Reacties

Wist jij dat een ov chipkaart elke 5 jaar vervangen moet worden? — 44 reacties

  • Gelukkig Myrthe. Dat is goed om te horen. Hoewel ik het nog steeds maf vind dat je er uberhaupt een formulier voor moet opsturen met de gewone post.

 1. Daar kwam ik onlangs achter toen ik wilde inchecken voor een rit naar A'dam en mijn pas het niet deed. Chips!!!! Wat voel je je dan voor paal staan en wat is het ov dan helemaal duur. Moet je ineens een dagretour kopen, kassa. De volgende dag direct maar een nieuwe aangevraagd.

  • Dat is een vervelende verrassing inderdaad! Ik snap ook eigenlijk helemaal niet waarom dat stukje plastic maar beperkt geldig is. Hebben ze de gratis plastic zakjes verbannen, moeten we massaal elke vijf jaar een plastic kaartje vervangen...

 2. Het heeft met de verandering in beveiliging te maken. Ik vind de kosten van de kaart belachelijk, ik heb als voordeel dat als mijn pas vervangen moet worden de NS dat betaald door mijn kortingsabonnement.

 3. Ja. toen ze het invoerden vond ik dat al lullig.. Niet alleen werd een ritje toen 30% duurder, maar je moet ook iedere keer zo'n rotkaart kopen. en stilzwijgend de tarieven verhogen, die je dus alleen ziet als je die site gaat zitten uitpluizen.

  Nu moet ik elke week ergens heen, en helaas 35km heen en terug past niet in mijn tijdschema als ik ga fietsen, dus nu zit ik elke week een dik uur in een bus. wel heb ik nu een persoonlijke kaart met een daltarief. scheelt na 5 weken al zoveel geld dat ik de kosten van de kaart en het jaartarief voor de korting heb terugverdiend.

  • Fijn datje de kaart er snel uit hebt Petra!

   En is een electrische fiets eventueel een optie voor jou? Ik las laatst in de krant dat ze meer mensen op de electrische fiets willen krijgen om het openbaar vervoer te ontlasten.

  • Elektrische fiets dat is wat mij betreft voor bejaarden. Ik fiets 25 km/u op een gewone fiets. En die fiets is nog helemaal niet zo gek oud.
   Die dingen moeten aan de stroom, kan ik buiten een stroompunt aan gaan leggen, of met de achterdeur open laten staan leren leven. Ze worden bij bosjes gejat hier in de buurt. Kou is slecht voor de accu, nou mijn fiets staat nu in -4 onder een dakje door en door koud te worden.
   Vrij recent is hier geschrapt van 5 bussen in het uur naar 3. En afgezien van 7-9 en 15-17 zitten die bussen niet echt vol.

   Als ik iets zou kopen om sneller te reizen is het een auto, warm, droog. Maar voor die enkele keer dat ik de auto zou nemen is het de moeite niet.

 4. Ik ga nooit met het OV. Te vermoeiend, durf ik niet aan. Zoons wel en die hoorde ik weleens over vernieuwen van een kaart. Het lijkt me zo'n gehannes tegenwoordig met die chipkaarten. Jammer dat de strippenkaart verdwenen is.

 5. Die regels over het terugkrijgen van het geld wat erop staat moeten makkelijker gemaakt,werd laatst uitgesproken in een nieuwsbericht, met één druk op de knop bij de automaat ofzo.

  Er zijn nog 14 miljoen verlopen ov-kaarten in omloop, waarop in totaal zo'n 5 miljoen euro staat. Dat geld is van de reiziger, zegt staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu.
  Wat haar betreft kunnen reizigers straks bij wijze van spreken 'met één druk op de knop' weer beschikken over hun eigen geld. En dat moet gratis zijn, vindt Dijksma. "Ik vind het logisch dat het zo makkelijk mogelijk moet zijn om vergeten geld terug te krijgen."

 6. De geldigheidsduur staat er gewoon op. Je kunt toch lezen? En inderdaad als je een NS kortingsabonnement hebt kost het niks. Dus ik vind dit een beetje kinderachtige zeurpost.

  • Het voordeel van een auto en fiets is dat je het helemaal zelf in de hand hebt vind ik altijd. Maar in drukke steden vind ik een auto juist weer een hinderpaal.

 7. Wat naar dat je je ov chipkaart niet meer kan gebruiken. Ik wist ook niet dat hij elke 5 jaar vervangen moest worden. Vroeger in mijn schooltijd ging ik elke dag met het ov, maar gelukkig hoeft dat niet meer. Ik heb een hekel gekregen aan het ov, haha.

 8. Ik reis weinig met OV maar heb wel een ov chipkaart voor het geval dat. En ook ik kreeg vorig jaar het verzoek om een nieuwe aan te vragen. Heel irritant em vooral dat je er dan weer voor moet betalen. Heb toch wel weer een nieuwe besteld. Dit keer een persoonlijke met automatisch opwaarderen. Nu nog wat vaker met OV gaan reizen ????

 9. Wat een stomme regel zeg dat zo'n kaart vervalt. Mag dat zomaar?

  Ik reis weinig met het OV, maar heb sinds kort wel een NS Businesscard omdat mijn werk duurzaam reizen stimuleert. We mogen geen dienstreizen meer doen met de eigen auto (of dat mogen we wel, maar we mogen het niet declareren) en moeten zoveel mogelijk met OV en als dat niet mogelijk is met een greenwheel. Het is nog ff wennen, maar komt vast goed.

  • Villashappo legde uit dat het met beveiliging te maken heeft. Daar kan ik dan nog wel in komen. Maar ik vind het toch lastig en ook zonde van al dat plastic.

 10. Ik heb een persoonlijke OV. Was toen een actie, een persoonlijke kaart voor €2.50. Eerste jaar ook kortingabbo erop gehad voor de bus. Tijdens zwangerschap ook veel gebruikt. Nu gebruik ik de OV gemiddeld 1x per maand

 11. Ontzettend blij met onze auto. Hier alleen een buurtbusje. Om bij een station te komen een uur onderweg met dat busje via allerlei dorpen en lijnbussen dus dat werkt niet.
  Dus niets zo comfortabel als je eigen auto.

 12. Ja dat wist ik inderdaad. Niet omdat ik er zelf een heb maar omdat ik er voor mijn werk veel mee te maken had. Heel irritant want je moet inderdaad een hoop administratieve rompslomp door om je geld terug te krijgen...

 13. Ik vind de verplichting tot de ov chipkaart vreselijk en gebruik daardoor helemaal geen ov meer. Want je moet al die kaarten kopen, ook voor je kind etc. Stel je voor in jouw geval met 5 kinderen op stap. Verkapte prijsverhoging.
  Dat een kaart vervalt is helemaal belachelijk, en volgens mij alleen gericht op weer €7,50 incasseren.
  Sowieso is het ov véél te duur. Het is áltijd goedkoper voor ons om met de auto te reizen, zelfs incl. parkeren. Daar klopt toch iets niet vind ik. Het is zelfs zoveel duurder voor mijn man om naar Amsterdam met de trein te gaan (en anderhalf keer zo lang reistijd) dat we vrijwel alle kosten van de auto daarvan kunnen "betalen"!
  Goedkoper ov en de mogelijkheid tot strippenkaart als je maar incidenteel gaat of bv een groepje kinderen mee hebt. Dat lijkt mij een eerlijke en slimme ontwikkeling.
  Overigens bedenk ik me nu dat ik nog ergens een kaart heb die vast verlopen is. Maar eens snel opsturen :)

  • De ov-chipkaart heeft de drempel om met het ov te reizen met de kinderen inderdaad hoger gemaakt. Vooral vanwege het feit dat ik dan voor ieder kind zo'n kaart moest kopen.

   Maar goed, kort daarna werd de bus hier in de buurt gewoon afgeschaft, dus was het toch geen optie meer ; )

   Hopelijk staat er nog geld op die kaart en krijg je het terug Anke!

 14. Wat een gedoe he.. Als student gebruikte ik iedere doordeweekse dag mijn OV-chipkaart, maar nu nauwelijks meer. Komend weekend ga ik naar vriendinnen en wou ik mijn chipkaart opwaarderen, was de kaart verlopen..Oepsie!

 15. Een persoonlijke kaart is ook maar beperkt geldig. Grote onzin dat je 7,50 moet betalen voor een kaart! Ik koop altijd losse kaartjes voor die keer dat ik eens met het ov reis. Een dagkaartje in de bus of een Kruidvat/AH treinkaartje

  • Als ik met de trein ga koop ik ook altijd een los kaartje via de computer. En voor langere reizen probeer ik meestal zo'n kaart van de Blokker of Kruidvat te bemachtigen.

 16. we hebben er wel eentje, anoniem die we heeeel weinig gebruiken, we hebben ook allemaal een persoonlijke, en manlief eentje met korting, het fijne is dat de kids hierdoor, behalve de aanschaf van de kaart, gratis met ons meereizen, en ik meereis korting krijg als we eens een avondje uit gaan.
  Manlief reist vaker in daluren maar ik reis eigenlijk alleen maar in de spits en haal zo'n voordeel pas er niet uit. De anonieme kaart gebruiken we als dochterlief gaat logeren bij tante, als ze alleen met de trein gaat. (dan kan ze de gratis pas niet gebruiken

 17. Ik vond bij het opruimen van mijn portemonnee nog een persoonlijke ov chipkaart van mijn zoon die verlopen was maar omdat hij meer dan een jaar verlopen was kreeg ik wat er nog op stond niet terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder