Laat je niet kisten door de commercie
Last updated on February 17th, 2024 at 10:50 am
- ‘Achteraf begrijp ik er niks van’
- Laat je niet kisten door de commercie: wat mij het meest opviel
- Laat je niet kisten: pas op dat ze je niet van alles aansmeren
- Marieke Henselmans over haar boek
- Mijn conclusie over Laat je niet kisten
- Praktische informatie
- Leestips
Laat je niet kisten door de commercie met als ondertitel Een mooie uitvaart voor elk budget is geschreven door budgetgoeroe Marieke Henselmans. Marieke is onder andere bekend vanwege haar vele (bespaar)boeken.
‘Achteraf begrijp ik er niks van’
‘Achteraf begrijp ik er niks van,’ schrijft Marieke. Toen ze aan het sterfbed van haar moeder zat, realiseerde ze zich dat ze totaal geen benul had van hoe een uitvaart of begrafenis nou eigenlijk precies georganiseerd en betaald wordt. En dat voor iemand die vele boeken had geschreven over financiële zaken!
Maar nu is er dus haar boek Laat je niet kisten door de commercie dat zowel een wake-up call is om goed op te letten, als een fijne handleiding bij het plannen van een begrafenis.
Laat je niet kisten door de commercie: wat mij het meest opviel
- Volgens artikel 16 van de Wet op de lijkbezorging mag iemand niet eerder dan na 36 uur begraven worden, en niet later dan uiterlijk de zesde werkdag na de dag van overlijden.
- ‘Mensen verzekeren zich om een uitvaart te kunnen betalen. Maar verzekeraars presenteren het als normaal dat er bijbetaald moet worden en maken uitvaarten eigenhandig duurder,’ aldus Marieke Henselmans!
- Mensen kiezen voor een uitvaartverzekering om hun nabestaanden gedoe te besparen. Maar het wrange is, volgens Marieke Henselmans, dat ze hierdoor juist vaak voor méér gedoe zorgen.
- Marieke Henselmans onderscheidt 3 types uitvaartondernemers: de uitvaartverzorger die in dienst is van een verzekeraar. Bijvoorbeeld Monuta of Yarden. Ten tweede de kleine zelfstandige uitvaartondernemer. En als derde de budget-uitvaartonderneming zoals Uitvaart24.
- Op de polis van een uitvaartverzekering staat vaak: ‘een overlijden direct melden.’ Maar de reden dat dit er staat, is dat de uitvaartverzekering graag de uitvaartverzorger wil leveren. Het is dus belangrijk om de polisvoorwaarden te lezen. Soms staat daar inderdaad in dat ze niet vergoeden als je hen niet belt. Maar anders kun je ook best eerst zelf een uitvaartverzorger regelen.
- Een uitvaart op zaterdag is al snel 500 euro duurder.
- Je kunt een uitvaart ook helemaal zelf regelen zonder uitvaartverzorger. Op uitvaart.nl vind je hierover informatie.
- Degene die de opdracht voor de uitvaart geeft is later ook degene die een klacht kan indienen als het niet naar wens is gegaan. Daarom kan het nuttig zijn van te voren na te denken wie wordt aangewezen als de officiële opdrachtgever voor de uitvaart.
- Kies je voor een uitvaartverzekering zoals 70% van de Nederlanders? Dan adviseert Marieke Henselmans een zogenoemde sommenverzekering.
- Controleer de rekening van de uitvaart goed. Marieke Henselmans geeft diverse voorbeelden van rekeningen waarop moedwillig kosten zijn gerekend die helemaal niet gemaakt zijn. Heel akelig!
- Een kartonnen kist kost maar 60 euro.
- Het is veel voordeliger om zelf de kist te kopen. Marieke Henselmans schrijft dat de goedkoopste kist qua inkoop 150 euro kost, maar voor de consument tussen de 450 en 550 euro kost. Je kunt ook zelf een kist kopen als je al een uitvaartondernemer hebt!
- Je kunt wel denken: ‘Ik stel mijn lichaam beschikbaar aan de wetenschap,’ maar vaak willen ze je stoffelijk overschot helemaal niet hebben. Volgens Marieke Henselmans willen de meeste universiteiten geen nieuwe meldingen meer aannemen. Op lichamsdonatie.info kun je zien welke nog ruimte hebben.
- Gebruik rouwenveloppen en zegels. Dat heeft twee voordelen aldus Marieke. Ze worden met voorrang bezorgd, en de ontvanger ziet aan de envelop dat het geen vrolijk nieuws is.
Laat je niet kisten: pas op dat ze je niet van alles aansmeren
Tijdens en na het lezen van Laat je niet kisten kreeg ik steeds meer het gevoel dat je als consument behoorlijk op je hoede moet zijn voor uitvaartverzorgers. Een onprettige gedachte, die vast niet voor alle uitvaartverzorgers zal gelden. Helemaal in het begin van haar boek schrijft Marieke Henselmans dan ook dat ze weet dat er ook goede uitvaartondernemers zijn die prachtig werk doen. Marieke:
‘Als je zelf goed werk levert hoef je je niet aangevallen te voelen.’
Dat gezegd hebbende, is het helaas zo dat voor veel mensen in de uitvaart commerciële belangen voorop staan. Ze zeggen weliswaar dat ze je willen helpen en ontzorgen in tijden dat je het al moeilijk hebt, maar de realiteit is dat ze je graag op kosten jagen en van alles aansmeren wat niet echt nodig is.
De beste manier om je hiertegen te wapenen is je uitvaart van te voren goed te overdenken en je wensen aan te geven. Ook kan het verstandig zijn om, na een overlijden, er iemand bij te vragen die wat meer afstand heeft tot de overledene. Die kan dan het hoofd koel houden als er moeilijke beslissingen moeten worden genomen.
Marieke Henselmans over haar boek
Hieronder vertelt Marieke over haar boek.
Mijn conclusie over Laat je niet kisten
Laat je niet kisten is een heel informatief boekje. Ik ben blij dat ik het heb gelezen, en ik denk dat het voor iedereen erg interessant is. Het geeft je een kijkje in de wereld van de uitvaart.
Je kunt het bovendien gebruiken als een handleiding bij het regelen van een begrafenis. Marieke Henselmans heeft er in dat kader zelfs een werkboek bij gemaakt dat je los kunt kopen.
Ik vind Laat je niet kisten een echte aanrader.
Praktische informatie
Laat je niet kisten is voor 17,95 te koop bij bol.com of je lokale boekhandel.
Leestips
- zelf een doodskist maken en
- Marieke’s boek met antwoorden op de vraag: Wat moet je doen als iemand overlijdt?
- Verklaring van erfrecht ervaring
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ja… ik ga mij maar eens klaarmaken voor de uitvaart om 10 uur zometeen te Dokkum van tante Tjitske… besloten uitvaart….
fijne dag!
X
Soms hoor je inderdaad vreselijke verhalen, Ik ben blij dat ik zelf positieve ervaringen heb met de uitvaartondernemer hier in de buurt. Erg behulpzaam en respectvol en niet al te commercieel.
Fijn Naomi! Zo hoort het eigenlijk ook.
Ook die mensen gaat het om de winst…
En Marieke Henselmans hoopt dat we allemaal haar boek en haar werkboek kopen, zodat zij er ook wat aan verdient. Maar ze is zo bezorgd dat we teveel geld uitgeven. Ik vind de titel van haar boek een beetje raar. Het mag dan kloppend lijken, ik vind het respectloos.
Mijn gedachte ook. Al die zogenaamde boeken die jou vertellen hoe je geld moet besparen, moet minimaliseren in mijn beleving allemaal geldklopperij, alleen maar lucratief voor de auteurs en uitgeverijen
Het is haar werk om boeken te schrijven en tips te geven. Zo verdient Marieke Henselman haar inkomen. Niets mis mee.
Goed dat er ook eens kritisch wordt gekeken naar een emotie-business. Net als het begin van het leven; niets is te goed voor de nieuwe baby. En bij de uitvaart hetzelfde. U gunt moeder toch het beste??
Van te voren je in kunnen lezen in deze materie kan nooit kwaad.
Dat is inderdaad haar boodschap: dat er wordt ingespeeld op je behoefte om het beste te doen voor de overledene.
Een paar maanden geleden is mijn vader overleden en hebben we de uitvaart geregeld. We hadden een uitvaartondernemer en we zijn heel tevreden over hun werk. Natuurlijk is het hun betaalde baan en is het een commerciele onderneming. Maar we werden zeer goed bijgestaan met raad en daad. We hebben zoveel mogelijk de zaken geregeld op onze eigen manier. Geen standaard tekst, geen standaard kaart. We hebben zelf een foto gemaakt en daar is de kaart van gemaakt. Zelf tekst geschreven, muziek uitgezocht en toespraken gedaan.
Ik had niet verwacht dat het zoveel werk was om een uitvaart te regelen. Buiten dat was het ook nog onverwacht, al was mijn vader ernstig ziek. Als je met een heel laag budget een uitvaart wilt regelen houd dan wel rekening met dat je emotioneel uit je doen bent en alles zeer intensief is. Tenminste, zo hebben wij het beleefd. Dus neem ook mee, hoeveel je psychisch aan kunt in zo’n verdrietige tijd.
Nu met het coronabeleid zijn uitvaarten vaak intiemer. Ook bij mijn vader mochten er maar 30 mensen aanwezig zijn. De uitvaart werd opgenomen en uitgezonden zodat meer mensen mee konden kijken. Ik vond het mooi dat het zo intiem was.
En tja, qua prijs was dit een stuk voordeliger.
Wat fijn dat je zo goed werd bijgestaan VeggieMo! Zo’n intieme uitvaart lijkt me best prettig voor zover een uitvaart dat kan zijn natuurlijk.
Ook daar gaat het om een verdien model.
De overgebleven cake of broodjes worden bij sommige door geschoven naar de volgende begrafenis.
Weet dat uit eerste hand.
Maar gelukkig niet altijd op de hoogte is van wat achter de schermen gebeurd.
Belangrijk is dat het een waardig afscheid is. Hans
Dat is waar Hans.
Het begint al bij het afsluiten van een begrafenis verzekering. De man van de verzekering begon met het opnoemen van een hele waslijst van zaken. Gelukkig had ik van te voren een aantal dingen op papier gezet en was mijn lijst van wensen zeker de helft korter dan zijn lijst van onmisbare punten. Het begon al met het aantal kaarten. Hier voor staat een minimaal benodigd aantal van 100 kaarten. 100 kaarten nou zoveel mensen ken ik niet die van mijn verscheiden op de hoogte moeten worden gesteld. Een advertentie in de krant???? Nou nee, geen behoefte aan, maar mevrouw u wilt toch zeker weten dat iedereen op de hoogte is van uw overlijden, stel dat ze geen kaart gehad hebben. Nou beste man mensen die geen kaart gehad hebben , zijn mensen die niet dicht bij me staan en waar ik geen contact mee heb dus die hoeven niet te weten dat ik overleden ben. De was lijst ging nog verder, maar meneer kreeg al snel door dat hij aan mij een slechte klant had , want ik kwam uit op een bescheiden bedrag wat veel lager lag dan meneer mij in eerste instantie voorgerekend had. Het bedrag is voldoende voor een nette doch sobere uitvaart iets dat beter bij mij past dan een groots opgezet gedoe. De mensen die mij na staan weten hoe ik erin sta en zullen mijn wensen zeker respecteren.
Goed dat je van te voren wist wat je wilde denk ik. Het lijkt me een rustgevend idee dat er veel dingen geregeld zijn.
Dat scheelt wel aanmerkelijk als je zelf je grafkist mag kopen. Ga ik gelijk doen en zet hem in de huiskamer. Een paar kussens erin maakt het een fijne plek voor mijn honden.
Zo gebruik je hem multifunctioneel Joannes. Er is ook een boekenkast/grafkist te koop die je dus eerst als boekenkast gebruikt.
Heel interessant (en erg triest dat rouwende mensen zo uitgemolken worden).
Bedankt voor de tip!
De titel van het boek vind ik ook iets minder geschikt om bij een overlijden als handleiding te gebruiken..
Beetje zelf nadenken.
Het boek zou ik niet kopen.
Kleine zelfstandige uitvaartondernemer, dat is waar wij voor zouden kiezen.
Al beetje over nagedacht natuurlijk.
Door omstandigheden wijzer geworden zeg maar.
Ik heb ze bezig gezien, heel smerig halverwege het boek een hele dure kist laten zien en dan naar een iets goedkopere. Terwijl de goedkoopste niet aan bod komen maar ook heel mooi zijn. Ze probeerde het bij mn vader toen mijn oma overleed en ook toen mijn opa overleed. Een eigen kist uitzoeken? Fijne tip net als die van karton.
Ja hè? Dat vond ik ook. Ik vond het echt een fijn en informatief boekje.
Ik denk dat er nergens zoveel geld wordt verdient als met de dood.
Love As Always
Di Mario
Jammer genoeg weet ik inmiddels heel goed hoe het allemaal werkt. Je moet goed opletten inderdaad maar ik vind dat de uitvaarten die ik de laatste tijd van dichtbij mee gemaakt heb, keurig uitgevoerd werden. Maar het blijft gewoon een commercieel iets natuurlijk.