Reacties

Verklaring van erfrecht gedoe: leer van onze fouten! — 25 reacties

 1. O bah wat een nare ervaring. Alleen al het feit dat hij pissig werd, toont al aan dat het geen goede notaris is. Maar ja, kom daar maar eens vantevoren achter. Bedankt voor de tip van het boek. Zoiets hadden wij ook, toen onze ouders overleden.

 2. Dit is van dat onnodig ingewikkelde gedoe waar je nooit op zit te wachten, maar zéker niet als je aan het rouwen bent. Ik vraag me dan af of zoiets echt niet makkelijker geregeld zou kunnen worden. Er moet toch iemand over nagedacht hebben dat rouwenden zo simpel mogelijk dit soort dingen willen kunnen regelen?

 3. ha Nicole,

  ja... met het ouder worden ien je toch wel een beetje van wanten te weten.
  Ik verdiep me er te weinig in.
  Nu misschien wel?

  Dank je wel in ieder geval.
  Groetjes, Marlou

 4. Wat een verhaal, maar eentje waar ik niet echt van verschiet.
  Ik heb al meer dan 1 keer het gevoel gehad dat notarissen niet altijd te vertrouwen zijn.
  Ik heb al meer dan 25 jaar geen contact meer met mijn ouders.
  Toen mijn vader stierf, werd ik pas 3 maanden na zijn dood op de hoogte gesteld van zijn overlijden door een notaris. Onbegrijpelijk. En uiteindelijk heeft het 2 maanden gekost om de erfenis te kunnen 'weigeren'. Uiteindelijk heb ik dat wel vanop afstand en gratis kunnen regelen.
  Goed dat je hierover schrijft!! Ik ben er zeker van dat nog mensen nare ervaringen hiermee hebben.

 5. Wij hebben een testament laten opmaken waarin dat bij het overlijden van een van ons, dat ook al voor de andere geregeld is. Dit in samenspraak met de kinderen. Daarin is ook geregeld wat er moet gebeuren bij wilsonbekwaamheid van een of beide partners. Dit gaat verder dan alleen een verklaring van erfrecht.

 6. Och, wat een boevenvolk. En dan ook nog bewust je moeder zo'n trap na geven met die laatste opmerking? Dat is laag.

  Er is natuurlijk maar één reden waarom een notaris een al ontvangen betaling zou terugstorten, en dat is niet omdat er met een cliënt 'niet te praten' valt. Dat geld is teruggekomen omdat die notaris dondersgoed weet dat hij fout zat. Omdat het hem te heet onder de voeten werd. Omdat hij wist dat als er een formele klacht zou komen, en de gang van zaken onderzocht zou worden, de consequenties van zijn handelswijze hem veel meer zouden kosten dan die €900.

 7. Als het om geld gaat laten sommige hun ware gezicht zien.
  Het is natuurlijk een vervelende ervaring omdat je vertrouwen had in een partij, helaas is het vertrouwen beschaamd. Hans

  • Ja, zowel mijn moeder als ik zijn daar echt wel geschokt over. Het leek zo'n prettige notaris, en het was ook zo fijn, zo makkelijk bereikbaar in een dorp in de buurt.

 8. Gatver, wat een naar verhaal!!! Je weet iig waar je nooit meer heen moet….

  Ik heb een keer heel erg slecht advies gekregen van een notaris wat enórm veel geld en gedoe heeft gekost. Tja, daar kunnen zij dan natuurlijk “niets aan doen”
  Echt niet leuk.
  Ik zou in jouw plaats ook niet hebben gedurfd te vragen wat het gesprek zou kosten, hoor!

 9. Ik heb door mijn werk veel te doen met notarissen en er zijn goede maar ook veel slechte. Bij een notaris moet je altijd van tevoren vragen wat het kost. Bij een verklaring van erfrecht kunnen de kosten erg schommelen en is dat vaak afhankelijk van de complexiteit. Helaas ook een voorbeeld gezien dat het meer dan 20.000 euro kostte (omdat betreffende persoon geen partner en kinderen had en alle neefjes en nichtjes in kaart gebracht moesten worden).

  Nog een tip: zorg dat je eigen erfenis goed voorbereid is. Dat betekent dat iemand weet of er een testament is, welke bankrekeningen je hebt en waar je evt een uitvaartverzekering hebt. Er zijn partijen die je hierbij kunnen helpen (prijs valt vaak mee), maar je kunt dit ook vastleggen in checklist. Deze zijn volgens mij bij de dela e.d. Op de website te vinden.

 10. Toen onze (net meerderjarige) zoon overleden was, heb ik de plaatselijke notaris gebeld met de vraag wat de kosten waren van zo'n verklaring. Hij rekende dat globaal voor en kwam over de € 1000,-.
  Via 'degoedkoopstenotaris.nl' zag ik dat een notaris 50 km uit de buurt als goedkoopste gemeld stond. Daar heen gebeld voor prijzen en dat werd rond de € 200,-. Onze andere meerderjarige kinderen moesten inderdaad ook hun handtekening zetten. Bij de dure notaris kostte dat € 35,- per persoon en de goedkope notaris zei: 'Kom maar een keer op een avond bij mij thuis'. Dat is zo gebeurd. Ik heb daar nog altijd een goed gevoel over. Voor de minderjarige kinderen was het trouwboekje voldoende bewijs, terwijl de dure notaris het via de rechtbank wilde laten lopen. Waarom toch zo moeilijk doen als het ook makkelijk (en goedkoper) kan.

  • Wat fijn zeg dat je zoveel voordeliger uit kon zijn, en dat het ook nog eens gewoon een prettige en sympatieke notaris was. Het loont duidelijk om even de moeite te nemen om prijzen te vergelijken.

 11. Het is alweer een flinke tijd geleden dat mijn vader overleed in 2000. Mijn moeder was toen al overleden. Om bij de bankrekening van m'n vader te komen had ik ook iets dergelijks nodig, maar of dat destijds dezelfde naam had weet ik niet meer. Via het internet vergelijken was er toen nog niet bij. Heb toen 3 notarissen uit de Gouden Gids in de buurt gebeld en dat varieerde tussen 290 en 400 gulden all-in. Voor die van 290 gekozen en dat ging prima. Hij wilde alleen dat alles in 1 sessie werd geregeld.

  Mijn vader had overigens zelf op papier een soort testament gemaakt en dat heb ik netjes uitgevoerd. Zoveel was er overigens niet te verdelen. Gelukkig maar. Vind erven iets voor kinderen die nog niet op eigen benen kunnen staan. En dan nog vind ik het niet fair dat kinderen van rijke ouders meer krijgen dan die van arme ouders. Heb er dus geen moeite mee dat een flink deel naar de belasting kan gaan. Wij zaten destijds nog onder die belastinggrens.

 12. Niet zo netjes van die notaris.
  Ik had er ook een nodig bij mans overlijden, het was duur en nam een paar maanden in beslag omdat de notaris tussendoor op vakantie moest.
  Tja....

 13. Wat een akelige situatie voor jullie, maar vind het wel fijn dat je het om hebt kunnen buigen naar een informatieve blogpost. Dit hou ik in mijn achterhoofd.
  Zo te lezen heeft je notaris geen goeie beurt gemaakt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>