Goedkope NS dagkaarten: 2014 versus 2022

NS dagkaarten

Een retourtje Amsterdam kost vanaf ons ruim 35,-*. Dus dan zijn goedkope NS dagkaarten van bijvoorbeeld de Blokker, Kruidvat of Hema een uitstekend alternatief!

Erg handig voor als je eenmalig met de trein wilt.

Je hebt dan ook geen ov chipkaart nodig.

Dan kun je namelijk voor minder dan de helft heen en weer.

NS dagkaarten 2014 versus 2022

Bovenstaande schreef ik in 2014!

Hoe zit dat nu met NS dagkaarten?

Hieronder eerst mijn post van toen, en daarna een update!

NS dagkaarten: Alleen geldig bij de NS?

Maar er was één probleem met die leuke, goedkope ns-dagkaarten: vaak golden ze alleen in treinen van de NS. Als je alleen met ns-treinen reisde was dat geen punt. Maar bij ons wordt het traject Doetinchem-Arnhem verzorgd door Arriva.

Een kennis had hier trouwens een oplossing voor. Ze stapte gewoon met haar Hema/Blokker/Kruidvat dagkaart in de Arriva trein. En als ze gecontroleerd werd zei ze met een enorm Achterhoeks accent:

‘Dat wist ik niet. Ik ben ook maar een boer op safari!’

Maar ik geloof dat bijna alle dagkaarten nu ook in andere treinen geldig zijn.

NS Dagkaarten: wie bieden ze aan en wat kosten ze?

 • Blokker 15,50
 • Hema: 17,50
 • Kruidvat 13,99
 • Albert Heijn: 17,00

En ik heb de kleine lettertjes er op na gelezen, en volgens mij zijn ze allemaal geldig in andere treinen, zoals Arriva, Breng etc.

Je ziet dat de prijzen van de kaartjes verschillen. En er zijn nog meer verschillen.

NS Dagkaarten Blokker, Kruidvat, AH: wat zijn de verschillen?

De verschillen van de dagkaarten kunnen zitten in:

 • De dagen waarop je mag reizen met zo’n dagkaart. Bijvoorbeeld alleen in het weekend, of alleen door de week.
 • De uren waarop je mag reizen met zo’n dagkaart. Bijvoorbeeld alleen buiten de daluren.
 • Hoe lang de kaart geldig is
 • Hoeveel personen er mogen reizen op een dagkaart
 • Periode waarin je ze kunt kopen
 • De vorm: bij de Hema krijg je bijvoorbeeld een couponcode en moet je een e ticket uitprinten. Bij de Blokker krijg je een echt treinkaartje

Vooral de geldigheidsduur van zo’n NS dagkaart vind ik erg belangrijk. Want als je nu bijvoorbeeld al een dagkaart koopt om in de Zomervakantie een uitstapje te maken, is de kans groot dat de dagkaart tegen die tijd niet meer geldig is.

Dagkaarten kopen op Marktplaats

Toen ik op marktplaats ‘dagkaart’ intypte, kreeg ik maar liefst 615 resultaten. Allemaal mensen die daar hun dagkaart verkopen. Maar persoonlijk vind ik dat mensen er nog best veel geld voor vragen. Het verschil met online kopen bij Hema of Blokker is niet eens zo groot. Ik denk dat ik dan toch liever via de officiële weg een dagkaart zou kopen.

NS dagkaarten 2022

Helaas, anno 2022 is de NS gestopt met grootschalige acties met treinkaartjes via bijvoorbeeld Blokker, Kruidvat en Albert Heijn. De afgelopen jaren waren natuurlijk ook wel apart vanwege corona.

Als er een oproep is om zo min mogelijk van het openbaar vervoer gebruik te maken voor plezierreisjes vanwege corona, zijn goedkope dagkaarten natuurlijk geen goed idee.

Die kaartjes zouden tot extra drukte kunnen leiden.

Bovendien vallen er op dit moment regelmatig treinen uit door een tekort aan personeel. Ook dat lijkt mij een goede reden om mensen niet te stimuleren om gezellig met de trein te gaan.

NS dagkaart
Dit komt niet meer terug.

Waarom de goedkope NS dagkaarten niet meer terug komen

 • Corona
 • Personeelsgebrek
 • Hoge benzineprijzen zorgen er toch al voor dat mensen sneller de trein pakken

Toch goedkoop reizen met de trein?

Helaas, je kunt dus niet meer voor een tientje een goedkoop treinticket kopen bij de Blokker, Hema of Kruidvat en daarmee een hele dag lekker treinreizen…

Zijn er dan nog andere budgetvriendelijke alternatieven?

 • 10% vroegboekkorting op treinreizen in de daluren. Dit kaartje moet je minimaal 4 dagen van te voren kopen.
 • Een groepsticket: reizen met een groep is voordeliger. Hoe groter je groep, hoe goedkoper de treinticket.
 • NS Voordeel: op bepaalde trajecten kun je met 60% korting reizen in een van te voren aangegeven tijdslot. Op dit moment geldt dit voor treinreizen tussen Den Haag Centraal, Den Haag HS, Delft, Rotterdam Centraal, Breda, Tilburg en Eindhoven Centraal. Je moet zo’n kaartje 1 dag van te voren kopen.
 • Treinkaartjes voor Stedentrips. Bijvoorbeeld een dagje met de trein naar Utrecht voor 44 euro. Maar ik vind dat niet echt goedkoop! Zeker niet als ik het vergelijk met die fijne NS dagkaarten van Kruidvat….

Retourtje Amsterdam 2022

Een retourtje Amsterdam vanaf Doetinchem is flink duurder geworden.

Screenshot 2022 06 30 at 13.00.12

Maar ik kan hier wel wat op bezuinigen. Bijvoorbeeld door met een zogenoemd Samenreisticket. Dan betaal ik ineens nog maar Een retourtje Amsterdam kost vanaf ons ruim 35,-. Dus dan zijn goedkope NS dagkaarten van bijvoorbeeld de Blokker, Kruidvat of Hema een uitstekend alternatief!

Erg handig voor als je eenmalig met de trein wilt.

Je hebt dan ook geen ov chipkaart nodig.

Dan kun je namelijk voor minder dan de helft heen en weer.

NS dagkaarten 2014 versus 2022

Bovenstaande schreef ik in 2014!

Hoe zit dat nu met NS dagkaarten?

Hieronder eerst mijn post van toen, en daarna een update!

NS dagkaarten: Alleen geldig bij de NS?

Maar er was één probleem met die leuke, goedkope ns-dagkaarten: vaak golden ze alleen in treinen van de NS. Als je alleen met ns-treinen reisde was dat geen punt. Maar bij ons wordt het traject Doetinchem-Arnhem verzorgd door Arriva.

Een kennis had hier trouwens een oplossing voor. Ze stapte gewoon met haar Hema/Blokker/Kruidvat dagkaart in de Arriva trein. En als ze gecontroleerd werd zei ze met een enorm Achterhoeks accent:

‘Dat wist ik niet. Ik ben ook maar een boer op safari!’

Maar ik geloof dat bijna alle dagkaarten nu ook in andere treinen geldig zijn.

NS Dagkaarten: wie bieden ze aan en wat kosten ze?

 • Blokker 15,50
 • Hema: 17,50
 • Kruidvat 13,99
 • Albert Heijn: 17,00

En ik heb de kleine lettertjes er op na gelezen, en volgens mij zijn ze allemaal geldig in andere treinen, zoals Arriva, Breng etc.

Je ziet dat de prijzen van de kaartjes verschillen. En er zijn nog meer verschillen.

NS Dagkaarten Blokker, Kruidvat, AH: wat zijn de verschillen?

De verschillen van de dagkaarten kunnen zitten in:

 • De dagen waarop je mag reizen met zo’n dagkaart. Bijvoorbeeld alleen in het weekend, of alleen door de week.
 • De uren waarop je mag reizen met zo’n dagkaart. Bijvoorbeeld alleen buiten de daluren.
 • Hoe lang de kaart geldig is
 • Hoeveel personen er mogen reizen op een dagkaart
 • Periode waarin je ze kunt kopen
 • De vorm: bij de Hema krijg je bijvoorbeeld een couponcode en moet je een eticket uitprinten. Bij de Blokker krijg je een echt treinkaartje

Vooral de geldigheidsduur van zo’n NS dagkaart vind ik erg belangrijk. Want als je nu bijvoorbeeld al een dagkaart koopt om in de Zomervakantie een uitstapje te maken, is de kans groot dat de dagkaart tegen die tijd niet meer geldig is.

Dagkaarten kopen op Marktplaats

Toen ik op marktplaats ‘dagkaart’ intypte, kreeg ik maar liefst 615 resultaten. Allemaal mensen die daar hun dagkaart verkopen. Maar persoonlijk vind ik dat mensen er nog best veel geld voor vragen. Het verschil met online kopen bij Hema of Blokker is niet eens zo groot. Ik denk dat ik dan toch liever via de officiële weg een dagkaart zou kopen.

NS dagkaarten 2022

Helaas, anno 2022 is de NS gestopt met grootschalige acties met treinkaartjes via bijvoorbeeld Blokker, Kruidvat en Albert Heijn. De afgelopen jaren waren natuurlijk ook wel apart vanwege corona.

NS dagkaart
Dit komt niet meer terug.

Als er een oproep is om zo min mogelijk van het openbaar vervoer gebruik te maken voor plezierreisjes vanwege corona, zijn goedkope dagkaarten natuurlijk geen goed idee.

Die goedkope dagkaarten zouden tot extra drukte kunnen leiden.

Bovendien vallen er op dit moment regelmatig treinen uit door een tekort aan personeel. Ook dat lijkt mij een goede reden om mensen niet te stimuleren om gezellig met de trein te gaan.

Waarom de goedkope NS dagkaarten niet meer terug komen

 • Corona
 • Personeelsgebrek
 • Hoge benzineprijzen zorgen er toch al voor dat mensen sneller de trein pakken

Toch goedkoop reizen met de trein?

Helaas, je kunt dus niet meer voor een tientje een goedkoop treinticket kopen bij de Blokker, Hema of Kruidvat en daarmee een hele dag lekker treinreizen…

Zijn er dan nog andere budgetvriendelijke alternatieven?

 1. 10% vroegboekkorting op treinreizen in de daluren. Dit kaartje moet je minimaal 4 dagen van te voren kopen.
 2. Een groepsticket: reizen met een groep is voordeliger. Hoe groter je groep, hoe goedkoper de treinticket.
 3. NS Voordeel: op bepaalde trajecten kun je met 60% korting reizen in een van te voren aangegeven tijdslot. Op dit moment geldt dit voor treinreizen tussen Den Haag Centraal, Den Haag HS, Delft, Rotterdam Centraal, Breda, Tilburg en Eindhoven Centraal. Je moet zo’n kaartje 1 dag van te voren kopen.
 4. Treinkaartjes voor Stedentrips. Bijvoorbeeld een dagje met de trein naar Utrecht voor 44 euro. Maar ik vind dat niet echt goedkoop! Zeker niet als ik het vergelijk met die fijne NS dagkaarten van Kruidvat….
 5. NS Dagkaart: een dag onbeperkt met de trein reizen voor 55,80. Tsja, zo heel voordelig klinkt dat toch niet…

Retour Amsterdam

Anno 2022 kost een retour Amsterdam vanaf Doetinchem een stuk meer.

Screenshot 2022 06 30 at 13.00.12

Wel kan ik hier nog op bezuinigen. Bijvoorbeeld door een zogenoemd Samenreisticket te kopen. Dan betaal ik ineens nog maar € 27,42 voor een dagretour naar Amsterdam!

Tot slot

De NS dagkaart is niet meer! Door corona en maatschappelijke veranderingen loont het niet meer voor de NS om met dit soort fijne acties te werken helaas. Ze bieden wel alternatieven, maar die zijn echt lang niet zo goedkoop als de NS dagkaart.

Maar je kunt dus nog wel degelijk bezuinigen op je treinreis.

Alleen niet meer zoveel als vroeger.

Koop jij wel eens dagkaarten om goedkoper te reizen? Waar let je op als je er eentje koopt? En hoe bevalt het?

Tot slot

De NS dagkaart is niet meer! Door corona en maatschappelijke veranderingen loont het niet meer voor de NS om met dit soort fijne acties te werken helaas. Ze bieden wel alternatieven, maar die zijn echt lang niet zo goedkoop als de NS dagkaart.

Maar je kunt dus nog wel degelijk bezuinigen op je treinreis.

Alleen niet meer zoveel als vroeger.

Koop jij wel eens dagkaarten om goedkoper te reizen? Waar let je op als je er eentje koopt? En hoe bevalt het?

Similar Posts

28 Comments

 1. Ik dacht dat de Arriva er niet onder viel.
  Wij hebben t oom een enkele x gedaan en als we bij ons een dorp verder vandaan gaan doen we eerst met de Ov betalen en dan stappen we in Ns en reizen we verder met dagkaart.

  Groet van Hilda

  1. Ik vond die dagkaarten vroeger fantastisch en heb ze ook meerdere keren gebruikt. Vanaf het Noorden is het sowieso een eind (en duur) naar leuke steden in de Randstad. Jammer maar begrijpelijk dat ze nu niet meer bestaan.

 2. Vorig jaar voor het eerst gedaan, met een kaartje van Blokker. Wijn reizen bijna nooit met de trein, en wist ik veel hoe dat inchecken ging. Had er netjes een datum stempel op gezet, maar moest inchecken bij zo’n OV ding. ( dat stond er niet op, dat het ook voor zulke kaarten was!)Een hele boze conducteur vertelde ons dat toen we bijna weer thuis waren. Bijna een fikse boete. Maar hoe moet ik zoiets weten? Er is op het station geen mens te zien!
  Ik vind het maar een gedoe, met al die apparaten tegenwoordig!

  1. Ik zou ook denken dat zo’n kaartje afdoende was. Ik vind het ook niet correct van zo’n conducteur dat hij er boos over werd. De klantvriendelijkheid kan echt nog stukken beter!

 3. Ja, ik maak er regelmatig gebruik van en let op de geldigheidsdatum en let er natuurlijk ook op of ze in de regionale treinen geldig zijn.
  Ik vind het ideale kaarten en vaak nog goedkoper dan een kortingskaart als je een lange reis maakt.
  Groet Thea

 4. Ik maak er regelmatig gebruik van. Mijn zus woont een eind bij mij vandaan en dan is zo’n dagkaart een uitkomst. Scheelt me bijna de helft. Daarbij vind ik het ook leuk om zomaar eens een dagje naar een voor mij onbekende stad te gaan en daar rond te struinen. Met zo’n dagkaart en zelf meegenomen broodjes en drinken loopt zo’n uitje niet zo in de papieren.
  Ik let altijd goed op de voorwaarden en als een kaart bijv. niet geldig is in andere treinen dan die van de NS, of niet in bussen en trams gebruikt kan worden, laat ik de actie weleens aan me voorbijgaan.

  1. Gezellig om zo je zus op te zoeken. Ook een leuk idee om zo maar naar een willekeurige stad te gaan trouwens. Aangezien je onbeperkt kunt reizen zijn de mogelijkheden natuurlijk eindeloos!

 5. Allen zijn geldig tot juni/juli Hema tot 31 augustus ondanks duurste wel geldig met 2 kinderen inbegrepen en is daarmee ineens de goedkoopste :)

 6. Af en toe maak ik er wel gebruik van, al kijk ik van te voren wel altijd even of het ook echt scheelt in prijs ten opzichte van de normale prijs voor die bestemming (meestal scheelt wel wel!). Leuk dat er zo nu en dan van dit soort acties zijn.

 7. Belangrijk om te kijken of het wel echt goedkoper is – ik ga bijv. binnenkort een keer naar Maastricht, enkele reis, met NS-kortingskaart – en ben dan goedkoper uit dan met een van de kortingkaarten die je koopt bij de winkel…

  1. Je zegt het zelf al “enkele reis” en waarschijnlijk woon je redelijk in de buurt van Maastricht. Als wij enkele reis Leeuwarden-Groningen doen zijn wij ook goedkoper uit dan zo’n kaart. Maar meestal ga je dezelfde dag ook weer terug. Manlief en ik hebben laatst een treinreis gemaakt van Leeuwarden-Utrecht en dat scheelde ons echt heel veel geld. Alleen als we naar Groningen zouden gaan of in de provincie zelf blijven is zo’n kaart voor ons niet goedkoper, maar dan pakken we meestal ook de auto want we moeten ook nog op het station zien te raken en die is niet dichtbij.
   Ik vind het ideaal zulke kaartjes, je moet alleen idd letten op de datum.
   Wat ik de laatste tijd ook vaak doe, en binnenkort met moeder, via de S.poordeelwinkel. Hebben we dagje dierentuin incl trein voor 20,00 p.p. Dat is voor ons echt supergoedkoop, alleen we zitten dan wel totaal zo’n 6 uren in de trein. En zo hebben ze wel meer van zulke goedkope uitjes, heel erg leuk.

  2. Ik kijk meestal bij spoordeelwinkel of reis met NS Flex weekend voordeel.dat kost 2 euro p mnd en heb je 40%korting ook voor 3 medereizigers. Als je denkt nu mask ik er voorlopig geen gebruik kan je t maandelijks veranderen betaal je niks. Zodra weer wel zet je de optie weer aan

 8. Persoonlijk vind ik treinreizen vanaf het platteland maar een hoop gedoe. Bovendien vind ik het érg duur, ook nog met wat korting. Jammer eigenlijk, want dat stimuleert (mij) niet om de trein te nemen.

 9. Dat deden we vroeger ook wel eens. Reden we met de auto naar station Roosendaal (eerste station over de grens) en spoorden we naar Amsterdam. Snel en goedkoop!

 10. Begrijpelijk dat die kortingskaarten er niet meer zijn. Maar wel heel jammer. Ik zelf gebruikte ze nooit maar het was een uitkomst voor mijn zussen die niet op de snelweg durven te rijden en dus niet zomaar bij mij op visite kunnen komen.

 11. Binnenkort naar Rotterdam met de trein, dus misschien maar even kijken voor een kaartje..

  Love As Always
  dimario

 12. Ik reis eigenlijk nooit met de trein, maar ik kan het me voorstellen dat het ingewikkeld word als je niet vanuit de Randstad reist.

 13. Wat een verschil in prijzen zeg en ook een verschil in voorwaarden. Dus wel goed dat je altijd de kleine lettertjes leest. Ik zou er nooit bij stilstaan om tickets in een winkel te kopen. Ik ging gewoon naar de website van de spoorwegen en bestelde online. Goed om weten dat er ook andere alternatieven zijn.

 14. Ik mis de dagkaarten van de AH ed echt heel erg. De aanbiedingen van de Spoordeelwinkel zijn voor mij niet altijd goedkoper plus de bestemming waar ik heen wil, zit er ook niet altijd bij

 15. Tja, ik zou best vaker met het openbaar vervoer willen reizen, maar dat is voor mijn werk zowat onmogelijk. Dan ben ik zowat 2 uur onderweg om er te komen. Ook het OV vind ik trouwens wel erg aan de prijzige kant, dus het zou zeker mooi zijn als t.z.t. wel kortingskaarten weer mogelijk zijn.

 16. Ik neem niet zo vaak de trein. Als ik het toch doe, koop ik mijn kaartje via de website. Ik wist niet dat je treinkaartjes in winkels kon kopen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.