Bricken: het wil maar niet lukken!

bricken

Toen mijn jongste zusje trots zei: ‘Ik brick dus ik hoef geen parkeerbriefje meer te halen!’ besloot ik dat bricken dan ook maar eens te proberen.

Vooral omdat de gratis parkeerplek bij de kerk in de stad van Doetinchem is opgeheven, en ik dus tegenwoordig betaald moet parkeren.

Het registreren op yellowbrick.nl herinner ik me als een boel gedoe, en uiteraard weet ik nu mijn wachtwoord al niet meer. En na het registreren moet je eerst wachten tot de speciale parkeerkaart wordt bezorgd. Een vervelende verrassing vond ik bovendien dat je bij registratie 10 euro moet betalen.

Als je de parkeerkaart eenmaal hebt kun je bricken op twee manieren:

 1. Met een speciale app
 2. Door een 0800 nummer te bellen

Poging tot bricken no. 1

Zo’n app leek me makkelijker, en dus installeerde mijn oudste dochter die voor me op mijn smartphone. Maar toen ik de parkeerplaats opreed en wilde beginnen met bricken, kreeg ik het bericht dat ik geen netwerkverbinding had. Ik heb een prepaid abonnement, en dus geen internet. Om een app te gebruiken heb je blijkbaar internet nodig. En dat wist ik niet. Dus toen moest ik alsnog een parkeerkaart halen.

Poging tot bricken no. 2.

De week daarna was ik een stuk wijzer! Ik wist dat het met de app niet kon, en dus ging ik dit keer bellen. Ik parkeerde de auto, belde het 0800 nummer en kreeg te horen dat ik niet geregistreerd was. Dus ook dit keer lukte het niet. Opnieuw trok ik een kaart uit de parkeerautomaat.

Poging tot bricken no. 3

Eenmaal thuis bezocht ik de website van Yellowbrick en leerde dat je je smartphone moet koppelen aan je Yellowbrick account. Dus dat deed ik. De maandag daar op moest ik naar de leerplichtambtenaar bij het gemeentehuis. Dat ligt midden in het centrum en is dus betaald parkeren. Ik belde het 0800 nummer en hoera! Dit keer werd ik toegelaten tot het menu.

Ik moest het nummer invullen van de zone waar ik parkeerde. Dus ik typete het nummer in dat op de paal van de parkeerautomaat stond. Maar de eerste keer werd het nummer niet herkend. Bij de tweede poging werd het nummer wel herkend maar werd er gezegd dat ik ergens in Rotterdam parkeerde. Het eindresultaat? Ik trok maar weer een parkeerkaart uit de parkeerautomaat.

Poging tot bricken no. 4

Hier kan ik kort over zijn: toen ik geparkeerd had, ontdekte ik dat ik mijn mobieltje niet bij me had. Dus dat was dat.

Lessen voor beginnende brickers

 1. Bricken is supermakkelijk. Tenminste zoals het op de website van Yellowbrick wordt gepresenteerd. Maar ik vind dat ze wel wat stapjes overslaan in hun uitleg.
 2. Als je je aanmeldt kost dit 10,-!
 3. De app om te bricken kun je alleen gebruiken als je een abonnement hebt met internet.
 4. Het is niet simpelweg een kwestie van het 0800 nummer bellen. Je moet eerst je smartphone koppelen aan je account.
 5. Lees van te voren zorgvuldig de instructies!

Conclusie over bricken

Ik heb het idee dat ik erg dom ben. Maar wat mij betreft is bricken helemaal niet zo makkelijk. Toch verwacht ik het in de toekomst wel te gebruiken. Ik hoop dat bricken zoiets is als leren fietsen: als je het eenmaal door hebt, snap je niet dat je het eerst moeilijk vond.

Wil je meer informatie of jezelf aanmelden? Ga dan naar yellowbrick.nl.

Hoe zijn jouw ervaringen met bricken?

Similar Posts

26 Comments

  1. Nee, maar bricken is een stuk makkelijker. Als het lukt tenminste. Je hoeft niet naar de parkeerautomaat te lopen, en je betaalt nooit meer dan je ook echt gebruikt. In theorie vind ik bricken daarom echt geweldig.

  1. Ik fiets één keer per week naar de stad,en ik loop alle andere dagen hard. Dus mijn gezondheid zit wel goed.

   Op zaterdag ga ik altijd met één van de kinderen en dan gun ik mezelf de luxe van de auto.

 1. Sinds januari zijn in Gorinchem alle parkeerautomaten veranderd. Vanaf die tijd is er de mogelijkheid te ‘bricken’. Ik heb het direct geïnstalleerd, gratis omdat ik ANWB lid ben, en het werkt super. Ik heb niet de App, maar sms gewoon. Het is tot nu toe prima gegaan! Heerlijk om niet aan te hoeven sluiten in de lange rij mensen die hun kenteken in moeten toetsen op het parkeerautomaat (en dat soms niet eens weten), of dat hun bankpasje niet geaccepteerd wordt.

 2. …ik betaal nog geen 10 euro per jaar aan parkeren! In de omliggende (grotere) plaatsen rondom het dorp is parkeren veelal gratis. Alleen bij het ziekenhuis moet ik betalen maar daar kom ik (gelukkig) maar heel weinig! En verder maak ik graag gebruik van de fiets en het OV!

 3. Wat een gedoe zeg! Nee geen bricken voor mij. Ik houd het wel bij de losse parkeerkaartjes. Tegenwoordig kun je gewoon met je pinpas betalen dus ideaal.

 4. Lijkt een beetje op onze eerste stappen bij het gebruik van de OV-Chipkaart met het Dal Voordeel abonnement. Omdat we het niet gelijk snapten waren we gelijk al een dag vrij reizen kwijt, zonder dat we ook nog maar een trein van binnen gezien hadden. Al dit soort automatiseringsproducten zijn nooit makkelijk al wordt het wel vaak zo gepresenteerd. Maar ik vind het altijd een uitdaging om ermee aan de slag te gaan en er de lol van te beleven. Of ik zal gaan Bricken? Wellicht. Is hier bij ons in de buurt nog niet aan de orde.

 5. Ik heb er nog nooit van gehoord… Bij ons in het dorp en de omliggende dorpen kun je overal gratis parkeren. En er zijn hier echt veel winkels in ‘t dorp! Ik hoef niet vaak verder weg. Als ik echt ga winkelen, bijv in Enschede, zet ik de auto neer bij P&R. Vandaar met de bus verder. Kun je de hele dag staan voor 2,50 inc. buskaartje.

  1. Ik ga wel eens met mijn dochters naar Enschede! Ik heb daar een parkeerplek gevonden bij een kerk. Van daar af is het zo’n 15 minuten lopen naar het centrum. We staan gratis, dus dat is heel relaxed.

   1. Gratis parkeren is altijd goed! Ik vind het fijne van P&R dat je bij je auto instapt en in het centrum, naast Primark wordt afgezet. En de bus vertekt elke 7 minuten. Je hoeft dus nooit lang te wachten.

 6. Hier geen Yellowbrick maar Parkmobile. Uiteraard wel een smartphone nodig. Maar die heb ik toch altijd bij me..
  Zelfs manlief kreeg het werkend en dat wil echt wat zeggen ;-)
  Hier in H. is het ideaal omdat je werkelijk óveral moet betalen.

 7. Hoi Vlijtig Liesje (Lies?),

  Wat een pogingen. Goed dat je het opschrijft. Ik wil graag kijken of ik dit in de toekomst kan voorkomen.

  Ik denk dat het handig voor jou was geweest als je onze startgids had gelezen voordat je begon. In de bevestigingse-mail die je van ons krijgt staat een linkje (yellowbrick.nl/folder/). En op onze homepage ook (‘Starten als klant’). Hoe zouden wij deze informatie beter vindbaar voor jou kunnen maken?

  Als je tijdens registratie je 06-nummer hebt ingevuld, is deze direct gekoppeld aan jouw gele pas en kan je direct bricken als je ons 088-nummer belt. Doe je dit niet dan moet dat later nog gebeuren (dit staat in de startgids).

  Er staat op de eerste pagina van registreren dat Yellowbrick eenmalig €10 kost. Daarvoor krijg je twee pasjes, 1 voor parkeren op straat en 1 voor bij Q-Park garages. Je hebt dit zo terugverdiend. Kunnen wij dit duidelijker maken?

  Ik hoor graag als bricken jou gelukt is, het lijkt alsof je er nu helemaal klaar voor bent.

  Vriendelijke groet,
  Emmy Huiskamp
  (Manager marketing en communicatie Yellowbrick)

  1. Hoi Emmy,

   bedankt voor je reactie. Het Punt is dat ik dus wel degelijk de startgids had gelezen. Maar in de praktijk ging het dus toch heel lastig. Ik heb nu nog steeds niet gebrickt… : ( Terwijl ik er absoluut de voordelen van zie.

   Weet jij misschien ook waarom bij mijn derde poging tot bricken het nummer van de locatie niet leek te kloppen? Ik had het namelijk echt wel goed in getypt. Ik snap niet wat ik fout deed…

 8. Ik heb al een jaar of acht Parkmobile. En sinds ik een smartphone heb is het nog idealer. Hier in de randstad moet je overal betalen en je betaald via de automaat altijd teveel. Bovendien sta je eindeloos te wachten omdat toeristen en buitenlui niet weten hoe het werkt. Ja en net als met alle nieuwe zaken moet je even 10 minuutjes besteden aan het lezen van de instructies.

 9. Klinkt inderdaad niet zo simpel als ze doen geloven. Ik pas voorlopig nog even, ik maak weinig gebruik van betaalde parkeerplaatsen en als ik de stad in ga zet ik de auto meestal in de parkeergarage (of kan dat ook met bricken?)

 10. Ik zit al jaren en jaren bij Parkline.nl Tot grote tevredenheid mag ik wel zeggen. Ik betaal geen abonnementsgeld.
  Doetinchem valt daar ook onder.
  Er is een appje voor je telefoon, dat je niet het 0900 nummer hoeft te bellen. Dat heb ik nog niet ingesteld. Ik ga met de scooter parkeervrij naar de stad
  Advies: Neem Parkline

  1. Die app werkt dus helaas niet als je geen internet hebt, heb ik ontdekt. Misschien is Parkline inderdaad een goed alternatief. Ik zal er eens naar gaan kijken.

 11. In Utrecht binnenstad is parkeren een ramp. Omdat ik met een vriendinnetje ergens heen “moest” gingen we met mijn auto. Je kon parkeren online betalen (Muntkade Utrecht) en het gesprek dat wij daar hadden (was echt intensief, bij haar werkgever die haar ging ontslaan, daarom was is mee), duurde ipv 3 kwartier maar liefst bijna 2 uur. Ik heb steeds bijgepind met My Order, anders had ik steeds naar buiten gemoeten. In Utrecht heb je parkeren “op kenteken”…… dat voelt echt zo lullig. Ook in dit geval. De ING bleek een storing te hebben, en van de 2 uur (voor 12 euro !!!) had ik 2 minuten niet betaald, en toen ik naar buiten liep, fietsen de parkeerwachters net weg. Bon van 80 euro!!!
  Zo extreem lullig! Ik heb alles keurig betaald, naar beste weten. Die parkeerwachters wachten tot hun pc een bliepje geeft van “dat-en-dat kenteken staat er nog en is 1-2 minuten te laat” en dan mogen ze die bon erop knallen.
  Kortom, hoewel ik mensen help met kennis van hun computer (en een smartfoon heb met internet en de hele rotzooi) doe ik dit nooooooooit meer. Ik betaal nu standaard veel te veel, net zoals veel andere mensen “om het risico niet te lopen dat ik één minuut mis” en een bon heb. Het is toch echt geldklopperij! (nee, ik ben er nog niet overheen).
  Ik betaal nu weer gewoon aan de automaat, met kenteken, en betaal een uur extra voor als een gesprek uitloopt (mijn werk, wel eigen kosten). Het is wel schandalig vind ik. Ik ben ook alle vertrouwen in die digitale systemen kwijt.

  1. Aargh! Ik voel helemaal met je mee! Wat ontzettend vervelend zeg!

   Ik betaal ook standaard te veel om een bon te voorkomen. Dat is ook een van de redenen dat ik dat bricken wilde proberen. Maar hier in Doetinchem is het natuurlijk wel veel goedkoper dan in Utrecht.

   Wel superlief dat je je vriendin zo steunde!

 12. Ik zag deze post ineens staan. Ik probeer m’n vader er ook aan te krijgen maar hij is koppig al heeft ie niet echt een reden om het niet te doen… ik krijg dan zo’n ‘jaja dat ken ik wel ja..maar dat werkte geloof ik niet overal’ antwoord en wanneer hij weer naar mij komt is hij soms 15 minuten aan het wandelen om een werkende parkeerautomaat te vinden, want die dingen zijn nogal eens stuk. Mijn moeder doet niet anders, het is gewoon veel makkelijker, maar ja m’n moeder is ook niet te beroerd iets uit te zoeken en even alles goed te regelen zodat ze er vervolgens gebruik van kan maken… M’n vader heeft al moeite met een foto sturen via whatsapp dus ja…… misschien moet ik hem maar een keer helpen. :P

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.