Is refurbished goed? Ontdek het antwoord!

is refurbished goed

Is refurbished goed?

Tegenwoordig kun je veel dingen refurbished kopen.

Zoals een refurbished telefoon, televisie, computer, iPad, laptop, koffiezetapparaat, wasmachine etc. Je kunt zelfs een heel huis 'refurbishen'!

Hoewel je allerlei apparaten refurbished kunt kopen, gaat in de praktijk toch vooral over smartphones en dan ook nog eens om iPhones zoals een iPhone XS. Dat komt omdat Apple gemiddeld 5 jaar software-ondersteuning biedt aan iPhones. En dat is best lang!

Wat is refurbished eigenlijk?

Refurbished is een Engelse term. Het betekent 'gereviseerd, opgeknapt, hersteld'. Van Dale omschrijft revisie als volgt:

Het nakijken en zo nodig herstellen van machines.

Als je iets refurbished koopt, dan betekent dit dat een apparaat grondig is nagekeken en opgeknapt. Het is tweedehands, maar in theorie werkt het net zo goed als een nieuw apparaat.

Kortom, je zou kunnen zeggen dat refurbished tweedehands is, maar dan opgeknapt.

3 categorieën refurbished apparaten

Er zijn 3 categorieën refurbished apparaten:

 • Zo goed als nieuw
 • Licht gebruikt
 • Zichtbaar gebruikt

Is refurbished goed: waarom zou je refurbished kopen?

 1. Het is beter voor het milieu. Omdat je niet een compleet nieuwe iPhone, tv, laptop, droogtrommel etc. koopt doe je met je aankoop geen beroep op nieuwe grondstoffen. Je hergebruikt iets dat er al was.
 2. Refurbished kopen is veel beter voor je portemonnee. Neem bijvoorbeeld een Apple iPhone XS 64GB Silver. Nieuw kost die 726 euro. Maar koop je deze iPhone refurbished, dan betaal je maar 479 euro! En het is dus nog beter voor het milieu ook. En als je koopt bij een winkel die het refurbished keurmerk heeft zoals Fixjeiphone, dan weet je ook nog zeker dat hij goed werkt.
 3. Soms wil je een refurbished telefoon omdat je een bepaald model heel fijn vond, maar dat wordt niet meer verkocht.

Worden geretourneerde producten refurbished?

Een tijdje terug kwam er in het nieuws dat kleding die mensen hebben besteld, maar toch niet mooi vonden en terugstuurden, massaal vernietigd werd. Er was dus niets mis mee, maar het was voor de webshop goedkoper om het te vernietigen dan opnieuw proberen te verkopen.

Ik kocht ooit een koffiezetapparaat bij bol.com waarmee je verse koffiebonen kon malen. In de praktijk viel het me enorm tegen. Ik mailde de klantenservice van bol.com en tot mijn verbazing mocht ik het (gebruikte) koffiezetapparaat gewoon terugsturen.

Ik vroeg bol.com in een live chat:

'Hoi, ik kocht ooit een koffiezetapparaat bij jullie dat na 1 keer gebruiken erg tegenviel. Ik mocht terugsturen en kreeg mijn geld terug. Mijn vraag is deze: wordt zo'n koffiezetapparaat vervolgens refurbished aangeboden? Of wordt het vernietigd?'

Bol.com antwoordde:

'Aha! Het is in dit geval zo dat het afhankelijk is wie de verkoper is. Bol.com verkoopt namelijk alleen nieuwe producten. Maar bol.com werkt ook met externe verkopers die echt een eigen winkel/magazijn hebben. De meeste externe verkopers verkopen nieuwe producten. Het wil wel eens voorkomen dat een externe verkoper een refurbished artikel verkoopt op onze website.'

Ik denk dat mijn eenmalig gebruikte koffiezetapparaat dan bijvoorbeeld refurbished verkocht kon worden, en dan met de categorie: 'Zo goed als nieuw'.

Refurbished keurmerk: veilig kopen

Vind je het eng om bijvoorbeeld een refurbished iPhone XS te kopen? Kies dan voor een aanbieder die het officiële refurbished keurmerk mag gebruiken. De kwaliteit wordt dan gegarandeerd, en bovendien krijg je 2 jaar garantie. Een refurbished iPhone met keurmerk biedt dus meer zekerheid en veiligheid.

Omdat refurbished telefoons, computers en andere apparaten zo populair zijn, is het als consument belangrijk om veilig refurbished te kopen. Je wilt natuurlijk niet een kat in de zak kopen! Bijvoorbeeld een refurbished iPhone die na een week al kapot is.

In 2018 concludeerde de Consumentenbond nog somber: 'Refurbished iPhones zijn een flinke gok.'

Maar in 2019 schreven ze dat ze blij waren met het het keurmerk voor bedrijven die refurbished iPhones verkopen.

Waar komen refurbished telefoons vandaan?

In onderstaand filmpje vertelt Davey van fixjeiphone waar hun refurbished telefoons vandaan komen.

Is refurbished goed? Het antwoord

Refurbished spullen zijn sowieso goed voor het milieu. Een bestaand product wordt immers opgeknapt en opnieuw gebruikt. Daarnaast is refurbished goed voor je portemonnee, mits je een goede kwaliteit product hebt. Hierbij komt het keurmerk van Techniek Nederland ons te hulp.

Ik zou alleen maar refurbished kopen bij webshops die dat keurmerk hebben.

Als ik ooit genoeg krijg van mijn Huawei smartphone, en weer terug wil naar een iPhone dan ga ik daar zeker op letten!

Praktische informatie

Op Amazon noemen ze refurbished spullen Renewed. En op bol.com vind je ze onder de noemer BuyBay retourkansjes! Zalando heeft een speciale Pre-Owned lijn.

Leestip: Oude iPhone verkopen

Wat zijn jouw ervaringen met refurbished?

Similar Posts

28 Comments

 1. Hoi Nicole,

  er was jier in Haarlem een winkel, die alleen maar refurbished verkocht.
  Ik heb er mijn i-Pad gekocht.
  Scheelde een hoop.
  De winkel is nu weg, maar ik kan nog steeds terecht... dan wel via de webshop.
  Vind ik geen problee.
  Het bevalt prime!!

  Groetjes!

 2. Ik heb een nieuwe Motorola, die gaat veel langer mee en kost maar de helft van een gereviseerde iPhone. Maar ik hoef dan ook niet het nieuwste van het nieuwste te hebben.

 3. Ben al sinds de iphone 4 apple fan. Heb bijna altijd de toestellen nieuw gekocht. Vanaf de iphone x heb ik de toestellen refurbished gekocht vanwege het grote prijsverschil en tot nu toe geen spijt. Het is ook fijn dat je 1 jaar langer garantie hebt dan bij apple zelf. Het keurmerk had ik nog niet van gehoord, ga bij de volgende koop dit bekijken.

 4. Mijn nieuwe smartphone die ik kocht vanwege de goede 64MP camera kostte me 250 euro. Oled, gorilla glas, 6000mAh accu, 8core en Android 11 waren ook mooi meegenomen. Dus even geen Apple, ook niet opgelapt.

  Kwwam het woord refurbished al rond 1990 tegen in een Britse staalfabriek. Eigenlijk zou je ook het woord gemoffeld kunnen gebruiken. Komt trouwens uit het Frans. Voorheen werden veel fietsen gemoffeld. Lak hersteld, nieuwe banden en een verse ketting e.d.

  Je kan het ook 2e hands noemen. Mijn laptop ging stuk en heb toen een 2e hands gekocht met een betere processor. M'n SSD die groter was kon zo over en het werkt als een tierelier. Nadeel is wel dat het een i5-4serie is. Mijn voorgaande was een i3-6 en die zijn 2 jaar nieuwer. Beide zijn niet te gebruiken voor Windows 11, dan heb je een i5-8 of hoger nodig. Kortom kijk ook naar het productiejaar van de processor.

 5. In Nederland mogen teruggestuurde artikelen opnieuw als nieuw product verkocht worden. Op zich heb ik daar geen probleem mee. Het scheelt een hoop verspilling. Maar het hoeft dus niet vermeld te worden en ik zou het wel graag willen weten als iemand anders het al eens heeft ontvangen en geretourneerd.

  1. Goed punt!!
   Ik heb ook wel eens gehoord dat in (sommige) kledingzaken de verkoopsters in kleding lopen die naderhand gewoon weer verkocht worden in de winkel.

 6. Leuk en informatief artikel!

  Zelf heb ik ook dit jaar een refurbished iphone gekocht, mooie geld besparing en ook beter voor het milieu! Van tevoren had ik mij ingelezen over wat refurbished nou is en wat betrouwbare aanbieders zijn. Het schijnt dat vooral webshops met het keurmerk refurbished betrouwbare toestellen aanbieden. Verder is het ook belangrijk om na de aantal beoordelingen te kijken.

 7. Refurbished is prima. Mijn Iphone was stuk en heb exact hetzelfde model gekocht voor 299 euro. Heb hem nu al een jaar en half en nog nooit iets mee gehad.
  Voor mijn beide kinderen heb ik trouwens ook een refurbished gekocht.
  Een mens zou eigenlijk gek zijn om zomaar even 1000 euro voor een nieuw toestel te gaan geven!

 8. als het ook maar even kan,koop ik tweedehands en/of refurbished. We leven in een weggooi maatschappij en dat is echt zo verkeerd

 9. Ik koop bij webuy.com omdat de mensen die daar werken enorm slim zijn en heel goed hun werk doen. De spullen die zij verkopen zijn nagekeken en je hebt garantie. Groot voordeel telefoons die 'gratis' bij een abonnement komen zijn tweedehands maar uiteindelijk nog steeds nieuw. Refurbished vind ik een goed idee maar het betekent wel dat er iets kapot was toen iemand hetgeen had en dat dat deel vervangen is. Zolang de garantie goed is, is dat geen probleem maar het moet wel vermeld worden.

 10. Ik zit hier over na te denken. We krijgen met ons werk binnenkort te maken met een nieuwe app die we nodig hebben om onze lopen te klokken en pakjes te scannen. Alleen is mijn 4-jaar-oude Huawei dan te oud, ik heb Android 7 en dat zou dan niet meer werken met die app. En even een nieuwe telefoon kopen, tja, dat zit er niet in.

 11. Ik heb dit wel eens gedaan! Mij is het super goed bevallen. Ik heb graag twee telefoons maar ik vind het zonde om dan voor een tweede, een dure te doen. Dus ik ben voor een refurbished gegaan, ik vertrouwde het wel want ik had ook garantie en geen problemen met mijn telefoon gehad

 12. Slecht! Ooit bij een online aanbieder een nieuwe lens voor mijn spiegelreflex camera gekocht (nieuwprijs). Bij ontvangst zat het mij niet helemaal lekker. Eerste keer bellen: mevrouw u zeurt. Doordrammen en vragen naar leidinggevende resulteerde in het antwoord dat ik per ongeluk een tweedehands exemplaar toegestuurd had gekregen. Dat wil ik dus gewoon niet.
  Waarom niet? Ik weet niet hoe 'schoon' iemand is omgegaan met zijn of haar apparaat. Je weet niet hoe de situatie is geweest. Ik ben nogal precies dus voor mij is het geen oplossing. Maar ik begrijp natuurlijk wel dat het beter is of kan zijn voor het milieu. Toch vind ik het een dingetje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.