Rekening begrafenisondernemer goed checken?

begrafenisondernemerIn zijn boek Tumult bij de uitgang schrijft Bert Keizer over de begrafenisrekening die hij kreeg van de begrafenisondernemer, na het overlijden van zijn stiefmoeder

Daar stond onder andere op gefactureerd:

 • Wassen en aankleden van het lichaam
 • Opbaren thuis

400 euro voor niet verleende diensten

Maar Bert Keizers stiefmoeder was gewassen en aangekleed door de verpleging van het verpleeghuis waar ze woonde. En ze was beslist niet thuis opgebaard. Uiteindelijk kwamen ze op een bedrag van 400 euro, voor diensten die niet waren verleend!

Dus belden ze naar de begrafenisondernemer om dit recht te zetten. Ze verwachtten een 'moeizaam geharrewar' maar werden verrast toen onmiddellijk werd beloofd die extra kosten te schrappen.

Het leidde Bert Keizer tot een cynische conclusie:

'De begrafenisondernemers stuurt altijd een rekening met een toefje van zeg maar tweehonder euro voor niet-geleverde diensten. Van de honderd klanten zijn er negentig zo aangedaan dat ze daar niks over zeggen, omdat dat zou lijken alsof ze hun dierbare overledene iets niet gunnen. Dat levert 90 x 200 = 18.000 euro op. Wel een bedragje waarvoor je enige toegeeflijkheid wilt betrachten naar die tien kouwe kikkers die er niet in trappen.'

Ik heb dit zelf nog niet bij de hand gehad. Ik mag toch hopen dat Bert Keizers ervaring een uitzondering was!

Leestips

Hoe zijn jullie ervaringen met begrafenisondernemers?

Vergelijkbare berichten

20 reacties

 1. Mijn ervaring is niks beter, Ik zal ze zeker nakijken die rekeningen als ik ze krijg, hopelijk niet natuurlijk. Het zijn centenpikkers echte graaiers. Sorry hoor maar ik heb er al ervaring mee gehad. Het heeft me door oplettendheid geen cent gekost. De ene ondernemer gunt de andere ook echt niks.

  1. Wat vervelend dat jouw ervaring ook was dat je alert moet zijn. Dat lijkt me zo tegennatuurlijk in droevige tijden. Maar voor die begrafenisondernemers is het natuurlijk dagelijkse kost… Toch niet fraai, dat ze misbruik maken van het verdriet.

 2. Ook bij mijn oma klopte de rekening niet. Er was twee keer afgekocht onderhoud gerekend terwijl dit maar een keer moest zijn. Scheelde ruim 600 euro. En dan maar wijzen naar elkaar (begraafplaats naar uitvaartverzorger). En dan die belachelijke prijzen. EUR 3,50 voor een gevulde koek en EUR 9 per pakje koekjes.
  Je zult maar gek zijn van verdriet en dan nog alles moeten bevechten. Schandalig.
  Ilse

  1. Het zou mooi zijn als uitvaarten weer persoonlijker werden net als vroeger. Dat er bij de familie thuis een kop koffie werd gedronken met wat erbij. Evt geregeld door buren/vrienden. Is het huis ook meteen beveiligd want dieven lezen helaas ook overlijdensberichten.

   Zou trouwens ook een gat in de markt kunnen zijn om zoiets bij mensen thuis te regelen of door een letsbureau.
   En er kan veel meer zelf dan mensen denken. Zoals zelf naar de gemeente gaan om aangifte van overlijden te doen. In Genoeg heeft daar een jaar of wat geleden een artikel over gestaan.
   Gelukkig hebben wij nog geen ervaringen met regelen en betalen van begrafenissen.

  2. Je kan helemaal zelf, zonder begrafenisondernemer begraven. Is niet moeilijk maar wel zwaar. Elke keer je eigen verhaal moeten doen en vragen naar een enorm onbekende weg (verschilt namelijk per gemeente en voor de 'branche' ook nog niet echt onontgonnen terrein).
   Helaas dus wel ervaring en wel gekozen voor een begrafenisondernemer. Onze onderneemster heeft met ons meegedacht. Zelf aangifte gedaan bij de gemeente (met haar erbij, dat opent in een enorm tempo deuren), alles in huis gehouden, incl. condoleren enz. Ook een graf toedekken kan je zelf doen (daar wordt het niet goedkoper, maar wel persoonlijker van). De kruiwagens en scheppen staan voor je klaar als je er om vraagt.
   Er kan heel veel, als je maar vraagt.

  3. Misschien moet je dat jaren van te voren eens uitstippelen, want tenslotte gaat iedereen een keer dood. Als je het van tevoren doet zijn er nog geen heftige emoties.

  4. Dat idee heb ik nu ook! Want dan kun je echt prijsbewust rondshoppen. Als je acuut een begrafenisondernemer nodig hebt, staat je hoofd er waarschijnlijk niet naar...

 3. Nog geen ervaring mee, maar ik hoop dat dit inderdaad een uitzondering is... Maar als ik dan de twee reacties voor mij lees ga ik heel erg vrezen....
  Ik wens je een heerlijke dag vandaag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 4. Nog weinig ervaring tot nu toe gelukkig.
  Een prettige manier was toen ik als schoonmaakster bij een buurtgenote werkte. Haar man was ernstig ziek en stierf ook toen ik er een tijdje werkte. Zij vroeg of ik bij haar thuis als oppas wilde fungeren zodat het huis niet leeg was tijdens begrafenis, en erna heb ik voor koffie en lunch gezorgd voor diegenen die weer terug kwamen. Bijzondere gebeurtenis.

 5. Hier een helemaal toffe begrafenisonderneemster. Een kleine zelfstandige die voor zichzelf een vast bedrag rekent en zo vaak langs komt als nodig is (zonder dat er een klok loopt). Ook de overige bedragen op de rekening klopte helemaal. Ook voor een nagesprek, het lenen van een boek over rouw of een gesprekje op straat is altijd een mogelijkheid. Ze heeft tegenwoordig ook een winkeltje. Heerlijk om af en toe binnen te lopen, ook juist met kinderen.
  Trouwens, grafmonumenten en urnen kan je voor dezelfde bedragen als 'normaal' ook laten maken door of met een kunstenaar. Een heel ander proces voor hetzelfde bedrag. Stichting Memento gedenkbeelden is een samenwerkingsverband.

 6. Het is 'gewoon' een rekening die je moet checken. Hoogst irritant dat die bedrijven misbruik maken van de verwarring en het verdriet van de nabestaanden.
  Wij hebben al heel wat crematies/begrafenissen moeten regelen :-( maar was altijd netjes gelukkig. Wat niet wegneemt dat de kosten die je moet betalen niet in verhouding staan tot wat ze leveren.

 7. Voor mijn schhonvader heb ik mijn schoonmoeder dringend een kleine begrafenisondernemer aanbevolen. De persoon die ook altijd de begrafenissen voor de kerk regelt. Perfect: Alles mogelijk, redelijke prijs. Enorme inzet. Een week nadat we de rekening hadden gekregen, was er een programma op de tv hierin vertelde mensen hoeveel zij voor de uitvaart hadden betaald (bij een grote maatschappij). Voor vrijwel dezelfde plechtigheid als bij mijn schoonvader het dubbele van wat wij hebben betaald. Goed rondkijken en vooraf informeren is dus de moeite waard!

  1. Dat klinkt geweldig Carla. Is een begrafenisondernemer dan eigenlijk niet iets dat je het beste kunt doen als er nog niets aan de hand is?

   Als je veel verdriet hebt, lijkt het me best lastig om kritisch rond te gaan kijken, en te zoeken naar de beste. Kost dat dan ook niet heel veel tijd?

   Het meest ideaal lijkt me inderdaad een kleine, persoonlijke begrafenisondernemer.

 8. Mijn ouders woonden op een klein dorp en zijn daar ook begraven. Ze waren lid van een plaatselijke begrafenisvereniging en hadden zelf geld apart gezet. De begeleiding vanuit de begrafenisvereniging en vanuit de kerk was héél goed. Er werd naar ons (10 kinderen) geluisterd en alles kon geregeld worden ( condoleance-tijd, dienst, na-zit, bidprentje) zoals wij dat wilden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.