Zelf een doodskist maken: letterlijk tussen 6 planken liggen

zelf een doodskist maken
De kist van mijn vader. De bloementak is van onze appelboom!

Zelf een doodskist maken.

Het idee werd geboren bij mijn ouders door mijn handige schoonvader. Die maakte voor hemzelf en mijn schoonmoeder zelf een doodskist.

Mijn ouders zijn niet zo handig als mijn schoonvader, maar ze kennen wel mensen die dat wel zijn. Zo konden ze met behulp van een handige kennis toch zelf een doodskist maken.

Zelf een doodskist maken

Een goede kennis bouwde voor mijn vader een eenvoudige, rechttoe rechtaan doodskist, bestaande uit 6 planken. Van het schaafsel van de planken en een lap linnen van wijlen mijn tante Dina, maakte hij het matras waarop het lichaam van mijn vader rustte.

De kist voor mijn vader kostte al met al 160 euro excl. werkloon en binnenbekleding.

Zelf een doodskist maken: criteria

Zelf een doodskist maken mag, maar er zijn wel een aantal criteria*.

 1. De kist mag niet groter zijn dan de standaard van een graf. Volgens meubelmaker Hans Denijs mag de kist maximaal 80 x 2 meter 30 zijn.
 2. Het materiaal waarvan de kist gemaakt wordt moet kunnen verteren. Denk aan hout, spaanplaat, karton en board. Schroeven en spijkers mogen wonderlijk genoeg wel.
 3. De bodem moet voorzien zijn van een soort papier dat er voor zorgt dat er geen vocht uit de kist kan lekken.

Voorbeeld

In onderstaand filmpje laat Hans Denijs in 10 minuten zien hoe je zelf een doodskist kunt maken. Hij gaat gezellig naar de bouwmarkt voor hout, en adviseert ook om het hout daar op maat te laten zagen. Hij geeft ook een lijstje met materialen die je nodig hebt. Superhandige video dus voor iedereen zie kiest voor zelf een doodskist maken.

Budgetvriendelijke doodskist ± 250,- volgens Laat je niet kisten

In het boek Laat je niet kisten door de commercie van Marieke Henselmans schrijft ze dat een kant en klare kist ongeveer 250 euro kost. Ze noemt ook een kartonnen kist. Daarvoor betaal je maar 60 euro. Dat leek mij wel wat, maar vervolgens las ik dat die bij veel crematoria verboden zijn omdat ze soms bij het opendoen van de oven al in de fik vliegen!

En aangezien ik gecremeerd hoop te worden, is dat dan weer minder handig.

Begraven worden zonder kist

Je kunt overigens sinds 1991 ook begraven worden zonder kist. Maar ook daarbij geldt weer dat cremeren dan lastiger is.

Handige links

 • Op de website van het tijdschrift Genoeg vind je een overzicht van materialen die je nodig hebt voor zelf een doodskist maken.
 • Op uitvaart.nl vind je een gratis bouwtekening
 • Er zijn ook kant en klare bouwpakketten voor als je zelf een doodskist wilt maken. Die kunnen zelfs via de post verstuurd worden. Het schijnt dat zo'n bouwpakket minder confronterend kan zijn dan een kant en klare doodskist.

*Bron criteria zelf een doodskist maken: Uitvaart.nl, dekistenmaker.com

Overige geraadpleegde bronnen onder andere: Uitvaarverzekeringen.net, Mensenlinq, Wikkelgoed, Uitvaartkist-online

Similar Posts

16 Comments

 1. Er zijn best veel mogelijkheden.
  De kist mag ook beschilderd worden, door kleinkinderen bijvoorbeeld die een groet aan opa of oma willen meegeven. .

  1. Ja, dat vind ik ook altijd heel mooi om te zien Bertie. En ik denk dat het voor kinderen ook heel troostend kan zijn en goed voor de verwerking.

 2. ja mooi Nicole,

  ik had gisteren een begrafenis en de kist was mooi, maar... niet bijzonder.
  Deze is het wel...

  Groetjes, Marlou

 3. Mooie manier om afscheid te nemen met zo'n zelfgemaakte kist.
  Ik heb ooit een afscheid bijgewoond van een natuur vrouw. Haar kist was helemaal gemaakt met alles wat uit de natuur kwam, met handvaten gemaakt van takken uit het bos.
  Zo mooi !

 4. Een eigen doodskist maken geeft mee betrokkenheid bij het overlijden.
  Zelf vind ik een eenvoudige echte houten kist het mooist. Hans

 5. Wat een mooi idee zelf een kist maken. Zo zou je de kist ook nog persoonlijk kunnen laten maken.

 6. Ik vind dat eigenlijk wel een heel goed idee. Maar ik dacht wel 'Waar laat je dat ding tot het zover is?' Tot ik me bedacht dat het natuurlijk een prima opbergplek is. Voor je tuinkussens of kerstspullen of zo. Multifunctioneel!

  Ik vind trouwens de kist van je vader heel erg mooi. Ik houd wel van die eenvoud. Die tak van jullie boom erop past er prachtig bij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.