Eenmalig met de trein: E-ticket, OV-chipkaart? 6 opties op een rij

Eenmalig met de trein

Wat is handig als je eenmalig met de trein wilt? Een NS e ticket? ook wel bekend als een NS online ticket?

Een eenmalige ov chipkaart?

Wat is wat, en wat is het verschil?

Eenmalig met de trein: NS e ticket?

Op het Achterhoekse platteland is weinig openbaar vervoer. De dichtstbijzijnde bushalte is 3 kilometer lopen. In die tijd kan ik net zo makkelijk 9 kilometer naar het treinstation fietsen.

Maar soms wil ik eenmalig met de trein.

Bijvoorbeeld om een vriendin te bezoeken.

Dan mis ik het ouderwetse lichtgele, papieren treinkaartje.

Omdat ik niet zo vaak reis, vond ik dat gewoon heel handig. Op het moment dat ik eenmalig met de trein wilde met de trein, kocht ik een treinkaartje, en klaar!

OV-chipkaart

Maar tegenwoordig moet je eigenlijk een ov-chipkaart hebben. En op die kaart moet je dan weer geld zetten. Omdat ik eigenlijk zelden tot nooit reis met de trein of bus, staat dat bedrag meestal te verdorren op die ov-chipkaart.

Anonieme OV-chipkaart

Niettemin heb ik wel een anonieme OV-chipkaart. Maar die gebruik ik eigenlijk zelden tot nooit. Hier op het platteland rijden nu eenmaal amper bussen.

En als ik naar de dichtstbijzijnde bus moet fietsen, dan kan ik net zo goed gewoon doorfietsen naar de stad. Als ik in de stad zou wonen, zou ik zeker wel vaker de bus pakken.

Eenmalig met de trein: NS e ticket

In de praktijk koop ik nu meestal een zogenoemd NS e ticket als ik eenmalig met de trein wil. Een NS e ticket koop je online, en print je vervolgens uit.

Het NS e ticket is 1 euro goedkoper dan een kaartje via de kaartautomaat op het station. Een kaartje via de kaartautomaat op het station heet nu een ‘eenmalige OV-chipkaart’, en je betaalt 1 euro extra.

NS e ticket printen of op smartphone

Heb je geen printer? Dan kun je het NS online ticket ook naar je smartphone laten sturen. Maar zelf print ik het NS e ticket liever uit.

Zo’n NS online ticket is best groot: A4-formaat. Op het NS e ticket staat een barcode waarmee de poortjes op het station opengaan.

N.B.

Een NS e ticket is om de een of andere reden ‘persoonlijk’. Als je vroeger gewoon een papieren treinkaartje gekocht, dan gold dat als geldig vervoersbewijs.

Maar bij een NS online ticket ben je verplicht je naam op te geven, en moet je je rijbewijs of ID-kaart laten zien als de conducteur dat wil.

Sterker nog, heb je braaf een NS online ticket betaalt maar kun je geen identiteitsbewijs laten zien?

Dan vinden ze dat je ‘zwart’ reist en kun je een boete krijgen.

Ik snap werkelijk niet waarom dit nodig is. Je hebt toch betaalt voor je E-ticket? Waarom moet je dan nog bewijzen dat jij het bent?

Eenmalig met de trein: de eenmalige OV-chipkaart

Je kunt nu ook eenmalig met de trein met een eenmalige OV-chipkaart. Die naam vind ik verwarrend, want het is helemaal geen kaart! Het is een papieren OV-chipkaart.

De papieren eenmalige OV-chipkaart kun je niet online kopen.

Je koopt hem op het station bij de NS-NS-kaartautomaat. Nadeel is dat je voor de eenmalige OC-chipkaart Je een toeslag van € 1,00 betaalt.

Eenmalig met de trein: goedkope dagkaarten

Soms is het voordeliger om een goedkope NS dagkaart te kopen als ik ergens naar toe moet met de trein. Dergelijke goedkope treinkaartjes worden regelmatig aangeboden bij Kruidvat, Blokker en Albert Heijn. De prijzen van deze goedkope dagkaarten variëren zo rond de 15 tot 18 euro in het algemeen.

Het enige nadeel van deze dagkaarten is dat je buiten de spits moet reizen. Maar goed, dat snap ik ergens ook wel. De treinen zijn al vol genoeg immers met mensen die vanwege hun werk moeten reizen. Overigens worden deze goedkope dagkaartjes soms ook op Marktplaats aangeboden. Ze zijn meestal maar beperkt geldig, en soms willen mensen er daarom vanaf.

De NS heeft zelf soms ook aanbiedingen. Maar op dit moment is er eentje waarmee je voor 50,60 een dagkaart koopt. Dat vind ik helemaal niet zo voordelig.

Op Treinreiziger.nl vind je elke maand een overzicht van de voordeligste dagkaarten om te reizen met de trein.

NS Flex

Naast het E-ticket dat je dus online koopt en de goedkope dagkaarten, is er sinds kort ook NS Flex. Het fijne aan NS Flex is dat je pas achteraf betaalt voor je reis.

Dus geen gedoe met ov-chipkaarten opladen en zo. De prijs van je reis wordt achteraf bepaald en je krijgt later de rekening. Je betaalt via automatische incasso. Ook betalingen voor OV-fietsen, bus, tram en metro kun je achteraf doen met NS Flex!

NS Flex vergelijkbaar met YellowBrick en dergelijke

Wat dat betreft doet het me denken aan de nieuwe manier van betalen van parkeren zoals met YellowBrick. Op het moment dat ik parkeer bel ik YellowBrick en voer de code van de zone waar ik de auto neerzet in. En als ik naar huis ga, stop ik het ‘bricken. Ik betaal dus exact voor de tijd dat ik heb geparkeerd, en geen cent teveel.

Een stuk handiger dan de vroegere parkeerautomaat, waar ik voor de zekerheid vaak toch maar wat extra betaalde, ‘voor het geval dat’.

Filmpje NS Flex

Hieronder het promotie filmpje van de NS waarmee ze bekendheid geven aan NS Flex:

NS Flex: haken en ogen

Er zitten wel een aantal lichtelijk irritante haken en ogen aan NS-Flex.

 1. Zo moet je er een persóónlijke ov-chipkaart voor aanschaffen.
 2. En je moet NS-Flex eenmalig kopen voor 10,-.

Ik houd het toch nog even bij het E-ticket en de goedkope dagkaarten

Hoewel ik NS Flex handig vind, houd ik het voorlopig toch nog even bij het E-ticket dat ik gewoon thuis kan kopen en uitprinten.

Ik heb namelijk geen zin om een persoonlijke ov-chipkaart te kopen, en vervolgens ook nog eens 10,- te betalen om gebruik te kunnen maken van NS Flex.

Maar dat neemt niet weg dat ik het principe van achteraf betalen wel handig vind.

Meer weten over NS Flex?

Op de site van treinreiziger.nl vind je meer informatie en bovendien een handige lijst met de voor- en nadelen van NS Flex.

Eenmalig met de trein samenvatting

Als je eenmalig met de trein wilt reizen kun je gebruik maken van:

 1. Een anonieme OV-chipkaart.
 2. Een persoonlijke OV-chipkaart.
 3. Een eenmalige OV-chipkaart: dat is een papieren OV-chipkaart en kost 1 euro  extra. Dit is wat vroeger het lichtgele treinkaartje was.
 4. Een NS e ticket
 5. Een goedkoop dagkaartje via bijvoorbeeld Kruidvat, Albert Heijn of Blokker.
 6. NS Flex.

Reis je net als ik echt heel incidenteel, en eenmalig met de trein?

Maak je amper gebruik van het openbaar vervoer?

Dan is een NS e ticket, of een goedkoop dagkaartje waarschijnlijk de goedkoopste optie.

Wat is jouw favoriete vervoersbewijs als je met de trein reist? En wat vind je van het idee van NS Flex?

Similar Posts

9 Comments

 1. Je kunt nog steeds kaartjes kopen op het station, jij de automaat of bij het loket. Zijn wel iets duurder, maar het kan.

 2. Ik reis regelmatig met een goedkope dagkaart. Afgelopen zomer ook gereisd met de gratis meereis kaartjes van de actie Treinpakkers. Niet iedereen heeft die ontvangen maar als je er snel bij was kon je ze ook gratis online bestellen.
  Over NS Flex lees ik nu nog meer nadelen dan voordelen, dus misschien iets voor de toekomst ?

 3. Goh ik ben al járen en járen niet meer met de trein geweest, zou niet eens meer weten hoe ik aan een kaartje moet komen haha maar hier boven bij de reacties lees ik dat je ook nog steeds kaartjes aan het loket kunt kopen.. gelukkig!
  De trein is handig als je alleen reist of geen rijbewijs hebt maar als je met 3-4 personen gaat vind ik het (persoonlijk) te duur.

 4. Na jaren niet meer met de trein te hebben gereisd, ben ik dit jaar 2x gegaan, met een voordeelkaart via het Kruidvat. In het weekend de hele dag geldig. Het was goed te doen. 1x naar Den Bosch en 1x naar Den Haag, beide keren vanuit Roermond.

 5. ik kijk altijd op spoordeelwinkel.nl Daar kun je goedkoop dagkaarten kopen (soms met een ijsje, pizza of iets dergelijks erbij). Nadeel is wel dat je na 9 uur met de trein moet, maar vaak mag je wel ‘s avonds tijdens spits :-)

 6. Ik heb een dalurenkaart, die automatisch oplaad. Dwz als het saldo onder de 5 euro komt, dan haalt ie 20 euro van m’n lopenede rekening. Kan zo daarop dus zien dat ik gereisd heb. In de daluren krijg je 40% korting, maar dat haal ik er vrijwel niet uit. Vooral niet als ik voor een dag onbeperkt treinen zo’n kaartje bij het Kruidvat haal. Met 15 euro is dat goedkoper. In het weekend zijn geen spitstijden en mag je ze de hele dag gebruiken. Maar dan prutsen ze zo aan het spoor dat je vaak een stuk in een NS bus belandt. Zelf heb ik nooit geld in een auto of een rijbewijs gestoken. In dat geval is het voor ee alleengaande gunstiger. Bij de autokosten vergeten mensen de afschrijving, die zo’n 50% van de autokosten bedragen. Brandstof is maar een kwart en de rest zijn verzekeringen en overige kosten. Hier in de stad heb ik bijvoorbeeld een parkeerkaart nodig.

  1. Wat ideaal dat die kaart zichzelf oplaadt als het nodig is Ximaar!

   Als ik in een stad woonde met goed openbaar vervoer zou ik ook misschien de auto wel wegdoen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.