5 x succesvol refurbished kopen

refurbished kopen

Is je spullen refurbished kopen of bij een outlet een goede manier om te besparen?

Stel je wasmachine of vaatwasser gaat kapot.

Is een refurbished wasmachine of vaatwasser dan een goed alternatief?

En wat is een tweedekansproduct?

En hoeveel ben je eigenlijk goedkoper uit bij refurbished kopen?

Refurbished kopen versus Tweedekansproduct of Outlet

Maar eerst: wist jij dat refurbished kopen niet hetzelfde is als een tweedekansproduct kopen?

Ik niet!

In het radioprogramma Stax & Toine legt techjournalist Merijn Doggen het verschil uit.

 • Een tweedekans product is maximaal twee weken gebruikt. Soms is het zelfs alleen maar uit de verpakking gehaald, en niet eens gebruikt. Eigenlijk is bij een tweedekans product alleen de verpakking geopend en beschadigd. Het product zelf is eigenlijk nog nieuw.
 • Een refurbished product is wél langere tijd gebruikt. Vervolgens heeft de consument het toch maar teruggestuurd naar de leverancier. Die heeft het vervolgens ‘gecontroleerd, gerenoveerd en schoongemaakt’. Het product is nu ‘als nieuw’.

En dan bestaat er ook nog zoiets als producten die je bij een zogenoemde outlet koopt. Dit zijn producten met een cosmetisch foutje. Dan kun je denken aan een krasje of deukje of producten uit failissementen of overproductie. Vaak hebben deze producten nog de fabrieksverpakkingen en fabrieksgarantie.

Hoeveel ben je goedkoper uit met een refurbished product kopen?

Nu terug naar de hamvraag:

Hoeveel ben je goedkoper uit met een refurbished product kopen?

Ik verlang bijvoorbeeld stiekem al jaren naar zo’n mooie roze Smeg koelkast, maar ik vind die zo duur.

Zou hij refurbished wel een optie zijn?

Smeg koelkast

Een roze kon ik niet vinden, maar wel een lichtblauwe:

Screenshot 2022 06 15 at 10.34.56

Nieuw kost deze Smeg koelkast 1449,-. Als tweedekansproduct kost hij 1334,-. Toch een leuke besparing van 115 euro.

Miele vaatwasser refurbished kopen

‘Miele, er is geen betere,’ gaat de slogan. Dus laten we eens kijken hoeveel je kunt besparen als je een Miele tweedehands koopt. Op onderstaande tweedehands Miele vaatwasser bespaar je maar liefst 220,- euro! Screenshot 2022 06 15 at 10.39.09

Hoe herken je ze?

Er is een hele reeks aan creatieve termen voor producten die voordeliger worden aangeboden. Je kunt ze herkennen aan onder andere:

Tweedekans,

Retourdeal

Retourkansjes

Outletdeal

Return deals

B-stock

Warehouse Deals

Open Box

Buitenkansjes

Tweedekansjes

Als Nieuwtjes

Consumentenbond over tweedekans producten

In 2020 hield de Consumentenbond een onderzoek naar tweedekans producten. Hiervoor berekenden ze van 90 producten de besparing. Hieronder hun conclusies:

 • Het is goed om verschillende aanbieders te vergelijken, want het prijsvoordeel kan erg verschillen.
 • De prijsvoordelen van tweedehands wasmachines verschillen van bijvoorbeeld de korting op refurbished smartphones of goedkope vaatwassers.
 • De grootste besparing die De Consumentenbond tegenkwam was 68% korting.
 • Bij 38% van de tweedehands producten was sprake van ‘een mooie deal’.

Loop je risico als je tweedehands koopt?

Als je bijvoorbeeld tweedehands vaatwassers of wasmachines via marktplaats koopt loop je inderdaad wel een risico. Denk maar aan het beruchte ‘oude vrouwtje’. In onderstaande reclame wordt dit principe prachtig in beeld gebracht.

‘Niet ieder oud vrouwtje is even betrouwbaar’

Tenzij je een kenner of monteur bent, die hem eerst grondig kan nakijken voordat hij hem koopt.

Maar als je refurbished of tweedekansproducten koopt is je risico op een miskoop veel kleiner.

Sterker nog, in principe hoort er gewoon garantie op te zitten. De retourtermijn is is minimaal 14 dagen, maar kan ook langer zijn volgens de Consumentenbond. Soms kun je een product nog terugsturen na 30, 60 of zelfs 100 dagen.

N.B. Volgens techjournalist Merijn Doggen moet een bedrijf minimaal 6 maanden garantie bieden op een refurbished product. Dat is dus een stuk langer dan de Consumentenbond hierboven zegt.

5 x succesvol refurbished kopen

Waar moet je opletten als je kiest voor refurbished kopen? Hieronder 5 belangrijke aandachtspunten.

 1. Kijk goed naar de omschrijving van het product. Wat is ermee gedaan? Waarom is het voordeliger?
 2. Controleer de definitie van tweedehands, refurbished en tweedekandsproduct van de aanbieder. Dat is soms verschillend.
 3. Check ook altijd even de nieuwprijs. De Consumentenbond waarschuwt dat op sites als bol.com en Amazon de nieuwprijs soms lager ligt dan van tweedekansproducten! Dat komt omdat die door ‘externe verkopers’ worden aangeboden.
 4. Kijk niet alleen naar de lage prijs bij refurbished kopen: controleer ook wat de kwaliteit is.
 5. Controleer de garantietermijn: die moet minimaal 6 maanden zijn.

Mijn ervaringen met tweedehands producten

Ik heb twee ervaringen met tweedehands producten. De eerste was een vaatwasser die we voor een paar tientjes bij de kringloop kochten. Officieel heette hij niet refurbished, maar hij was door de kringloopwinkel wel nagekeken. Dus ik neem aan dat dit wel valt onder de noemer refurbished kopen.

Deze tweedehands vaatwasser was een enorm succes. Hij deed het geweldig, en hij was ook nog eens spotgoedkoop.

Achteraf hadden we hem gewoon weer in onze nieuwe keuken moeten installeren, maar de meneer van de keukenzaak overtuigde ons dat het jammer was om bij zo’n nieuwe keuken dan niet ook een een nieuwe vaatwasser te kopen.

Ik vind het nog steeds stom van ons dat we ons lieten overtuigen! Want hun Ariston vaatwasser ging al vrij snel kapot, en we hebben daarna nog veel gedoe gehad met onze vaatwasser.

Tweedehands iPhones

Mijn andere ervaringen zijn met iPhones. Eentje kocht ik tweedehands van iemand via marktplaats, en later een andere officieel refurbished. Beide deden het op zich goed, maar het geheugen was veel te weinig, waardoor ik al snel problemen kreeg.

Refurbished kopen samenvattend

Producten refurbished kopen is een goede manier om geld te besparen. Je voordeel kan oplopen tot 68%. Maar net als bij nieuwe producten moet je wel kritisch blijven. Vergelijk altijd goed de prijzen, en controleer wat anderen zeggen over het product! Gebruik de 5 aandachtspunten in deze blogpost om een miskoop te voorkomen.

De term refurbished is niet beschermd. Dat wil zeggen dat er geen officiële eisen zijn waaraan een product moet voldoen voordat je het zo mag noemen.

Voor tweedehands iPhones, MacBooks, iPads en professionele Windows computers heeft Brancheorganisatie Techniek Nederland een keurmerk geïntroduceerd:

Screenshot 2022 06 15 at 11.27.02

Maar voor bijvoorbeeld tweedehands wasmachines en vaatwasser is zo’n keurmerk er nog niet.

Het duurzaamheids argument voor refurbished kopen

Afgezien van de wens om geld te besparen, kun je ook kiezen voor refurbished kopen in het kader van een duurzaam leven. Het product is er immers al. Er zijn dus geen nieuwe grondstoffen nodig om het te maken. Dat scheelt weer wat voor het milieu.

Leestips

Hoe zijn jouw ervaringen met tweedekansproducten en refurbished kopen?

Geraadpleegde bronnen onder andere: de Consumentenbond, Radar, Tweakers, Kassa, Welhof, Techniek Nederland, Stax & Toine.

Similar Posts

19 Comments

 1. Nooit geweten dat je daar ook ‘gewoon’ garantie op kreeg. Ik merk dat ik bij apparaten toch geneigd ben om nieuw te kopen, in de (waarschijnlijk valse) veronderstelling dat het dan goed is. Eigenlijk vreemd, want auto’s koop ik wel tweedehands en dat is tot nu toe altijd goed gegaan.

  1. Ik snap wel wat je bedoelt Naomi. Onze auto kopen we ook altijd tweedehands. Maar bij apparaten denk je soms toch dat het dan mindere kwaliteit is.

 2. Het is vaak moeilijk te beoordelen, maar je weet nooit waarom iemand iets terug stuurt. Het ligt ook vaak eraan of je het risico kunt nemen… Ik koop meestal toch nieuw, want het prijsverschil is vaak niet zo groot.

 3. Toen ik begon met besparen, ging ik steeds vaker tweedehands kopen. Eerst vooral spullen voor de kinderen (step, fiets, speelgoed, kleding, fietskar), maar gaandeweg steeds meer dagelijkse spullen. Ik had namelijk al snel ontdekt dat tweedehands echt niet altijd betekent dat iets af-tands is. Mensen kopen iets, gebruiken het een tijdje en dan niet meer. Er is vaak weinig mis met spullen. Soms doe je wel eens een miskoop, maar zelfs met miskopen is het nog voordeliger.
  Tweedekans items weinig ervaring mee, die kom ik niet zo vaak tegen. Laatst gekeken naar een tweedekans Keukenmachine, maar las ik dat er een accessoire ontbrak – en bijkopen daarvan is erg prijzig. Dan liever een tweedehands machine.
  Voor onze dochters hebben we refurbished iphones gekocht en dat scheelt gewoon enorm in prijs. En ze doen het ook nog goed na drie jaar.
  Ooit begon ik met tweedehands om geld te besparen, maar doe het nu meer vanuit milieuoverweging. Alle apparaten die je nodig hebt zijn al in omloop.

 4. Ik heb m’n fiets 16 jaar geleden 2e hands gekocht met een jaar extra garantie. Bij zo’n ding zie ik niet zoveel nadelen. De spullen die verslijten als ketting en banden zijn eenvoudig te vervangen. Bij een wasmachine wordt het al lastiger. Hoeveel heeft ie al gedraaid en zitten er versleten spullen in? Moet je hem flink voor slopen om dat na te gaan.

  Met een laptop of iphone is het nog veel erger. Bekijk vooral hou oud de processor is. Zo heb ik een 2e hands ‘opgelapte’ (hou niet van onnodig Engels om het mooier te doen lijken) Dell. Kon daar eenvoudig m’n SSD van m’n vorige gesneuvelde laptop in overzetten. Die oude laptop had een processor van 2016. De nieuwe opgelapte van 2014! Met beide kan je niet over naar Windows11. Ik vind dat niet zo erg. Maar toch een puntje om over na te denken.

  Een kennis kocht onlangs een ‘refurbished’ iPhone. Toen ik ‘m nazocht bleek die processor ook al 4 jaar oud te zijn en daarmee stoppen de updates ook 4 jaar eerder. Een nieuwe Samsung die vrijwel identiek is maar veel betere camera’s, iets betere processor en een dubbel zo grote accu heeft kost bijna de helft van wat ie voor die verouderde iPhone heeft uitgegeven. Dat die iPhone voorheen zo duur was wil niet zeggen dat ie nu nog concurrerend is.

  1. Dat zijn belangrijke punten Ximaar inderdaad om op te letten! Dit soort dingen kan ik helaas niet controleren. Daarvoor ontbreekt me de technische kennis.

 5. Ik heb een refurbished laptop gekocht, zat alleen een klein krasje op. Deze doet het uitstekend. Heb me wel van te voren laten adviseren door iemand die er ver s tand van heeft.

 6. Hmmmm, dat prijsverschil bij die SMEG koelkast vind ik dus veel te klein. Dan koop ik ‘m liever nieuw. Zeker omdat ik niet weet wat er bij de vorige eigenaar is gebeurd. Voor hetzelfde geld heeft die de doos op zijn kop bewaard ofzo. Aan de andere kant ben ik juist veel meer van het tweedehands geworden. Alleen wel bij bepaalde producten. Een auto? Tweedehands is prima. Een telefoon? Juist niet. Kleding? Doe ik dan weer wel. Matras? Absoluut niet. Dus ja, het hangt van het product af en ik denk ook aan de persoon die je zelf bent.

 7. Ik heb een refurbished wasmachine. Van een plaatselijke zaak gekocht. Waar ik ook terecht kan voor problemen. Hij bevalt uitstekend al drie jaar.

 8. Ik heb ooit maar een ding refurbished gekocht dat is mijn iPhone die vervangen werd en waarvan ik niet wist dat het een refurbished item was. Ik was er helaas niet over te spreken.

 9. Moet eerlijk bekennen dat ik persoonlijk niet zo’n fan ben van refurbished met elektronische apparaten.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.