Wat moet je doen als iemand overlijdt?

wat moet je doen als iemand overlijdt

Wat moet je doen als iemand overlijdt?

Als het meezit maak je dit niet al te veel sterfgevallen mee.

Maar dat betekent ook dat de meesten van ons weinig tot geen ervaring hebben met wat je moet doen als iemand overlijdt.

Na het overlijden van mijn vader voelde ik een mengeling van verbazing en ergernis dat er zoveel geregeld moet worden. Juist als je verdriet hebt, moet je aan de bak met allerlei (stomme) administratie klussen en handelingen.

Een merkwaardige paradox vind ik dat.

Het hielp overigens wel dat ik me enigszins had voorbereid met Marieke Henselmans boek Laat je niet kisten, maar toch.

Gelukkig heeft Marieke Henselmans ook een boek geschreven met antwoorden op de vraag: ‘Wat moet je doen als iemand overlijdt?’!

wat moet je doen als iemand overlijdt

Wat moet je doen als iemand overlijdt?

In haar boek Wegwijzer voor nabestaanden vertelt Marieke Henselmans wat je moet doen als iemand overlijdt. De ondertitel is: ‘Erven, verdelen * opruimen zonder gedonder’. In dit boek zet ze op een rijtje:

 • Welke klussen je moet doen als een naaste overlijdt.
 • Bij wie je terecht kunt met vragen.
 • Wat het kost.
 • Wie financieel belang heeft bij het geven bepaalde adviezen.

Net als in haar boek Laat je niet kisten waarschuwt Marieke Henselmans voor verzekeraars en uitvaartondernemers die soms misbruik maken van je verdriet, kwetsbaarheid en onwetendheid. Ze doet dat met informatie en ervaringsverhalen. Een hele fijne combinatie die de informatie nog begrijpelijker maken.

De uitvaartbranche is overigens niet altijd blij met de kennis die mensen krijgen van Marieke Henselmans! Zo schrijft ze:

‘Op vergaderingen van verenigde uitvaartondernemers werd geklaagd: ‘Ik kwam binnen bij een melding en daar lag dat boek van Henselmans op tafel. Ik was de regie meteen kwijt!’

Ik vind dat een prachtig citaat. En wat erg ook eigenlijk dat uitvaartondernemers dus klagen als ze met mondige goed geïnformeerde nabestaanden te maken krijgen zeg!

Mijn ervaring met de uitvaartondernemer

Overigens merkte ik dit zelf ook wel. Na het overlijden van mijn vader nam de uitvaartondernemer de regie. Ze deed allerlei voorstellen, die vast heel goed waren, maar noemde geen prijzen.

Omdat ik Laat je niet kisten had gelezen heb ik een aantal dingen daarom nagevraagd. Maar ik moet zeggen dat ik dat best lastig vond. Het voelde ‘niet zo kies’ om over geld te beginnen terwijl het over de begrafenis van mijn vader ging…

Wat moet je doen als iemand overlijdt?

Hieronder de tips die mij het meest troffen!

 1. Als iemand overlijdt in een verzorgingstehuis is dit heel belangrijk: voorkom dat je de kamer te snel moet ontruimen met als gevolg dat je onbedoeld een erfenis aanvaardt die je niet wilt. Blijkbaar kan het feit dat je een kamer ontruimt betekenen dat je de erfenis aanvaardt. Er staat een ervaringsverhaal in Wegwijzer voor nabestaanden van iemand die hierdoor met een schuld van 65.000 euro kwam te zitten! Dit geldt overigens ook voor mensen die thuis zijn overleden. Neem als nabestaande nog niets mee.
 2. Na het overlijden in een verzorgingstehuis krijgt het tehuis nog 13 dagen doorbetaald van de zorgverzekeraar. De familie krijgt minimaal 7 dagen de tijd om de kamer leeg te ruimen.
 3. Marieke Henselmans adviseert een WhatsApp groep aan te maken met familie, zodat je elkaar makkelijk kunt informeren.
 4. Kijk de rekening van de uitvaartondernemer zorgvuldig na. ‘De ervaring leert dat vaak te veel wordt gerekend,’ schrijft Marieke Henselmans. Controleer bijvoorbeeld de rekening van de predikant.
 5. Officieel moet je de bank zo snel mogelijk berichten dat iemand is overleden. Maar zo gauw je dat doet gaat de rekening ‘op slot’. Sommige mensen geven een overlijden daarom pas door na de uitvaart.
 6. Kijk op de bankrekening van de overledene om te zien welke contracten, verzekeringen, lidmaatschappen en abonnementen hij of zij had. Bekijk een heel jaar.
 7. Laat telefonie-en internetabonnementen zeker nog 3 tot 6 maanden doorlopen. Zo heb je de tijd om te kijken welke gegevens je wilt bewaren. Bovendien heb je het nummer soms nog nodig voor sms- en tweestapsverificatie. Marieke Henselmans noemt i-finish.nl als bedrijf die gratis helpt bij het opzeggen. Daarnaast bieden ze betaalde hulp aan bij problemen met vergrendelde telefoons of laptops.
 8. Maak foto’s voordat je een huis ontruimt. Zo kun je later als je dat wilt de sfeer toch nog terugzien.
 9. Volgens Marieke Henselmans kom je vaak pas echt een beetje aan je gevoelens toe als de praktische dingen echt klaar zijn.

Wat moet je doen als iemand overlijdt? Het ultieme antwoord vind je op de site van de Rijksoverheid!

In haar boek geeft Marieke Henselmans een checklist met daarin wat je moet doen als iemand overlijdt. Maar omdat het boekje niet zo groot is, vind ik die checklist niet zo handig. Gelukkig geeft ze een tip voor de checklist op de website van de Rijksoverheid!

Ik heb die ingevuld na het overlijden van mijn vader, en vond die echt ideaal. Je moet een aantal vragen beantwoorden, en vervolgens krijg je een te-doen-lijstje op maat! Je kunt dat to do lijstje vervolgens gratis downloaden als pdf en uitprinten. Op de voorste pagina vind je de checklist, en op de pagina’s daarna informatie over hoe en wat en ruimte voor aantekeningen.

wat moet je doen als iemand overlijdt

Ik vind het echt ideaal.

Wat moet je doen als iemand overlijdt? Samenvattend

Het boekje Wegwijzer voor nabestaanden van Marieke Henselmans is goed om te lezen, maar ik vond het toch ook wel wat overweldigend. Haar boek Laat je niet kisten vond ik prettiger.

Het makkelijkst vind ik de checklist na overlijden op de site van de Rijksoverheid. Als je die invult en volgt, dan kun je er volgens mij behoorlijk zeker van zijn dat je overal aan hebt gedacht.

Handige links op een rijtje

Praktische informatie: Wat moet je doen als iemand overlijdt?

Het boek Wegwijzer voor nabestaanden van Marieke Henselmans is voor 17,95 te koop bij bol.com of je lokale boekhandel. Op bol.com vind je ook een inkijkexemplaar.

wat moet je doen als iemand overlijdt

Zie ook: Boek over rouw en mijn post Goedkope begrafenis in kartonnen kist.

Weet jij wat je moet doen als iemand overlijdt? Hoe zie je dat voor je?

Similar Posts

22 Comments

 1. Mijn vader overleed drie jaar geleden en gelukkig is alles goed gegaan. Toch is zo’n boek of de lijst van de overheid goed om bij de hand te hebben. Bedankt voor je tips.

 2. mijn begrafenis is 20 jaar geleden al geregeld
  en ik werk bij bejaarden, ik maak het vaak mee dat ze vragen wat ze moeten doen….
  gelukkig is er dan de begrafenisondernemer
  .Ik wens je een fijn weekend en hier is een @->- voor jou…

 3. Bedankt voor deze tips. Wij zijn ons aan het klaarmaken om de komende dagen/weken afscheid te gaan nemen van onze moeder. Deze tips neem ik zeker mee als het zover is.

 4. Net als jij was ik bij het overlijden van mijn vader getroffen door de enorme hoeveelheid geregel en gedoe. Het is ook niet dat ook maar één bedrijf poogt dit handiger of centraler te maken 🙈
  De checklist die je noemt lijkt mij ook erg handig!

 5. Begrafenisondernemers denken graag mee en dat is goed, maar probeer toch zelf de regie te houden. En vraag ook zoveel mogelijk aan de begrafenisondernemer, want er is vaak veel meer mogelijk dan je zelf zou verwachten.
  Bij onze zoon hadden we een geweldige begrafenisondernemer, een jonge knul nog, die ons heel erg goede tips gaf en goed geholpen heeft. Hij liet ons heel veel dingen zelf bepalen.
  Bij mijn vader hadden we een ouder iemand die heel graag net iets teveel wilde helpen. Goed bedoeld natuurlijk, maar voor mij was dat niet nodig.
  Bij mijn schoonvader hadden we een overenthousiaste begrafenisondernemer, die eerst met van alles wat mijn schoonmoeder wilde toestemde en daar de volgende dagen op terugkwam, want niet mogelijk of teveel werk… Nu is mijn schoonmoeder een hittepetit, dus die liet zich niet zomaar afschepen en gelukkig is de begrafenis gewoon gegaan zoals zij dat wilde.
  Ik vond het trouwens wél handig dat de aangiftes van overlijden voor ons gedaan werden.

  1. Goed om jouw verschillende ervaringen te lezen mevrouw W. De ene begrafenisondernemer is duidelijk de andere niet. Als ik dat zo lees, was die jongere begrafenisondernemer de beste en fijnste!

 6. Dit blog is bijna niet te lezen door de vele advertenties, zo jammer.
  Want sommige onderwerpen spreken mij wel aan maar ik haak halverwege vaak af.
  Je kan niet doorlezen want dan stuit je op advertenties niet 1,2 maar wel zeker 8 keer.
  Waarvan ook nog een advertentie hinderlijk blijft staan die je zelf weg moet klikken.
  Wordt er dan zoveel aan verdient?

  1. Ik heb helaas hetzelfde als Doro, ook meerdere malen dezelfde advertentie. Hoe ik dit op de telefoon kan disable weet ik helaas niet. Op de laptop kan ik de advertenties wel uit zetten.

  2. Ik heb even geteld. Ik had 16 advertenties en daar zaten er vier bij die drie of meer keer werden getoond.

 7. Mijn mama is thuis overleden, ze woonde intussen 12 jaar bij me. Ik koos een uitvaartondernemer die me heel veel zelf liet doen. ‘k Heb haar thuis opgebaard, en thuis zelf gekist. Dankbaar dat het zo kon/mocht.
  Lie(f)s.

 8. Het is een interessant onderwerp en eentje waar wij ons ook moeten gaan bezighouden. We hebben een familielid met wie het contact moeizaam is en die vereenzaamd in een vervuild huurhuis woont. Mocht er iets gebeuren, dan zijn wij erfgenaam en zullen de hulpverlenende instanties ons benaderen voor de uitvaart en dergelijke. Er zijn geen financiële voorzieningen getroffen en het onderwerp is niet bespreekbaar. We moeten zo langzamerhand gaan nadenken wat wij willen en kunnen regelen en betalen in zo’n geval. Als wij eerst overlijden, zijn onze kinderen degenen die met deze vraag worden opgezadeld. Als ik naar de afgelopen 25 jaar terug kijk, voorzie ik geen verbetering in de situatie. Heel verdrietig allemaal.

 9. Ik heb bij mijn verzekeringspapieren/begrafenispapieren een overzicht van alles wat opgezegd moet worden. Dat controleer ik elk jaar even. Dit maakt het voor nabestaanden makkelijker, scheelt een hoop uitzoekwerk.

  En inderdaad wat anoniem hierboven schrijft…je moet echt van tevoren uitzoeken wat je rechten en plichten zijn als je een eenzaat in de familie hebt. Regel vooralsnog niks, al kan een goedkope begrafenis/crematie weer wel als je die zelf betaalt. Goedkoopste wat ik tegenkom voor low-budget crematie is 1200 euro.

 10. Ik weet helaas inmiddels wel wat ik moet doen, ja. Je kunt overigens een erfenis beneficiair aanvaarden. Dat aanvaard je ‘m pas als je weet dat-ie positief is. Da’s wel een goede zaak, vind ik. Wat ik wel heel krom vind: een erfenis afwijzen moet bij de rechtbank, dus dat kost je toch weer een behoorlijk bedrag (€ 120,- geloof ik) om even te laten weten dat je iets niet wilt hebben.

  1. Ja, dat is me ook wat eigenlijk! Zo krijg je dus kosten zonder dat je erom gevraagd hebt, en het was waarschijnlijk ook niet de bedoeling van de overledene…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.