Verklaring van erfrecht gedoe: leer van onze fouten!

verklaring van erfrecht

Alsof een overlijden niet al droevig genoeg is, krijg je als nabestaanden ook nog te maken met allerlei gedoe in de vorm van administratieve rompslomp. Zoals een verklaring van erfrecht.

En omdat de meesten van ons maar één echtgenoot of partner hebben, en meestal maar twee ouders, ben je doorgaans onervaren en onwetend.

Met andere woorden: de adminstratieve afhandeling na een overlijden is onbekend terrein.

En daardoor doe je soms dingen die achteraf gezien niet handig zijn.

Dat overkwam mijn moeder en mijn zusjes en mij met de zogenoemde verklaring van erfrecht.

Onze ervaring is dan ook precies de reden dat ik deze blogpost schrijf. Want zoals ik tegen mijn man zei:

‘Wat jammer dat ik niet toevallig een blogpost had gelezen over een verklaring van Erfrecht! Dan hadden we dit heel anders gedaan!’

Hieronder lees je onze ervaring, en onderaan een samenvatting met tips en leerpunten voor anderen!

Verklaring van erfrecht: ons verhaal in een notedop

Na het overlijden van mijn vader had mijn moeder een verklaring van erfrecht nodig. Online zag ze bedragen van rond de 400 euro. Ze concludeerde dat het eenvoudig te regelen was via de notaris in het naburige dorp, waar zij en mijn vader hun testament hebben gemaakt.

Ze dacht dat ze bij de notaris in het dorp misschien op 500 euro uit zou komen, maar dat vond ze acceptabel gezien het feit dat ze veel vertrouwen had in dat notariskantoor.

Ze belde om te vragen hoe ze het online aanvragen van de verklaring van erfrecht via hen kon doen. Het notariskantoor stond er vervolgens op dat ze een afspraak maakte en naar kantoor kwam. Hoewel mijn moeder aangaf dat ze had begrepen dat een afspraak niet nodig was, heeft ze dat toen toch maar gedaan onder het motto: ‘Zij zullen het wel het beste weten.’

Factuur van ruim 900 euro voor verklaring van erfrecht

Uiteindelijk kreeg mijn moeder een factuur van ruim 900 euro voor de verklaring van erfrecht, en schrok zich wild. Want als je op internet kijkt, dan zie je bedragen van rond de 400 euro.

Dus, wat is er aan de hand? En wat hadden we beter anders kunnen doen?

Rijkelijk laat ging ik zelf op zoek naar informatie over die verklaring van erfrecht.

Hieronder een verslag van de informatie die ik vond als onervaren nabestaande en nitwit.

Verklaring van erfrecht: wat is dat eigenlijk?

Laten we beginnen met duidelijk te krijgen wat die verklaring van erfrecht eigenlijk is. Op de site van de Rijksoverheid staat:

‘In een verklaring van erfrecht staat wie de erfgenamen zijn. Met deze verklaring kunnen de erfgenamen aantonen dat zij recht hebben op het banktegoed van de overledenen. De bank vertelt in welke gevallen een verklaring van erfrecht nodig is.’

Daar zie ik meteen al iets wat we anders hadden kunnen doen: We hadden eerst de bank kunnen bellen om te vragen of een Verklaring van erfrecht wel nodig was.

Sterker nog, volgens verklaringserfrechtservice.nl verlangen banken geen verklaring van erfrecht meer als: Er sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap, er geen testament is, er niet meer dan € 100.000 op de rekening staat.

Wat staat er in een verklaring van erfrecht?

Op de site verklaringvanerfrechtservice.nl vertellen ze wat er in zo’n Verklaring van erfrecht staat:

‘De notaris verklaart in een verklaring van erfrecht akte dat hij heeft gecontroleerd wie is overleden, of de overledene een testament had, en zo ja, wie er in dat testament als erfgenamen zijn aangewezen. Bovendien verklaart de notaris eventueel wie gemachtigd is om de erfenis van de overledene af te wikkelen.’

Ook geven zij tarieven:

 • Verklaring van erfrecht met maximaal 3 erfgenamen € 289. Voor iedere erfgenaam extra € 20
 • Als er een testament is heeft een notaris meer werk: doorlezen en bespreken van het testament, informeren van legatarissen, executeurs (afwikkelingsbewindvoerders) enz. € 35

Mijn vader had een testament

In het geval van mijn vader was er een testament. Dus dan was een Verklaring van erfrecht wel nodig. Maar ik lees ook dat je kunt kiezen voor een Verklaring van executele die goedkoper is.

Waaróm heb je een verklaring van erfecht nodig?

Ook niet onbelangrijk: waarvoor heb je eigenlijk een verklaring van erfrecht nodig? Dat zit zo: als iemand overlijdt blokkeert de bank zijn of haar rekeningen.

‘Na het melden bij de bank gaat de rekening ‘op slot’ totdat er een verklaring van erfrecht is. De bank probeert daarmee de erfgenamen te beschermen tegen onterecht gebruik van de rekening.’ (Bron: Zin.nl)

Een verklaring van erfrecht geeft je toegang tot die rekeningen. Op die manier kun je financiële zaken afhandelen.

Verklaring van erfrecht samenvattend

Omdat mijn vader een testament had, was een Verklaring van erfrecht inderdaad wel nodig. Maar op basis van de informatie die ik vond, is een bedrag van ruim 900 euro erg hoog.

4 dingen die jullie kunnen jullie leren van onze fouten

 1. Stel jezelf de vraag of een Verklaring van erfrecht wel nodig is. In veel gevallen hoeft het namelijk niet! Bel dus de bank en vraag het na voordat je onnodige kosten maakt.
 2. Als een verklaring van erfrecht inderdaad nodig is, kijk dan of de goedkopere optie van een Verklaring van executele ook kan.
 3. Doe eerst onderzoek naar de tarieven. Mijn moeder ging automatisch naar de notaris in het naburige dorp, omdat ze die ‘kent’… Een tarief van 400 euro voor een verklaring van erfrecht kwam ik regelmatig tegen, maar ook lagere bedragen!
 4. Vraag bij elke handeling van de notaris naar de kosten… Toen ik daar kwam om even mijn handtekening te zetten aan de balie, iets wat volgens hen gratis zou zijn, werd ik de wachtkamer in gebonjourd en zei de receptioniste: ‘De notaris wil u ook nog even spreken.’ Ik snapte er niets van, want ik kwam toch alleen maar mijn handtekening zetten? Maar goed, ik wachtte braaf en vervolgens nam de notaris mij mee naar een spreekkamer. Het schoot nog door mijn hoofd: ‘Moet ik vragen of dit wat kost?’ maar dat vond ik ook weer zo raar. Achteraf had ik dat dus wel moeten doen, want ze hebben betaalde 30 minuten gerekend voor dat ‘gesprek’ waar ik niet om vroeg en waar ik niet voor kwam. Mij was gezegd dat ik aan de balie mijn handtekening kon komen zetten.

Het vervelende van al dit gedoe is dat mijn moeder achterbleef met een erg naar gevoel. Ze vertrouwde het notariskantoor, maar hun manier van handelen en reageren is op z’n zachtst gezegd bevreemdend en onvriendelijk.

Zo reageerden ze verontwaardigd toen mijn jongste zus vriendelijk vroeg om een specificatie van die ruim 900 euro aan kosten.

Uiteindelijk is het goed afgelopen. De notaris werd zo pissig, dat hij het bedrag dat mijn moeder betaald terugboekte, met de woorden dat er met haar ‘niet te praten’ viel.

Maar het was allemaal heel akelig en onthutsend, in een tijd waarin je wel wat anders aan je hoofd hebt.

Leestip

Geldgoeroe Marieke Henselmans schreef het boek Wegwijzer voor nabestaanden.

17,95 bij bol.com

Typisch zo’n boek waarvan ik nu denk: ‘Had ik dat maar eerder gelezen!’

P.S. Ik had gelukkig wel haar boek Laat je niet kisten door de commercie gelezen!

Gebruikte bronnen onder andere: Rijksoverheid, Verklaringvanerfrechtservice.nl, DoeHetZelfNotaris, NuNotariaat, PlusOnline, Zin.nl, De Kerf & Van Sprang Notarissen Tilburg, Financieel: Geld, ANBO, Erfwijzer. 

Similar Posts

25 Comments

 1. O bah wat een nare ervaring. Alleen al het feit dat hij pissig werd, toont al aan dat het geen goede notaris is. Maar ja, kom daar maar eens vantevoren achter. Bedankt voor de tip van het boek. Zoiets hadden wij ook, toen onze ouders overleden.

 2. Dit is van dat onnodig ingewikkelde gedoe waar je nooit op zit te wachten, maar zéker niet als je aan het rouwen bent. Ik vraag me dan af of zoiets echt niet makkelijker geregeld zou kunnen worden. Er moet toch iemand over nagedacht hebben dat rouwenden zo simpel mogelijk dit soort dingen willen kunnen regelen?

 3. ha Nicole,

  ja… met het ouder worden ien je toch wel een beetje van wanten te weten.
  Ik verdiep me er te weinig in.
  Nu misschien wel?

  Dank je wel in ieder geval.
  Groetjes, Marlou

 4. Wat een verhaal, maar eentje waar ik niet echt van verschiet.
  Ik heb al meer dan 1 keer het gevoel gehad dat notarissen niet altijd te vertrouwen zijn.
  Ik heb al meer dan 25 jaar geen contact meer met mijn ouders.
  Toen mijn vader stierf, werd ik pas 3 maanden na zijn dood op de hoogte gesteld van zijn overlijden door een notaris. Onbegrijpelijk. En uiteindelijk heeft het 2 maanden gekost om de erfenis te kunnen ‘weigeren’. Uiteindelijk heb ik dat wel vanop afstand en gratis kunnen regelen.
  Goed dat je hierover schrijft!! Ik ben er zeker van dat nog mensen nare ervaringen hiermee hebben.

 5. Wij hebben een testament laten opmaken waarin dat bij het overlijden van een van ons, dat ook al voor de andere geregeld is. Dit in samenspraak met de kinderen. Daarin is ook geregeld wat er moet gebeuren bij wilsonbekwaamheid van een of beide partners. Dit gaat verder dan alleen een verklaring van erfrecht.

 6. Och, wat een boevenvolk. En dan ook nog bewust je moeder zo’n trap na geven met die laatste opmerking? Dat is laag.

  Er is natuurlijk maar één reden waarom een notaris een al ontvangen betaling zou terugstorten, en dat is niet omdat er met een cliënt ‘niet te praten’ valt. Dat geld is teruggekomen omdat die notaris dondersgoed weet dat hij fout zat. Omdat het hem te heet onder de voeten werd. Omdat hij wist dat als er een formele klacht zou komen, en de gang van zaken onderzocht zou worden, de consequenties van zijn handelswijze hem veel meer zouden kosten dan die €900.

 7. Als het om geld gaat laten sommige hun ware gezicht zien.
  Het is natuurlijk een vervelende ervaring omdat je vertrouwen had in een partij, helaas is het vertrouwen beschaamd. Hans

  1. Ja, zowel mijn moeder als ik zijn daar echt wel geschokt over. Het leek zo’n prettige notaris, en het was ook zo fijn, zo makkelijk bereikbaar in een dorp in de buurt.

 8. Gatver, wat een naar verhaal!!! Je weet iig waar je nooit meer heen moet….

  Ik heb een keer heel erg slecht advies gekregen van een notaris wat enórm veel geld en gedoe heeft gekost. Tja, daar kunnen zij dan natuurlijk “niets aan doen”
  Echt niet leuk.
  Ik zou in jouw plaats ook niet hebben gedurfd te vragen wat het gesprek zou kosten, hoor!

 9. Ik heb door mijn werk veel te doen met notarissen en er zijn goede maar ook veel slechte. Bij een notaris moet je altijd van tevoren vragen wat het kost. Bij een verklaring van erfrecht kunnen de kosten erg schommelen en is dat vaak afhankelijk van de complexiteit. Helaas ook een voorbeeld gezien dat het meer dan 20.000 euro kostte (omdat betreffende persoon geen partner en kinderen had en alle neefjes en nichtjes in kaart gebracht moesten worden).

  Nog een tip: zorg dat je eigen erfenis goed voorbereid is. Dat betekent dat iemand weet of er een testament is, welke bankrekeningen je hebt en waar je evt een uitvaartverzekering hebt. Er zijn partijen die je hierbij kunnen helpen (prijs valt vaak mee), maar je kunt dit ook vastleggen in checklist. Deze zijn volgens mij bij de dela e.d. Op de website te vinden.

 10. Toen onze (net meerderjarige) zoon overleden was, heb ik de plaatselijke notaris gebeld met de vraag wat de kosten waren van zo’n verklaring. Hij rekende dat globaal voor en kwam over de € 1000,-.
  Via ‘degoedkoopstenotaris.nl’ zag ik dat een notaris 50 km uit de buurt als goedkoopste gemeld stond. Daar heen gebeld voor prijzen en dat werd rond de € 200,-. Onze andere meerderjarige kinderen moesten inderdaad ook hun handtekening zetten. Bij de dure notaris kostte dat € 35,- per persoon en de goedkope notaris zei: ‘Kom maar een keer op een avond bij mij thuis’. Dat is zo gebeurd. Ik heb daar nog altijd een goed gevoel over. Voor de minderjarige kinderen was het trouwboekje voldoende bewijs, terwijl de dure notaris het via de rechtbank wilde laten lopen. Waarom toch zo moeilijk doen als het ook makkelijk (en goedkoper) kan.

  1. Wat fijn zeg dat je zoveel voordeliger uit kon zijn, en dat het ook nog eens gewoon een prettige en sympatieke notaris was. Het loont duidelijk om even de moeite te nemen om prijzen te vergelijken.

 11. Het is alweer een flinke tijd geleden dat mijn vader overleed in 2000. Mijn moeder was toen al overleden. Om bij de bankrekening van m’n vader te komen had ik ook iets dergelijks nodig, maar of dat destijds dezelfde naam had weet ik niet meer. Via het internet vergelijken was er toen nog niet bij. Heb toen 3 notarissen uit de Gouden Gids in de buurt gebeld en dat varieerde tussen 290 en 400 gulden all-in. Voor die van 290 gekozen en dat ging prima. Hij wilde alleen dat alles in 1 sessie werd geregeld.

  Mijn vader had overigens zelf op papier een soort testament gemaakt en dat heb ik netjes uitgevoerd. Zoveel was er overigens niet te verdelen. Gelukkig maar. Vind erven iets voor kinderen die nog niet op eigen benen kunnen staan. En dan nog vind ik het niet fair dat kinderen van rijke ouders meer krijgen dan die van arme ouders. Heb er dus geen moeite mee dat een flink deel naar de belasting kan gaan. Wij zaten destijds nog onder die belastinggrens.

 12. Niet zo netjes van die notaris.
  Ik had er ook een nodig bij mans overlijden, het was duur en nam een paar maanden in beslag omdat de notaris tussendoor op vakantie moest.
  Tja….

 13. Wat een akelige situatie voor jullie, maar vind het wel fijn dat je het om hebt kunnen buigen naar een informatieve blogpost. Dit hou ik in mijn achterhoofd.
  Zo te lezen heeft je notaris geen goeie beurt gemaakt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.