig, terwijl ik de meeste ns medewerkers niet echt vriendelijk vindt en we het maar duurder en duurder wordt. Helaas kan ik niet met de auto naar mijn werk.

 10. Het liefste gebruik ik nog kaartjes, zeker als ik ook een stuk met een andere vervoerder moet. In mijn geval scheelt dat nogal, het stuk met de andere vervoerder is naar 1 station verderop. Kaartje gekocht: 0,20 euro, ov-chip: 2,30 euro! Echt, hoe verzinnen ze het! Die vervoerder is mij dus kwijt als er geen kaartjes meer te krijgen zijn, de bus kost 1,90 euro en dan sta ik voor de deur ipv nog een halve kilometer lopen. (Ik heb op zich niets tegen lopen, gezond en dan kan ik zo lekker even mijn hoofd leeg maken.)

  Maar af en toe gebruik ik wel de ov-chip (vooral voor de bus).
  Een slechte ervaring, die gelukkig goed afliep, heb ik ook. Ik dacht ingecheckt te hebben maar het piepje was niet te horen geweest vanwege lawaai in de omgeving. Bij het uitchecken was ik dus extra alert. Blijkt dat het uitchecken, inchecken werd dus met andere woorden het originele inchecken was mislukt! Ik blij dat ik niet gecontroleerd ben. Leg dat maar eens uit! Snel nog een keer gescand, dus weer uitgecheckt en verder blij zijn dat het mij geen extra toestanden heeft opgeleverd.

 11. Ik heb precies dezelfde ervaring met oudste dochter, maar dan met de bus. Ook een jaarabonnement en 1keer vergeten in te checken. Ik heb gelijk bezwaar gemaakt en kreeg een paar dagen later een verzoek om nog meer gegevens op te sturen. Dat is nu al weer een tijdje geleden en niets meer van gehoord, ik hoop maar dat dat een goed teken is. Bij de info over de OV kaart staat wel dat er een boete kan komen als je niet incheckt, maar op het proces verbaal stond iets van illegaal rijden of zo en dáár heb ik bezwaar tegen gemaakt omdat we al lang betaald hebben met een jaarabonnement.

 12. Wij reizen eigenlijk bijna nooit met de trein, als dit wel zo is kopen wij een ticket aan de balie...
  Wel niet begrijpelijk dat hij daarvoor een boete krijgt, hij heeft ingecheckt zoals je zegt, hij had zijn abo bij... niet te begrijpen... Vermeld je binnenkort hier iets als je er iets hebt van ontvangen, ben wel nieuwsgierig wat ze verder gaan doen.

 13. Hier ook een OV maar dachten eerst we kopen er geen een.
  Maar wilde ik dan met het pontje over zou ik het dubbele geld kwijt zijn, dus maar 1 aangeschaft.
  Pas met de waterbus naar A en ik checkte uit, ik denk er gaat iets mis.
  Ik vraag het aan de meneer hij kijkt hij zegt nee hoor t is goed gegaan.
  Ik had er geen Gied gevoel over dus toen ik weer naar huis zou gaan met de waterbus hielp een mevrouw. Ik zeg dat bedrag stond erop toen ik vanmorgen incheckte en volgens mij ging t fout .
  Zij kijkt ha zegt ze gaat u maar lekker zitten.
  Kijk dat is iemand netjes helpen, nu ben ik helemaal niet zo oud maar van al die moderne media zoals kijken van hoelaat en wanneer in en uitchecken heb ik geen kaas gegeten.

  Hoop dat je de bekeuring maar niet hoeft te betalen.
  Groet van Hilda

 14. Ik reis nooit meer met de trein, gelukkig, maar ik heb nog nooit een boete gekregen. Ik vind het belachelijk, alles is zo duur, een kaartje naar mijn ouders is verdubbelt sinds ik ben gaan samenwonen een aantal jaar geleden en dan de boetes erbij en voor wat? Zo geweldig gaat het allemaal niet met al die vertragingen e.d. ze zouden ons bijna geld moeten geven voor al het ongemak i.p.v. andersom. Ik vind het schandalig.. :S

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.