Refurbished oftewel gebruikt kopen: is dat wat?

refurbishedIk was op zoek naar een nieuw hardloophorloge, omdat mijn oude kapot was gegaan. Eén van de zoekresultaten die ik kreeg was een refurbished hartslaghorloge.

Het was daardoor goedkoper.

Maar ik durfde het toch niet te kopen.

Later kwam ik er over aan het denken: 'Had ik een voordelige koop laten schieten? en 'Wat kun je eigenlijk verwachten van een refurbished?'

Leestip: Is refurbished goed?

'Refurbished': wat is het?

Refurbished kopen wil zeggen dat een voorwerp is opgeknapt, opgelapt, gereviseerd. Ooit is het nieuw aan iemand verkocht. Maar die persoon heeft het om de een of andere reden terug gestuurd. Dat is in de regel binnen een week of twee. Laptops, tablets en computers worden vaak refurbishe' verkocht. Gemiddeld bespaar je daarmee zo'n 12%.

Is zo'n product wel goed dan?

Ik durfde het niet aan om dat hardloophorloge 'refurbished' te kopen. Maar was het mijn angst terecht? Waarschijnlijk niet. Want reburbished spullen zijn grondig nagekeken én gerepareerd en getest. Je zou zelfs kunnen zeggen dat eventuele kinderziektes er mooi uit zijn. In die zin zijn ze dus misschien zelfs wel béter dan nieuwe aankopen.

Wat is dan het verschil tussen refurbished en tweedehands?

Een refurbished item is per definitie tweedehands. Maar bij een refurbished aankoop krijg je er een garantie bij dat het ding goed werkt. En dat is bij 'gewone' tweedehands goederen niet altijd het geval.

Waarom zou je een dergelijk product kopen?

 • Het is goedkoper.
 • Het is beter voor het milieu. Je nieuwe smartphone/laptop/hardloophorloge wordt helemaal hergebruikt.

Wat kun je zo al refurbished kopen?

 • Smart phones, en dan de duurdere zoals iPhones e.d.
 • Tablets
 • Computers
 • eReaders
 • Camera's
 • Printers
 • Harde schijf

Deze zijn onder andere te koop via bol.com en coolblue. Bij Coolblue delen ze hun dit type producten in, in categorieën.

Categorieën van Coolblue

Categorie A

Het product is schoongemaakt, technisch in perfecte conditie en vrijwel niet te onderscheiden van nieuw. Wel kan het uiterlijk een enkel licht gebruiksspoor bevatten. Op dit product krijg je 12 maanden garantie en alle accessoires en onderdelen worden meegeleverd.

Categorie B

Het product is schoongemaakt en technisch in perfecte conditie, maar bevat enkele lichte gebruikssporen (bijv. kleine krasjes). Op dit product krijg je 12 maanden garantie en alle accessoires en onderdelen worden meegeleverd.

Apple Certified Pre-Owned (CPO)

Deze classificatie kun je tegenkomen bij producten van Apple. De batterij en behuizing zijn vervangen én het product is volledig schoongemaakt en getest door Apple (zoals ze dat ook doen voor hun nieuwe producten). Op dit product krijg je 12 maanden garantie en alle accessoires zijn van Apple.

En je vindt dit type gerecylcede producten natuurlijk ook op marktplaats.

Conclusie

Als het over 'refurbished' gaat, dan gaat het in de regel over gadgets. Zoals smartphones, computers, laptops etc. Een refurbished product is niet meer nieuw, maar er is wel de garantie dat het 'als nieuw' werkt. Het is namelijk nagekeken, en waar nodig gerepareerd. Persoonlijk zou ik zo'n product wel kopen via een officiële winkel, en niet via iemand op marktplaats. Voor de zekerheid.

Refurbished kan een voordelige manier zijn van bij bol com kopen of andere online webshops.

N.B. Lees ook mijn ervaringen met een refurbished Kobo Aura 2 e Reader en Kobo e-reader kapot.

Heb jij wel eens iets gekocht dat refurbished was?

Vergelijkbare berichten

18 reacties

 1. Ik ben een groot fan van tweedehands winkels, maar dan gaat het om kleine meubels, boeken of kinderkleding. Bij zoiets duurs als een laptop durf ik dat toch niet aan hoor, dat koop ik liever nieuw!

 2. Ik had een refurbished Iphone, nooit meer, ding is 2 keer teruggestuurd, en toen heb ik hem 3 hoog het raam uit gegooid;).
  Waardeloos, dat doe ik dus nooit meer.

 3. Nee, nooit gedaan en wil ik ook niet met dit soort producten. Het is toch al zo kwetsbaar en gemaakt om niet heel lang mee te gaan.
  Kleding, meubels en huisraad koop ik wel graag tweedehands.

 4. Ja mijn nieuwe laptop! Vele malen goedkoper en ik heb het voordeel dat mijn broer ernaar kijkt dus dan weet ik zeker dat het goed is. Ook fijn dat er dan garantie op zit.

 5. Ik heb nog nooit zo iets gekocht, maar een vriendin van mij wel. Het was een smartphone en ze is er best tevreden over. Ik zou het wel overwegen bij een duurdere aankoop denk ik, maar dan inderdaad wel in een officiële winkel.

 6. Ja geregeld gedaan. Vaak met harde schijven, scheelt toch een hoop € en je hebt toch garantie. Met telefoon ook al wel eens gehad dat deze binnen 2 maanden kapot was, dan krijg je ook een refurbished toestel terug (na overleg uiteraard)
  Wij kopen sowieso vaak tweedehands, dus als het dan nagekeken, gerepareerd en met garantie kan is het helemaal super!

 7. Als redelijk ervaren IT'er wil ik graag het volgende willen toevoegen:
  (Deze info geld voor systemen vanaf Intel Core Duo en Intel Core i3 en hoger)
  Refurbished Notebooks zijn gebruikte notebooks die in hun originele staat te langzaam zijn om de moderne besturingssystemen aan te kunnen. Dat wil zeggen, het werkt meestal wel, maar niet zonder dat de gebruiker woedend door het steeds lange wachten het notebook tegen de muur en/of uit het raam wil gooien.
  Er is eenvou
  dig veel winst te behalen door:
  1. de HDD te vervangen voor een SSD en
  2. de hoeveelheid RAM te verhogen.
  Daarnaast hoort bij een refurbished notebook ook echt het vervangen van de batterij en het opnieuw aanbrengen van koelpasta tussen de CPU en het koelblok (kosten vcoor de pasta € 7,50)
  Punt 1 (de HDD vervangen voor een SSD) kan al vanaf zo'n € 35,- Let wel op dat je dan meestal wel op hoeveelheid opslag moet inleveren, tenzij je meer wilt uitgeven en een grote SSD koopt. voor 500GB betaal je al snel € 50,- en voor 1 TB al snel € 110,- Om hoge kosten te omzeilen zou ik een kleine SSD kopen voor het OS en een grote (externe) HDD voor de applicatries en de data.
  Nu betaal je zo'n € 30,- voor een SSD en nog eens € 35,- voor 2TB HDD.
  Nu is hij snel én heb je veel opslag.
  Punt 2. (het vergroten van de RAM) hierbij hangt het er van af of je nog een RAM slot vrij hebt in je systeem, maar ook wat de snelheid van de aanwezige RAM SIM is. zorg dat je tenminste 8GB RAM hebt en kies die RAM met de hoogste kloksnelheid die het mainboard ondersteunt. Deze informatie is eenvoudig te achterhalen door de specs van de fabrikant door te lezen. Voor 2X4GB of 1X 8GB op 1600Mhz betaal je gemiddeld € 60,-
  Nu kan het systeem met gemak Windows 10 / 11 aan.
  Als ik zaken lees zoals een refurbished HDD denk ik => ONZIN... hoe ouder een HDD hoe sneller hij kapot zal gaan. Niemand gaat een HDD open maken en iets vervangen zodat hij weer als nieuw is, dit bestaat niet... Elke HDD die geopend is geweest is dichter bij het einde want elk stofdeeltje in een HDD kan fataal zijn.
  Hopelijk heb ik hiermee tenminste 1 persoon wat kunnen helpen beter te begrijpen wat wel en geen zin heeft en wat er aan refurbished laptops gedaan moet zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.