Alles over je digitale handtekening + 3 tips en tricks!

digitale handtekeningAls kind dacht ik ernstig na over de handtekening die ik wilde.

Ik moest er immers mijn hele leven mee doen?

Uiteindelijk is het echter niet veel soeps geworden. Ik vind de mijne vooral een slordige krabbel.

Zou dat zijn waarom een handtekening ook wel een krabbel of poot wordt genoemd?

Handtekening

En toch verbind ik mij met die slordige krabbel aan koopcontracten, offertes, en dossiers! Soms vergeet ik wel eens dat die slordige krabbel die ik zet, zoveel (bindende) betekenis heeft. Volgens Wikipedia heeft een handtekening twee belangrijke functies:

  • Hij vertelt dat jíj het bent. Het is een bewijs van je identiteit.
  • Jouw ondertekening laat zien dat je iets hebt gelezen en ermee instemt.

Digitale handtekening

Tegenwoordig krijg je steeds meer te maken met een zogenoemde digitale handtekening! Het is de digitale versie van een handgeschreven handtekening. Je gebruikt hem om dingen te regelen op internet.

Een digitale handtekening is een elektronische handtekening.

Er zijn 3 soorten digitale handtekening!

1. De gewone digitale handtekening

De gewone versie is bijvoorbeeld een foto van jouw handgeschreven handtekening, die je vervolgens uploadt naar je brief of document. Heel simpel.

2. De geavanceerde digitale handtekening

De gekwalificeerde digitale versie wordt gemaakt met een speciale technologie! Hij wordt gemaakt met een unieke code te maken die alleen bij jou hoort. Dit wordt ook wel een privesleutel genoemd.  Deze code is heel moeilijk te raden of te kopiëren, dus het is vrijwel onmogelijk voor anderen om jouw ondertekening na te maken.

Als iemand toch probeert ermee te knoeien, zal de digitale handtekening niet meer kloppen en zal het als ongeldig worden beschouwd.

3. De gekwalificeerde elektronische handtekening

Dit is de beste en meest veilige versie. Op de site van de Rijksoverheid staat:

'Een gekwalificeerde elektronische handtekening beveiligt uw bericht of document met een gekwalificeerd certificaat (extra beveiliging en controle). '

Is DigiD hetzelfde als een elektronische handtekening?

Ik vroeg me af of een DigiD dan hetzelfde is als een elektronische handtekening. Met een DigiD kun je immers ook online allerlei intens belangrijke informatie en documenten ondertekenen? Maar na wat research blijkt een DigiD niet hetzelfde te zijn .

Een digitale handtekening wordt gebruikt om elektronische documenten te ondertekenen en te verifiëren. En DigiD is een systeem om de identiteit van gebruikers te verifiëren bij het gebruik van online diensten van de overheid.

Je handtekening in Word zetten

handtekening in word bestand

Stel je hebt een Word bestand en je wilt daarin je handtekening zetten. Hoe doe je dat?

  1. Open het betreffende Word-document.
  2. Neem een vel papier en schrijf met pen je handtekening. Doe dit op een duidelijke manier, zodat het later goed leesbaar is. Je kunt ook een handtekening maken met het gratis programma Canva.
  3. Maak vervolgens een foto of scan hem.
  4. Bewaar het gescande bestand of je foto, op een plek waar je hem gemakkelijk kunt vinden. Zoals je bureaublad of een speciale map.
  5. Ga terug naar je Word-document en zoek de plek waar je je handtekening wilt invoegen.
  6. Klik op het tabblad "Invoegen" bovenaan het Word-venster. Daar zie je verschillende opties, waaronder "Afbeelding". Klik op "Afbeelding".
  7. Er opent een nieuw venster waarin je kunt bladeren naar het gescande bestand of de foto. Zoek het bestand op de plek waar je het hebt opgeslagen en selecteer het.
  8. Klik op de knop "Invoegen" onder aan het venster. Nu wordt je handtekening in het Word-document geplaatst.
  9. Je kunt de grootte aanpassen door de hoekjes van de afbeelding te slepen. Zo zorg je ervoor dat het goed past en mooi staat.
  10. Als je tevreden bent klik je op opslaan.

Nu kun je het document printen of digitaal delen met anderen, wetende dat jouw signature erin staat.

Handtekening in Outlook aanpassen

handtekening in outlook aanpassen

Heb je Outlook en wil je daarin je handtekening aanpassen? Dat doe je als volgt:

  1. Open Outlook op je computer en ga naar het tabblad "Bestand" bovenaan het scherm.
  2. Klik op "Opties" in het zijmenu dat verschijnt. Er opent een nieuw venster.
  3. In het venster "Opties" zie je verschillende tabbladen bovenaan. Klik op het tabblad "E-mail".
  4. Scroll naar beneden in het venster tot je de sectie "Handtekeningen" ziet. Hier kun je je handtekening aanpassen.
  5. Klik op de knop "Handtekeningen" in de sectie "Handtekeningen". Er opent een nieuw venster met al je bestaande handtekeningen.
  6. Selecteer de handtekening die je wilt aanpassen of klik op "Nieuw" als je een nieuwe wilt maken.
  7. In het venster "Handtekening bewerken" kun je de tekst aanpassen. Typ gewoon wat je wilt dat erin zoals je naam, functie, contactgegevens, enzovoort.
  8. Voor de opmaak gebruik je de opmaakfuncties. Die zie je bovenaan het venster.
  9. Wil je een kant en klare afbeelding toevoegen? Klik dan op de knop "Afbeelding invoegen" klikken en selecteer de afbeelding op je computer.
  10. Als je klaar bent met het aanpassen van je handtekening, klik je op "Opslaan" om de wijzigingen op te slaan.

Handtekening op PDF zetten oftewel handtekening toevoegen in Adobe!

handtekening toevoegen adobe

Soms krijg je een bestand aangeleverd als PDF, en willen ze dat je het ondertekend. Maar hoe moet je een handtekening op PDF zetten?

N.B. Je hebt hiervoor Adobe nodig, Adobe Acrobat Pro of een vergelijkbaar programma.

  1. Open het PDF-bestand waarin je je handtekening wilt plaatsen in Adobe.  Zorg ervoor dat je Adobe Acrobat Reader of Adobe Acrobat Pro op je computer hebt geïnstalleerd.
  2. Klik op het gereedschap "Handtekeningen" in de werkbalk bovenaan. Het lijkt meestal op een pen met een sterretje of een vlaggetje eraan.
  3. Klik op de optie "Handtekening toevoegen" in het zijpaneel dat verschijnt. Het kan zijn dat je een keuze hebt tussen het typen van een handtekening of het tekenen van een handtekening met je muis of trackpad. Kies de optie die het beste bij jou past.
  4. Als je ervoor kiest om te typen, kun je je naam typen en kiezen uit verschillende lettertypen en stijlen. Selecteer de gewenste opties en klik op "Toepassen" om je getypte handtekening toe te voegen.
  5. Als je ervoor kiest om te tekenen, gebruik dan je muis of trackpad om je handtekening op het scherm te tekenen. Probeer het duidelijk en netjes te doen, zoals je normaal zou schrijven.
  6. Nadat je je handtekening hebt toegevoegd, kun je deze naar de juiste plek in het PDF-bestand slepen. Klik op de handtekening en sleep deze naar de gewenste locatie.
  7. Als je handtekening te groot of te klein is, kun je deze aanpassen door de hoekjes van de handtekening te slepen.
  8. Controleer of je tevreden bent met de plaatsing en grootte van je handtekening. Als dat zo is, sla dan het PDF-bestand op met je handtekening erin. Dit kan meestal worden gedaan via het menu "Bestand" en de optie "Opslaan" of "Opslaan als".

Leestip: is een blog handtekening een goed idee?

Gebruik jij vaak de digitale versie om documenten te ondertekenen?

Vergelijkbare berichten

5 reacties

  1. Je kunt 'm schijnbaar gewoon veranderen. Ik dacht ook altijd dat het iets was dat altijd hetzelfde moest blijven, maar dat is dus niet zo. Ik heb wel dezelfde, heb er toen inderdaad goed over nagedacht en het altijd zo gehouden.

  2. Toen ik trouwde was het nog de gewoonte dat je met de naam van je man door het leven ging. Maar onder officiele stukken moest dan weer je meisjesnaam. Na een paar jaar heb ik de naam van ega uit mijn handtekening en paragraaf verwijderd. Ik geloof niet dat hij dat ooit erg gevonden heeft.
    Een mooi lettertype van je handtekening op je blog.
    Hartelijke groet en tot laters
    Gerrie

  3. Toen ik trouwde en een handtekening neer moest zetten, wist ik niet of ik nu mijn man's naam moest gebruiken bij de hendtekening en toen heb ik alleen mijn voornaam eronder gezet..
    Issie nu niet geldig?? ;-)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.