Refurbished oftewel gebruikt kopen: is dat wat?

refurbishedIk was op zoek naar een nieuw hardloophorloge, omdat mijn oude kapot was gegaan. Eén van de zoekresultaten die ik kreeg was een refurbished hartslaghorloge.

Het was daardoor goedkoper.

Maar ik durfde het toch niet te kopen.

Later kwam ik er over aan het denken: ‘Had ik een voordelige koop laten schieten? en ‘Wat kun je eigenlijk verwachten van een refurbished?’

Leestip: Is refurbished goed?

‘Refurbished’: wat is het?

‘Refurbished’ wil zeggen dat een voorwerp is opgeknapt, opgelapt, gereviseerd. Ooit is het nieuw aan iemand verkocht. Maar die persoon heeft het om de een of andere reden terug gestuurd. Dat is in de regel binnen een week of twee. Laptops, tablets en computers worden vaak refurbishe’ verkocht. Gemiddeld bespaar je daarmee zo’n 12%.

Is zo’n product wel goed dan?

Ik durfde het niet aan om dat hardloophorloge ‘refurbished’ te kopen. Maar was het mijn angst terecht? Waarschijnlijk niet. Want reburbished spullen zijn grondig nagekeken én gerepareerd en getest. Je zou zelfs kunnen zeggen dat eventuele kinderziektes er mooi uit zijn. In die zin zijn ze dus misschien zelfs wel béter dan nieuwe aankopen.

Wat is dan het verschil tussen refurbished en tweedehands?

Een refurbished item is per definitie tweedehands. Maar bij een refurbished aankoop krijg je er een garantie bij dat het ding goed werkt. En dat is bij ‘gewone’ tweedehands goederen niet altijd het geval.

Waarom zou je een dergelijk product kopen?

 • Het is goedkoper.
 • Het is beter voor het milieu. Je nieuwe smartphone/laptop/hardloophorloge wordt helemaal hergebruikt.

Wat kun je zo al refurbished kopen?

 • Smart phones, en dan de duurdere zoals iPhones e.d.
 • Tablets
 • Computers
 • eReaders
 • Camera’s
 • Printers
 • Harde schijf

Deze zijn onder andere te koop via bol.com en coolblue. Bij Coolblue delen ze hun dit type producten in, in categorieën.

Categorieën van Coolblue

Categorie A

Het product is schoongemaakt, technisch in perfecte conditie en vrijwel niet te onderscheiden van nieuw. Wel kan het uiterlijk een enkel licht gebruiksspoor bevatten. Op dit product krijg je 12 maanden garantie en alle accessoires en onderdelen worden meegeleverd.

Categorie B

Het product is schoongemaakt en technisch in perfecte conditie, maar bevat enkele lichte gebruikssporen (bijv. kleine krasjes). Op dit product krijg je 12 maanden garantie en alle accessoires en onderdelen worden meegeleverd.

Apple Certified Pre-Owned (CPO)

Deze classificatie kun je tegenkomen bij producten van Apple. De batterij en behuizing zijn vervangen én het product is volledig schoongemaakt en getest door Apple (zoals ze dat ook doen voor hun nieuwe producten). Op dit product krijg je 12 maanden garantie en alle accessoires zijn van Apple.

En je vindt dit type gerecylcede producten natuurlijk ook op marktplaats.

Conclusie

Als het over ‘refurbished’ gaat, dan gaat het in de regel over gadgets. Zoals smartphones, computers, laptops etc. Een refurbished product is niet meer nieuw, maar er is wel de garantie dat het ‘als nieuw’ werkt. Het is namelijk nagekeken, en waar nodig gerepareerd. Persoonlijk zou ik zo’n product wel kopen via een officiële winkel, en niet via iemand op marktplaats. Voor de zekerheid.

Refurbished kan een voordelige manier zijn van bij bol com kopen of andere online webshops.

N.B. Lees ook mijn ervaringen met een refurbished Kobo Aura 2 e Reader.

Heb jij wel eens iets gekocht dat refurbished was?

Similar Posts

16 Comments

 1. Ik had hier nog niet eerder van gehoord. Net zoals Jonna zegt voor een laptop zou ik het (nog) niet durven maar misschien wel bij iets goedkoper product

 2. Ik ben een groot fan van tweedehands winkels, maar dan gaat het om kleine meubels, boeken of kinderkleding. Bij zoiets duurs als een laptop durf ik dat toch niet aan hoor, dat koop ik liever nieuw!

 3. Ik had een refurbished Iphone, nooit meer, ding is 2 keer teruggestuurd, en toen heb ik hem 3 hoog het raam uit gegooid;).
  Waardeloos, dat doe ik dus nooit meer.

 4. Nee, nooit gedaan en wil ik ook niet met dit soort producten. Het is toch al zo kwetsbaar en gemaakt om niet heel lang mee te gaan.
  Kleding, meubels en huisraad koop ik wel graag tweedehands.

 5. Ja mijn nieuwe laptop! Vele malen goedkoper en ik heb het voordeel dat mijn broer ernaar kijkt dus dan weet ik zeker dat het goed is. Ook fijn dat er dan garantie op zit.

 6. Ik heb nog nooit zo iets gekocht, maar een vriendin van mij wel. Het was een smartphone en ze is er best tevreden over. Ik zou het wel overwegen bij een duurdere aankoop denk ik, maar dan inderdaad wel in een officiële winkel.

 7. Ja geregeld gedaan. Vaak met harde schijven, scheelt toch een hoop € en je hebt toch garantie. Met telefoon ook al wel eens gehad dat deze binnen 2 maanden kapot was, dan krijg je ook een refurbished toestel terug (na overleg uiteraard)
  Wij kopen sowieso vaak tweedehands, dus als het dan nagekeken, gerepareerd en met garantie kan is het helemaal super!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.