Reacties

Wat moet je doen als iemand overlijdt? — 22 reacties

 1. mijn begrafenis is 20 jaar geleden al geregeld
  en ik werk bij bejaarden, ik maak het vaak mee dat ze vragen wat ze moeten doen....
  gelukkig is er dan de begrafenisondernemer
  .Ik wens je een fijn weekend en hier is een @->- voor jou...

 2. Bedankt voor deze tips. Wij zijn ons aan het klaarmaken om de komende dagen/weken afscheid te gaan nemen van onze moeder. Deze tips neem ik zeker mee als het zover is.

 3. Net als jij was ik bij het overlijden van mijn vader getroffen door de enorme hoeveelheid geregel en gedoe. Het is ook niet dat ook maar één bedrijf poogt dit handiger of centraler te maken 🙈
  De checklist die je noemt lijkt mij ook erg handig!

 4. Begrafenisondernemers denken graag mee en dat is goed, maar probeer toch zelf de regie te houden. En vraag ook zoveel mogelijk aan de begrafenisondernemer, want er is vaak veel meer mogelijk dan je zelf zou verwachten.
  Bij onze zoon hadden we een geweldige begrafenisondernemer, een jonge knul nog, die ons heel erg goede tips gaf en goed geholpen heeft. Hij liet ons heel veel dingen zelf bepalen.
  Bij mijn vader hadden we een ouder iemand die heel graag net iets teveel wilde helpen. Goed bedoeld natuurlijk, maar voor mij was dat niet nodig.
  Bij mijn schoonvader hadden we een overenthousiaste begrafenisondernemer, die eerst met van alles wat mijn schoonmoeder wilde toestemde en daar de volgende dagen op terugkwam, want niet mogelijk of teveel werk... Nu is mijn schoonmoeder een hittepetit, dus die liet zich niet zomaar afschepen en gelukkig is de begrafenis gewoon gegaan zoals zij dat wilde.
  Ik vond het trouwens wél handig dat de aangiftes van overlijden voor ons gedaan werden.

  • Goed om jouw verschillende ervaringen te lezen mevrouw W. De ene begrafenisondernemer is duidelijk de andere niet. Als ik dat zo lees, was die jongere begrafenisondernemer de beste en fijnste!

 5. Dit blog is bijna niet te lezen door de vele advertenties, zo jammer.
  Want sommige onderwerpen spreken mij wel aan maar ik haak halverwege vaak af.
  Je kan niet doorlezen want dan stuit je op advertenties niet 1,2 maar wel zeker 8 keer.
  Waarvan ook nog een advertentie hinderlijk blijft staan die je zelf weg moet klikken.
  Wordt er dan zoveel aan verdient?

  • Ik heb helaas hetzelfde als Doro, ook meerdere malen dezelfde advertentie. Hoe ik dit op de telefoon kan disable weet ik helaas niet. Op de laptop kan ik de advertenties wel uit zetten.

  • Ik heb even geteld. Ik had 16 advertenties en daar zaten er vier bij die drie of meer keer werden getoond.

 6. Mijn mama is thuis overleden, ze woonde intussen 12 jaar bij me. Ik koos een uitvaartondernemer die me heel veel zelf liet doen. 'k Heb haar thuis opgebaard, en thuis zelf gekist. Dankbaar dat het zo kon/mocht.
  Lie(f)s.

 7. Het is een interessant onderwerp en eentje waar wij ons ook moeten gaan bezighouden. We hebben een familielid met wie het contact moeizaam is en die vereenzaamd in een vervuild huurhuis woont. Mocht er iets gebeuren, dan zijn wij erfgenaam en zullen de hulpverlenende instanties ons benaderen voor de uitvaart en dergelijke. Er zijn geen financiële voorzieningen getroffen en het onderwerp is niet bespreekbaar. We moeten zo langzamerhand gaan nadenken wat wij willen en kunnen regelen en betalen in zo'n geval. Als wij eerst overlijden, zijn onze kinderen degenen die met deze vraag worden opgezadeld. Als ik naar de afgelopen 25 jaar terug kijk, voorzie ik geen verbetering in de situatie. Heel verdrietig allemaal.

 8. Ik heb bij mijn verzekeringspapieren/begrafenispapieren een overzicht van alles wat opgezegd moet worden. Dat controleer ik elk jaar even. Dit maakt het voor nabestaanden makkelijker, scheelt een hoop uitzoekwerk.

  En inderdaad wat anoniem hierboven schrijft...je moet echt van tevoren uitzoeken wat je rechten en plichten zijn als je een eenzaat in de familie hebt. Regel vooralsnog niks, al kan een goedkope begrafenis/crematie weer wel als je die zelf betaalt. Goedkoopste wat ik tegenkom voor low-budget crematie is 1200 euro.

 9. Ik weet helaas inmiddels wel wat ik moet doen, ja. Je kunt overigens een erfenis beneficiair aanvaarden. Dat aanvaard je ‘m pas als je weet dat-ie positief is. Da’s wel een goede zaak, vind ik. Wat ik wel heel krom vind: een erfenis afwijzen moet bij de rechtbank, dus dat kost je toch weer een behoorlijk bedrag (€ 120,- geloof ik) om even te laten weten dat je iets niet wilt hebben.

  • Ja, dat is me ook wat eigenlijk! Zo krijg je dus kosten zonder dat je erom gevraagd hebt, en het was waarschijnlijk ook niet de bedoeling van de overledene...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder